Vintage ηχεία δαπέδου (σχεδίαση-κατασκευή)

Μηνύματα
400
Reaction score
1.207
Πριν καιρό, καλός φίλος που ζει στο εξωτερικό, μου ζήτησε ένα σχέδιο για «εφεδρικά» ηχεία δαπέδου, «απλής κατασκευής» και «παλιομοδίτικης φιλοσοφίας». Ήθελε ήχο με περισσότερη «ροπή» προς το «ευφωνικό» κι «ενθουσιώδες» των δεκαετιών ’70 – ’80 και με λιγότερη προς το «αναλυτικό» κι «ακριβές» σύγχρονο. Προόριζε δε τα ηχεία αυτά να καλύψουν έναν δευτερεύοντα χώρο του σπιτιού, που χρησιμοποιούσε ως βοηθητικό χώρο εργασίας.

Κατέληξα σε μια 4-δρομη σχεδίαση με «υλικά» που θα έβρισκε εύκολα στον τόπο του. H καμπίνα ήταν με «σωλήνα συντονισμού» την οποία, κατόπιν λακωνικών οδηγιών, κατασκεύασε κι έβαψε ο ίδιος.

Τα ηχεία δεν τ’ άκουσα ποτέ, οπότε δεν έχω προσωπική γνώμη για τον ήχο τους. Παρουσιάζω όμως αναλυτικά την κατασκευή, τόσο προς «αναπόληση» των παλαιότερων εποχών που πέρασαν ανεπιστρεπτί, όσο και για τα θετικά – σχεδόν ενθουσιώδη – σχόλια που μου εξέφρασε ο φίλος που τα κατασκεύασε.

Επιπλέον, κάποιες κατασκευαστικές πρακτικές που ακολούθησα μπορεί να θεωρηθούν ενδιαφέρουσες και να υιοθετηθούν από άλλους φίλους ερασιτέχνες που μοιράζονται την ίδια, μ’ εμένα, αγάπη για τη μουσική και το ίδιο πάθος για την κατασκευή των δικών τους ηχείων.

Πληροφοριακά, τα ηχεία αυτά οδηγήθηκαν με «αναβαθμισμένα» vintage ενισχυτικά της MERIDIAN και μουσική από διαδικτυακή πηγή (TIDAL). Το κυρίως σύστημα, στο σαλόνι του σπιτιού, ήταν ηχεία δαπέδου από την Τ+Α οδηγούμενα μ’ ενισχυτικά της SONY(ES) και μουσική από μια ποικιλία πηγών («βινύλιο», DAT, CD, και TIDAL).

https://sdlabo.jp/archives/Vented_Box_Loudspeaker Systems_Part_1-4.pdf
https://www.visaton.de/sites/default/files/dd_product/W 300.pdf
https://www.visaton.de/sites/default/files/dd_product/W 170.pdf
https://www.visaton.de/sites/default/files/dd_product/M 10.pdf
https://www.visaton.de/sites/default/files/dd_product/TW 6 NG.pdf View attachment 253381
 

Attachments


Μηνύματα
400
Reaction score
1.207
Tweeter (ambient tweeter) στην «πλάτη» του ηχείου!

Αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, ζητήθηκε η γνώμη μου περί τοποθέτησης (ambient) tweeter στις «πλάτες» των ηχείων. Η γνώμη ήταν θετική, άλλωστε στις περασμένες δεκαετίες ήταν μια δημοφιλής πρακτική, κι επέστρεψα με μια μικρή «επέκταση» στο κροσόβερ που θα επέτρεπε αυτή την προσθήκη.

