Waveguides – Στο εργαστηριο του Φρανκ

Μηνύματα
4.462
Reaction score
7.734
Βρισκομαστε λοιπον στο εργαστηρι του Φρανκ και σε αυτο το βιντεακι θα προσπαθησει να μας εξηγησει τις διαφορες και πλεονεκτηματα ενος Waveguide. Για τον σκοπο αυτον εχουμε 3 διαφορετικα τουιτερ που εφαρμοζουν ακριβως στο ανοιγμα της diy επιφανειας που εχει κατασκευαστει. Στην συνεχεια πραγματοποιουνται μετρησεις σε αποσταση 50cm υπο διαφορετικες γωνιες (0 – 75°) οπως φαινεται και στις φωτογραφιες.

Η δοκιμη ξεκιναει με το τουιτερ SEAS 19TFF1 18-19mm κατοπιν ακολουθει ενα τουιτερ της Wavecor TW030WA09 (30mm) ενω την δοκιμη κλεινει το τουιτερ με αρχιτεκτονικη κυματοδηγου της Wavecor TW030WA12 (30mm)

1.jpg


Η συχνοτητα απο την οποια η ηχητικη ακτινοβολια ενος τουιτερ αποκτα χαρακτηρα εντονης κατευθυνσης στον κεντρικο αξονα διδεται απο τον ακολουθο τυπο f= ταχυτητα του ηχου/ π x διαμετρος μεμβρανης

Επομενως για το τουιτερ της SEAS η συχνοτητα θα ειναι περι των 6000Hz.
1645364518899.png


Το τουιτερ της Wavecor TW030WA09 εχει μια μεβρανη διαμετρου περι των 30mm επομενως αναμενουμε να ξεκιναει το ανωτερω φαινομενο απο χαμηλοτερη συχνοτητα, γυρω στα 3,6kHz.

Οπως φαινεται οι γραμμες ειναι μεχρι τα 3000Ηz παραλληλα ενω πανω απο αυτη την συχνοτητα αρχιζει η πτωση της σταθμης, η οποια αυξανεται οσο μεγαλωνει η γωνια απο τον κεντρικο αξονα κατα την μετρηση.
1645364582112.png


Και τωρα ξεκιναει η ενδιαφερουσα ιστορια της αρχιτεκτονικης Waveguide. Εδω εχουμε να κανουμε με ενα τουιτερ της Wavecor TW030WA12 οπου εχουμε παλι μια μεβρανη διαμετρου 30mm που ομως ειναι τοποθετημενη στην εσοχη θα λεγαμε του τουιτερ που λειτουργει πλεον ως κυματοδηγος.
1645364668744.png


Σε αυτη την περιπτωση βλεπουμε οτι η ανωτερω συχνοτητα εχει αφετηρια τα 1,5kHz. Διαπιστωνουμε δηλαδη πως εξαιτιας της τοποθετησης της μεμβρανης στο εσωτερικο και της υπαρξης επομενως ενος κυματοδηγου ξεκιναει σε χαμηλοτερη συχνοτητα η απωλεια σταθμης σε σχεση με την δεδομενη σταθμη που εχει on axis.

1645364745992.png

Αυτο σημαινει οτι η ενεργεια για παραδειγμα στα 2000Hz που κατευθυνεται στα αλλα τουιτερ πλευρικα προς τα εξω (off axis) εδω με την βοηθεια του κυματοδηγου οδηγειται ηδη προς το κεντρο. Επειδη λοιπον με τον κυματοδηγο κατευθυνεται η ομαδα αυτη των συχνοτητων στον αξονα και οχι πλευρικα εχουμε λιγοτερες ανακλασεις στις πλευρες και δεν <<ενοχλουν>> οι ακμες των ηχειων ενω παραλληλα, λιγοτερη ενεργεια προς τις πλευρες σημαινει περισσοτερη ενεργεια μπροστα προς τον ακροατη, δηλαδη μεγαλυτερη σταθμη, μικροτερη απαιτηση σε αποδοση / παροχη ενισχυσης , χαμηλοτερο Klirrfaktor – THD

Για αυτο θα λεγαμε πως το τουιτερ παιζει πιο καθαρα και με μικροτερες αποκλισεις στην σταθμη παρατηρωντας την on axis αποκριση του.

