Ακρόαση άψογων κατασκευαστικά ηχείων



Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Παρεμπιπτόντως, μιας και στα μαθηματικά - φυσική είμαι άσχετος, η παραμόρφωση μετριέται και σε db; Τα 20DB πόση διαφορά επί τοις εκατό είναι;
To dB είναι λογαριθμική μονάδα,κωδικοποιημένη όχι με κλίμακα απολύτων τιμών,αλλά προκύπτει από συγκρίσεις ανάμεσα σε διαφορετικές τιμές για το εξεταζόμενο κάθε φορά μέγεθος.

Η δε παραμόρφωση ως εφηρμοσμένη προδιαγραφή συσκευών αναφέρεται σε άθροισμα επιμέρους συνιστωσών επί του ακουστού φάσματος,ενώ τείνει να σημειώνεται ξεχωριστά όταν επιμερίζεται αυτή σε συγκεκριμένη ζώνη.

Στο προαναφερθέν παράδειγμα των ATC,o συνεντευξιαζόμενος όφειλε να είναι πιο συγκεκριμένος.
Εμ, αυτό λέμε. Έχουμε κάνει τα ενεργα κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Ούτε ότι χρειάζεται προ αναφέρουμε.
Κάποιες προχωρημένες ενεργές υλοποιήσεις δεν απαιτούν προενισχυτικό στάδιο,καθότι το περιλαμβάνουν ήδη.;)
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Επί του θέματος λοιπόν...
Ηχείο που μετράει on axis σωστά, έχει ικανό σχεδιασμό και μονάδες χαμηλών για επίτευξη σχετικά ρεαλιστικών SPL και ελαχιστοποίηση της διέγερσης του χώρου, η πολική του απόκριση είναι σωστή και συνεπώς οι ανακλάσεις του είναι όσο το δυνατόν ιδίου περιεχομένου με το άμεσο σήμα (αλλιώς θέλει εκτεταμένες ηχητικές παρεμβάσεις στον χώρο), είναι σωστά τοποθετημένο σε σχετικά συμμετρικό χώρο και ο χώρος δεν είναι πολύ "ζωντανός' ή ιδιαίτερα "νεκρός", δεν υπάρχει περίπτωση να παίζει λάθος και άσχημα...διότι με υπαρκτά αυτά τα χαρακτηριστικά, ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να πλάθει το μουσικό δρώμενο που εκλαμβάνει από 2 μόνο πηγές, σωστά στον χώρο, σωστά τονικά και ρεαλιστικά.

...δεν έχω δει πολλά τέτοια ηχεία και χώρους...
 

Μηνύματα
1.740
Reaction score
869
"Και σε τελική ανάλυση, τι να το κάνω ένα ηχείο που είναι άψογο στον πάγκο του εργαστηρίου και το κλείνω στα 30 λεπτά;"

Για να επανελθυμε στο θεμα μας.

Για να εχουμε για ενα ηχειο τεκμηριωμενη αποψη θα πρεπει πρωτα απ ολα να το εχουμε σε σωστο μετρημενο και φροντισμενο ηχητικα χωρο. Το ιδιο το ηχειο εαν μετραει σωστα θα πρεπει και ν ακουστει καλα. Εαν δεν ακουστει καλα τοτε θα πρεπει η επιστημη περι του ηχου να καταργηθει.....................
είναι μεγάλο λάθος να λέμε 'το ηχειο εαν μετραει σωστα θα πρεπει και ν ακουστει καλα' ..

τα ηχεία 'μετρώνται με 4-5 πολύ γενικές και ενδεικτικές παραμέτρους (να μην τις αναφέρω τώρα νομίζω όλοι για να διαβάζουν εδώ τις γνωρίζουν), γι αυτό έχουμε το φαινόμενο να υπάρχουν πολλά ηχεία που μετρούν το ίδιο (ή παραπλήσια) και ν' ακούγονται παντελώς διαφορετικά..

