Yamaha RX-V650: Μια ερώτηση για τις συνδέσεις και το setup

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους
Ο εν λόγω ενισχυτής αποκτήθηκε πριν λίγες μέρες από τον φίλο gmirtzakis, από Κομοτηνή (ευχαριστώ πολύ), από τη σχετική αγγελία του και από χθες προσπαθώ να τον ενσωματώσω σε ένα φτωχό και παλιό σύστημα που έχω στο εξοχικό μου.

Λόγω χρονολογίας αλλά και κατηγορίας, οι συνδέσεις του είναι μεν περιορισμένες αλλά υπεραρκετές για το φτωχό σύστημα του εξοχικού. Απλά, το (αγγλικό) εγχειρίδιο χρήσης του (και το ελληνικό, φυσικά) είναι μάλλον φτωχό σε πληροφορίες και πρέπει να μαντέψω κάποια πράγματα, τόσο στις συνδέσεις όσο και στο σετάπ του.

Κυρίως, αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται επαρκώς είναι το πως θα κατευθυνθούν τα σήματα audio και video της ίδιας πηγής, τόσο προς την έξοδο monitor (TV - Προβολικό), όσο και από τις διάφορες πηγές, αναλογικές και ψηφιακές. Για την ακρίβεια, το πίσω πάνελ του ενισχυτή διαθέτει μια σειρά εισόδων αναλογικών με stereo audio και composite/S-video (DVD, DTV/SAT, VCR1, VCR2), από τις οποίες λαμβάνεται μόνο composite/S-Video έξοδος προς το monitor, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη έξοδος audio. Επίσης, δίπλα τους υπάρχει άλλη μια σειρά εισόδων component video (2 συσκευές - DVD και DTV/SAT) και μία έξοδος monitor, πάλι χωρίς αντίστοιχη έξοδο audio.

Δίπλα τους υπάρχει και μια σειρά ψηφιακών εισόδων (2 ομοαξονικές - DVD και CD και άλλες 3 οπτικές - DTV, DVD, MD/CD-R) και από κάτω από αυτές μία ψηφιακή οπτική έξοδος.

Υπάρχουν επίσης και δυο καθαρά stereo audio είσοδοι (CD και MD/CD-R) και μία καθαρά stereo audio έξοδος από κάτω τους.

Τέλος υπάρχει βέβαια και η multi channel audio είσοδος και η αντίστοιχη έξοδος.
Δείτε την απεικόνιση του πίσω πάνελ:

RX-650_Rear_1_2.jpg


Στο εγχειρίδιο χρήσης αναγράφονται τα εξής:

1. Σχετικά με τις ψηφιακές εισόδους-εξόδους, στη σελίδα 15 του (αγγλικού) εγχειριδίου:

"This unit handles digital and analog signals independently. Thus audio signals input to the analog jacks are only output to the analog OUT (REC) jacks. Likewise audio signals input to the digital (OPTICAL or COAXIAL) jacks are only output to the DIGITAL OUTPUT jack."

Το καλό με τον ενισχυτή είναι ότι διαθέτει λειτουργία I/O Assignment και έτσι επιτρέπει στον χρήστη να σετάρει κατά το δοκούν τις εισόδους και τις εξόδους του, όχι βέβαια όλες, αλλά αυτές τουλάχιστον που εμένα με βολεύουν.

2. Σχετικά με τις (αναλογικές) συνδέσεις video, στην ίδια υπάρχει απλά ένα σκαρίφημα που δείχνει τη ροή του σήματος (signal flow), σαφές και χωρίς ανάγκη περισσότερων επεξηγήσεων. Σε αυτό φαίνεται καθαρά ότι σήματα Composite video εξάγονται τόσο ως Composite όσο και ως S-Video, εάν έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία V CONN., ενώ τα σήματα S-Video εξάγονται ως S-Video και ως Composite, ανεξάρτητα από την ενεργοποίηση ή όχι της εν λόγω λειτουργίας. Τα σήματα Component Video εξάγονται αυτούσια ως τέτοια από την αντίστοιχη έξοδο, χωρίς δυνατότητα εξαγωγής τους ως S-Video ή Composite από τις συγκεκριμένες εξόδους.