Ενα ακομη χαρακτηριστικο του κυματοδηγου εχει να κανει και με την χρονικη καθυστερηση των επιμερους μεγαφωνων διοτι η μεβρανη δεν βρισκεται μπροστα αλλα στο βαθος με αποτελεσμα να αντισταθμιζεται η χρονικη καθυστερηση μεταξυ των μεγαφωνων αφου η μεβρανη του βρισκεται πιο πισω.

Τελος αξιζει να σημειωθει ενα ακομη χαρακτηριστικο που ειναι εξισου σημαντικο. Η συγκεκριμενη αρχιτεκτονικη κυματοδηγου βοηθα στην ομαλοτερη ενσωματωση του ιδιου του τουιτερ με ενα μεγαφωνο που κοντα στην συχνοτητα διαχωρισμου των μοναδων ξεκιναει και αυτο να εμφανιζει χαρακτηριστικα εντονης κατευθυνσης. Επομενως εχουμε 2 μεγαφωνα σε αυτη την κρισιμη περιοχη με ομοιο χαρακτηρα ακτινοβολιας που σε τελικη αναλυση σημαινει οτι σε ενα μεγαλο ευρος συχνοτητων εχουμε ομοιομορφη πτωση της σταθμης off axis.

 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.397
Reaction score
1.856
Παίρνω το θάρρος να κάνω quote ποστ του Bhutia από άλλο νήμα, για λόγους συνοχής

Μπορώ στα γρήγορα να σκεφτώ τα εξής στοιχεία διάκρισης :

- Οι χοάνες με την αρχιτεκτονική τους έχουν μεγαλύτερο βάθος από τους κυματοδηγούς. Η δράση των δεύτερων αφορά κυρίως σε οκτάβες ανώτερες από χαμηλομεσαίες, ελέω των προβλεπόμενων μηκών κύματος ως προς τη ζώνη ωφέλιμης λειτουργίας..

- Προτεραιότητα στις χοάνες είναι η αυξημένη αποδοτικότητα στην εκπομπή ηχητικής ενέργειας, ενώ στους κυματοδηγούς προτεραιότητα είναι η ελεγχόμενη διασπορά.
Ακριβώς. Θά'λεγα όχι απλώς προτεραιότητα, αλλά κύριος, αν όχι μοναδικός λόγος ύπαρξης. Ολα τα άλλα (και μερικά ακόμη πλεονεκτήματα) ισχύουν βέβαια, αλλά ο έλεγχος της διασποράς είναι που βασιλεύει

- Τα ηχητικά κύματα εξέρχονται από τις διατάξεις χοάνης σε μέτωπα με πολλαπλές διευθύνσεις ως προς το αρχικά εκπεμπόμενο από το διάφραγμα που φορτίζει τη διάταξη ενώ παράλληλα υφίστανται εκτεταμένα φαινόμενα ανακλάσεων στην έξοδο της χοάνης.
Στην έξοδο αλλά και στα τοιχώματα. Στην έξοδο παίζει σημαντικότατο ρόλο το στρογγύλλεμμα του προφίλ. Τις ανακλάσεις στα τοιχώματα στόχευε ο Γκέντες με τον αφρό που γέμιζε τους κυματοδηγούς του. Η ιδέα έιναι οτι οι ανακλάσεις στα τα τοιχώματα διανύουν μεγαλύτερη διαδρομή μέσα στον αφρό από την κύρια ακτινοβολία, και έτσι εξασθενούν περισσότερο.