οι ούτως ειπείν 'μετρήσεις' ενός ηχείου είναι ένα μεγάλο παραμύθι και ένας εμπορικός συμβιβασμός που μόνο ενδεικτικά μπορούν να μας πουν μερικά τεχνικά πράγματα, ελάχιστα όμως ουσιώδη για τον αυτό καθαυτό ήχο του.. αν θέλαμε να αξιολογήσουμε σωστά ένα ηχείο με μετρήσεις θα έπρεπε να είχαμε 'χροιόμετρο', 'μεγαφωνόμετρο', 'δρομόμετρο', 'καμπινόμετρο', 'μονωσιόμετρο', 'ενισχυσιόμετρο' και άλλα τέτοια καλούδια..

και πάλι όμως με όλα αυτά τα 'φανταστικά' μετρητικά εργαλεία ΔΕΝ θα μπορούσε να αξιολογηθεί αν δεν γίνει ακρόαση από δυο έμπειρα αυτιά, γιατί στο τέλος το ηχείο καλείται να αναπαράξει ΜΟΥΣΙΚΗ, ένα μέγεθος που αντανακλά στην ψυχή και τα συναισθήματα, πράγματα που δεν μετρώνται με κανένα μετρητικό εργαλείο..
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Η ακρίβεια πάει περίπατο αφού έχουμε μετατροπή του ήχου σε ρεύμα και ξανά σε ήχο. Για πιο ακριβέστατο να μιλήσουμε?
Και τι σχέση έχει το high end και to life style? Αυτά είναι ψευτοδιλήμματα.
Αρκετές ακριβές μετατροπές ενός ηλεκτρικού σήματος σε ηχητικό δεν είναι καθόλου...ακριβείς.Αυτό όμως δεν καταργεί την έννοια και την ανάγκη....ακρίβειας σε δεδομένη μετατροπή.:sneaky:
...
υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που κάνουν 'οπτικό ριβιγιού' σε ηχεία που δεν έχουν ποτέ ακούσει !!.. τι καμπύλη απόκρισης είναι αυτή?? τι φάσματα είναι αυτά?? τι υλικό καμπίνας είναι αυτό.. χάλια.. δεν παίζει!! 8-)
Οι ακροάσεις χρειάζονται διότι η χομπίστικη ενασχόληση προϋποθέτει και...διασκέδαση με το αντικείμενο αυτής.;)
Ο υποφαινόμενος έχει επανειλημμένα προβεί σε οπτική αξιολόγηση χώρων ακρόασης,ακριβώς επειδή τα κριτήρια αυτής είναι αντικειμενικά και δύνανται να έχουν καθολική ισχύ.
και μια ερωτηση και απο εμενα.
το πρωτο σημαντικο στοιχειο που πρεπει να λαβει κανεις σοβαρα σε ενα ηχειο πιο ειναι; Εννοειται με παθητικο κρος.
Ανισορροπίες εξαιτίας τονικών ή/και φασικών αποκλίσεων από τη γραμμική συμπεριφορά στις διαδοχικές οκτάβες του ακουστού φάσματος και με έμφαση σ'εκείνες που κείτονται πέριξ των σημείων κρος.
αν θέλαμε να αξιολογήσουμε σωστά ένα ηχείο με μετρήσεις θα έπρεπε να είχαμε 'χροιόμετρο', 'μεγαφωνόμετρο', 'δρομόμετρο', 'καμπινόμετρο', 'μονωσιόμετρο', 'ενισχυσιόμετρο' και άλλα τέτοια καλούδια..
Και...τριχομανόμετρο για τον εκάστοτε ακροατή.Κατά τα άλλα,υπάρχουν μετρούμενες παράμετροι εκ των οποίων δύνανται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τις συμπεριφορές που θα μετρούσαν τα προαναφερθέντα ιδεατά όργανα.
 
Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Άλλος ο χώρος του mastering studio κι άλλος ο οικιακός. Αλλο σκοπό έχουν τα ηχεία του είδους του SM9 κι άλλο αυτά της σειράς utopia.
Οι απαιτήσεις ενός αρτίου (pre)mastering είναι μεγαλύτερες κι επηρεάζουν πολύ μεγαλύτερο πλήθος ακροατών.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μεταφέρεται αυτούσιο το προσλαμβανόμενο από τον ακροατή της live παράστασης σε μέσο αποθήκευσης, μετά από μεσολάβηση μηχανημάτων.
Kαι δεν πεθαίνω για high end και life style.
Ούτε και το προσληφθέν ακουστικό σήμα από τον ακροατή δεδομένης παράστασης θα μεταφερθεί αυτούσιο,αλλά καθορισμένο από τις ιδιότητες που θα έχουν προσδώσει ο Ακουστικός Αρχιτέκτοναςμ & Μηχανικός που επιμελήθηκαν τη συμπεριφορά δεδομένης αίθουσας.

