Ποδήλατο

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
14.042
Reaction score
43.938
Να "σκοτωθώ" για να πάρω ένα ΚΟΜ για να καμαρώνω σαν γύφτικο σκεπάρνι σε άλλους ποδηλάτες, ε, ποτέ.
Αυτό θίγω κυρίως, ο άλλος σήμερα καμαρώνει για τα κύπελα που έχει μαζέψει στο στράβα

Screenshot_2024-05-13-01-00-05-595_com.strava-edit.jpg


Δεν κρατήθηκα και τον άρπαξα...
 

Μηνύματα
15.266
Reaction score
21.263
εγώ έχω ένα , αλλά δεν σου λέω που για να μην μου το πάρς (αν και με την κίνηση που έχει πρέπει ν α βγείς 5 το πρωι για να το κάνεις)
 


Μηνύματα
36
Reaction score
63
Πολυσυζητημένο θέμα με πολλές απόψεις στους ποδηλατικούς κύκλους το Strava με τα segments και τα ΚΟΜ!
Έχοντας περάσει από όλες τις φάσεις από τότε που ξεκίνησα δειλά δειλά με το fitness bike πριν 12-13 χρόνια να βγαίνω εκτός πόλης μέχρι και σήμερα μπορώ να περιγράψω τον εαυτό μου και τις εμπειρίες που αποκόμισα.
Στην πρωτη φάση αρχάριος τελείως άρχισα να ψάχνομαι για εφαρμογές καταγραφής στο κινητό ώστε να έχω αρχείο των διαδρομών και των χιλιομέτρων που έκανα αποτυπωμένες σε χάρτη, μετά άρχισα να βλέπω καρδιακούς παλμούς σε συνδυασμό με την καταγραφή ώστε να έχω και εικόνα πως βαράει αυτή η ρημάδα η καρδιά,κάποια στιγμή πέφτω και πάνω στο Strava ως ανερχόμενη δημοφιλή εφαρμογή που ήδη την χρησιμοποιούσαν κάποιοι φίλοι….ακολουθησε η αγορά του πρώτου ποδηλάτου δρόμου και λίγο μετά και το πρώτο Γκαρμινάκι edge 500, ενθουσιώδεις και αρχάριος άρχισα να βλέπω ότι σε πολλά segments ήμουν μέσα σε τοπ 10 χρόνους και ταχύτητες, εκεί λοιπόν έπεσα σαν ψαρουκλας που ήμουν και γώ στην παγίδα του κυνηγιού,ναι δεν το αρνούμαι και βλέποντας πίσω σήμερα γελάω,γελάω κυρίως γιατί αυτός ήταν και ο στόχος όλου του σχεδιασμού της εφαρμογής, να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο (δούλεψε καλά τότε το τμήμα μάρκετινγκ του Strava) ποντάροντας στον ερασιτέχνη αρχάριο που χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο άθλημα και σοβαρή προπόνηση σε μια πιο προχωρημένη αθλητική ηλικία μπορούσε να βγάλει απωθημένα αυτοεπιβεβαίωσης ….
Στην δεύτερη φάση τα πράγματα γίνονται πιο ομαλά, γνωρίζεις περισσότερο κόσμο κανεις καινούργιους φίλους και βρίσκεις ποδηλατικές παρέες για όλα τα γούστα,εκεί λοιπόν αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά το παραμύθι, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά, συζητήσεις καλαμπούρι ενίοτε πειράγματα φιλικά για προπονήσεις εξοπλισμό καινούργιες διαδρομές κλπ….το Strava καταγράφει και προσγειώνεσαι σταδιακά στην πραγματικότητα, βλέποντας πιο έμπειρους και δυνατούς ποδηλάτες και ποδηλατώντας μαζί τους καταλαβαίνεις ότι το Στραβάδι μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο όπου μπορεις να συγκρίνεις το εαυτό σου στα ίδια κομμάτια με το πέρασμα του χρόνου κάτω από διαφορετικές συνθήκες και εξοπλισμό ….και σε αυτή την φάση όμως πιάνεις το εαυτό σου μερικές φορές να λέει :αααααα κάτσε λίγο εδώ έχει ένα καλό segment…για να το πατήσω λίγο……😜
Στην 3η φάση άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι αγώνες και οι σφαλιάρες απανωτές και η προσγείωση στην πραγματικότητα όπως αρμόζει ήρθε.Στην συνέχεια Εγγραφή στον τοπικό σύλλογο για καλύτερη υποστήριξη,ομαδικές προπονήσεις και προγράμματα ανάλογα με τους στόχους σου.
Στον εξοπλισμό προστέθηκε σιγά σιγά και ένα βατόμετρο, οι καταγραφές συνεχίζονται και πλέον μετά από ένα καλό διάστημα έχεις ένα σεβαστό μέτρο σύγκρισης σε σχεδόν όλα τα τερέν,αφού από πολλά σημεία μπορεί να έχεις περάσει και πάνω από 100 φορές….
Στην 4η φάση πλέον,πιο ώριμος και προσγειωμένος έχοντας περάσει τα 50+, η αντοχή και ο χρόνος αποκατάστασης έχει μειωθεί αισθητά και η κούραση κυριαρχεί, σπάνια σε απασχολούν τα ΚΟΜ και το κυνήγι τους και αυτό πλέον μόνο όταν κάνουμε λίγο χαβαλέ μεταξύ μας και συνδυάζεται με κάποια προπόνηση με αντίστοιχα κομμάτια.
Σήμερα συνήθως βάζω προς σύγκριση τα δικά μου αποτελέσματα και δεδομένα που έχω μαζέψει όλο αυτόν τον καιρό βλέποντας την όποια πρόοδο έχω πετύχει ή και των συναθλητών μου που αγωνιστήκαμε την ίδια ακριβώς μέρα στις ιδιες συνθήκες σε κάποιο χρονόμετρο.
Πρόσφατο παράδειγμα στο προχθεσινό πρωτάθλημα Κεντρικής Ελλάδας που στην ίδια διαδρομή που είχε γίνει το 2021 έριξα τον χρόνο μου 1’ κ 10´´ κάτω στα 20χλμ και είχα την δυνατότητα μετά να συγκρίνω με τις αντίστοιχες δικές μου παλιές προσπάθειες αλλά και των συναθλητών μου.
Μερικές φορές καμαρώνεις για την πρόοδο και τα αποτελέσματα σου…..πράγμα που δεν το θεωρώ καθόλου κακό ποσο μάλλον αν έχεις και ΚοΜ στον Καναλο 🙃😉 που το θεωρώ τοπ για ποδηλάτες!
 