- Η λειτουργία των κυματοδηγών προβλέπει εκπομπή καμπυλωμένων ηχητικών μετώπων με φορά παραλληλισμένη προς το επίπεδο του αρχικού μετώπου από το διάφραγμα που φορτίζει τη διάταξη.
Αυτό προβλέπει και θα ήθελε η θεωρία, αλλά στην πράξη κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος τι ακριβώς συμβαίνει, επειδή η μορφή του "επιπέδου του αρχικού μετώπου" στην πράξη είναι εντελώς αβέβαιη.

- Συνιστώσες προερχόμενες από περιθλάσεις προς μεμονωμένη δέσμη κατευθύνσεων είναι ανεπιθύμητες στους κυματοδηγούς, ενώ δεν ισχύει αυτός ο όρος με την ίδια αυστηρότητα στις κόρνες.
 


daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.849
Reaction score
77.436

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
χωρίς να διαβάσω ή ασχοληθεί και μια που μου θύμησες το νήμα

ερώτηση

πόσο waveguide χρειαζόμαστε?
έχει σχέση με τις ίντσες του γούφερ ή όχι?
Χωρίς να είμαι και ο ίδιος προετοιμασμένος,εφόσον πρωταρχική λειτουργία στον κυματοδηγό είναι ο έλεγχος στη διασπορά ηχητικής ενέργειας,οι παράμετροι της σχεδίασης θα καθορίζονται αφενός μεν από το ζητούμενο εύρος στη διασπορά του tweeter σε οριζόντιο και κατακόρυφο επίπεδο κυρίως πάνω και στις οκτάβες άνωθεν της συχνότητας κρος με το mid,αφετέρου δε από το βαθμό ομοιομορφίας ως προς τη διασπορά των επιμέρους μονάδων στις οκτάβες εκατέρωθεν του κρος.
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.849
Reaction score
77.436
η ερώτηση απορρέει από μια πρόχειρη παρατήρηση ομοιότητας διασποράς (χωρίς να βγάλω κανόνα φυσικά) κάποιων ηχείων με μπαμπάτσικα waveguides ως προς το midwoofer τους

πχ

1645825812626.png

1645825837751.png


ομοαξονικό χρησιμοποιώντας ως waveguide το woofer


1645826003951.png


1645826023539.png
 




costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.367
Reaction score
125.385
η ερώτηση απορρέει από μια πρόχειρη παρατήρηση ομοιότητας διασποράς (χωρίς να βγάλω κανόνα φυσικά) κάποιων ηχείων με μπαμπάτσικα waveguides ως προς το midwoofer τους
Όχι.
Στα 2-δρομα πλησιάζεις όμως.
Το πρόβλημα είναι ότι με 2-δρομα δε βγαίνει.
Θες 4 δρόμους.
Κι ο 3ος δρόμος, το Μιντ, κώνος ή θόλος, κάνει διαφορά.


el_pipe1.png
Screenshot_20170511-164537.png
Screenshot_20170511-164601.png
Screenshot_20170511-164724.png


Γκούγκλαρε μπίμινγκ ή πάρε ενεργά.

🤣😁😂
 

Attachments

Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.367
Reaction score
125.385
Κοίτα, η διάμετρος καθορίζει την απαρχή του μπίμινγκ, άρα δεν είναι λάθος τακτική η διάμετρος του κυματοδηγου κάθε δρόμου να ισούται με τη διάμετρο του μεγαφώνου του προηγούμενου δρόμου, κι αυτό είπες, απλώς δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε κανόνας.

OK, κάτσε να σου δώσω λίγη μασημένη τροφή.

Το beaming είναι το συχνοτικό σημείο από το οποίο και άνω παύει να έχει διασπορά ένα μεγάφωνο, και βγάζει μόνο στην ευθεία.

As a rule of thumb, Αυτή η συχνότητα του μπίμινγκ ξεκινάει από το συχνοτικα σημείο του οποίου το μήκος κύματος ισούται με τη διάμετρο του κινουμένου τμήματος του μεγαφώνου. Δηλαδή ταχύτητα του ήχου σε εκατοστά, προς διάμετρο μεγαφώνου σε εκατοστά. Καλά το έγραψε ο ΝΚ.

