Windows Home Server ''Vail''

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Η Microsoft ετοιμάζει την νέα έκδοση του Windows Home Server, ήδη έδωσε την πρώτη δοκιμαστική έκδοση με κωδική ονομασία ‘Vail’ .
Είναι διαθέσιμο για δοκιμή μέσω του Microsoft Connect.

Τα σημαντικότερα σημεία της νέας έκδοσης είναι:
•Extending media streaming outside the home or office
•Multi-PC backup and restore(κεντρικό backup για όλα τα PC που υπάρχουν στο τοπικό δίκτυο)
•Simplified setup and user experience
•Expanded development and customization tools for partners

Το παρακάτω video παρουσιάζει μερικές από τις νέες δυνατότητες.
Official Video Preview

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Απάντηση: Windows Home Server ''Vail''

Η Microsoft διέθεσε την νέα έκδοση του Windows Home Server 2011 Release Candidate μέσω του Microsoft Connect.

System Requirements
• Windows Home Server 2011 is a 64-bit only operating system
• You can install the server software either manually or unattended, although in the vast majority of cases it will come pre-installed on OEM hardware
• System Hardware requirements:
o 1.4 GHz x64 processor
o 1 GB RAM
o At least one 160 GB (or larger) hard drive
• NTFS is the only supported file system
• Supported networking configuration:
a) Your server computer must be connected to a router via a network cable
b) The router works best with a UPnP ™ certified device, but it is not required
c) The router works best in the 192.168.x.x subnet, but it is not required

The following operating systems for home computers are supported to work with Windows Home Server 2011:
The Windows 7 Operating System
• Windows 7 Home Basic (x86 and x64)
• Windows 7 Home Premium (x86 and x64)
• Windows 7 Professional (x86 and x64)
• Windows 7 Ultimate (x86 and x64)
• Windows 7 Enterprise (x86 and x64)
• Windows 7 Starter (x86)
The Windows Vista Operating System
• Windows Vista Home Basic with Service Pack 2 (SP2) (x86 and x64)
• Windows Vista Home Premium with SP2 (x86 and x64)
• Windows Vista Business with SP2 (x86 and x64)
• Windows Vista Ultimate with SP2 (x86 and x64)
• Windows Vista Enterprise with SP2 (x86 and x64)
• Windows Vista Starter with SP2 (x86)
The Windows XP Operating System
• Windows XP Home with Service Pack 3 (SP3)
• Windows XP Professional with SP3
• Windows XP Media Center Edition 2005 with SP3

Supported Formats:
MPEG-2, MPEG-1, WMV/VC-1, AVI, DVR-MS, H.264/MPEG-4 AVC, WMA, MPEG-1 Layer 3, WAV, LPCM, AAC, JPEG, PNG, RAW
Supported Extensions:
.mpeg, .mpg, .wmv, .avi, .drv-ms, .mp4, .wma, .mp3, .wav, .m4a, .m4h, .mp4, .jpg, .png

Reaction score
0
Δεν νομίζω να δοκιμάσω ποτέ ξανά το Windows Home Server... είχα χρησιμοποιήσει την παλιά έκδοση ένα φεγγάρι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα και είχε τόσα πολλά προβλήματα που τελικά δεν άξιζε.

Reaction score
0

Το WHS είναι ότι καλύτερο έχει βγάλει η microsoft (και η καλύτερη αγορά που έχω κάνει ποτέ) και δεν έχει διαφημίσει ποτέ και τώρα με τα vail το κατέστρεψε τελείως.
Αφαίρεσε την μοναδική δυνατότητα που το έκανε τόσο τέλειο και ουσιαστικά ήταν ο λόγος ύπαρξης του, το drive extender.