Όσοι επομένως δεν ΄΄πεθαίνουν΄΄ για Hi-end life style (το πρώτο εργαλείο του δευτέρου) δεν συντρέχει λόγος να ΄΄σκοτώνουν΄΄ την έννοια της αντικειμενικότητας.;)
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
...στο τέλος το ηχείο καλείται να αναπαράξει ΜΟΥΣΙΚΗ, ένα μέγεθος που αντανακλά στην ψυχή και τα συναισθήματα, πράγματα που δεν μετρώνται με κανένα μετρητικό εργαλείο..
Μάλιστα....η μουσική αντανακλά τη ψυχή και τα συναισθήματα κλπ....
Ε λοιπόν, για να το κάνει αυτό δεν χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο ηχείο και ενισχυτή και όντως δεν μετράται αυτό, ούτε χρειάζεται να μετρηθεί, γιατί είναι υποκειμενική και συναισθηματική διαδικασία κι έχει να κάνει με τα βιώματα, τις προτιμήσεις, την ψυχική κατάσταση κλπ. του υποκειμένου και δεν έχει καμία σχέση με τον εξοπλισμό!! Οκ?
Χθες ήμουν με την κοπέλα μου το βράδυ στο εξοχικό και έβαλε το ραδιοφωνάκι του κ0λου που έχω εκεί το "Na me quitte pas" του Jasques Brell, από τον Πάριο. Αισθανόμουν πολύ γλυκά και πράγματι ακούγοντάς το ένιωσα πολύ όμορφα και πλυμμήρισα από συγκίνηση. Θες να μου πεις ότι αν είχα 2 ντερέκια ηχεία με 2 μονομπλόκ σε τάκη Α θα είχα συγκινηθεί περισσότερο??? ...διαχωρίστε τα αυτά επιτέλους...

....για το πώς τώρα ένα ηχείο αναπαράγει σωστότερα το σήμα που δέχεται, που είναι το θέμα...?
 
Last edited:

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Οι απαιτήσεις ενός αρτίου (pre)mastering είναι μεγαλύτερες κι επηρεάζουν πολύ μεγαλύτερο πλήθος ακροατών.

Ούτε και το προσληφθέν ακουστικό σήμα από τον ακροατή δεδομένης παράστασης θα μεταφερθεί αυτούσιο,αλλά καθορισμένο από τις ιδιότητες που θα έχουν προσδώσει ο Ακουστικός Αρχιτέκτοναςμ & Μηχανικός που επιμελήθηκαν τη συμπεριφορά δεδομένης αίθουσας.

Όσοι επομένως δεν ΄΄πεθαίνουν΄΄ για Hi-end life style (το πρώτο εργαλείο του δευτέρου) δεν συντρέχει λόγος να ΄΄σκοτώνουν΄΄ την έννοια της αντικειμενικότητας.;)
Δε χρειάζεται ούτε pre ούτε post mastering στην αληθινη μουσική. Είναι υπεράνω αυτών. Ακούς, βλέπεις, αισθάνεσαι.

Μπορεί να είναι σε ανοιχτό χώρο. Δεν ισχύει πάντα αυτό που λες. Και μπορεί ο χώρος να μην είναι ιδιαίτερα φροντισμένος.

Ο καθένας έχει την άποψή του και οφέιλει να την καταθέτει. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι. Δεν πιστεύουμε και στους ίδιους θεούς άλλωστε.
 

Μηνύματα
4.874
Reaction score
3.968
είναι μεγάλο λάθος να λέμε 'το ηχειο εαν μετραει σωστα θα πρεπει και ν ακουστει καλα' .. ..
Θα περιμενω ν αποδειξεις οτι ειναι λαθος.

Καποιοι για να μαθουν τα του ηχου σπουδαζουν καποια χρονια. Τζαμπα πανε δηλαδη στα πανεπιστημια. Ισως να μαθαινουν μονο πως να βαζουν το ντεσιμπελομετρο στο σπιτι για να μετρησουν το ηχειο τους ποσο ...τσιριζει. Μηχανικοι του ηχου και τα ρεστα, ειναι γλαστρουλες στις εταιριες τους, αφου οτι εργασια και να κανουν ενας χρυσαυτιας τους κανει να σκισουν τα διπλωματα.
 

Μηνύματα
4.466
Reaction score
7.742
Όλοι είστε εκτός θέματος. Άντε, πείτε κανένα ηχείο που πήρε τον πούλο σε μισή ώρα. Με ονόματα. Κότες... :D
6 σελιδες ακομη τιποτα. μηπως τελικα δεν ακουσαν κανενα και πηγαν κατευθειαν στα παραμορφωμενα?:D
 


Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
.. αν θέλαμε να αξιολογήσουμε σωστά ένα ηχείο με μετρήσεις θα έπρεπε να είχαμε 'χροιόμετρο', 'μεγαφωνόμετρο', 'δρομόμετρο', 'καμπινόμετρο', 'μονωσιόμετρο', 'ενισχυσιόμετρο' και άλλα τέτοια καλούδια..

Έχεις πει και στο παρελθόν κάτι καλά, τύπου "όσο πιο δυνατά παίζει το ηχείο, τόσο λιγότερο ενεργοποιεί τον χώρο" κλπ... αλλά αυτό είναι ακόμα καλύτερο...:):)

...ενισχυσιόμετρο' και άλλα...
...ένα τέτοιο θα ήταν καλή ιδέα πάντως γιατί παίζει πολλή...
:p
 

vet

Audio, Δημοσιογράφος
Μηνύματα
8.261
Reaction score
8.160
Το θέμα αυτο ανοίχτηκε γιατί έχω ακουσει πολλους που υποστηρίζουν ότι ακουσαν ηχεία που μετρούσαν καλά αλλα επαιζαν άθλια.
Που είναι όλοι αυτοί;

Να βοηθήσω;

Τα Grimm ls1 μετράνε καλα.
Άρεσαν σε όλους;
Τι δεν σας άρεσε;
 



Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Τα Grimm ls1 τα ακουσα στην εκθεση. Ηταν κάπως σκληρά στα μεσοϋψηλα και δεν γέμιζε το χαμηλό τους το χώρο. Δεν σε συγκινούσε το άκουσμα. Τώρα αν ηταν στρωμενα ή όχι δεν το ξέρω,.
 

Μηνύματα
731
Reaction score
616
Η εμφανιση! Χωρις να τα εχω ακουσει ακομα. Επιεικως αποκρουστικα. :)
Υπαρχει και η "μετρηση" στο ματι
 
  • Like
Reactions: vet

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Μηνύματα
5.248
Reaction score
7.491
Η τιμή τους... :p
Και για να μην παρεξηγηθώ... μιλάμε για ένα setάπιον των 20+ χιλιάδων (αν δεν απατώμαι κοντά 24?)...
Προφανώς στον ευρύτερο κύκλο του HiFi / HiEnd, μάλλον και φθηνά τα λές (όταν μονάδες μόνες τους κοστίζουν διπλά και τριπλά), αλλά για την τσέπη μερικών, είναι μακριά.

Ε, αυτό το μακριά δεν με άρεσε.

Και να σας εκμυστηρευθώ και κάτι ακόμα?
Και να το βάλω και σαν γενικότερη ερώτηση...
Στα 24Κ που φθάνει το σεταπ, πιστεύετε πως δεν υπάρχει συνδυασμός "κλασσικού" σεταπ συσκευών που να μετράει σωστά?
Κατ' επέκταση να ακούγεται και σωστά?
 

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Μηνύματα
5.248
Reaction score
7.491
Η εμφανιση! Χωρις να τα εχω ακουσει ακομα. Επιεικως αποκρουστικα. :)
Υπαρχει και η "μετρηση" στο ματι
Θα διαφωνήσω. Είναι πολύ όμορφα.
Αλλά εμείς οι 2 σε ότι αφορά συσκευές... :roflmao:
 
  • Like
Reactions: vet


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.663
Μηνύματα
2.871.268
Members
37.929
Νεότερο μέλος
axil
Top