1. Καλώς ήρθατε στο AVsite! Ελάτε στην παρέα μας κάνοντας εγγραφή!
    Απόκρυψη ανακοίνωσης

XigmaNAS!!

Συζήτηση στο φόρουμ 'ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ' που ξεκίνησε από το μέλος daharis666, στις 13 Ιανουαρίου 2019.

  1. daharis666

    daharis666 Crystalator - ΔΑΠάκι

    Εγγραφή:
    12 Μαρτίου 2013
    Μηνύματα:
    10.894
    Likes:
    17.691
    https://www.xigmanas.com/

    Άντε γεια! :smg::party::newrussian:
    μόλις τελείωσα το σετάρισμα..
    τα λέμε μόλις ξυπνήσω:lazy:
     
  2. rose.athens

    rose.athens Super Moderator
    Super Moderator

    Εγγραφή:
    28 Οκτωβρίου 2007
    Μηνύματα:
    30.509
    Likes:
    40.809
    Ακόμα;

    Αναλυτική παρουσίαση please, με βήματα για ημιάσχετους. :whistling:
     
    #2 rose.athens, 14 Ιανουαρίου 2019
    Last edited: 14 Ιανουαρίου 2019
    fantomas72 and Sugah like this.
  3. minas

    Εγγραφή:
    24 Αυγούστου 2005
    Μηνύματα:
    2.177
    Likes:
    573
    Εγώ θα ξεκινήσω λέγοντας ότι το XigmaNAS είναι το παλιό NAS4Free. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία, μπορεί να διαβάσει και το (λίγο παλιό αλλά καλό) άρθρο του Arstechnica:
    https://arstechnica.com/information...as-distribution-shootout-freenas-vs-nas4free/
    Και τα δύο έχουν κάνει αλλαγές από τότε, αλλά η ουσία του άρθρου παραμένει ακριβής.

    Προσωπικά χρησιμοποιώ και τα δύο, και έχω παίξει και με OpenMediaVault που είναι βασισμένο σε Linux, και λίγο με XPEnology, που είναι το δωρεάν fork του DSM που φτιάχνει η Synology για τα δικά της NAS.

    To XPEnology έχει μάλλον το πιο φιλικό περιβάλλον για αρχάριους χρήστες, μαζί με τα Windows Storage Spaces για όσους είναι εξοικειωμένοι με Windows. Για όσους νιώθουν άνετα με Linux, μάλλον το OMV είναι προτιμότερο.

    Κατά τα άλλα, εάν εξαιρέσει κανείς τον ελαφρύ ελιτισμό που ενίοτε βρίσκεις σε φόρουμ του FreeNAS, για εμένα είναι ελαφρώς προτιμότερο μεταξύ των δύο επιλογών που βασίζονται σε FreeBSD.

    Σχεδόν για όλα τα παραπάνω, τα γενικά βήματα είναι: Γράφω σε ένα στικάκι το λειτουργικό και μετά μπαίνω στο γραφικό περιβάλλον για τις ρυθμίσεις. Μάλλον το πιο απαιτητικό προαπαιτούμενο είναι να ξέρεις πώς να το στήσεις για απόδοση και αξιοπιστία, κάτι που παρακάμπτεις όταν αγοράζεις έτοιμο NAS...
     
  4. daharis666

    daharis666 Crystalator - ΔΑΠάκι

    Εγγραφή:
    12 Μαρτίου 2013
    Μηνύματα:
    10.894
    Likes:
    17.691
    θα πω 2-3 πραγματάκια...ίσα ίσα για να μπείτε στο κλίμα αρκετά περιληπτικά προς το παρόν διότι υπάρχει αρκετή δουλίτσα για να δούμε ότι δουλεύει σταθερά το όλο σύστημα (που δουλεύει...απλά αφήνω πάντα ένα ενδεχόμενο)

    το όλο εγχείρημα βασίστηκε σε ένα στήσιμο από ρετάλια (από τα πολλά που έχω) με σκοπό την δημιουργία ενός file server...αποτελούμενο από έναν phenom II x6 , 4gb ram και ένα usb flash

    το bootάρισμα γίνεται από cd και κάνεις εγκατάσταση στο usb flash(μπορείς να βάλεις και σκληρό...ότι θέλεις...δεν εξαρτάται η ταχύτητα από αυτό...απλώς κάνει αποθήκευση τις ρυθμίσεις....όλα τρέχουν από την ram)

    το περιβάλλον-μενού είναι νορμάλ και συμμαζεμένο (υπάρχει και δυνατότητα ελληνικών)

    από εκεί και πέρα μπορείς να τοποθετήσεις ότι θέλεις από σκληρούς στις θήρες sata ή usb της μητρικής
    η διαδικασία αναγνώρισης σκληρών είναι κάπως γκουρμέ αλλά νο πρoμπλεμο, με λίγη ασχολία φτιάχνει η εργονομία σου

