Windows 7: Όχι άλλα προβλήματα

Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
Windows 7: Όχι άλλα προβλήματα

Η Microsoft, μετά τη σχετική αποτυχία των Vista επιστρέφει με νέα παράθυρα και είναι αποφασισμένη. Όχι άλλα προβλήματα.

Τα Vista ήταν αργά, κατανάλωναν πολύ μνήμη, κατανάλωναν πολύ ενέργεια και ήταν γεμάτα στοιχεία εντυπωσιασμού. Αν και η βασική ιδέα, να αλλάξει δηλαδή ο τρόπος διαχείρισης και πλοήγησης προς το πιο εύχρηστο και θεαματικό, ήταν σωστή, η εκτέλεση της ήταν απογοητευτική. Τα Vista απλώς δεν έτρεχαν στις περισσότερες συσκευές και ειδικότερα στα laptop που αγκομαχούσαν και έβλεπαν τη μπαταρία να εξαντλείται πολύ γρήγορα.

Επόμενο ήταν, η κριτική που δέχτηκαν τα Vista να είναι δριμεία. Αυτό πείσμωσε τους υπεύθυνους της Microsoft που επέστρεψε με νέα «παράθυρα» αποφασισμένη να τα αλλάξει όλα. Και ξεκινώντας από το όνομα που πλέον είναι Windows 7 υπόσχονται ότι θα τρέχουν γρήγορα σε οποιοδήποτε μηχάνημα ακόμα και στα «φτηνά» υπερφορητά netbooks των 300 ευρώ.

Αν αυτό συμβεί τελικά, μένει να το δούμε. Αν και ο κώδικας των Windows 7 είναι ο ίδιος με τα Vista, θα φορτώνουν πιο γρήγορα γιατί οι οδηγοί των συσκευών φορτώνουν παράλληλα αντί ο ένας μετά τον άλλο και έχουν κοπεί υπηρεσίες των Windows που φόρτωναν στο startup, αυτές δηλαδή που οι πιο προχωρημένοι χρήστες πηγαίνουν και σβήνουν στην εκκίνηση. Τα νέα Windows θα καταναλώνουν και λιγότερη μνήμη από το σύστημα γιατί δεν παρεμβαίνουν πλέον στη λειτουργία της κάρτας γραφικών.

Τα Vista επίσης δεν άφηναν τον επεξεργαστή να μπει και να παραμείνει στο «ρελαντί» (idle mode) κάτι που έχει αλλάξει. Επίσης το kernel (το σύστημα που συνδέει μνήμη, επεξεργαστή, συσκευές με τις εφαρμογές) έχει υποστεί βελτιώσεις ώστε η κεντρική μονάδα να λειτουργεί μικρότερη συχνότητα και να παραμένει σε idle περισσότερο χρόνο. Το συνολικό αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι να γίνεται οικονομία στην ενέργεια κατά 11% σε σχέση με τα Vista και συνεπώς η μπαταρία των laptop να κρατάει περισσότερο.

Όταν είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν τα Vista, η Microsoft άρχισε να δέχεται πολλά παράπονα από καταναλωτές, bloggers και τα περιοδικά του χώρου για θέματα αξιοπιστίας και απόδοσης. Η κυκλοφορία είχε ήδη καθυστερήσει σημαντικά από την ανακοίνωση τους και ο ερχομός του πρώτου Service Pack πέντε μόλις μήνες μετά ήταν η επιβεβαίωση των φόβων τους. Τα Vista είχαν όντως προβλήματα και τα μάτια τους δεν «έκαναν πουλιά». Αυτή τη φορά η προσέγγιση θα είναι διαφορετική.