Είναι σαν να πηγαίνει και να βγάζει από την επόμενη έκδοση του XBOX την δυνατότητα να παίζεις παιχνίδια.

karasardelis, δεν ξέρω τι θέματα είχες και ίσως αν του έδινες μια σοβαρή ευκαιρία θα έβλεπες τις δυνατότητες του. Εάν θες οποιαδήποτε βοήθεια στο στήσιμο και στο configuration μπορώ να σε βοηθήσω.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Windows Home Server ''Vail''

karasardelis, δεν ξέρω τι θέματα είχες και ίσως αν του έδινες μια σοβαρή ευκαιρία θα έβλεπες τις δυνατότητες του. Εάν θες οποιαδήποτε βοήθεια στο στήσιμο και στο configuration μπορώ να σε βοηθήσω.
Όχι, ευχαριστώ... τα καταφέρνω και μόνος μου :107:
Αν και όπως είπα δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσω σε Home Server...

Από την στιγμή που έχεις Raid Controller στον Home Server δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το Drive Extender (που ήταν και η μοναδική ουσιαστική ιδιαιτερότητα που είχε). Είναι πολύ πιο ασφαλές για τα δεδομένα σου να κάνεις ένα μικρό έξοδο και να αγοράσεις έναν Raid Controller... ποτέ δεν θα το μετανοιώσεις!!!

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Windows Home Server ''Vail''

Όχι, ευχαριστώ... τα καταφέρνω και μόνος μου :107:
Αν και όπως είπα δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσω σε Home Server...

Από την στιγμή που έχεις Raid Controller στον Home Server δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το Drive Extender (που ήταν και η μοναδική ουσιαστική ιδιαιτερότητα που είχε). Είναι πολύ πιο ασφαλές για τα δεδομένα σου να κάνεις ένα μικρό έξοδο και να αγοράσεις έναν Raid Controller... ποτέ δεν θα το μετανοιώσεις!!!
Διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ
Το raid controller είναι ότι χειρότερο μπορείς να διαλέξεις. Ασφάλεια υπάρχει μέχρι το σημείο που θα χαλάσει ο controller. Δηλαδή έχεις άλλο ένα point of failure.

Με το RAID controller ο δίσκος που θα βάλεις για να κάνεις expand πρέπει να είναι ιδιου size και κατηγοριας, στο WHS δεν ισχύει αυτό, μπορεί να έχεις 1x1TB δίσκο και 2x2TB δίσκο με άλλη ταχύτητα και άλλο κατασκευαστή.

Με το RAID έτσι και χαλάσει ο δίσκος, έτσι και σπάσει το raid, έτσι και χαλάσει ο controller έχασες τα δεδομένα σου. Εάν πάρεις τον δίσκο και τον βάλεις πάνω σε άλλο μηχάνημα δεν διαβάζετε. Ναι υπάρχουν utility για να κανεις recover τα δεδομένα αλλά είναι ακριβά, κάνουν μέρες ολόκληρες. Με το WHS απλά παίρνεις τον δίσκο όπως είναι και τον βάζεις σε άλλο μηχάνημα και με ένα απλό copy παίρνεις τα αρχεία σου καθώς είναι προσβάσιμα με τα folders τους σαν ένας απλός δίσκος.

Το RAID είναι χρήσιμο για επαγγελματικές εγκαταστάσεις με διαφορα αλλά failsafe αλλά για το σπίτι μου δεν θα έβαζα ποτε RAID σε τέτοιο μηχάνημα. Την ευκολία που μου έχει δώσει το WHS δεν μου την έχεις δώσει κανένα άλλο. Και να μην μιλήσω για το υπέρτατο bare metal restore που κάνει στους client εάν θες.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

Να σας πληροφορήσω ότι η νέα έκδοση του WHS δεν έχει Drive Extender .
Η χρήση δίσκων σε RAID είναι ότι ποιο ασφαλές υπάρχει, εξαιρούμε το RAID 0 stripe , για να χάσεις τα δεδομένα σου πρέπει να συμβούν πολλά ταυτόχρονα.
Ακόμα και σε αστοχία του RAID Controller μπορείς να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σου με την αλλαγή από έναν ίδιο, δεν είναι τυχαίο η χρήση RAID controllers είναι δεδομένη σε όλους τους servers που απευθύνονται σε επαγγελματίες.
Είναι όντως ποιο ακριβή λύση και θέλει καλό σχεδιασμό αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσεις πολύτιμα δεδομένα.