Ωστόσο, το κινούμενο μέρος του μεγαφώνου, δεν είναι απαραιτήτως σταθερό μέγεθος, διότι έχει κατ τουιτερ που αναλόγως συχνότητας κινείται διαφορετικό τμήμα του κωνου, καθώς αυτό έχει ενδιάμεσες αναρτήσεις και ελαστικότητα.

Σε μικρότερο βαθμό ισχύει και σε γουφερ ή Μιντ.

Τα υπόλοιπα, ο τροελς τα λέει μια χαρά:





ΥΓ.
Έχει αναφορά και στο τσαρδί του αμιρ


Αμιρηδες κακομοιρηδες κι αυτοί για waveguideςςς λένε.

ΥΓ. 69. Τα'λεγα πριν καμιά 19-ετια. 😁🤣😂

ΥΓ. F. U. ΣΤΟ ΠΟΣΤ #10 ΔΙΆΒΑΣΕ ΚΑΛΆ ΚΑΛΆ ΤΟ DYNAMIC POWER RESPONSE ΚΕΙΜΕΝΆΚΙ ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. Μετά κάποιοι θέλουν παθητικά... 🤣😂😁😜😄😝
 
Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Τα ίδια τα Μαθηματικά όπως και τα επιστημονικά δεδομένα μπορούν εκ των πραγμάτων να τεθούν υπό αμφισβήτηση μόνο μέσα από ευρήματα και νέα δεδομένα.Ομοίως και οι διαθέσεις όσων ατόμων τα επικαλούνται ή τα εφαρμόζουν γίνεται να τεθούν υπό αμφισβήτηση μόνο μέσα από τις διαθέσεις άλλων ατόμων.Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι... :wink:
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.397
Reaction score
1.856
ερώτηση

πόσο waveguide χρειαζόμαστε?
έχει σχέση με τις ίντσες του γούφερ ή όχι?
Απόλυτη. Εν συντομία :

- Η κατευθυντικότητα του γούφερ (με άλλα λόγια το στένεμμα της διασποράς του) στην περιοχή γύρω από την συχνότητα κροςς, καθορίζεται από τις ίντσες του. Και μάλιστα σχεδόν αποκλειστικά από αυτές - είτε πρόκειται για κορυφαίο SEAS, είτε για Κινεζιά.

- Αυτό το στένεμμα γύρω από την συχνότητα κροςς του γούφερ πρέπει να ταιριάζει με το στένεμμα που προκαλεί στη διασπορά του τουίτερ, το waveguide. Οταν μετράς off-axis, να προκύπτει φλατ απόκριση.

- Συνεπώς γεωμετρία waveguide, ίντσες γούφερ και συχνότητα κροςς, είναι αυστηρά αλληλένδετα για μία επιτυχημένη σχεδίαση.

Τώρα, το "πόσο waveguide χρειαζόμαστε?" δεν απαντιέται μονολεκτικά.
Η γωνία ανοίγματος του τελευταίου θα΄λεγε αμέσως κανείς ότι υπαγορεύει την διασπορά του, όμως το στρογγύλεμμα/τελείωμα του αρχικού σχήματος προς την μπάφλα (ή τον αέρα για ελεύθερη κόρνα) έχει τεράστια σημασία, πρέπει να είναι μεγάλο και στρωτό.
Τελικά καταλήγεις (ή έτσι θα έπρεπε ιδανικά) να βλέπεις ένα waveguide να σβήνει προς την μπάφλα σε μία ασαφή διάμετρο ίση με το γούφερ, ακόμα και αν η εσωτερική του γωνία είναι στενή.

Με άλλα λόγια και χοντρικά (πολύ), αυτά των Genelec είναι μάλον πιό σωστά από αυτά των Kii, που είναι σίγουρα πιο σωστά από αυτά των Klipsch.

Απάντησα ρίχνοντας εντελώς πρόχειρα ματιά και μόνο ματιά, στα ποστ που ακολούθησαν την ερώτηση. Τωρα θα τα διαβάσω προσεκτικότερα
 
Last edited:

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.397
Reaction score
1.856
Κοίτα, η διάμετρος καθορίζει την απαρχή του μπίμινγκ . . .

