Vintage Hi-fi (παλιοι Καλοι Καιροι...)

Μηνύματα
483
Reaction score
0
Σπύρο μεγάλε συντονιστή θα χρειαστώ και πάλι τη βοήθειά σου (και όποιου άλλου χριστιαννού Hi-Fidela μπορεί...)

Εν έτει λοιπόν 1986 η αξιοθαύμαστη MERIDIAN είχε στην αγορά (απο το 81-82) έναν προενισχυτή με κωδικό Μ 105. Ηταν modular design, με ανεξάρτητη τροφοδοσία. Εννοείται Ηi-End τότε...

Εν έτει 2004 βρίσκεις ένα τέτοιο θηρίο και αναρωτιέσαι...

1. Αξίζει μια τέτοια αγορα?
2. Ένας αναμφισβήτητα άριστος αναλογικός ενισχυτής που έχει 20 χρονια ζωής είναι σήμερα ανταγωνιστικός? ή μήπως ένας σημερινός μεσαίας κατηγορίας τον πατάει?
3. Υπάρχει φθορά σε ένα προενισχυτή? Ο τότε δηλαδή Hi end παίζει ακόμα σωστά?
4. Ήταν μια καλή εποχή για το Hi-Fi τα 80's? Τα μηχανάκια τότε δηλαδή μπάς και τα φτιάχναν με καλύτερα υλικά και περισσότερο σεβασμό?
5. Να τον πάρω η όχι? Η τιμή είναι πολύ καλή για ένα τέτοιο κομμάτι, που κάτι ανάλογο σήμερα θα κόστιζε μια περιουσία?

My friends, my destiny now lies in your hands...THANX!!!
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Γενικά για τα μηχανήματα της meridian έχω πολύ καλή άποψη τόσο από ηχητικής απόδοσης όσο και από ποιότητας κατασκευής. Προσωπικά τον Μ105 δεν τον έχω ακούσει (το 81-82 ήμουν 9-10 χρονών) αλλά και δεν τον έχω βρει στο setup κάποιου. Επίσης δεν μπορώ να γνωρίζω την τιμή. Ενδεικτικά με μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στον ξένο τύπο προενισχυτές της meridian από αυτή την εποχή αλλά και λίγο νεότεροι πωλούνται από 100€ μέχρι 400€ αναλόγως την κατάσταση και την ηλικία.

Όμως η ηλικία του σγκεκριμένου είναι πολύ μεγάλη. Συνήθως τα τρανζιστοράτα μηχανήματα δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτρα προβλήματα μέχρι τα 10-15 χρόνια. Από 'κει και πέρα πιθανόν να υπάρχουν προβλήματα λόγω παλαίωσης υλικών (ποτενσιόμετρα, πυκνωτες, επαφές διακοπτών αντιστάσεις). Κάποια από αυτά αντιμετωπίζονται εύκολα (πχ με ένα καθαριστικό υγρό καθαρίζεις τις επαφές των διακοπτών), άλλα όμως απαιτούν επεμβάσεις στην πλακέτα (αντικαταστάσεις πυκνωτών κλπ).

Τώρα με την πάροδο των ετών και λόγω της γήρανσης αλλάζει και η ηχητική ταυτότητα του μηχανήματος. Πιο έκδηλη είναι η εμφάνιση θορύβου ακόμα και σε χαμήλές εντάσεις και δευτερευόντος η αύξηση της παραμόρφωσης.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν.

1) άκουσε τον στο συστημά σου και δες αν παρουσιάζεται κάποια βελτίωση στον ήχο σου. Αν ναι πήγαινε στο επόμενο βήμα. Αν όχι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης.

2) άκουσέ τον οπωσδήποτε σε κάποιο κατάστημα με χώρους ακρόασης, κόντρα σε έναν σύγχρονο προενισχυτή, ανάλογης όμως αξίας με αυτήν που σου τον προσφέρουν. Αν σε ικανοποιήσει περισσότερο ο meridian προχώρα στο επόμενο βήμα.

3) Πήγαινε στον αντιπρόσωπο της Meridian στην Ελλάδα (νομίζω ότι είναι ο Βιντεορυθμός τηλ. 210 9597.560) για να ελέγξει την κατάστασή του και να δει αν υπάρχει κάποιο προφανές πρόβλημα.

Αυτά εν ολίγοις. Ελπίζω να βοήθησα...

ΥΓ Δεν είμαι "μεγάλος συντονιστής" ούτε επιθυμω να γίνω.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.591
Μηνύματα
2.866.871
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top