Reaction score
0

Να σας πληροφορήσω ότι η νέα έκδοση του WHS δεν έχει Drive Extender .
Η χρήση δίσκων σε RAID είναι ότι ποιο ασφαλές υπάρχει, εξαιρούμε το RAID 0 stripe , για να χάσεις τα δεδομένα σου πρέπει να συμβούν πολλά ταυτόχρονα.
Ακόμα και σε αστοχία του RAID Controller μπορείς να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σου με την αλλαγή από έναν ίδιο, δεν είναι τυχαίο η χρήση RAID controllers είναι δεδομένη σε όλους τους servers που απευθύνονται σε επαγγελματίες.
Είναι όντως ποιο ακριβή λύση και θέλει καλό σχεδιασμό αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσεις πολύτιμα δεδομένα.
Διάβασε πάλι αυτά που γράφω, δεν αντιλέγω για το ότι απευθύνεται σε επαγγελματίες αλλά θα διαπιστώσεις ότι έχει απομυθοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που γράφεις όμως είναι λίγο άτοπο καθώς εάν χάσω εγώ τον controller ναι μπορώ να πάρω τα δεδομένα μου αν βάλω άλλον IΔΙΟ controller (Ενώ με το WHS το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλω τον δίσκο πάνω σε άλλο μηχάνημα, κανένα RAID δεν το κάνει αυτό). Ξέρεις πόσα thread έχω διαβάσει από άτομα που έχουν κάνει raid πριν από 5 χρόνια με έναν απαρχαιωμένο controller και τώρα ψάχνουν παντού απεγνωσμένα τον ίδιο ώστε να πάρουν τα δεδομένα τους αλλά φυσικά δεν βρίσκουν. Άλλο ένα fault της τεχνολογίας.

Το ότι απευθύνεται σε επαγγελματίες αυτό δεν μου λέει κάτι. Όταν έχω ένα EVA από την HP ή ένα storage από EMC μαζί με αυτό πληρώνω και χιλιάδες ευρώ για 4hour response με ότι χρειαστώ, δηλαδή μου εγγυώνται ότι θα μου φέρουν controller ίδιο, δίσκο ίδιο κτλ κτλ. Καταλαβαίνεις ότι έχει ΠAΡΑ πολλά ελαττώματα το RAID και έχει πολλά "πρέπει" για να μην έχεις ποτέ προβλήματα.

Αυτά που γράφω στο post μου όμως για τις διαφορές, το RAID δεν μπορεί να μου τα δώσει, νομίζω ότι είναι σαφέστατο τι υπερτερεί για μια home λύση.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

Πως το κατάλαβες ότι έχει απομυθοποιηθεί;
Επειδή RAID δυνατότητες έχουν το 99,99999% των μητρικών που πωλούνται;
Αν χαλάσει δίσκος τι κάνεις;
Για να προστατεύσεις τα δεδομένα σου πρέπει αναγκαστικά να κάνεις backup είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα σε δίσκους με την ίδια ή μεγαλύτερη χωρητικότητα, γιατί να μην το αναλάβει να το κάνει ένας RAID Controller;
Όλες οι μητρικές με Intel Chipset, από την εποχή του ICH6 με RAID δυνατότητες, μπορούν να διαβάσουν RAID συστοιχία στημένη σε οιοδήποτε άλλη μητρική της Intel με αντίστοιχη δυνατότητα, εξαιρείται η περίπτωση της RAID συστοιχίας που χρησιμοποιείται για την εκκίνηση του συστήματος και αυτό όχι πάντα.