Attachments

Last edited:

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
14.042
Reaction score
43.938
Ο κάναλος είναι όντως top ως ανάβαση, άμα όμως πάει κάνας πχιο δυνατός και μου το πάρει δεν θα κρεμάσω πλερέζα, συνήθως οι αρπαγμένοι θα πάνε στο καπάκι να αποδείξουν ότι είναι πχιο δυνατοί, κάτι που το βλέπω συνέχεια και ήταν και η αφορμή να ανοίξω τη κουβέντα αυτή.
Ύστερα πάλι έχουμε και τους άλλους, εγώ δεν είχα ποτέ live segment, δεν γνωρίζω τα κομμάτια, απλά κρατάω έναν ρυθμό και στο διάβα ότι υπάρχει, αν υπάρχει ανάβει μετά στο στράβα, μου έχουν πει ευθέως ότι κάνω ποδήλατο μόνο για τα κομ. Πως κρατήθηκα και δεν τους πέρασα το ποδήλατο καπέλο...
Τα κόμπλεξ σε όλο το μεγαλείο!!
Για μένα πρέπει να καταργηθούν αυτές οι χαζομάρες, δεν έχουν κανένα απόλυτος νόημα, να ηρεμήσουμε λιγάκι από τους τρίχαζους...
Το πράμα είναι πολύ απλό "από τον δυνατότερο πάντα θα υπάρχει κάποιος πχιο δυνατός"
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
36.053
Reaction score
84.613
Η άλλη μαλ@κία με τα KOM είναι ότι πολλοί προετοιμάζονται για ένα συγκεκριμένο κι ας είναι 1 χλμ όλο κι όλο. Βγαίνουν από το σπίτι μόνο για να πάνε και να κάνουν χρόνο εκεί. Κι ένας καλός αθλητής βγαίνει για μία προπόνηση 100 χλμ και στο διάβα του σπάει όλα αυτά τα ρεκόρ των "ειδικών".

Ό,τι και να λέμε εμείς, τα ΚΟΜ είναι πολύ χρήσιμα για προσωπική χρήση. Βλέπεις τα αποτελέσματα της προπόνησης και το πού κινείσαι σχετικά με τους "αντιπάλους" της ίδιας ηλικίας.
Όποιος θέλει κόντρες υπάρχουν πολλοί σύλλογοι για να αγωνιστεί επίσημα και να δει τη σκληρή αλήθεια.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
14.101
Reaction score
20.652
Ορίστε, να πού χρησιμεύουν τα spin bike groups! :biggrin:

 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
14.101
Reaction score
20.652
(long read)

 

indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.072
Reaction score
4.062

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
14.101
Reaction score
20.652
Θεσσαλονίκη: Έρχεται νέος ποδηλατόδρομος - Από Λιμάνι μέχρι Νέα Κρήνη

@Abessalom Α, ρε μπαγάσα, όλοι για σένα δουλεύουν!:biggrin:
 


Μηνύματα
15.266
Reaction score
21.263
1000005087.jpg

Κατέβασα 10χιλ το τιμόνι να γίνω αγωνιάρης
Τασου, τις φωτογραφίες δεν είδα ακόμα, το νου σου
 


bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
14.042
Reaction score
43.938
Αν ήξερες πόσο δύσκολο είναι να τον βγάλεις μέσα από το bib και να το απολαύσεις δεν θα έκανες πλάκα
 


Μηνύματα
15.266
Reaction score
21.263
Αν ήξερες πόσο δύσκολο είναι να τον βγάλεις μέσα από το bib και να το απολαύσεις δεν θα έκανες πλάκα
και να ψάχνεις να τον βρεις γιατί το αίμα έχει πάει στα πόδια
αμ πως
(τουλάχιστον δεν έχει τρίχες)
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
19.276
Reaction score
31.922
Να σε αυτά ο Μάρκου δεν έχει θέμα.