    στην αρχή κάνεις Insert τον-τους σκληρούς με το file system που έχουν ήδη (ntfs) χωρίς να χρειαστεί να τους φορμάρεις και να χάσεις αρχεία (αν θέλεις το κάνεις φυσικά...αλλά καλό είναι να τους κάνεις σε διαμόρφωση UFS) και από εκεί και πέρα σου παρέχει δυνατότητες raid (όπου σου μαυρίζει κιόλας τα επιτρεπόμενα πλήκτρα) κλπ κλπ

    μετά κάνεις Mount τον σκληρό και φτιάχνεις έναν user(ή όσους θέλεις users με δικαιώματα κωδικούς κλπ κλπ) και μετά πας στο δίκτυό σοy και κάνεις δεξί κλικ και αντιστοίχιση τον κάθε σκληρο κλπ κλπ

    όλα αυτά πάρα πολύ χωριάτικα ίσα ίσα για να καταλάβετε τα βήματα ότι είναι σύντομα(ίσως όχι απλά...αλλά το 90% θα το καταφέρει με ασχολία)

    ΠΡΟΣΟΧΗ
    επειδή ίσως κάποιοι να μπήκαν στο κόπο να δουν video από youtube

    ΜΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ!
    οι κασμάδες σε όλα σχεδόν τα βίντεο προωθούν διαμορφώσεις zfs κλπ κλπ
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ! ακόμα και για αυτό που κάνουμε

    οι σκληροί που τοποθέτησα ήταν αμφιβόλου υγειας (κάτι green black με 32mb cache) και η μητρική διέθετε sata II
    + Η κάρτα gigabit Που χρησιμοποίησα ήταν για τα μπάζα....
    θέλουμε σοβαρές κάρτες για την δουλειά μας με chipset intel ή atheros κόστος 25-30ευρά και από εκεί και πέρα ότι έχει διάθεση ο καθένας για παραπάνω

    πάμε λοιπόν και στο τι έγινε

    ξεκίνησα με το να μεταφέρω τον στρατιώτη Ράιαν (από τις μεγαλύτερες που έχω..95 giga) από usb3 dockin station στον serverάκο

    το βλέπω να ξεκινά από χαμηλά...τσούπου τσούπου και να κολλάει στα 80-90 mb/s o_O

    ώπα λέω...
    το αφήνω 2-3 λεπτά να δω ότι δεν παίζει η ταχύτητα και το σταματώ

    ξεκινώ άλλη ταινία από άλλο σκληρό σε άλλο bay....
    ξανά τσούπου τσούπου 80-90Mb/s o_O

    λέω κάτσε να το ζορίσω λίγο

    βάζω να παίζει η ταινία και κάνω την ίδια ταινία επικόλληση στον server

    τσούπου τσούπου ξανά 80-90 :cry::D

    και μετά...... έκαψα την κάρτα με τις ρυθμίσεις:p:D

    κάπου εδώ σταματώ:)

    νέα θα έχω μόλις αλλάξω τις κάρτες ethernet


    Υ.Γ.1 Και κάτι που δεν ήξερα και κουφάθηκα...μπαίνοντας στο switchάκι μου να κάνω ρυθμίσεις είδα την lan κάρτα (της μητρικής) του pc μου να την βλέπει ως 100άρα και όχι gigabit:o
    λύθηκε κατεβάζοντας τον οδηγό φυσικά

    αλλά

    όσοι έχετε στις μητρικές με gigabit realtek κατεβάστε τον lan οδηγό από το site της μητρικής και κάντε εγκατάσταση...μην εμπιστεύεστε τα win 10 (και γνήσια ακόμα);)



    Y.Γ.2 Οι απαιτήσεις σε cpu είναι ελάχιστες και έχουν να κάνουν με το πόσους clients θέλεις να μοιράζεις αρχεία
    πχ σε μένα - έναν χρήστη...
    ο phenom δούλευε το πολύ μέχρι 10%(στιγμιαία) και η ram μόνιμα στο 34%
     
  5. ZaBBalos

    Εγγραφή:
    17 Ιανουαρίου 2018
    Μηνύματα:
    416
    Likes:
    545
    Για τον απλό χρήστη, όταν λέω απλό εννοώ αυτόν που θέλει έναν file server για το σπίτι του ή για ένα γραφείο, το Xpenology είναι αυτό που χρειάζεται, τέλος. Όλα τα άλλα είναι χαμένος χρόνος. Η μόνη διαφορά που θα δει κάποιος σε σχέση με ένα αγορασμένο synology nas είναι η απομακρυσμένη πρόσβαση αφού δε θα έχει λογαριασμό στην εταιρία. Το τελευταίο λύνεται εύκολα με ένα ddns. Από hardware ό,τι έχουμε στα ντουλάπια ή αν είναι να αγοράσουμε ένα soc Celeron & 4gb ram είναι ήδη οverkill. Εννοείται gigabit lan, οι ταχύτητες των δίσκων δεν μας απασχολούν αφού έτσι κι αλλιώς μας περιορίζει το δίκτυο στα 1000/8=128 mb/sec στην ιδανική περίπτωση.
     