Reaction score
0

Έχει απομυθοποιηθεί γιατί υπάρχουν πολλές ιστορίες από χρήστες που είχαν όλα αυτά τα προβλήματα που σου λέω. Μερικά blogs που ασχολούνται με την τεχνολογία WHS και τις διαφορές με το RAID μπορούν να στο επιβεβαιώσουν.

Αν χαλάσει δίσκος, και πάλι είναι protected τα δεδομένα μου καθώς το WHS τα κάνει dublicate στους άλλους δίσκους. Backup κάνω ούτως ή άλλως στο AMAZON S3 αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση.

Εξακολουθείς όμως να μου λες για συστοιχίες και για controllers πάλι από ΜΙΑ ίδια εταιρεία. Δεν έχω Intel motherboard, βάζο ένα controller για RAID άλλο. Τα δεδομένα μου δεν μπορώ να τα διαβάσω. Και ένα απλό google search κανε για fail raid controllers και θα δεις δεκάδες results για άτομα που χασαν δεδομένα γιατί απλά δεν διαβάστηκε ΠΟΤΕ το raid τους από άλλο controller ακόμα και από την ίδια εταιρεία. Νομίζεις ότι είναι τυχαίο πως ολα τα μεγάλα storages έχουν διπλούς και τριπλούς controllers ? Γιατί άμα τους χάσεις αυτούς τότε την έκατσες.

Και ξαναλέω από αυτά που γράφω στο πιο πάνω post, τι από αυτά είναι λάθος και θα με βολέψει καλύτερα το RAID από το WHS σε ένα σπίτι?

Μιλάμε για ένα επιπλέον point of failure. Αυτό από μόνο του είναι ένα -1 στην κατηγορια του. Δεν καταλαβαίνω πως γίνετε να αγνοείται αυτό.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

Έχει απομυθοποιηθεί γιατί υπάρχουν πολλές ιστορίες από χρήστες που είχαν όλα αυτά τα προβλήματα που σου λέω. Μερικά blogs που ασχολούνται με την τεχνολογία WHS και τις διαφορές με το RAID μπορούν να στο επιβεβαιώσουν.
Αν μπορείς γράψε μερικά links να τα δω.

Reaction score
4

Πως το κατάλαβες ότι έχει απομυθοποιηθεί;
Επειδή RAID δυνατότητες έχουν το 99,99999% των μητρικών που πωλούνται;
Αν χαλάσει δίσκος τι κάνεις;
Για να προστατεύσεις τα δεδομένα σου πρέπει αναγκαστικά να κάνεις backup είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα σε δίσκους με την ίδια ή μεγαλύτερη χωρητικότητα, γιατί να μην το αναλάβει να το κάνει ένας RAID Controller;
Όλες οι μητρικές με Intel Chipset, από την εποχή του ICH6 με RAID δυνατότητες, μπορούν να διαβάσουν RAID συστοιχία στημένη σε οιοδήποτε άλλη μητρική της Intel με αντίστοιχη δυνατότητα, εξαιρείται η περίπτωση της RAID συστοιχίας που χρησιμοποιείται για την εκκίνηση του συστήματος και αυτό όχι πάντα.
Οι σοβαροί servers περνούν μια κάρτα στον Array Controler που ονομάζεται battery back η οποία έχει κάποια μνήμη πάνω οπότε και να σου χαλάσει ο σκληρός έχεις ένα περιθώριο 12 η και παραπάνω ωρών να αντικαταστήσεις τον χαλασμένο σκληρό και να σου γεμίσει όλα τα data χωρίς να χάσεις ούτε ένα bite.:103:

Reaction score
4

ΚΑτ αρχήν να ξεκαθαρίσετε για τι raid μιλάτε?
Raid 0, 1, 5, 6, 10?
Για raid 1 είτε hardware controller είτε software το ίδιο κάνει. Βάζοντας τον δίσκο οπουδήποτε αλλού τα δεδομένα σου τα έχεις μια χαρά.