. . . Το beaming είναι το συχνοτικό σημείο από το οποίο και άνω παύει να έχει διασπορά ένα μεγάφωνο, και βγάζει μόνο στην ευθεία.


Ναι, αλλά η "απαρχή" του μπίμινγκ είναι ένοια φλου - το μεγάφωνο δεν εκπεμπει ξαφνικά μόνο ευθεία, αυτό γίνεται προοδευτικά

. . .η συχνότητα του μπίμινγκ ξεκινάει από το συχνοτικα σημείο του οποίου το μήκος κύματος ισούται με τη διάμετρο του κινουμένου τμήματος του μεγαφώνου. Δηλαδή ταχύτητα του ήχου σε εκατοστά, προς διάμετρο μεγαφώνου σε εκατοστά. Καλά το έγραψε ο ΝΚ.
. . .

ισούται με τη περίμετρο (π x D) του κινουμένου τμήματος του μεγαφώνου. Και ναι, καλά το έγραψε ο ΝΚ
. . .
ΥΓ. 69. Τα'λεγα πριν καμιά 19-ετια. 😁🤣😂
. . .

Gotcha!!! :p
Δεν ξέρω αν ήταν 19-ετία, αλλά έγραφες "κάποτε θα μάθουν να φτιάχνουν τουίτερ με χωνί μπροστά, χο χο χο".
Είχα σκεφθεί
"κάποιοι ξέρουν και σύντομα όλα τα τουίτερ θα έχουν χωνί μπροστά".
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.367
Reaction score
125.385
ισούται με τη περίμετρο (π x D) του κινουμένου τμήματος του μεγαφώνου. Και ναι, καλά το έγραψε ο ΝΚ
Ρε άνθρωπε, υποκλίνομαι, ειλικρινά. 👍👍

5 τα χαράματα γράφεις ολοσωστα, ενώ εγώ στις 1 παρά, με 2 ουίσκια, κάνω και κάνα λαθάκι. 🤣😁😂

έγραφες "κάποτε θα μάθουν να φτιάχνουν τουίτερ με χωνί μπροστά, χο χο χο".
Ε, μα ναι ρε συ, κι έχω να βλέπω ακόμα αυτή τη ρημάδα τη Μπιενταμπλεγιου να έχει κείνο το γκαβλιτσέκι ακόμα κει πάνω από την κάσα του ηχείου, σκέτο νέτο σα κλανια. 😜😅😁🤣😂

Screenshot_20220226_112940_com.android.chrome.jpg

Δηλαδή για όνομα ρε, είναι δυνατόν να μη μαθαίνουν με τίποτα; 🤣😂😁


Επί του θέματος, είναι προφανές και στον πλέον αδαη πως 1 μεγάφωνο δεν δύναται να παίζει όλο το φάσμα (αλα φουλ ρειντζ) λόγω του φαινομένου του μπινιμγκ.

Το σοβαρό ηχείο πρέπει απαραιτήτως να είναι σοβαρό οφ αξις, να έχει σοβαρό σπινοραμα.

Ο αδαής, αν εμβαθύνει και γίνει λίγο λιγότερο αδαής, θα κατανοήσει πως για να κάνουμε ένα σοβαρό ηχείο, θέλουμε 4 δρόμους, δηλαδή σαμπ και τριδρομο δορυφόρο.

Ο αδαής, θα κατανοήσει πως τουιτερ χωρίς γουειβγκαιντ καλύτερα να το ξηλώσει να το πετάξει στο τζάκι.

Εκεί είναι κυρίως το ζουμί, γιατί εκεί έχουμε το σημείο μεγάλης ευαισθησίας του ανθρώπινου αυτιού, στο σημείο κρος μεταξύ τουιτερ και Μιντ.

Άρα, με ένα καλά μελετημένο waveguide στο τβιτερ, έρχεται πολύ ωραία το Μιντ μέχρι τα πρίμα, χωρίς να σου ξυρίζει τα ακουστικά οσταρια η έμμεση.

