Video resolution...

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Eν ολίγοις...

Ας κάνουμε μια επανάληψη στα όσα ήδη γνωρίζουμε και ξέρουμε και τι άλλο υπάρχει "εκεί έξω" και θα το δούμε στο άμεσο μέλλον...


Στο ψηφιακό βίντεο η ανάλυση είναι ο αριθμός των pixels που εμφανίζονται στην οθόνη. Τεχνικά μιλώντας, υπάρχουν δύο τύποι ανάλυσης:
1. Spatial resolution = Χωρική ανάλυση νοείται το πλάτος και το ύψος της εμφανιζόμενης εικόνας, που μετράται σε εικονοστοιχεία. Με άλλα λόγια, ο συνολικός αριθμός των εικονοστοιχείων που περιέχονται σε κάθε πλαίσιο.
2. Temporal resolution= Χρονική ανάλυση σημαίνει το ρυθμό καρέ (αριθμός των καρέ που εμφανίζονται ανά δευτερόλεπτο), δηλαδή ανάλυση με την πάροδο του χρόνου

Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο όρος ανάλυση από μόνη της σημαίνει χωρική ανάλυση.

Γνωστές αναλύσεις

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αναλύσεις που διατίθενται για το βίντεο, την τηλεόραση και τους κινηματογράφους, ο παρακάτω πίνακας δείχνει μερικές από αυτές.










Το "i" αναφέρεται σε ένα πρότυπο τηλεόρασης που χρησιμοποιεί interlaced καρέ.
Το "p" σημαίνει progressive καρέ.
Σε ορισμένα παλαιότερα συστήματα, μερικά pixel προορίζονται για τεχνικές πληροφορίες στην οθόνη και δεν αποτελούν μέρος της ορατής εικόνας.
Οι Ψηφιακές μορφές του κινηματογράφου έχουν παραλλαγές για αρχειοθέτηση και για άλλους σκοπούς.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει μερικές από τις αναλύσεις αυτές σε σχέση με κάθε άλλη. Να θυμάστε ότι η υψηλότερη ανάλυση δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη «μεγαλύτερη εικόνα», αυτό σημαίνει απλώς περισσότερα pixel στην εικόνα που εμφανίζεται, ανεξάρτητα από το μέγεθος που συμβαίνει να είναι. Φυσικά υψηλότερες αναλύσεις είναι γενικά κατάλληλες για μεγαλύτερες οθόνες.











Συνεχίζεται...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
Frame Rates


To Frame rate αναφέρεται στον αριθμό των μεμονωμένων εικόνων (frames) που εμφανίζονται κάθε δευτερόλεπτο σε ένα βίντεο, ταινίες ή live stream εικόνας. Αυτό αναφέρεται ως καρέ ανά δευτερόλεπτο, σε σύντμηση fps. Μπορείτε επίσης να δείτε άλλες συντομογραφίες, όπως οι εξής:

p=progressive, π.χ. 24p
i= interlaced, π.χ. 50i
Δημιουργία κίνησης


Κίνηση δημιουργείται εμφανίζοντας μια σειρά από στατικές εικόνες γρήγορα διαδοχικά η μια μετα την άλλη. Σε χαμηλότερες ταχύτητες καρέ (πρώτο παράδειγμα παρακάτω) υπάρχουν λιγότερες εικόνες ανά δευτερόλεπτο που σημαίνει ένα μεγαλύτερο «άλμα «μεταξύ των εικόνων. Αυτό τείνει να οδηγήσει σε αισθητή "ασταθή" –[choppy]-κίνηση. Σε κάποιο βαθμό αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με motionblur.






Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό framerate, τόσες περισσότερες οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ομαλότερη κίνηση, καθώς και αυξημένη λεπτομέρεια, αφού υπάρχουν περισσότερα pixel συνολικά (περισσότερες φωτογραφίες = περισσότερα pixel).
Τιμές Frame rate
PAL= 25 fps
NTSC= 29.97 fps
Ταινία =Παραδοσιακά 24 fps, αλλά 48 fps, 60 fps και ακόμη υψηλότερα χρησιμοποιούνται σήμερα.

Συνεχιζεται...
 
Last edited:

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.053
Reaction score
4.347
4K Resolution
4k είναι η ανάλυση που αναφέρεται σε μια εικόνα ή οθόνη που περιέχει περίπου 4.000 pixels οριζόντια. Υπάρχουν επί του παρόντος δύο βασικές παραλλαγές της μορφής 4k,ένα που έχει σχεδιαστεί για την τηλεόραση και ένα που έχει σχεδιαστεί για ψηφιακούς κινηματογράφους:

1. UHD 4k (τηλεόραση, 3840 × 2160 pixels)
2. DCI 4k (κινηματογράφος, 4096 × 2160 pixels)

Το παρακάτω διάγραμμα συγκρίνει αυτές τις αναλύσεις με formats προηγούμενης γενιάς για την τηλεόραση (πράσινο) και τον κινηματογράφο (κόκκινο). Παρατηρήστε ότι οι αναλύσεις του κινηματογράφου έχουν το ίδιο ύψος, αλλά ελαφρώς πιο ευρύτερο από το αντίστοιχο τηλεοπτικό

Το 8k είναι ένα προτεινόμενο πρότυπο που δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στο εμπόριο.
(Προς το παρόν)


Green = Television, Red = Cinema, Entire box = 8k.

