Τσίχλες χωρίς ζάχαρη Να τρώω όσες θέλω;

Μηνύματα
14.733
Reaction score
1.705
Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, M.Sc


Με την επιμέλεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων


Ζούμε στην εποχή των «λάιτ» τροφίμων. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευρέως διαδεδομένα προϊόντα, όπως οι τσίχλες, που προσφέρονται πλέον σε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη, με αντικατάστασή της από μια άλλη ουσία, τη σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη ή πολυόλη (sugar alcohol, αλκοόλες ζαχάρων), που ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να μεταβολίζει αργά και σταδιακά. Υπάρχει στη φύση και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως υποκατάστατο ζάχαρης, στην ίδια κατηγορία που υπάγονται και άλλες γνωστές ουσίες, όπως η μανιτόλη, η λακτικόλη, η ξυλιτόλη και η μαλτιτόλη.

Η γλυκύτητα της σορβιτόλης αντιστοιχεί περίπου στο 50-60% της γλυκύτητας της καθαρής σουκρόζης, που είναι το σάκχαρο αναφοράς, έχει δηλαδή χαμηλή γλυκαιμική απόκριση. Όσον αφορά την ενεργειακή της απόδοση, μας παρέχει περίπου 2,6 θερμίδες ανά γραμμάριο, τη στιγμή που η επιτραπέζια ζάχαρη παρέχει περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Εκτός από γλυκαντικό, χρησιμοποιείται επίσης ως μη διεγερτικό καθαρτικό. Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως της σορβιτόλης, όπως και των υπόλοιπων ουσιών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, είναι ότι δεν συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας, σε αντίθεση με τη ζάχαρη.

Η σορβιτόλη μπορεί να εντοπιστεί σε σιρόπια που χορηγούνται για το βήχα, στις καραμέλες που δεν περιέχουν ζάχαρη, στις τσίχλες, σε πολλά λάιτ τρόφιμα, όπως αναψυκτικά και παγωτά, και σε έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, χαμηλά σε θερμίδες. Στη φύση εμφανίζεται σε αρκετά φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα σε αυτά που προέρχονται από τα δέντρα του γένους Sorbus. Τα μήλα και τα αχλάδια, για παράδειγμα, θεωρείται ότι παρέχουν ικανές ποσότητες σορβιτόλης. Δεδομένου ότι η σορβιτόλη ανήκει στην κατηγορία των πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα, μπορείτε να την αναζητήσετε στις ετικέτες τροφίμων με τον κωδικό αριθμό Ε420.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν και τις νέες καταναλωτικές τάσεις, η βιομηχανία τροφίμων στην προσπάθειά της να παραγάγει τσίχλες που δεν περιέχουν ζάχαρη, προσθέτει σορβιτόλη ως υποκατάστατό της εδώ και αρκετά χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν είχε αναφερθεί κάποια σημαντική παρενέργεια από τη χρήση σορβιτόλης, εκτός από περιστατικά διάρροιας σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης. Πρόσφατο γράμμα όμως στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ) προειδοποιεί για περαιτέρω κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση προϊόντων με σορβιτόλη.

Η προειδοποίηση έρχεται μέσα από την εμπειρία που περιέγραψαν 2 ασθενείς στους θεράποντες ιατρούς, όταν προσήλθαν στην Κλινική Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βερολίνου, για να παραπονεθούν για την ύπαρξη χρόνιας διάρροιας, κοιλιακού πόνου και επικίνδυνης - υπερβολικής απώλειας σωματικού βάρους. Μετά τον εκτεταμένο έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν (εργαστηριακές - κλινικές εξετάσεις), κατά τη διάρκεια του οποίου δεν αποκαλύφθηκε η αιτία για την οποία οι ασθενείς έχαναν τόσο πολύ βάρος και είχαν χρόνια διάρροια και έντονους πόνους, ακολούθησε λεπτομερής ανάλυση των διατροφικών συνηθειών, η οποία αποκάλυψε την αιτία του προβλήματος και η οποία ήταν η υψηλή κατανάλωση τσίχλας με σορβιτόλη.

Η μία εκ των ασθενών, μια γυναίκα ηλικίας 21 ετών, κατανάλωνε κατά μέσο όρο 18-20 γρ. σορβιτόλης κάθε ημέρα. Το μέσο τεμάχιο τσίχλας με σορβιτόλη δίνει περίπου 1,25 γρ. και η συγκεκριμένη γυναίκα ανέφερε ότι έτρωγε 15-18 τεμάχια τσίχλας με σορβιτόλη κάθε μέρα. Ο άλλος ασθενής, ένας κύριος ηλικίας 46 ετών, μασούσε περίπου 20 τσίχλες σορβιτόλης την ημέρα, ενώ έτρωγε και περίπου 200 γρ. γλυκισμάτων την ημέρα (καραμέλα, γλειφιντζούρι και άλλα), που περιείχαν σορβιτόλη, φτάνοντας, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, τα περίπου 30 γρ. λήψης σορβιτόλης ανά ημέρα. Μόλις σταμάτησαν την κατανάλωση προϊόντων που περιείχαν σορβιτόλη, και οι δύο ασθενείς άρχισαν να έχουν φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου (η διάρροια υποχώρησε), ενώ άρχισε να επανέρχεται και το σωματικό βάρος στα κανονικά επίπεδα.