Σε όλα τα άλλα, αν χαλάζει ο controller έχεις ένα θέμα. Παρόλα αυτά, δεν νομίζω να είναι και τόσο εύκολο να χαλάσει ο controller (αλλωστε όλο το σκηνικό γίνετε για να προστατευτούμε απο την αποτυχία του δίσκου). Ακόμα όμως και με software δεν νομίζω ότι είναι και τόσο απλό να βάλουμε τους δίσκους ενός raid 5 απο μια μηχανή σε μία άλλη και να έχουμε τα δεδομένα μας... μάλλον τίποτε δεν θα έχουμε....
Τώρα όσον αφορά τα WHS δεν έχω ιδέα τι χρησιμοποιούν. Φαντάζομαι θα είναι κάτι ανάμεσα στο παλιό autoraid της HP και το ZFS filesystem της SUN... Εκτός και αν απλά πρόκειτε για ένα απλό concatenation του χώρου των δίσκων, οπότε μάπα το καρπούζι...

Εν πάση περιτπωσι, υπάρχουν και καλά και κακά και στις δύο περιπτώσεις. Κατ αρχήν η ταχύτητα του hardware ελεγκτή, δεν συγκρίνετε ποτέ και σε καμμία περίπτωση με οποιαδήποτε software λύση. Απο την άλλη αν χαλάσει, θα πρέπει να τον αντικαταστήσεις με έναν ίδιο, ή στην καλύτερη περίπτωση κάποιον συμβατό με αυτόν (συνήθως μεταγενέστερα μοντέλα).

Η περίπτωση που χρησιμοποιούμε δύο ελεγκτές φίλε great είναι για λόγους υψηλής διαθεσιμότητας. Αν χαλάσει ο ένας, η πρόσβαση στα δεδομένα να μην διακόπτετε. Δεν είναι ο λόγος τα δεδομένα. Τα περισσότερα arrays "μπουτάρουν" απο τους δίσκους πάνω στους οποίους έχουν αποθηκευμένη και το configuration, οπότε δεν τίθετε θέμα χασίματος των δεδομένων. Επίσης δεν είναι και λίγες οι φορές που τα arrays αναβαθμίζονται με έναν πολύ νεώτερο και ταχύτερο controller. Και πάλι δεν υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να γίνει χάνοντας δεδομένα...

BTW, EVA's και Clarrion's είναι εκτός θέματος φαντάζομαι, μιας και δεν είναι αυτό που θα λέγαμε καταναλωτικά προιόντα...

Reaction score
0
Με αυτά που διαβάζω εδώ μου σηκώνονται οι τρίχες... Δεν υπάρχει απολύτως καμία σύγκριση μεταξύ της Software λύσης του Drive Extender (με τα άπειρα bugs και ειδικά το Data Corruption) και μιας σοβαρής και ιδιαίτερα αξιόπιστης λύσης Hardware Raid-5, ειδικά όταν η τελευταία υλοποιείται με έναν αξιόλογο controller με BBU (μπαταρία) και μνήμη - τέλος!!!

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Windows Home Server ''Vail''

Με αυτά που διαβάζω εδώ μου σηκώνονται οι τρίχες... Δεν υπάρχει απολύτως καμία σύγκριση μεταξύ της Software λύσης του Drive Extender (με τα άπειρα bugs και ειδικά το Data Corruption) και μιας σοβαρής και ιδιαίτερα αξιόπιστης λύσης Hardware Raid-5, ειδικά όταν η τελευταία υλοποιείται με έναν αξιόλογο controller με BBU (μπαταρία) και μνήμη - τέλος!!!
Το data corruption εχει λυθεί απο το πρώτο PP1, και όσο για τα bugs δεν ξέρω για ποια αναφέρεσαι, τα πάντα έχουν bugs (εγώ δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα που δεν έλυσα) ελπίζω να μην αναφέρεσαι γενικά στην λογική Microsoft είναι την μισούμε.