Τώρα αν δώσουν κι ένα κάποιο waveguide στο Μιντ, να δέσει με το μιντ-γουφερ του δορυφόρου, έχει καλώς, και βεβαίως θα εκτιμηθεί δεόντως, αλλά δε χαρακωνομαι κιόλας.

Πάμε τώρα με εικόνες, που καταλαβαίνει ο αδαής, δηλαδή εγω:

xlarge_neumann_kh310a_left_hq_1.jpg


Το τβιτερ έχει ένα ωραίο waveguide να δέσει με το Μιντ, και το Μιντ επίσης έχει ένα waveguide, δε προεξέχει σα χυμενη κουραδα καμηλας στη μπάφλα.

Τώρα θα μου πεις έχει και το μιντ-γουφερ, οκ, αυτό είναι υπερβολή.

Δεν έχει και τρύπα το ηχείο να πετάει αέρα σε ανάποδη φάση, να κάνει εμετό ο νταποστ. Θετικό.

Έχω διαβάσει (κι έχω μάθει) κι αυτή την παράγραφο που ήταν κάτω από τις εικόνες στο ποστ #10 τούτου του θρεντ, κι ας το ξαναβάλω για επανάληψη γιατί η επανάληψη είναι μαμά της μάθησης, αν και δεν ελπίζω πλέον για κάποιους που δε μπαίνει στην κεφάλα τους ούτε με ένεσα:



Οπότε με συνοπτικές διαδικασίες πατάς το κουμπί "add to basket".

Αυταααααααα. 😎


Μετά, ως λιγότερο αδαής ανάμεσα σε αδαείς, τους λέω "πάρτε ενεργά", αλλά η αδράνεια τόσων ετών με τα αγαπημένα τους ενισχυτικά, δεν τους αφήνει (κάτι αστροναύτες κι όχι μόνο) να καταλάβουν τι λέω.

Επειδή ο φίλος μας, έχει δώσει ένα σκασμό λεφτά για εν ζεύγος παθητικών καλογυαλισμένων μπιενταμπλεγιου, αδυνατεί να κατανοήσει την συμπυκνωμένη γνώση που εμπεριέχει η προτροπή "σκότωστα χθες και χτύπα the ones".. 😎

Μπορεί να φτιάχνει τα ντουβάρια, και πολύ καλά κάνει, αλλά δε φτιάχνει η έμμεση στο χρεπι, το χρεπι γεννήθηκε χρεπι και θα ψοφήσει χρεπι. 😎

Κι άμα πάω να εξηγήσω το μπίμινγκ, τους είναι πιο εύκολες οι αλλαγές καλωδίων.

Ε, κι η ζωή συνεχίζεται, δε γ@μεις.🤣😜😂😁

Χιντ:
Conclusions
Neumann KH 310A shows the dedication of the design team to absolute objective perfection. Somehow the recipe here goes even beyond that producing a combine sound that delighted me and glued a smile on my face that has yet to disappear. Yes, $4,400 for a pair of these speakers is a lot of money. What you get though is design engineers perfecting the sound reproduction and not leaving you with the job of EQ to get there. Elimination of bass port (I think) has resulted in very clean low frequency response.

At the risk of stating the obvious, I am going to strongly recommend the Neumann KH 310A Active Monitor. I live for days like this when a company cares to give us the best sound reproduction we can get.

ΥΓ. Σορρυ αν στεναχωρω φίλους, έχω πάντα τις καλύτερες προθέσεις. 😜
 
Last edited:


daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.849
Reaction score
77.436
να το επεκτείνω λίγο ακόμα

κυκλικό ή τετραγωνισμένο waveguide?

(πάλι από πρόχειρη ματιά έχω παρατηρήσει ότι τα κυκλικά αποδίδουν καλύτερα...)
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.367
Reaction score
125.385
να το επεκτείνω λίγο ακόμα

κυκλικό ή τετραγωνισμένο waveguide?

