WMP (Windows Media Photo) ο διάδοχος του JPG!!!

minas

Πισιά
Μηνύματα
3.933
Reaction score
3.741
Είναι λίγο υπερβολικό να περιμένεις μια compact να έχει επιλογή RAW.
Για ποιό λόγο? Για να βλέπεις καλύτερα τις ατέλειες του φακού, ή να περιμένεις 10" να γράψει τη φωτογραφία με τα (αργά) φτηνά ηλεκτρονικά της? Εξάλλου, αφού θα τον φας το χρόνο στο ρετουσάρισμα, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις με καλύτερες προϋποθέσεις.
Δεν θέλω να γίνομαι αφοριστικός, αλλά οι χαρές της compact είναι άλλες...
 

Μηνύματα
235
Reaction score
19
Re: WMP (Windows Media Photo) ο διάδοχος του JPG!!!

Η άποψή μου είναι ότι όλοι μπορεί να κάνουμε λάθη κατά το τράβηγμα μίας φωτό. Αν τώρα σου δίνεται η δυνατότητα να τραβάς σε RAW mode δεν νομίζω ότι μας πέφτει και άσχημα να μπορούμε να επέμβουμε σε όλα τα επίπεδα της φωτό. Παράδειγμα , αν τραβάς με χαμηλό φως , είσαι αναγκασμένος να ανεβάσεις την ευαισθησία και να γεμίσει η φωτό θόρυβο. Αν έχεις RAW mode την σώζεις και βγαίνει κατί πολύ αξιοπρεπέστερο διότι απλά υπερεκθέτεις κατα δύο στοπ την φωτό σου χωρίς να αλλάξεις την ευαισθησία. Από την άλλη γιά σκεφτείτε ότι μία καλή compact στοιχίζει 400+ Ευρώ περίπου όταν μία Nikon D50 κάνει 500 ευρώ. Δεν ζητούν και λίγα οι τύποι για compact τελικά. Aν παρατηρήσετε, η Canon S70 (που διέθετε RAW mode) ήταν φθηνότερη από την Canon S80 (που δεν διαθέτει RAW mode). Άρα μας κοροΐδεψαν τελικά , διότι αφαίρεσαν χαρακτηριστικό σοβαρότατο και έβαλαν υψηλότερη τιμή. Και το αποτέλεσμα ήταν να τραβας τις ίδιες φωτό με μία IXUS 700 που στο κάτω-κάτω έχει ακόμη μικρότερο όγκο και χαμηλότερη τιμή.
Ε, ας βάλουν πάνω και κάτι παραπάνω. Μόνο χαζά προγράμματα έκθεσης βάζουν. Ένας απαιτητικός ερασιτέχνης που θέλει να έχει και μία compact για τις light εμφανίσεις είναι διατεθειμένος (και το κάνει) να πληρώσει κάτι παραπάνω. Παλιά οι "ανεβασμένες" compact ήταν οι Minox & Contax (αλήθεια τις θυμάστε?). Κόστιζαν ένα σωρό χρήματα, και οι εταιρείες τις εξόπλιζαν με κάποια ουσιώδη επιπλέον χαρακτηριστικά με τα οποία γκρίνιαζε κανείς λιγότερο στο ταμείο. 
Ας κάνουν και οι Ιάπωνες κάτι. Με τρία προγράμματα έκθεσης παραπάνω δεν μπορείς να ζητάς 60~80 Ευρώ παραπάνω και να αφαιρείς το πιό ουσιώδες χαρακτηριστικό τελικά αυτό του RAW mode. Άλλωστε οι φακοί που βάζουν στις ακριβές compact δεν είναι και θαυματα οπτικής αλλά κάνουν την δουλειά τους αξιοπρεπώς, σχεδόν όπως την έκαναν και οι Minox & Contax. Ας έχουμε την δυνατότητα να τραβήξουμε σε RAW και ας μας αφήσουν εμας να αποφασίσουμε πότε χρειάζεται και πότε όχι.
Τόσο πολύ μας έφαγε η έρευνα αγοράς για το τι ζητά ο κόσμος τελικά ?
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
3.933
Reaction score
3.741
Καταλαβαίνω τη λογική σου, αλλά δε συμφωνώ απόλυτα. Ειδικά στα θέματα έκθεσης, υπάρχουν πολλές compact που σου δίνουν δυνατότητες full manual έκθεσης (χρόνο, διάφραγμα, stops) χωρίς να έχουν τη δυνατότητα RAW. Ένα παράδειγμα είναι η Casio που πήρα ακριβώς για αυτό το λόγο.
Από την άλλη μου φαίνεται κι εμένα καλύτερο να υποστηρίζουν RAW, κι ας μην χρησιμοποιηθεί ποτέ. Ρεαλιστικά δεν το βλέπω πολύ πιθανό να επανέρχεται... :?
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.679
Μηνύματα
2.869.804
Members
37.945
Νεότερο μέλος
beetlejeans
Top