Τι είναι το Slew Rate ( SR ) ?

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Συνήθως οι κατασκευαστές δεν δίνουν στα specifications το SR. Θεωρείται δηλαδή ένα second order specification που θα ίσχυε για έναν πχ ‘’υπέρτατο’’ ενισχυτή.​
Το παρών θέμα το θεωρώ δευτερεύον και για μουσικούς και το αναφέρω , έτσι για εγκυκλοπαιδικές θεωρητικές γνώσεις ,μιας και με ρώτησε κάποιο μέλος για το SR .
Slew Rate = SR = Μέγιστος ρυθμός μεταβολής
Το slew rate μας λέει πόσο γρήγορα μπορεί ένας ενισχυτής να αποκριθεί σε μια ΤΑΧΕΙΑ μεταβολή της τάσεως εισόδου (μονάδα σε V/μS )

Με απλά λόγια μας λέει ,αν ο ενισχυτής μπορεί να ακολουθήσει το σήμα που οδηγείται στην είσοδό του και να το ενισχύσει χωρίς καθυστέρηση.

Το Slew Rate είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό απ’ ότι το Frequency Response που φυσικά είναι ανεξάρτητο από την τάση εισόδου του [πχ αν τα specifications λένε ότι στα 40KHz ένας ενισχυτής δίνει έξοδο που είναι πχ 5 db κάτω τότε θα είναι 5 db κάτω είτε το σήμα εισόδου είναι χαμηλό (πχ 0.5 V) είτε είναι υψηλό (πχ 5 V) ]

Τα ‘’low slew’’ έχουν ελάχιστο επηρεασμό στην ποιότητα του audio σήματος αντίθετα αν είναι ‘’high slew’’ πιθανόν να ανταποκρίνονται σε σήματα μικρής διάρκειας πχ για σήματα όπως όταν μας ‘’πέφτει’’ το μικρόφωνο ή υπάρχει θόρυβος από ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή όμως ξέρουμε ότι όλοι οι ενισχυτές έχουν τα προστατευτικά κυκλώματα Limiters που περιορίζουν τέτοια υψηλά SR γι αυτό ίσως τα very high slew rates δεν είναι και απαραίτητα πλεονέκτημα του ενισχυτή.


Πρακτικό συμπέρασμα:
  • Αν το SR ( slew rate) δεν είναι αρκετά καλό , η τετραγωνική κυματομορφή θα αρχίσει να μοιάζει σαν ένα τριγωνικό κύμα ( θα χάνετε κάποια bits της ροής δεδομένων ) , και στο χειρότερο SR , η κυματομορφή πλέον δεν θα έχει τη μέγιστη στάθμη ( Μεγάλο μέρος της ροής δεδομένων σας δεν θα ανιχνεύεται ) .
  • Μια άλλη πρακτική επίπτωση είναι όταν ενισχυτές ήχου πολύ υψηλής ισχύος πρέπει να εργαστούν στο υψηλότερο επίπεδο ισχύος με ένα όχι και τόσο καλό ηχείο . Οι υψηλότερες συχνότητες θα παραμορφώνονται λόγω φτωχού SR ( όχι καθαρή ημιτονοειδής μορφή ) . Ως εκ τούτου , η ποιότητα του ήχου θα είναι υποβιβασμένη .
Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
Τι είναι η Απόκριση Συχνότητας Ήχου ;

Επίσης θα βρείτε ενδιαφέροντα:
Τεχνικά άρθρα που ενδιαφέρουν και μουσικούς
Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
 

Μηνύματα
7.366
Reaction score
2.554
Δεν είμαι ειδικός αλλά ο Sanyo P-55 που έχει υψηλό slew rate (150V/usec) ακούγεται πιό καθαρά...
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Δεν είμαι ειδικός αλλά ο Sanyo P-55 που έχει υψηλό slew rate (150V/usec) ακούγεται πιό καθαρά...
Βέβαια αναφέρεται σε transient (περαστικό peak πολύ μεγαλύτερο των 28 V του παραδείγματος του άρθρου) και ίσως σε συχνότητα πέρα των 20 KHz (πχ 100KHz) το κάνουν συχνά οι εταιρείες . Πάντως ο ενισχυτής αυτός φαίνεται εξαιρετικός
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.855
Μηνύματα
2.878.881
Members
37.957
Νεότερο μέλος
polukarpos
Top