Υπάρχει όμως ένα πράγμα που είναι ασαφές. Έχει να κάνει με την έξοδο του αναλογικού σήματος audio. Επειδή στο monitor out δεν υπάρχει αντίστοιχη έξοδος audio, το ερωτηματικό που προκύπτει είναι από ποια έξοδο παίρνει ο χρήστης το (αναλογικό) σήμα audio της πηγής που επιλέγεται, π.χ. ενός δέκτη DTV/SAT; Και ακόμα, αν επιλέξει κάποιος να συνδέσει τέτοια πηγή σε ένα από τα δύο VCR1 ή DVR/VCR2, θα μπορέσει να πάρει σήμα audio από την αντίστοιχη έξοδο OUT της ίδιας σύνδεσης, ώστε να την στείλει σε κάποια αντίστοιχη είσοδο του monitor (τηλεόρασης); Η ερώτηση προκύπτει από το γεγονός ότι στο (αγγλικό) εγχειρίδιο, σελίδα 43, αναφέρονται τα εξής (σε αντίθεση με την ως σήμερα γνωστή πρακτική χρήσης τέτοιων συνδέσεων):
"A given input source is not output on the same REC OUT channel. (For example, the signal input from VCR 1 IN is not output on VCR 1 OUT.)"
Επομένως, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι από που θα παρθεί αυτούσιο και χωρίς επεξεργασία (τονική, έντασης κλπ.) το σήμα audio μιας πηγής, για να κατευθυνθεί προς την αντίστοιχη είσοδο του monitor (τηλεόρασης).

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ.

Υ.Γ.:
Αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσα ίσως να ρωτήσω και τον φίλο, από τον οποίο αγόρασα τον ενισχυτή, αλλά θεωρώ ότι μια συζήτηση εδώ δεν βλάπτει.
 


Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Απο τα front pre out(s).-
Καλημέρα, Δημήτρη κι ευχαριστώ.

Τη λύση των Front Pre-Out την έχω κι εγώ σκεφτεί, αλλά το σήμα από αυτή την έξοδο δεν είναι αυτούσιο. Εμπεριέχει επεξεργασία (τονική και έντασης). Αν από αυτό θέλω να τροφοδοτήσω (που θα θέλω) εξωτερικό τελικό, η ανακατεύθυνση του στην τηλεόρασή μου θα επηρεάζεται από το τι θα κάνω στον ήχο από τον ίδιο τον ενισχυτή.

Επομένως, ψάχνω για ένα σήμα που από την πηγή θα πηγαίνει στην τηλεόραση χωρίς να επιδρά πάνω του ο ενισχυτής, απλά να μου το ανακατευθύνει εκεί που θέλω.

Βέβαια, θα μου πει κάποιος: "Τι χολοσκάς; Τράβα δυο καλώδια με "Y" connectors από την πηγή, ένα στον ενισχυτή και ένα απευθείας στην τηλεόραση και καθάρισες".

Ξέρω πως υπάρχει κι αυτή η λύση, αλλά σκέφτηκα το αν είναι δυνατόν να μπορώ όλα να τα διαχειριστώ μέσω του ενισχυτή. Γι' αυτό και ρωτάω αν η έξοδος από τη πρώτη σύνδεση VCR 1 ή τη δεύτερη DVR/VCR2 θα κάνει δουλειά.
 


Μηνύματα
208
Reaction score
166
Γι' αυτό και ρωτάω αν η έξοδος από τη πρώτη σύνδεση VCR 1 ή τη δεύτερη DVR/VCR2 θα κάνει δουλειά.
θα κάνει αν δεν συνδέσεις τίποτα στην αντίστοιχη είσοδο

αλλά θα πρέπει να έχεις τον ενισχυτή ανοιχτό οπότε γιατί να στείλεις τον ήχο στην τηλεόραση;
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
θα κάνει αν δεν συνδέσεις τίποτα στην αντίστοιχη είσοδο

αλλά θα πρέπει να έχεις τον ενισχυτή ανοιχτό οπότε γιατί να στείλεις τον ήχο στην τηλεόραση;
Ευχαριστώ, θα δοκιμάσω τη λύση.
Τον ήχο στην τηλεόραση θέλω να το στέλνω, όταν απλά δεν θέλω να ακούγονται τα ηχεία που συνδέονται στον ενισχυτή για λόγους, όπως π.χ. όταν κοιμούνται κάποιοι (μωρά, κυρίως) και θέλω απλά να έχω χαμηλά τον ήχο μαζί με την εικόνα στην τηλεόραση.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.278
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top