Απλώς σηκώνει λιγάκι το μπατζάκι φαντάζομαι.
 


n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Μηνύματα
5.977
Reaction score
12.731
Να σε αυτά ο Μάρκου δεν έχει θέμα.

Απλώς σηκώνει λιγάκι το μπατζάκι φαντάζομαι.
Ο Μάρκου όταν κάνει ποδηλάτο, το ένα του πόδι γυρίζει στο σπίτι ξεκούραστο!
 

Μηνύματα
767
Reaction score
1.411

Εδώ είστε για τα περί ΚΟΜ, Μπρέτσο και λοιποί. Βασικά, χειρότερα ψώνια και τάχα μου δήθεν, σοβαροφανείς τύπους από τους κουρσάδες δύσκολα θα βρεις (γενικεύω τώρα, αλλά μία γενική τάση την πιάνεις στον αέρα) και το εν λόγω subreddit τρολλάρει ασύστολα αυτή ακριβώς την μενταλιτέ.

Προσωπικά κάνω ποδήλατο για το κέφι μου και τη βόλτα (εν είδει διαλογισμού όπου το μυαλό κάπως ησυχάζει από τις ακατάπαυστες σκέψεις, if you know what I mean) χωρίς fancy tech gadgets και αρνούμαι να κυκλοφορώ στη Λαυρίου λες και συμμετέχω στο Tour De France, αλλά καταλαβαίνω αν κάποιος το βλέπει πιο "επαγγελματικά" και ως προπόνηση όπου θέτει στόχους που οφείλει να υπερβεί κάθε φορά.

Θυμάμαι είχα πάει να πάρω μεταχειρισμένη μία κούρσα πέρυσι και ο τύπος που μου την πούλησε ήταν ο κλασικός κουρσάς όπου όσο γρήγορα ενεπλάκη με το άθλημα, άλλο τόσο η παρέα του άλλαξε γούστα και το γύρισε στην.. ορειβασία (κατά δήλωση του όλα αυτά), με αποτέλεσμα να πουλάει ό,τι είχε και δεν είχε επενδύσει στο σπορ. Επέμενε να προσπαθεί να με πείσει να πάρω οπωσδήποτε τα κατάλληλα παπούτσια, clipless pedals και εννοείται να βρω την κατάλληλη παρέα με την οποία θα πηγαίνω στο Σούνιο και αφού πρώτα θα εκπαιδευτώ στην τέχνη του πέλοτον!

Δεν αντιμίλησα τότε, αλλά θεωρώ αυτήν την πρόσληψη της ποδηλασίας δρόμου εντελώς περιοριστική, όπου ουσιαστικά μπαίνει με το ζόρι ένα barrier εν είδει gatekeeping και να δεν ακολουθήσεις είσαι ο ερασιτέχνης και χάνεις την ουσία. Βασικά αυτοί χάνουν την ουσία θεωρώ, αναλωνόμενοι σε ένα ατέρμονο κυνήγι των βατ, των επιδόσεων, του ΚΟΜ, του ανταγωνισμού, του να κερδίσω 45 γρ. βάρος που υποτίθεται θα με κάνουν πιο γρήγορο (η κοιλίτσα όμως πετάγεται καλά κάτω από το τζέρσευ!), του upgrading κάθε τρεις και λίγο, και της γενικότερης γυαλάδας που λέει και ο Μπρέτσος (αν κάποιος το "έχει" και θέλει να μπλεχτεί τόσο πολύ κανένα πρόβλημα, αλλά μη μας τα ζαλίζει και των υπόλοιπων, γενικά μιλάω). Και γενικά φρονώ πως είναι εντελώς λανθασμένη αυτή η άποψη που προβάλλετε και εδώ, ότι αν δεν έχεις 3-4 χιλιάρικα να σπαταλήσεις δεν μπορείς καν να μπεις στο άθλημα, είτε αυτό λέγεται ποδηλασία είτε τρέξιμο, όπου κάποιοι ισχυρίζονται ότι χρειάζεσαι 1500 ευρώ το χρόνο σε παπούτσια για να πεις ότι κάπως ξεκίνησες. Και βλέπεις μετά κάτι 70χρονους που κάνουν τούρινγκ με κάτι φθηνά χρεπάκια του '70 και σανδαλόκαλτσα στο πετάλι και λες, ορίστε παράδειγμα!
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.942
Μηνύματα
2.882.266
Members
37.968
Νεότερο μέλος
Iliasandreouu
Top