Yamaha av settings

Reaction score
92
Εχω στην κατοχή μου ένα ενισχυτή yamaha rx-v381 (entry level) που μέχρι πρότινος τον δούλευα με ένα σετ παλιών ηχείων της sony pascal 705 με sub svs pb1000. Πριν λίγο καιρό παρέδωσε πνεύμα το κεντρικό και με σκοπό σιγά-σιγά να αποσύρω όλα τα ηχεία και να προχωρήσω σε καινούργια άλλαξα το εν λόγω κεντρικό και πήρα ένα dali pico vokal σε πρώτη φάση. Κάνοντας αυτή την αλλαγή παρατήρησα ότι ο ήχος στα φωνητικά ακουγόταν λες και μιλούσαν με κλεισμένη την μύτη και σε κάποιους ήχους έδινε την εντύπωση ότι λες και βγαίναν απο χωνί ένα πράγμα. Πάμε λοιπόν και στο σήμερα... Πριν 3 μέρες προχώρησα και στην αντικατάσταση των υπολοίπων ηχείων με τις παρακάτω επιλογές.
front dali zensor 1
rear dali zensor pico
και όπως προανέφερα και center dali pico vokal
Ετρεξα το ypao για να μου κάνει τις βασικές ρυθμίσεις και στα level μου όρισε τα front l-r στο 0.0db
center +3.5 db & rear +3.0 db. Να υποθέσω ότι αυτές οι διαφορές στα level προέρχονται γιατί τα zensor 1 ειναι 86,5 db ενω τα pico 84 db έτσι ?????? άρα τα αφήνω ως ρυθμισε το ypao η χρειάζεται κάποια αλλαγή ????
Τα όρισα όλα ως small με αποκοπή τα 80 hz σωστά ?????
Και πάμε στο αρχικό πρόβλημα με τον ήχο που παρατήρησα εξαρχής με την αλλαγή του κεντρικού.
Οπως προανέφερα ο ήχος ειναι ναι μεν πιο ζωντανός εν σχέση με τα sony pascal αλλά αφύσικος με τα δικά μου αυτιά, π.χ οι ομιλίες ακούγονται λες και μιλάνε με την μύτη και πολλοί άλλοι ήχοι γίνονται πολύ έντονοι με αφύσικη χροιά. (δεν ξέρω πως να το περιγράψω) ειδικά με το peq που φτιάχνει το ypao είναι πάρα πολύ έντονο το φαινόμενο. Προσπάθησα να παίξω με τις συχνότητες στο χειροκίνητο equalizer αλλά ναι μεν κάτι γίνεται αλλά το πρόβλημα παραμένει σε κάποιο βαθμό. Και στο off το equalizer πάλι υπάρχει. Εχω την εντύπωση ότι κάτι παίζει εκεί γύρω στο 1khz αλλά ότι και να παραμετροποίησα δεν είχε και το τέλειο αποτέλεσμα. Ακόμα απενεργοποίησα και το κεντρικό ωθώντας τον ήχο του κεντρικού στα μπροστινά αλλά δεν αλλάζει κάτι. Δοκίμασα και το extra bass που διαθέτει ο ενισχυτής και μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα μου άρεσε αλλά δεν ξέρω αν το extra bass δίνει και στο sub πράγμα που δεν θέλω
Τελειώνοντας στο άπλωμα του σεντονιού, ανακεφαλαιώνω με τις κύριες απορίες.

1ον. Με τον ήχο στα φωνητικά και στις μεσαίες περιοχές που θεωρώ κάπου αφύσικο τι πρέπει να πειράξω να τον φέρω στα ίσια του. (Η μήπως έτσι πρέπει να ακούγεται και γω με την συνήθεια τόσων χρόνων με το pascal εκπαίδευσα το άκουσμα σε λάθος δρόμο) και κάτι που δεν ανέφερα ότι σε stereo με ότι φτιάχνει το ypao ο ήχος μου είναι απόλυτα ικανοποιητικός χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό που δημιουργεί στις ταινίες.

2ον. Τα level που έφτιαξε τα αφήνω ως έχουν ?????

3ον. Την αποκοπή στα 80 ή στα 100 hz ???

4ον. Το extra bass που στο αυτί μου έρχεται λουκούμι, δίνει κάτι παραπάνω στο sub ή μόνο στα ηχεία ????
Δηλαδή αν ορίσουμε αποκοπή τα 100 hz και ενεργοποιήσουμε το extra bass τι κάνει ????? κατεβαίνει πιο κάτω απο τα 100hz που έχουμε ορίσει στα ηχεία ????? Λύστε μου αυτή την απορία γιατί πουθενά δεν βρήκα κάτι.