(πάλι από πρόχειρη ματιά έχω παρατηρήσει ότι τα κυκλικά αποδίδουν καλύτερα...)
Δε ξέρω.

Το Μ2 είναι το παιδί του τουλ, δες τι έφτιαξε εκεί, και η JBL έχει το engineering και τα resources για το θέμα, το οποίο κατά βάθος είναι τραγικά πολύπλοκο, για πολλαπλούς λόγους. (όπως ξανάγραψα, το μειονέκτημα του Μ2 είναι ότι είναι διδρομο και το εντόπισε ο κατσικοκαραφλας στα 800 στο σπινοραμα, κι εκεί είναι το κρος. Απλή φυσική, κανένας δε ξεφεύγει)

jbl-m2-master-reference-monitor.jpg



Η genelec? Αυτή κι αν ξέρει. Αυτηνης της βγαίνουν οβάλ. Τριδρομα. 😜

maxresdefault.jpg


H Neumann επίσης παίζει οβαλ:

product_detail_x1_mobile_KH-420-Left_Neumann-Studio-Monitor_M.png


Η μεταβαλλομενη απόσταση από το θόλο του τουιτερ μέχρι την ακμή ενός οβάλ γουειβγκαιντ, προφανώς φέρνει συνειρμικά την μεταβαλλομενη απόσταση του τουιτερ από τα άκρα της μπάφλας για λόγους περίθλασης σε διαφορετικές συχνότητες, άρα χαμηλής ισχύος σε καθεμία, όπως τα πολλά μικρά βουναλάκια στο σπεκτρο που είναι καλύτερα από το ένα μεγάλο.

Το όμοιο γίνεται και σε ένα ορθογώνιο παραλληλογραμο γουειβγκαιντ (δηλαδή όχι τετράγωνο), δηλαδή με διαφορετικές διαστάσεις πλάτους και ύψους.

Χιντ:
Εμπιστεψου τους μεγάλους, αυτοί ξέρουν τι κάνουν.
 
Last edited:

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.849
Reaction score
77.436
Δε ξέρω.

Το Μ2 είναι το παιδί του τουλ, δες τι έφτιαξε εκεί, και η JBL έχει το engineering και τα resources για το θέμα, το οποίο κατά βάθος είναι τραγικά πολύπλοκο, για πολλαπλούς λόγους.

Η genelec? Αυτή κι αν ξέρει. Αυτηνης της βγαίνουν οβάλ.

Η μεταβαλλομενη απόσταση από το θόλο του τουιτερ της ακμής ενός οβάλ γουειβγκαιντ, προφανώς φέρνει συνειρμικά την μεταβαλλομενη απόσταση του τουιτερ από τα άκρα της μπάφλας για λόγους περίθλασης σε διαφορετικές συχνότητες, άρα χαμηλής ισχύος σε καθεμία, όπως τα πολλά μικρά βουναλάκια στο σπεκτρο που είναι καλύτερα από το ένα μεγάλο.

Το όμοιο γίνεται και σε ένα ορθογώνιο παραλληλογραμο (δηλαδή όχι τετράγωνο), δηλαδή με διαφορετικές διαστάσεις πλάτους και ύψους.

Χιντ:
Εμπιστεψου τους μεγάλους, αυτοί ξέρουν τι κάνουν.
το m2 βλέπουμε ότι κ αυτό ακολουθεί τον ''κανόνα'' διαστάσεων που παρατήρησα.....πιάνοντας σχεδόν πλήρως την μπάφλα και σχεδιαστικά να είναι ένα ορθογώνιο που τείνει να τετραγωνιστεί με την επιφάνειά του να αντιστοιχεί (αν λάβουμε υπ όψιν και τις καμπύλες που έχει) σχεδόν με την επιφάνεια του woofer

1645869607405.png

και μας δίνει αυτό

1645869266727.png


αντίστοιχα το
JTR Noesis 210HT

1645869353217.png


1645869382114.png
 


Staff online

  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.587
Μηνύματα
2.866.479
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top