    minas and daharis666 like this.
  6. Sugah

    Sugah Ζαχαρούλης

    Εγγραφή:
    15 Νοεμβρίου 2008
    Μηνύματα:
    1.221
    Likes:
    1.938
    @daharis666 περίμενες υψηλότερη ταχύτητα στο copy από το gigabit δίκτυο;
    Στα Qnap στο σπιτι βλέπω 90 με 100
     
  7. daharis666

    daharis666 Crystalator - ΔΑΠάκι

    Εγγραφή:
    12 Μαρτίου 2013
    Μηνύματα:
    10.894
    Likes:
    17.691
    όχι...
    αυτό που με ενθουσίασε (πέραν του γελοίου κόστους-απόδοσης) ήταν το να μεταφέρω μία ταινία με ταχύτητα 80-90 σταθερά και να την παίζει ταυτόχρονα ο player χωρίς κανένα απολύτως σκάλωμα ή μείωση ταχύτητας μεταφοράς
    πράγμα που με τα usb 3.0 bay το είχα ;)


    Υ.Γ. Ποια qnap έχεις?σε raid τα πιάνεις αυτά?
     
    Zizik likes this.
  8. Sugah

    Sugah Ζαχαρούλης

    Εγγραφή:
    15 Νοεμβρίου 2008
    Μηνύματα:
    1.221
    Likes:
    1.938
    Έχω σε raid 5 ένα ts453pro που εκεί πιάνω και 110 σταθερά, ένα ts431+ Και αυτο σε raid 5 που πιάνω 90 με 100 και ένα hs251+ σε jbod αλλά με σάπιους δίσκους που πιάνει γύρω στα 85 90
     
  9. rose.athens

    rose.athens Super Moderator
    Super Moderator

    Εγγραφή:
    28 Οκτωβρίου 2007
    Μηνύματα:
    30.509
    Likes:
    40.809
    Ερώτηση: σε περίπτωση βλάβης δίσκου* που έχεις σε raid 5, οι δίσκο αλλάζουν εν λειτουργία (hot swap) ή πρέπει να κλείσουμε το pc/nas;

    Το ρωτάω γιατί είμαι...τυχερούλης :laugh:, και μου χτύπησε δίσκος σε δύο διαφορετικά NAS την ίδια μέρα. :headbang:
     
  10. Sugah

    Sugah Ζαχαρούλης

    Εγγραφή:
    15 Νοεμβρίου 2008
    Μηνύματα:
    1.221
    Likes:
    1.938
    Συνήθως σε λειτουργία γίνεται, τουλάχιστο σε Qnap που το έχω κάνει κάμποσες φορές.
    Αν έχει τελειώσει το rebuild βέβαια, και με shutdown γιατί όχι
     
    rose.athens and daharis666 like this.
  11. Zizik

    Zizik Cмурфик Blue
    Moderator

    Εγγραφή:
    7 Ιουνίου 2007
    Μηνύματα:
    34.251
    Likes:
    40.578
    Αυτό αφορά το hardware στα πισιά και συνήθως δεν γίνεται. Γιατί να μην το απενεργοποιήσεις όμως; :)
     
    daharis666 and minas like this.
  12. daharis666

    daharis666 Crystalator - ΔΑΠάκι

    Εγγραφή:
    12 Μαρτίου 2013
    Μηνύματα:
    10.894
    Likes:
    17.691
    hot swap...
    μην κλείσεις τίποτα...θα ξεκινήσει αμέσως την διαδικασία και θα σου βγάλει μήνυμα μόλις τελειώσει;)
    Auto merged
    γιατί το πλέρωσε για να το κάνει ον δε φλάι...:p:roflmao:
     
    rose.athens and Zizik like this.
  13. minas

    Εγγραφή:
    24 Αυγούστου 2005
    Μηνύματα:
    2.177
    Likes:
    573
    Η απάντηση του @Zizik είναι πιο ασφαλής. Για να δουλέψει με 100% ασφάλεια το hot-swap πρέπει να το υποστηρίζει ο controller, ο δίσκος και το συρταράκι (εάν υπάρχει), αλλά και το λειτουργικό σύστημα.
    Ακόμη κι αν δεν το υποστηρίζει ο controller, μπορείς συνήθως να το ξεκλειδώσεις με πείραγμα του firmware και αντίστοιχα να το ενεργοποιήσεις και μέσα από το λειτουργικό σύστημα.
    Εκεί που δεν έχεις τρόπο να παρέμβεις, είναι η κατασκευή του δίσκου και του συρταριού. Πράγματι, οι επαφές SATA προορίζονται να γίνονται hot-swap (φαίνεται και από τις διαφορές στο μήκος που έχουν), αλλά ούτε το firmware όλων των δίσκων ούτε οι ανοχές των συρταριών (ή σκέτων καλωδίων) προορίζονται για hot-swap.