Και για προλάβω τυχόν ερωτήσεις για τον χώρο που είναι στημένο αυτό το ταπεινό συστηματάκι να αναφέρω ότι είναι σε χώρο 3,5-4

Κούρασα, δεν νομίζω :headbang: :help:

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.304
από ρυθμίσεις yamaha δεν έχω ιδέα
ίσως όμως να ευθύνεται το ότι είναι άστρωτα ακόμα....δεν ακούς καλά τα midwoofer και υπερτονίζονται τα πρίμα
δώσε τα λίγο χρόνο και βάζε τα παίξουν σε καλούτσικες εντάσεις για καμιά 100ριά ωρίτσες

Reaction score
92
από ρυθμίσεις yamaha δεν έχω ιδέα
ίσως όμως να ευθύνεται το ότι είναι άστρωτα ακόμα....δεν ακούς καλά τα midwoofer και υπερτονίζονται τα πρίμα
δώσε τα λίγο χρόνο και βάζε τα παίξουν σε καλούτσικες εντάσεις για καμιά 100ριά ωρίτσες
Το κεντρικό που ήδη το έχω πάνω απο 6 μήνες παρατηρώ ότι όπως ακούγονταν στην αρχή έτσι ακούγεται ακόμα όσο αφορά αυτό που περιγράφω... άρα δεν νομίζω ότι είναι θέμα στρωσίματος, κάπου διάβασα σε κάποιο νήμα ότι και με τον denon και ενεργοποιώντας το audyssey έχει αυτόν τον ήχο στα φωνητικά λες και όλοι μιλάνε με κλειστή την μύτη.....
post 180 παρακάτω
https://www.avsite.gr/forum/threads...αλόγους-audyssey-dynamic-volume.166458/page-9

Last edited:

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.304
αν βάλεις ένα από τα left-right στη θέση του κεντρικού...πως ακούγεται?

Timaras

Reaction score
2.153
Κάνε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

rx-v381.JPG

Ξανατρέξε το Ypao και φρόντιζε να παίζεις σε straight mode.Ή με Enhancer αν σου αρέσει.Μην επιλέγεις Halls ή chambers ή άλλα τέτοια που έχει.

Reaction score
92
Κάνε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Ξανατρέξε το Ypao και φρόντιζε να παίζεις σε straight mode.Ή με Enhancer αν σου αρέσει.Μην επιλέγεις Halls ή chambers ή άλλα τέτοια που έχει.
Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων έγινε πριν τρέξω εκ νέου το ypao, εννοείτε ότι 9 στις 10 φορες παρακολουθώ σε straight mode χωρίς να αλλάζει κάτι στην χροιά του ήχου σε συγκεκριμένες συχνότητες, το όλο θέμα το εντοπίζω εκει γύρω στο 1 khz που μου δίνει αυτή τη χροιά, ακόμα και αν ακούγεται κάποιο χαρτί να σκίζεται, η ακόμα και την ανάσα ή και το περπάτημα, είναι σαν να θέλει να γίνει πολύ αισθητό με αποτέλεσμα στα αυτιά μου να φτάνει λάθος ως ήχος.
[DOUBLEPOST=1541285251][/DOUBLEPOST]Κάτοχοι yamaha έχουν κάποια άποψη στο πρόβλημα μου ???? Οσο για το extra bass σε αυτό που ρωτάω ξέρει κανείς να μου πει τι παίζει ???

Timaras

Reaction score
2.153
Με το extra bass ενισχύονται συγκεκριμένες συχνότητες,είτε αυτές πάνε στο υπογούφερ είτε στα ηχεία και δεν επηρεάζεται η συχνότητα cross.Αν παίζεις πολύ δυνατά,καλό είναι να το έχεις απενεργοποιημένο,μην τυχόν στείλεις καμιά παραμόρφωση στα ηχεία και κάψεις κανένα τουίτερ
[DOUBLEPOST=1541285836][/DOUBLEPOST]
Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων έγινε πριν τρέξω εκ νέου το ypao, εννοείτε ότι 9 στις 10 φορες παρακολουθώ σε straight mode χωρίς να αλλάζει κάτι στην χροιά του ήχου σε συγκεκριμένες συχνότητες, το όλο θέμα το εντοπίζω εκει γύρω στο 1 khz που μου δίνει αυτή τη χροιά, ακόμα και αν ακούγεται κάποιο χαρτί να σκίζεται, η ακόμα και την ανάσα ή και το περπάτημα, είναι σαν να θέλει να γίνει πολύ αισθητό με αποτέλεσμα στα αυτιά μου να φτάνει λάθος ως ήχος.
Κάνε αυτό που είπε ο @daharis666 πιο πάνω.