Οπότε προτιμάς να μην μπορείς να βάλεις ότι δίσκο θέλεις μέσα και να πρέπει να είναι ίδιου size ώστε να κάνεις expand.
Να μην μπορείς αν σου πάρει φωτιά το μηχάνημα και χαλάσει να τραβήξεις έναν δίσκο από μέσα και να σώσεις τα δεδομένα σου αφού δεν θα μπορείς να τα διαβάσεις αλλού και να πρέπει να αλλάξεις το δίσκο μέσα σε 12 ώρες όπως λέει ο φίλος πιο πάνω με την μνήμη (εάν ισχύει αυτό δεν είμαι σίγουρος για τις 12 ώρες, μπορεί να είναι και δυο μήνες, είναι ένας περιορισμός όμως) και φυσικά δεν έχεις πρόβλημα να πρέπει να έχεις backup controller να υπάρχει σε περίπτωση που χαλάσει ώστε να μην χάσεις το ARRAY σου.

ok τότε άσε εμενα να παίζω με WHS

Reaction score
0
Πίστεψέ με φίλε great, αν το Drive Extender ήταν τόσο καλό όσο νομίζεις δεν θα το απέσυρε η Microsoft. Το Data Corruption Bug έκανε μήνες για να λυθεί με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να χάσει τα πολύτιμα δεδομένα του - τι σε διασφαλίζει ότι ένα άλλο bug δεν θα εμφανιστεί στην παρούσα ή σε μια πιθανή επόμενη έκδοση;

Επίσης εγώ, όπως και οι περισσότεροι που γνωρίζω, θέλουν να διασφαλίσουν ΟΛΑ τα δεδομένα τους και όχι ένα μέρος από αυτά. Αυτό για το Drive Extender σημαίνει ότι θα χάσεις την μισή χωρητικότητα από το σύνολο των δίσκων, ενώ με ένα RAID-5 με οχτώ δίσκους χάνεις μόνο την χωρητικότητα του ενός - τεράαααστια διαφορά.

Όσο για την περίπτωση που χαλάει δίσκος στο RAID-5, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός πότε θα τον αλλάξεις ή τι δίσκο θα βάλεις. Τον αλλάζεις όποτε θέλεις και βάζεις όποιον δίσκο ιδίου ή μεγαλύτερου μεγέθους θέλεις και φυσικά δεν χάνεις ποτέ ούτε bit. Αν πάλι φοβάσαι μήπως σου χαλάσουν δύο δίσκοι μαζί, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο, οι controller σου δίνουν την δυνατότητα να έχει δίσκο Hot Spare ο οποίος παραμένει Offline και μπαίνει σε λειτουργία μόλις χαλάσει ένας δίσκος και τον αντικαθιστά αυτόματα χωρίς να κάνεις τίποτα.

Όλα τα παραπάνω χωρίς καμία καθυστέρηση στην λειτουργία του υπολογιστή και με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων από άλλο πλανήτη - τι να λέμε τώρα;

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

O Windows Home Server θα αντικατασταθεί από τον Windows Server 2012 Essentials Edition.

Q: Will there be a next version of Windows Home Server?
A: No. Windows Home Server has seen its greatest success in small office/home office (SOHO) environments and among the technology enthusiast community. For this reason, Microsoft is combining the features that were
previously only found in Windows Home Server, such as support for DLNA-compliant devices and media
streaming, into Windows Server 2012 Essentials and focusing our efforts into making Windows Server 2012
Essentials the ideal first server operating system for both small business and home use—offering an intuitive
administration experience, elastic and resilient storage features with Storage Spaces, and robust data protection
for the server and client computers.

Q: How long will customers be able to purchase Windows Home Server 2011?
A: Windows Home Server 2011 will remain available as an OEM embedded product until December 31, 2025, and will remain available in all other current channels until December 31, 2013.
Windows server 2012 Essentials F.A.Q. (pdf file)

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.965
Members
38.631
Νεότερο μέλος