Κατά τα λεχθέντα, το εγχείρημα ήταν απολύτως επιτυχές. Τα μεσαία απέκτησαν σαφέστερη «περιγραφή» και τα πρίμα περισσότερο «σώμα», δίχως την παραμικρή ροπή προς τραχύτητα ή προβολή των συριστικών. Επίσης παρατηρήθηκε μια μικρή αλλά ευκρινέστατη αύξηση των διαστάσεων της μουσικής σκηνής και προς τους τρεις άξονες, μ’ έμφαση σε αυτόν του βάθους. Και μια λεπτομέρεια που μου έκανε εντύπωση ήταν η δήλωση πως όταν η ακρόαση ξεκινούσε και λίγο αργότερα ενεργοποιούνταν (διακόπτης) τα tweeter «πλάτης» οι διαφορές στον ήχο ήταν από ανεπαίσθητες έως μηδενικές. Αφού προχωρούσε η ακρόαση αρκετά και τότε απενεργοποιούνταν (διακόπτης) τα εν λόγω tweeter, η σκηνή έχανε κυρίως βάθος και δευτερευόντως πλάτος-μήκος κι ο «συνολικός» ήχος έχανε σε «περιγραφή» και «ζωντάνια».

https://www.visaton.de/sites/default/files/dd_product/DTW 72.pdf
 

Attachments


toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.403
Reaction score
1.857
Tweeter (ambient tweeter) στην «πλάτη» του ηχείου!
. . .
μου έκανε εντύπωση ήταν η δήλωση πως όταν η ακρόαση ξεκινούσε και λίγο αργότερα ενεργοποιούνταν (διακόπτης) τα tweeter «πλάτης» οι διαφορές στον ήχο ήταν από ανεπαίσθητες έως μηδενικές. Αφού προχωρούσε η ακρόαση αρκετά και τότε απενεργοποιούνταν (διακόπτης) τα εν λόγω tweeter, η σκηνή έχανε κυρίως βάθος και δευτερευόντως πλάτος-μήκος κι ο «συνολικός» ήχος έχανε σε «περιγραφή» και «ζωντάνια».
Αυτό είναι κλασσικό φαινόμενο στις πάσης φύσεως ακροάσεις εν γένει: Από το καλό στο λίγο καλύτερο, αρχικά δεν πολυεντυπωσιάζει η διαφορά. Αλλά από το καλό στο λίγο χειρότερο, η διαφορά φαίνεται έντονα.

Ωραία παρουσίαση (4 εικόνες = 4 χιλιάδες λέξεις ! ) .
Το βασικό 4δρομο κροσσόβερ, πως προέκυψε παρακαλώ;
 

Μηνύματα
400
Reaction score
1.207
[Αυτό είναι κλασσικό φαινόμενο στις πάσης φύσεως ακροάσεις εν γένει: Από το καλό στο λίγο καλύτερο, αρχικά δεν πολυεντυπωσιάζει η διαφορά. Αλλά από το καλό στο λίγο χειρότερο, η διαφορά φαίνεται έντονα.]
Σωστό κι αυτό!;)

[Ωραία παρουσίαση (4 εικόνες = 4 χιλιάδες λέξεις ! )]
(!!!):)

[Το βασικό 4δρομο κροσόβερ, πως προέκυψε παρακαλώ;]
Προέκυψε από το κλασικό αλλά με τροποποιημένη διασύνδεση μεταξύ των κλάδων ώστε να είναι εφικτή η επιλογή στενότερου εύρους διέλευσης για κάθε επιμέρους μεγάφωνο που διαχειρίζεται το αντίστοιχο φάσμα των μεσαίων συχνοτήτων. Για να το θέσω πιο απλά, στην ουσία η σχεδίαση θα ήταν 3-δρομη αλλά χρησιμοποίησα ένα επιπλέον μεγάφωνο για να «υποστηρίξω» το tweeter. Παραθέτω και το βασικό δικτύωμα του κροσόβερ με την πιο οικεία συνδεσμολογία, η οποία αν χρησιμοποιηθεί ως έχει το «ακουστικό αποτέλεσμα» βεβαίως θα «υποφέρει» !
 

Attachments



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.688
Μηνύματα
2.869.988
Members
37.944
Νεότερο μέλος
belg1960
Top