Reaction score
92
Τσεκαρε αν έχεις ενεργοποιημενο το dialogue boost.
αααα γειά σου με κατάλαβες τι εννοώ για να το αναφέρεις. Αυτό το έχω παρατηρήσει εδώ και πολύ καιρό. Εχει dialogue level απο το 1-3 για ενίσχυση στην φωνή. Οσο πιό πολύ ανεβάζεις τόσο πιο έντονο γίνεται αυτό με τις χροιές στην φωνή και τους άλλους ήχους στις μεσαίες περιοχές. Εννοείτε ότι το έχω στο minimum κατά βάσει και ακόμα και κει το φαινόμενο υπάρχει.

Reaction score
1.550
Παίξε με την απόσταση του port από τον πίσω τοίχο. Και με κάποιο αντικραδασμικο ή ακρίδες για το κεντρικό. Οι χρωματισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι και από το έπιπλο.

Reaction score
92
Παίξε με την απόσταση του port από τον πίσω τοίχο. Και με κάποιο αντικραδασμικο ή ακρίδες για το κεντρικό. Οι χρωματισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι και από το έπιπλο.
Το κεντρικό πατάει πάνω σε σιλικονούχα πόδια καθώς επίσης όλα τα υπόλοιπα ηχεία πατάνε πάνω σε βάσεις, όσο για την απόσταση του port από τον πίσω τοίχο απέχουν πολύ μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα διαφορετικής τοποθέτησης. Πάντως δεν νομίζω με την καμία να φταίει η απόσταση απο τον τοίχο ούτε το που πατάει.

Reaction score
1.550
Αμα τα έχεις εξαντλήσει όλα, μάλλον είναι κουτιλα της καμπίνας. Ή το συνηθίζεις ή αλλάζεις σε ποιο ακριβά ηχείο. .Βγάλε το κεντρικό off και ξανάκανε καλιμπραρισμα. Δες πως ακούγεται από τα zenzor1

Reaction score
92
Αμα τα έχεις εξαντλήσει όλα, μάλλον είναι κουτιλα της καμπίνας. Ή το συνηθίζεις ή αλλάζεις σε ποιο ακριβά ηχείο. .Βγάλε το κεντρικό off και ξανάκανε καλιμπραρισμα. Δες πως ακούγεται από τα zenzor1
Εννοείτε ότι απομόνωσα το κεντρικό και άκουσα απο τα 2 μπροστινά μόνο χωρίς να αλλάζουν οι χροιές είτε με το κεντρικό είτε χωρίς, μια απο τα ίδια είναι. Οσο για την καμπίνα που λες πάλι δεν υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζει μιας και είτε πολύ χαμηλά παίζει είτε ψιλά πάλι δεν διαφοροποιείτε κάπου. Δεν είναι και ηχείο απο την λαική, είναι μιας σοβαρής εταιρίας που δεν θα το βγάζαν καν στην αγορά αν είχε τέτοιο πρόβλημα.
Να το έκανε στις μεγάλες εντάσεις οκ να με υποψιάσει, αλλά και σε ένταση που ίσα-ίσα να ακούγεται με την καμία δεν επηρεάζει η καμπίνα......

Reaction score
34
Αφου πλέον τα έκανες όλα (πλην να αλλάξεις αυτιά και σπίτι )..... Κάνε και τα ακόλουθα που μου ήρθαν σαν διάβολος σε σκέψεις όσο διαβάζω το ποστ:

1. Πάρε ενα κλειδί Άλεν (βίδες τουιτερ) στο σωστό νούμερο και ΣΦΙΞΕ καλά τις βίδες του τουιτερ (με ρέγουλα!!!!)

2. Έλεγξε σχολαστικά (με μεγεθυντικό φακο) την περιφέρεια του τουιτερ και του MID.

3. ΚΑΘΑΡΙΣΕ καλα με βαμβάκι και ισοπροπυλικη αλκοολη τις ενώσεις (μπορνες) του εν λογω ηχείου.

4. Κάνε μια δοκιμή με ενα καλύτερης ποιότητας καλώδιο ηχείων να δεις αποτέλεσμα.

Συνηθως "ενρινα" φωνητικά λύνονται με κάποιο απο τα παραπάνω. Εξαρτάται απο την φύση του προβλήματος.

*** προβληματική μονάδα τουιτερ μην θεωρείς οτι ειναι σπάνιο να συναντήσεις.

Αυτά, κατά την ταπεινή μου γνώμη.....