Οι καταναλωτές είναι γενικά μη επαρκώς πληροφορημένοι όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση σορβιτόλης, έστω κι αν υπάρχουν οι σχετικές λεπτομέρειες στις πληροφορίες διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων που την περιέχουν.

Οι συντάκτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σορβιτόλης μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει χρόνια διάρροια και λειτουργικές διαταραχές του εντερικού σωλήνα, αλλά και ανεξήγητη απώλεια βάρους, που φτάνει περίπου στο 20% του συνήθους βάρους σώματος. Γι' αυτό λοιπόν συνιστούν, οποτεδήποτε κάποιος καταναλωτής παραπονιέται για ανεξήγητη απώλεια βάρους, ανάμεσα στ' άλλα, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι μία από τις αιτίες μπορεί να είναι και η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν σορβιτόλη.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2008
 

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
15.781
Reaction score
341
... Ο άλλος ασθενής, ένας κύριος ηλικίας 46 ετών, μασούσε περίπου 20 τσίχλες σορβιτόλης την ημέρα, ενώ έτρωγε και περίπου 200 γρ. γλυκισμάτων την ημέρα (καραμέλα, γλειφιντζούρι και άλλα), που περιείχαν σορβιτόλη, φτάνοντας, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, τα περίπου 30 γρ. λήψης σορβιτόλης ανά ημέρα...
Δύσκολα κόβεται το ρημάδι το τσιγάρο...
 

Μηνύματα
14.733
Reaction score
1.705
Βρήκα ενδιαφέρον το άρθρο αρχικά.

Στην τελική, όμως, δεν μας λέει κάτι ιδιαίτερο.

Η υπερβολή σε όλα κάνει κακό.
 

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.961
Reaction score
23.740
Απάντηση: Τσίχλες χωρίς ζάχαρη Να τρώω όσες θέλω;

Na μασας Γιωτα ,μην τις καταπινεις!!
 

Μηνύματα
250
Reaction score
0
Τσίχλα για μεγαλύτερο στήθος

Μήπως έφθασε η ώρα να ξεχάσετε το νυστέρι και τη σιλικόνη;

Ιαπωνία — Πλούσιο μπούστο, χωρίς χειρουργική επέμβαση υπόσχεται μία εταιρεία στην Ιαπωνία. Και τι προτείνει; Την τσίχλα Bust Up, η οποία, όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές της, όταν μασιέται τρεις με τέσσερις φορές την μέρα, μπορεί να ενισχύσει το μέγεθος αλλά και το σχήμα του γυναικείου στήθους. Οι θαυματουργές ιδιότητες της τσίχλας, βρίσκονται στο εκχύλισμα του φυτού Pueraria Mirifica και συγκεκριμένα στα φυτοοιστρογόνα , που περιέχει. Τα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες που βρίσκονται σε διάφορα φυτά και έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων που παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός.

Βασισμένη στα φυτοοιστρογόνα
Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της τσίχλας, σύμφωνα με τους Ιάπωνες, κρύβονται στην ένωση των φυτοοιστρογόνων miroestrol και deoxymiroestrol και των ισοφλαβόνων.

Αυτά τα φυτοοιστρογόνα, βρέθηκαν στο φυτό Pueraria Mirifica, γνωστό και ως Kwao Krua , το οποίο εντοπίστηκε στην Ταϋλάνδη και την Μπούρμα και το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από την παραδοσιακή ιατρική τοπικών φυλών.

Η εταιρεία έφτιαξε την τσίχλα Bust Up, βασισμένη στα αποτελέσματα έρευνας που έκανε το πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Ταϋλάνδης σύμφωνα με τα οποία μία θεραπεία με Pueraria Mirifica μπορεί να μεγαλώσει το στήθος κατά 80% .

Έρευνες που έγιναν στην Αγγλία, έδειξαν ότι το φυτό έχει εκτός των άλλων ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα και τα μαλλιά . Εκτός της τσίχλας η ιαπωνική εταιρεία κυκλοφορεί στην αγορά και άλλα προϊόντα με βάση της Pueraria Mirifica, όπως χάπια και τσάι.

Πόσο κάνει;

Η ροζ τσίχλα, που βγαίνει σε γεύση τριαντάφυλλου, κάνει τρελές πωλήσεις στην Ιαπωνία και εξετάζεται το ενδεχόμενο να πωλείται ακόμα και σε ψιλικατζίδικα.

Όσο για το κόστος της, να πούμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό. Βεβαίως αυτό, για να το κρίνει κανείς, θα πρέπει να περιμένει να δει πόσα κουτιά θα πρέπει να καταναλώσει για να δει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ένα πακέτο με 200 μαγικά ροζ κουφετάκια, στοιχίζει περίπου 15 Ευρώ .
 


Μηνύματα
6.141
Reaction score
169
Απάντηση: Re: Τσίχλες χωρίς ζάχαρη Να τρώω όσες θέλω;

Κορίτσια την χρησιμοποιώ εδώ και 3 χρόνια με θεαματικά αποτελέσματα!
Για πες μας λιγο σε τι γευσεις υπαρχει και αν κανει φουσκες.
 

Μηνύματα
4.480
Reaction score
3
Απάντηση: Τσίχλες χωρίς ζάχαρη Να τρώω όσες θέλω;

Κυρίως που κάνει φούσκες. :happy_9:
(για φαντάσου να δράσει κάπου αλλού από εκεί που θα ήθελες):cool_11:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.766
Μηνύματα
2.875.575
Members
37.951
Νεότερο μέλος
theo tzio
Top