UHD Television

UHDTV (Ultra high definition television) αποτελείται από δύο τηλεοπτικά formats που προορίζεται να αντικαταστήσει το HDTV, και εγκρίθηκε από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Το UHD 4K είναι το πρώτο από αυτές τις δύο μορφές

Το 8Κ προτείνεται για το μέλλον.


DCI (Digital Cinema)

Το Digital Cinema Initiatives consortium έχει ορίσει formats για τους ψηφιακούς κινηματογράφους: 2k και 4k.

Η πρώτη γενιά του ψηφιακού κινηματογράφου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν ως επί το πλείστον σε 2k ανάλυση.

Το 4k έχει γνωρίσει δημοτικότητα από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Το Κορίτσι με το Τατουάζ (2011) ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες ταινίες που έχει διανεμηθεί σε 4k.

Το 4k τελεί υπό έγκριση από περισσότερους σκηνοθέτες και τους κινηματογράφους, αλλά είναι πιθανό ότι ταινίες σε ανάλυση 2k θα συνεχίσουν να είναι ένα πρότυπο για αρκετό καιρό ακόμα.

3D & 4K

Επειδή το 3D απαιτεί και "αγαπάει" πολύ περισσότερο την οπτική πληροφορία, οι 3D ταινίες είναι πιθανό να παραμείνουν σε 2k για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον.

LCD vs OLED

Η πρώτη γενιά 4k τηλεοράσεις είναι LCD , αλλά πολλοί κατασκευαστές έχουν δείξει πρωτότυπα μοντέλα OLED.

4k περιεχόμενο γιαTV&Home Cinema


Εκτός από την αρχική τιμή μιας 4k τηλεόρασης, το προφανές πρόβλημα για τις πρώτες εφαρμογές είναι η έλλειψη περιεχομένου. Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις δεν θα είναι 4k στο εγγύς μέλλον και σήμερα δεν υπάρχουν πρακτικές δυνατότητες διανομής.

Στην CES 2013, η Sony ανακοίνωσε μια δοκιμαστική πρωτοβουλία για την παροχή 4k ταινίες σε διακομιστές πολυμέσων, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι μια καλή μακροπρόθεσμη λύση.

Η άλλη επιλογή είναι το upscaling, στο οποίο οι χαμηλότερες αναλύσεις interpolated on-the-fly για να δημιουργηθείυψηλότερη ανάλυση. Η Sony ανακοίνωσε επίσης μια βελτιωμένη μορφή Blu-ray που παίζει 1080p, αλλά έχει βελτιστοποιηθεί για 4k upscaling
To online 4k κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα . Το YouTube προσφέρει 4k ως αρχεία για download, αλλα ο player δεν υποστηρίζει ακόμα 4k αναπαραγωγή.

Μην ξεχνάμε και σε τι ανάλυση βλέπουν οι περισσότεροι χρήστες στα μόνιτορ

Το Netflix έχει συνεργαστεί με τη Samsung για την παροχή 4k, αλλά οι αρχικες παρατηρησεις - εκθέσεις σχετικά με την ποιότητα του είναι λιγότερο από ευνοϊκές.

Κι αυτό γιατι – ισως-θελει να πιέσει τους providers για μεγαλύτερο bandwidth από τα 5Mbps και να προσχωρήσουν στο Ανοικτό πρόγραμμα ConnectCDN της Netflix, που έχει να κάνει με caching servers ...

Μειώνοντας τα bits στο upload bandwidth– εγκαθιστώντας Open Connect CDN-μειώνονται τα bits στα σημεία εισόδου των ISPs.

Όπως δείχνουν τα πράγματα πολλοί αρχικοί υποστηρικτές του 4k θα το χρησιμοποιήσουν για διαφορετικές καταστάσεις από το να παρακολουθήσει κάνεις μόνο ταινίες. Οι μεγαλύτερες οθόνες θα είναι μια επιλογή για πολλές περιπτώσεις δημόσιας προβολής, και στο σπίτι 2μ (84 ") ένα 4k display θα είναι μια ωραία οθόνη για παιχνίδια και εφαρμογές πληροφορικής...



Το μέλλον διαγράφεται ...μεγάλο...!
Να είστε καλά...
 

Μηνύματα
901
Reaction score
54
Φίλε Exile :drinks:συνέχισε την τόσο καλή δουλειά που κάνεις από καιρό.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.587
Μηνύματα
2.866.502
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top