Reaction score
92
Εαν τον συγκεκριμένο ήχο τον έβγαζε μόνο το κεντρικό θα άρχιζα να ψάχνομαι με όλα αυτά που προτείνεις, αλλά απο την στιγμή που θέτω το κεντρικό σε off και κατευθύνεται ο ήχος στα 2 μπροστινά νά σου πάλι αυτό που με χαλάει.
Ολα αυτά γίνονται πολύ έντονα λειτουργώντας με το peq που φτιάχνει το ypao, άρα ταπεινή μου γνώμη είναι ότι θέλοντας να δώσει έμφαση στα φωνητικά δημιουργεί αυτόν τον ήχο. Σε προηγούμενο post του Alexandros1986 ανέφερε το dialog level που όντως όσο το ανεβάζεις ναι μεν τα φωνητικά έρχονται πολύ πλούσια αλλά με ανεβασμένες τις συχνότητες απο το 400hz-2.5khz πράγμα που υπερτονίζει ακόμα και την ανάσα αυτού που μιλάει και η χροιά δεν είναι και η καλύτερη σε όλη τη φάση. Συμπερασματικά καταλήγω ότι για να ακούς όπως θες κάτι πρέπει να θυσιάσεις απο την άλλη και στην συγκεκριμένη περίπτωση θυσιάζεις την πλούσια έμφαση των διαλόγων και παρόμοιων συχνοτήτων χάνοντας λίγο απο τον όγκο των φωνών. Αυτό που γίνεται είναι τεχνητό έτσι ώστε να θυσιάζεται η φυσικότητα. Υπάρχουν πολλοί στο forum που διαθέτουν yamaha ενισχυτές αλλά ΔΕΝ διαθέτουν διάθεση γνώμης. Πάντως ευχαριστώ όλους όσους κατέθεσαν την γνώμη τους με σκοπό να βοηθήσουν. Σήμερα θυσίασα αρκετό χρόνο και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο eq έχω φέρει τον ήχο σε πολύ καλό επίπεδο....... και συνεχίζω.
Αν πάλι υπάρχει κάποιος που να έχει γνώσεις παραμετροποίησης του eq θα χαρώ πολύ να τον διαβάσω :hi:

Reaction score
6.235
Το προβλημα δημιουργειται απο το boost στην περιοχη που ειπες. Περιπου απο 300 - 2000 ειναι το ευρος των διαλογων αν δε κανω λαθος. Υπαρχουν αρκετοι λογοι που μπορει να γινει αυτο αλλα το πιο πιθανο ειναι λογω του eq. Δεν ξερω αν το μοντελο που εχεις εχει ολες τις ρυθμισεις που εχει και το δικο μου για να σου πω ακριβως τι να κανεις αλλα σε γενικες γραμμες δοκιμασε το εξης. Βγαλε το eq του ypao εντελως και αστο σε straight. Προσπαθησε να δεις στις ρυθμισεις αν εχει επιλογη για να κλεισεις εντελως το ypao και το dialogue boost. Σβησε ολες τις επιλογες του avr πχ adaptive drc και ασε το σημα οσο πιο Pure γινεται μεχρι να σταματησει να το κανει αυτο που λες.Δε νομιζω να εχουν προβλημα τα ηχεια καπου γαμ.....ται στις ρυθμισεις. Επισης τραβηξε αν μπορεις το κεντρικο ηχειο λιγο πιο μπροστα και κοψε λιγο απο το eq στο σημειο του κρος.

Reaction score
92
Επισης τραβηξε αν μπορεις το κεντρικο ηχειο λιγο πιο μπροστα και κοψε λιγο απο το eq στο σημειο του κρος.
Ευχαριστώ εξαρχής για την βοήθεια, το κεντρικό είναι όντως πιο μπροστά, όσο για να κοψω στο σημείο του κρος τι εννοείς ????
Σε γενικες γραμμές για τις λειτουργίες του, όντως έχει χειρισμό για το dialogue level, μπορω να βγάλω το eq του ypao
και δεν χρησιμοποιώ πέραν του sci-fi τίποτε άλλο. Εσύ πιο μοντέλο έχεις ??? και αν έχεις παρατηρήσει αυτό για το οποίο αναφέρομαι ????
Να συμπληρώσω ότι στο eq έχει 3 επιλογές, το peq που δημιουργεί το ypao, το geq για manual ρύθμιση και το off

Reaction score
6.235
Σημείο κρος εννοώ τη συχνότητα που η εταιρεία αναφέρει στα σπεκς του ηχείου. Το μοντέλο που έχω εγω είναι πιο παλιό και έχει πολύ διαφορετικές ρυθμίσεις. Θα κοιτάξω να δω μήπως βρω τις αντίστοιχες και μπορέσω να σε βοηθήσω.
[DOUBLEPOST=1541384469][/DOUBLEPOST]Το sci fi τι είναι ;

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.868
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef