Πάνω απ' όλα η υγεία

Μηνύματα
10.188
Reaction score
62
Οδηγός υγιούς παιχνιδιού



Στάση σώματος: Φρόντισε η στάση του σώματός σου να είναι άνετη, όχι αφύσικη.
Πιέσεις:Ακόμα και μικρές πιέσεις μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό, ειδικά όταν επαναλαμβάνονται σε βάθος χρόνου
Διαλείμματα:Η διακοπή του παιχνιδιού σε τακτικά διαστήματα είναι αναγκαία
Υγεία: Να διάγεις έναν ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής.
Εργαλεία για οικογένειες: Βρείτε πώς να χρησιμοποιείτε τις διαβαθμίσεις, τους γονεϊκούς ελέγχους και άλλα
Αυτός ο οδηγός μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ελαττώσεις τις πιθανότητες οδυνηρών τραυματισμών ή βλαβών, όπως περιγράφονται στην προειδοποίηση σχετικά με την υγεία που ακολουθεί.


--------------------------------------------------------------------------------

Προειδοποίηση σχετικά με την υγεία
Η χρήση των χειριστηρίων του παιχνιδιού, των πληκτρολογίων, των ποντικιών ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών εισαγωγής, μπορεί να συνδέεται με σοβαρούς τραυματισμούς ή βλάβες.


--------------------------------------------------------------------------------


Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Όταν παίζετε βιντεοπαιχνίδια, όπως και σε πολλές δραστηριότητες, μπορεί περιστασιακά να νιώσετε ενόχληση στα χέρια, στα μπράτσα, στους ώμους, στο λαιμό ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Ωστόσο, εάν έχετε συμπτώματα όπως επίμονες ή επαναλαμβανόμενες ενοχλήσεις, πόνους, ταχυπαλμία, άλγη, κουδούνισμα στα αυτιά, μούδιασμα, αίσθηση καψίματος ή ακαμψία, ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΓΙΑΤΡΟ, ακόμα και αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν παίζετε βιντεοπαιχνίδια.


Μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ)

Τέτοια συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με οδυνηρές και πολλές φορές μόνιμες βλάβες ή παθήσεις των νεύρων, των μυών, των τενόντων, των αιμοφόρων αγγείων και άλλων μερών του σώματος. Αυτές οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) περιλαμβάνουν: σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα, τενοντοθηκίτις, σύνδρομα δόνησης και άλλες διαταραχές.

Παρότι οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να απαντήσουν πολλά από τα ερωτήματα σχετικά με τις ΜΣΠ, είναι γενικώς αποδεκτό ότι πολλοί παράγοντες συνδέονται με την εμφάνισή τους, όπως:

ιατρικές και σωματικές καταστάσεις
το στρες και πως το αντιμετωπίζει ο καθένας
γενική κατάσταση υγείας
πώς τοποθετεί και χρησιμοποιεί κανείς το σώμα του στη διάρκεια της δουλειάς του ή άλλων δραστηριοτήτων (σε αυτές περιλαμβάνονται και τα βιντεοπαιχνίδια)
Πώς να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε ΜΣΠ
Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι το ποσοστό χρόνου που αφιερώνει κάποιος σε μια δραστηριότητα μπορεί επίσης να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Κάποιες οδηγίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να εργάζεστε και να παίζετε πιο άνετα και πιθανώς να μειώσουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε ΜΣΠ παρουσιάζονται στις ακόλουθες ενότητες του Οδηγού. Αυτές οι οδηγίες αναφέρονται σε θέματα όπως:

Πώς να τοποθετείστε για να έχετε άνετη και όχι αφύσικη στάση σώματος
Πώς να διατηρείτε τα χέρια, τα δάχτυλα και άλλα μέρη του σώματος χαλαρά
Διαλείμματα
Πώς να αποκτήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Επειδή υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στις ΜΣΠ, ο οδηγός αυτός δεν παρέχει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αποτρέψετε μια ΜΣΠ ή να περιορίσει τις πιθανότητες να την αναπτύξετε. Για κάποιους ανθρώπους, οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να μειώσουν τα πιθανότητες να αναπτύξουν μια ΜΣΠ. Για άλλους, όχι. Ωστόσο, είναι πιθανόν πολλοί να έχουν περισσότερη άνεση ακολουθώντας αυτές τις προτάσεις.

Έχετε υπόψη ότι αυτός ο οδηγός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές ενός επαγγελματία γιατρού. Αν έχετε ερωτήσεις για το πώς ο τρόπος ζωής σας, οι δραστηριότητές σας ή η ιατρική ή φυσική σας κατάσταση μπορεί να σχετίζονται με τις ΜΣΠ, αναζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία γιατρού.

Στάση του σώματος
Το να τοποθετείτε το σώμα σας σε άνετες και όχι αφύσικες στάσεις είναι σημαντικό, είτε δουλεύετε είτε παίζετε. Αυτό μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει τη γενική σας απόδοση, αλλά και το πόσο άνετα αισθάνεστε ενώ παίζετε βιντεοπαιχνίδια και ίσως να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ΜΣΠ. Έχετε υπόψη ότι το να αλλάζετε στάση κατά τη διάρκεια πολύωρων παιχνιδιών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ενοχλήσεις και την κούραση.

Όταν παίζετε βιντεοπαιχνίδια, προσαρμόστε το περιβάλλον σας και διαρρυθμίστε τον εξοπλισμό σας ώστε να είναι δυνατή μια άνετη και χαλαρή στάση σώματος. Επειδή ο καθένας έχει συγκεκριμένο μέγεθος σώματος και εφόσον πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την άνεσή σας, δεν μπορούμε ακριβώς να σας πούμε πώς να οργανώσετε το χώρο σας για να αποφύγετε τις ενοχλήσεις. Ωστόσο, οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν για ένα πιο άνετο περιβάλλον.

Για να υποστηρίξετε την πλάτη σας, επιλέξτε μια καρέκλα ή θέση που στηρίζει το κάτω μέρος της πλάτης σας και σας επιτρέπει να έχετε άνετη και φυσική στάση σώματος.
Για να εξασφαλίσετε σωστές στάσεις των ποδιών, μπορείτε να απομακρύνετε αντικείμενα από το χώρο των ποδιών για να είναι δυνατές άνετες στάσεις και κίνηση των ποδιών.
Για να εξασφαλίσετε άνετες στάσεις των ώμων και των χεριών, αφήνετε το πάνω μέρος των χεριών να πέφτει χαλαρά στις δύο πλευρές.
Για να εξασφαλίσετε σωστές στάσεις των καρπών και των δακτύλων, κρατάτε τους καρπούς ίσιους ενώ κρατάτε και χρησιμοποιείτε τα χειριστήρια. Αποφύγετε να λυγίζετε τους καρπούς σας πάνω, κάτω ή πλαγίως.
Για να ελαχιστοποιήσετε το λύγισμα και στρίψιμο του λαιμού, μπορείτε να τοποθετηθείτε ή/και να τοποθετήσετε την τηλεόραση έτσι ώστε να μη χρειάζεται να στρέφετε το κεφάλι σας πάνω ή κάτω ή δεξιά-αριστερά για μεγάλα διαστήματα.
Για να ελαχιστοποιήσετε την κούραση των ματιών, μπορείτε να αποφύγετε τις αντανακλάσεις τοποθετώντας την τηλεόραση μακριά από πηγές φωτός που προκαλούν αντανάκλαση ή να χρησιμοποιήσετε τα παντζούρια για να ρυθμίσετε το επίπεδο του φωτισμού. Επίσης, μπορείτε να ρυθμίσετε τις ενδείξεις «φωτεινότητα»(brightness) και «αντίθεση» (contrast) της τηλεόρασης σε επίπεδα που σας είναι άνετα.
Μην το παρακάνεις
Physical forces continuously interact with our bodies. We may only think of high-impact forces, such as car crashes, as injuring our bodies. However, low forces may also result in injuries, discomfort, and fatigue if they are repeated or experienced over long periods of time.

Σκεφθείτε τα παρακάτω είδη μικρών δυνάμεων:

Δυναμική δύναμη ή η δύναμη που ασκείτε μέσω της κίνησης. Για παράδειγμα, η πίεση κουμπιών στο χειριστήριο ενός παιχνιδιού ή πλήκτρων στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή.
Στατική δύναμη ή η δύναμη που διατηρείτε για μια χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, όταν κρατάτε το χειριστήριο του παιχνιδιού ή το ακουστικό του τηλεφώνου.
Δύναμη επαφής ή πίεση που ασκείται όταν στηρίζεστε σε μια άκρη ή σε μια σκληρή επιφάνεια. Για παράδειγμα, όταν ακουμπάτε τους καρπούς σας στην άκρη του γραφείου, του τραπεζιού ή μιας άλλης σκληρής επιφάνειας.
Σκεφθείτε τις προτάσεις που ακολουθούν για να μειώσετε τις επιπτώσεις των μικρών δυνάμεων στο σώμα σας:

Πατάτε τα κουμπιά του χειριστηρίου απαλά, διατηρώντας τα χέρια και τα δάχτυλα χαλαρά, μιας και απαιτείται πολύ μικρή δύναμη για να ενεργοποιηθούν αυτά τα κουμπιά. Επίσης, ασκείτε μικρή δύναμη όταν χρησιμοποιείτε τους μοχλούς ελέγχου και τις επιφάνειες αφής στο χειριστήριο παιχνιδιού.
Αποφεύγετε να στηρίζετε τις παλάμες ή τους καρπούς σε οποιαδήποτε επιφάνεια, όταν χρησιμοποιείτε τα χειριστήρια του παιχνιδιού.
Χαλαρώνετε τα μπράτσα και τα χέρια όταν δεν χρησιμοποιείτε τα χειριστήρια. Δείτε παρακάτω την ενότητα «Κάντε διαλείμματα» για περαιτέρω πληροφορίες.
Να μαθαίνετε για τις λειτουργίες του λογισμικού και του υλικού διαβάζοντας τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στους δίσκους των παιχνιδιών και στα προϊόντα του υλικού.
Κάντε διαλείμματα
Το να κάνετε διαλείμματα μπορεί να συνεισφέρει πολύ στο να συνέλθει το σώμα από μια δραστηριότητα και μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ΜΣΠ. Η διάρκεια και η συχνότητα των διαλειμμάτων που είναι κατάλληλες για εσάς εξαρτάται από το είδος της δραστηριότητας που κάνετε. Το να σταματήσετε τη δραστηριότητα και να χαλαρώσετε είναι ένας τρόπος να κάνετε διάλειμμα, υπάρχουν όμως κι άλλοι. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Το να κάνετε κάτι άλλο μπορεί να βοηθήσει κάποιους μυς να χαλαρώσουν ενώ άλλοι εξακολουθούν να εργάζονται. Για παράδειγμα, μπορεί να κάθεστε όταν παίζετε βιντεοπαιχνίδια αλλά να στέκεστε όρθιοι όταν δεν παίζετε.
Να χρησιμοποιείτε διαφορετικές μεθόδους για να κάνετε την ίδια εργασία. Για παράδειγμα, να χρησιμοποιείτε το pad του χειριστηρίου αντί για το μοχλό ελέγχου.
Να χαλαρώνετε τα μπράτσα και τα χέρια σας ενώ παρακολουθείτε άλλους να παίζουν ή στη διάρκεια ενδιάμεσων βίντεο, replay ή άλλων διακοπών του παιχνιδιού.
Κρατάτε με χαλαρό χέρι το χειριστήριο. Μη σφίγγετε το χειριστήριο με περισσότερη δύναμη από όση είναι απαραίτητη.
Να είστε υγιής
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να εκτελείτε και να απολαμβάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που παίζετε βιντεοπαιχνίδια. Για καλή υγεία γενικότερα, σκεφθείτε τα παρακάτω:

Να έχετε ισορροπημένη δίαιτα και να ξεκουράζεστε αρκετά.
Να ασκείστε για να διατηρείστε γενικά σε φόρμα, δίνοντας έτσι δύναμη και ευλυγισία στο σώμα σας. Έχετε υπόψη ότι πρέπει να συμβουλευτείτε ένα επαγγελματία για να σας βοηθήσει να επιλέξετε τις ασκήσεις και το stretching που είναι κατάλληλα για σας.
Μάθετε να ελέγχετε το στρες.
Δείτε έναν ειδικευμένο επαγγελματία αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς η ιατρική σας εικόνα και η φυσική σας κατάσταση μπορεί να σχετίζεται με τις ΜΣΠ. Παρότι οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να απαντήσουν πολλά από τα ερωτήματα σχετικά με τις ΜΣΠ, είναι γενικώς αποδεκτό ότι πολλοί παράγοντες συνδέονται με την εμφάνισή τους, όπως τραυματισμοί του παρελθόντος, διαβήτης, ορμονικές αλλαγές (όπως η εγκυμοσύνη) και ρευματοειδής αρθρίτιδα.
 



Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.671
Μηνύματα
2.871.646
Members
37.930
Νεότερο μέλος
axil
Top