Αντίθετα, τα Windows 7 θα κυκλοφορήσουν αρκετά prerelease και την πρώτη beta έκδοση στις αρχές του επόμενου χρόνου σύμφωνα με το Steven Sinofsky, αντιπρόεδρο της Microsoft για τα Windows. Έτσι θα κάνουν οι χρήστες τη βρώμικη δουλειά της δοκιμής, θα έχουν συμμετοχή στην ανάπτυξη του προϊόντος -κάτι που δεν είχε ιδιαίτερη θέση στην κουλτούρα της Microsoft- και τέλος θα υπάρχει άπλετος χρόνος για την διόρθωση αβλεψιών πριν την επίσημη κυκλοφορία.

Τι καινούριο θα δούμε

Συνολικά, τα Windows 7 θα μοιάζουν με μια πιο προσεγμένη έκδοση των Vista και κάποια πράγματα θα είναι απλές βελτιώσεις σε υπάρχοντα χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα η σύνδεση σε δίκτυο Wi-Fi θα γίνεται με μερικά κλικ από επιλογές του συστήματος και όχι από ανεξάρτητο παράθυρο. Το λειτουργικό θα ελέγχει επίσης ποια εικονίδια θα εμφανίζονται κάτω δεξιά στην μπάρα των Windows και αν θα μπορούν αν εμφανίζουν ειδοποιήσεις ή όχι.

Το σύστημα ελέγχου των λογαριασμών των χρηστών που απογοήτευσε πολλούς στα Vista έχει βελτιωθεί δραστικά δίδοντας περισσότερη ελευθερία στο είδος των ενεργειών που θα έχουν τα προγράμματα που τρέχουν οι χρήστες που είναι κάτω από το διαχειριστή του συστήματος. Επίσης θα ελέγχονται οι ειδοποιήσεις που δίνει το User Account Control.

Η «Κορδέλα», που είδαμε και θαυμάσαμε για τη λογική της στο Office 2007, έχει προστεθεί στο WordPad και στο Paint.

Νέα στοιχεία

Πέρα από τις βελτιώσεις υπάρχουν και καινούρια στοιχεία τα οποία φαίνονται ιδιαίτερα τολμηρά.

Οι νέες βιβλιοθήκες μαζεύουν στοιχεία από όλα τα σημεία στον υπολογιστή εμφανίζοντας τα σε μια ενιαία εικονική βιβλιοθήκη. Έτσι όταν έχετε π.χ. μουσική σε διάφορα drives μια μουσική βιβλιοθήκη καταρτίζει μια ενιαία λίστα δίνοντας πρόσβαση σε όλα από ένα σημείο. Επίσης υπάρχει έλεγχος των φακέλων που συμπεριλαμβάνονται στο χτίσιμο της βιβλιοθήκης.

Ο πολλά βαρύς Media Player των Windows φορτώνει σε δύο εκδόσεις μια γρήγορη και μία στάνταρ.

Ένα νέο χαρακτηριστικό αφορά και τις αλλαγές μεγέθους στα διάφορα παράθυρα που γίνονται πιο γρήγορα και αυτόματα όταν το παράθυρο τραβιέται στην άκρη της οθόνης.

Τέλος, η Γραμμή Εργασιών είναι πλήρως ανανεωμένη δίνοντας άμεση πρόσβαση στα μενού των προγραμμάτων και νέα εμφάνιση που παραπέμπει έντονα στο Dock των MacOs. Περνώντας το ποντίκι πάνω από το Dock δίνει μια γρήγορη προεπισκόπηση των παραθύρων που είναι ανοιχτά από κάθε πρόγραμμα.

men24
 

VG

Μηνύματα
5.157
Reaction score
0
Εν μεσω οικονομικης κρισης...άπατα τα βλεπω και αυτα.
Η Microsoft εκανε το "λαθος" και εβγαλε ενα πολυ καλο προϊον: Τα XP
Βεβαια το σημειο ηταν κρισιμο και εαν τα ΧΡ δεν ηταν καλο προϊον,πιθανως τωρα θα ειμασταν οι μισοι με Linux!
 

Μηνύματα
3.143
Reaction score
0
Να μη θυμηθώ καλύτερα τί πίστευαν πολλοί για τα XP πριν το SP2 :121:

Και τα 7 μια optimized έκδοση των Vista θα είναι, ας μην τρελαινόμαστε. Ούτε τα Vista είναι τόσο χάλια όσο λέει το άρθρο, ούτε τα 7 θα είναι τα όνειρά μας που έγιναν πραγματικότητα.
 

Μηνύματα
16.004
Reaction score
14
τα Vista είναι πανέμορφο και απλό λειτουργικό. Δεν εχω δεί μηχάνημα που να φοράει vista και να εχει components κατασκευασμένα μετά το δευτερο μισό του 2007 που να εχουν πρόβλημα συμβατότητας και να μην τα τρέχουν.

απλά εχουν μερικές παραξενιές όπως Indexing, που για κάποιο τρελό λόγο τρέχουν στα μισά της διαδρομής και διαρκούν δεν ξέρω και εγώ πόσο χρόνο να σκίζουν τον προσέσορα και να βαράνε 80-95% CPU usage χωρίς λόγο. Επίσης κάποιες παραξενιές τους με κάποια processes που σκίζουν τον επεξεργαστή που δεν μπορώ να τις εντοπίσω είναι σπαστικές και κουραστικές.

Πέραν αυτού του προβλήματος πρόβλημα μπαταρίας και καλής λειτουργίας με τα Vista δεν εχω.

Στο μικρό το Toshiba 13" screen U300-154 η μπαταρία με power saving profile βαστάει 2:45 λεπτά χαλαρά!!!!
 

CostasD

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.139
Reaction score
19
Για μένα τα Vista είναι το μεγαλύτερο κόλπο της Microsoft: Να εκτιμήσουμε τα XP :142:

Πάντως, το Office 2007 και η οργάνωση των μενού και λειτουργειών του είναι υποδειγματικά. :607:
 

Μηνύματα
14.213
Reaction score
1.842
Απάντηση: Re: Windows 7: Όχι άλλα προβλήματα

... απλά εχουν μερικές παραξενιές όπως Indexing, που για κάποιο τρελό λόγο τρέχουν στα μισά της διαδρομής και διαρκούν δεν ξέρω και εγώ πόσο χρόνο να σκίζουν τον προσέσορα και να βαράνε 80-95% CPU usage χωρίς λόγο ...
Αυτό δεν το λες και λίγο ...
Σε γενικές γραμμές έχω εκφέρει άποψη:
Σύστημα αρχείων που να στηρίζεται σε βάση δεδομένων θα υπάρχει; Σαν αυτό που περιμέναμε να έχουν τα Σβήστα αλλά δεν πρόκαναν να το βάνουν. :137: WinFS δεν το λέγανε;
Τη Registry θα την καταργήσουν, επιτέλους; Άντε μπας και καταφέρουν να βγάλουν γρήγορο λειτουργικό, όπως το Απτόητο Αγριοκάτσικο που κατεβαίνει τώρα που μιλάμε τα βράχια του Υμηττού προς Βύρωνα! :121:
Ένα Media Player της προκοπής θα καταφέρουν να ενσωματώσουν; Δεν επιτρέπεται ο δωρεάν VLC Player να κερδίζει κάτω τα χέρια. :410:

Βέβαια ακούγεται και κάτι καλό. Πως τα 7 θα έχουν μόνο τα βασικά στοιχεία προεπιλεκτικά εγκατεστημένα και τα υπόλοιπα, σε όσους χρειάζονται, θα προστίθενται σαν addons, πιθανώς μέσω του Windows Update.
Αφού ανοίχτηκε νέο θέμα για το ίδιο στην ουσία ζήτημα, επαναλαμβάνομαι. Άδικα όμως περιμένω απάντηση ...
Και δεν εννοώ φυσικά από τα εδώ μέλη.

Ά, ξέχασα ν' αναφέρω και την αναγνώριση ομιλίας που καταργεί σε μεγάλο βαθμό την πληκτρολόγηση. Που είναι έτοιμη, αλλά οι μανατζαρέοι δεν το επιτρέπουν ακόμα, για να το μοσχοπουλήσουν στην πορεία.

Αυτά είναι νεωτερισμοί, τα άλλα είναι βούρτσες μπλε. Αν θέλεις να είσαι ο μεγάλος των λειτουργικών πρέπει να τη δεις αλλιώς, αλλιώς θα πετάξει το πουλάκι προς δωρεάν λειτουργικά.
 

CostasD

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.139
Reaction score
19
Re: Απάντηση: Re: Windows 7: Όχι άλλα προβλήματα

Σύστημα αρχείων που να στηρίζεται σε βάση δεδομένων θα υπάρχει; Σαν αυτό που περιμέναμε να έχουν τα Σβήστα αλλά δεν πρόκαναν να το βάνουν. WinFS δεν το λέγανε;
Θα ήθελα να σε παραπέμψω σε αυτό το πολύ καλό άρθρο:
http://www.studentguru.gr/blogs/kcorax/archive/2008/01/23/windows-7.aspx

Και αντιγράφω:
Το ολοκαίνουργιο σύστημα αρχείων (Windows File System) που περιμέναμε με τα Vista. Ανάμεσα στις υποσχέσεις ήταν ότι θα μπορούμε να εκτελούμε διάφορες πράξεις επάνω στα αρχεία των χρηστών, όπως αναζήτηση, αυτόματες ομαδοποιήσεις κτλ. Το όραμα ενός τέτοιου συστήματος προϋπήρχε των Vista, από τα Windows Cairo. Τελικά παρότι δόθηκε μια πρώτη έκδοση του συστήματος στο Milestone2 των Windows Longhorn, σταδιακά το WinFS υλοποιήθηκε με τρόπους που προοδευτικά το αποσυνέδεαν από τον πυρήνα, μέχρι που έγινε ένα private filesystem που έτρεχε πάνω από το υπάρχον NTFS.

Θέλω επάνω σε αυτό να ρίξω το προσωπικό μου βάρος και να πω κάτι απλό. Δεν θα πάρουμε ποτέ το WinFS γιατί δεν έχει πια λόγο ύπαρξης. Στα Vista ούτως ή άλλως η λειτουργία του συστήματος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες αναζήτησης. Υπάρχουν ήδη τα Stored Searches που λειτουργούν σαν φάκελοι. Δεν έχουν δηλαδή δικά τους περιεχόμενα, αλλά περιεχόμενα που προκύπτουν από μια αναζήτηση. Οι χρήστες μπορούν να ομαδοποιούν, φιλτράρουν και γενικά να κάνουν ότι θέλουν σε αυτούς τους φακέλους κατά βούληση. Ακόμη και οι υπηρεσίες κλασικών φακέλων στηρίζονται στις υπηρεσίες αναζήτησης. Οι προγραμματιστές μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές είτε σε Vista είτε σε XP, αφού εγκαταστήσουν ένα δωρεάν πακέτο. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να περίμεναν οι χρήστες ή οι προγραμματιστές από το σύστημα που να μην πήραν.


Προσωπικά, αν μου αρέσει κάτι στα Vista, είναι οι νεωτερισμοί στη διαχείριση του Filesystem ασχέτως αν λέγεται WinFS ή όπως αλλιώς θέλει.
 

Μηνύματα
298
Reaction score
0
Χωρις να θελω να γινω προφητης, αν δεν κανει κατι δραστικο η Μ$ με τα Win7 τοτε δεν τα βλεπω καλα τα πραγματα.
Δεν ειναι δυνατον για ενα λειτουργικο χωρις κανενα εγκατεστημενο προγραμμα να ζηταει ενα "σκασμο" ελευθερου χωρου στο σκληρο και ενα αντιστοιχο "σκασμο" σε RAM...
Δηλαδη οσοι εχουν PC λιγο παλιοτερα, τι να τα κανουν... υποθετο?
Δε λεω ωραια ειναι τα εφε λχ Aero αλλα παρομοια, και μαλλον καλυτερα, υλοποιουνται απο open source διανομες (βλ Linux και Compiz etc.) με τις μισες απαιτησεις απο οτι το " φρεσκο" προιον της Μ$...
Δεν ειναι, φανταζομαι, και τοσο δυσκολο να γραφεις ενα καλο κωδικα και να μην καταφευγεις σε spaghetti code μονο για να μπαλωσεις τα ασυμαζευτα...
Αλλα δεν φταιει η Μ$, φταιμε ολοι μας, γιατι δεν εχουμε απαιτησεις ποιοτητας απο αυτα τα προιοντα (ακομα και αν τα αγοραζουμε, τουλαχιστον οι νομιμοι...).

Τα ΧΡ ειναι η αληθεια δεν ειναι ασχημα, ιδιως μετα το SP2, αλλα τι να το κανεις?
Ηρθαν τα sVista!

Μακαρι τα Win7 να ειναι τοσο καλα οσο εικαζει η εταιρεια, αλλα πολυ φοβαμαι οτι δεν θα ειναι...

Μεχρι τοτε παντως θα συνεχισω να χρησιμοποιω ενα Fujitsu Siemens S-4542 laptop PIII & 128 Mb RAM φορτωμενο με Puppy Linux 4.0.1 (90 Mb λειτουργικο μαζι με πολλα προγραμματα ετοιμα...) και θα ελπιζω...

My 2 cents...
 

Μηνύματα
14.213
Reaction score
1.842
Απάντηση: Windows 7: Όχι άλλα προβλήματα

Το σύστημα αρχείων δεν σχετίζεται μόνο με την αναζήτηση, όπως έχει καταλάβει ο συντάκτης του 10μηνου άρθρου. Είναι κοινό πως το σύστημα αρχείων των linuxοδιανομών πλεονεκτεί καθαρά. Πχ δεν χρειάζεται ανασυγκρότηση.

Για τα υπόλοιπα δεν σχολίασες.

Τεσπα, το πιθανότερο είναι να έχουμε ένα νέο λειτουργικό με ακόμα ωραιότερο περιβάλλον χρήστη, αλλά από κάτω τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Και αν, για κάποιο απίθανο λόγο, δεν ισχύσει η προεγκατάστασή του σε νέους υπολογιστές, θα πάει άπατο. Ή αν, ακόμα πιο απίθανο, λυθεί το χειρόφρενο των παιχνιδοκατασκευαστών και βγάλουν εκδόσεις για linux.

Εδώ να κάνω μια πρόβλεψη κυκλοφορίας, φθινόπωρο 2009.
 

Μηνύματα
302
Reaction score
26
Απάντηση: Windows 7: Όχι άλλα προβλήματα

Μην το κάνουμε θέμα σύγκρουσης Linux - Windows.
Εγώ δεν θα πάρω θέση χρησιμοποιώ εξίσου και τα δυο.
Πάντως απορώ με το οτι τα Vista χαρακτηρίζονται αποτυχημένα.
Τα χρησιμοποιώ καιρό τωρα με SP1 και δεν είχα ποτε κανένα πρόβλημα ούτε με το Aero και μάλιστα σε μηχανημα του 2005. (Ο Δείκτης Εμπειρίας ή όπως αλλιώς λέγεται είναι στο 4,6)
 

Μηνύματα
14.213
Reaction score
1.842
Απάντηση: Windows 7: Όχι άλλα προβλήματα

Σύγκρουσης όχι, από μεριάς μου, απλά σύγκρισης. :403:

Χαρακτηρίζονται αποτυχημένα, απ' αυτούς που το κάνουν, από εμπορικής πλευράς, έχουν πουλήσει λιγότερο από τα XP, λαμβανομένου υπ' όψιν και του πλήθους των υπαρχόντων χρηστών, πριν 5 χρόνια και σήμερα.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.613
Μηνύματα
2.868.078
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top