    Έχω κρατημένο ακόμη σε μια γωνία έναν δίσκο με λιωμένο SATA που ένας συνάδελφος αψήφιστα έκανε πιο hot απ' όσο ήθελε :).
     
    Sugah and Zizik like this.
  14. Zizik

    Zizik Cмурфик Blue
    Moderator

    Εγγραφή:
    7 Ιουνίου 2007
    Μηνύματα:
    34.251
    Likes:
    40.578
    Xtrahot swap. :p
     
    Sugah, minas and daharis666 like this.
  15. daharis666

    daharis666 Crystalator - ΔΑΠάκι

    Εγγραφή:
    12 Μαρτίου 2013
    Μηνύματα:
    10.894
    Likes:
    17.691
  16. vet

    vet Audio, Δικηγόρος AVsite

    Εγγραφή:
    3 Νοεμβρίου 2007
    Μηνύματα:
    6.926
    Likes:
    4.454
    Σορυ για την newbie ερώτηση.
    Δηλαδή αυτό κάνει raid 0,1,5 χωρίς να έχει την δυνατότητα η μητρική; Ότι ελεγκτή και να έχει; Και με διαφορετικούς δισκους;
    (Μην βαρατε...)
     
    rose.athens, Sugah and daharis666 like this.
  17. minas

    Εγγραφή:
    24 Αυγούστου 2005
    Μηνύματα:
    2.177
    Likes:
    573
    Ναι, κάνει το επονομαζόμενο software RAID. Από την άλλη πλευρά, είναι καλό να ακολουθείς κάποιες καλές πρακτικές, πχ αν βάλεις ένα RAID 5 με δύο γρήγορους δίσκους και έναν αργό, κάθε γράψιμο θα περιμένει τον αργό. Όμοια, αν κάνεις RAID 1 με έναν μικρό και έναν μεγάλο, χάνεις χώρο ίσο με τη διαφορά του μεγέθους τους.

    Ένα από τα πιο ευέλικτα έτοιμα λειτουργικά για NAS ως προς τους συνδυασμούς δίσκων που επιτρέπει, είναι το unRAID. Δεν το ανέφερα στην νωρίτερη αποτύπωσή μου, επειδή είναι επί πληρωμή. Εάν οι δίσκοι που θέλεις να συνδυάσεις είναι πολύ ανόμοιοι, ίσως θέλεις να του ρίξεις μια ματιά. Από λειτουργίες είναι υπερπλήρες και μοιάζει αρκετά με τα FreeNAS, OMV.
     
    Sugah, daharis666 and vet like this.
  18. vet

    vet Audio, Δικηγόρος AVsite

    Εγγραφή:
    3 Νοεμβρίου 2007
    Μηνύματα:
    6.926
    Likes:
    4.454
    Ok thanks
    Ποιο είναι το ποιο απλο να σεταριστει σε ενα παλιο pc για raid 1 με δύο ίδιους δισκους;
     
  19. daharis666

    daharis666 Crystalator - ΔΑΠάκι

    Εγγραφή:
    12 Μαρτίου 2013
    Μηνύματα:
    10.894
    Likes:
    17.691
    με 1 ή 2 ?:whistling:

    sorry....:p:lol::cry: θυμήθηκα μια ιστορία που μου έλεγε ο rose για κάτι b&o
    Auto merged
    η διαδικασία δεν αλλάζει σε πιο απλό....το ίδιο είναι...απλά θα κάνεις 3 κλικ παραπάνω;)
     
    rose.athens and vet like this.
  20. Sugah

    Sugah Ζαχαρούλης

    Εγγραφή:
    15 Νοεμβρίου 2008
    Μηνύματα:
    1.221
    Likes:
    1.938
    Εάν το παλιό πισι έχει 300ρι τροφοδοτικό, στο πολύ χαλαρό, επεξεργαστή που καταναλώνει καμία 90ρια βατ, μητρική αλλά 30 και καμία κάρτα γραφικών καμία 30ρια, δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση το αυτό πισι αλλά και το κάθε πισι.
    Υπάρχουν Qnap ή αντίστοιχα 2 δίσκων με 200 ευρώ η και λιγότερα και θα κάνουν τη δουλειά καλύτερα και ασφαλέστερα. Αν μιλάμε μόνο για πειραματισμό και γνώση, τότε σύμφωνοι
     
    sothoms, vet and ZaBBalos like this.

Μοιραστείτε τη σελίδα