SL1200MK2-or-DUAL CS455-1m

Reaction score
11
Απάντηση: SL1200MK2-or-DUAL CS455-1m

Χρόνια πολλά σε όλους. Έχω αποφασίσει να πάρω πικ-απ και έχω καταλήξει ανάμεσα σε SL1200MK2 και DUAL CS455-1m αυτο http://www.alfredfehrenbacher.de/Dual-Phono/Produkte/CS-455-1-M/49.html?lang=en \:118: η τιμή τους είναι σχεδόν ίδια. τι προτείνετε:

Aν η DUAL δεν ακολουθούσε το κάκκιστο συνήθειο της εποχής και έδινε προδιαγραφές wow & flutter και rumble θα μπορούσε να γίνει κάποια σύγκριση! Δεν δίνει όμως, τουλάχιστον στο link που έδωσες, οπότε... ΄

Έπειτα Quartz και Direct Drive έβγαζε η DUAL το 1978, (CS 721). Αυτό ναι θα μπορούσε να συγκριθεί με το TECHNICS! Μετά όμως άρχισε το όπισθεν ολοταχώς!

Βλέπεις υπάρχουν pick up σύγχρονα 30 ετών, και παλαιά, (50 ετών), νέας κοπής!

:107:

Reaction score
11

Για δες τι έβγαζε η DUAL όταν είχε ... όρεξη, (1980), και πες μου αν συγκρίνεται με το παραπάνω DUAL:

http://dual-reference.com/tables/CS731Q.htm

η το 721, (1978), εδώ:

http://dual-reference.com/tables/721.htm

Tότε ανακοίνωνε και προδιαγραφές:

wow & flutter > 0.03 %

rumble > 70 db (ζυγισμένο).

Βραχίονες ULM με ενεργό μάζα τα 5 gr. !!!

Τώρα προσπαθεί να ξαναεφεύρει το ... pick up βασιζόμενη στην άγνοια που έχει επιφέρει το ψηφιακό σκοτάδι...

Kαλή χρονιά!

:605:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Χρόνια πολλά σε όλους. Έχω αποφασίσει να πάρω πικ-απ και έχω καταλήξει ανάμεσα σε SL1200MK2 και DUAL CS455-1m αυτο http://www.alfredfehrenbacher.de/Dual-Phono/Produkte/CS-455-1-M/49.html?lang=en \:118: η τιμή τους είναι σχεδόν ίδια. τι προτείνετε:

Μεταξύ των 2 το Technics είναι σαφώς καλύτερο. Αν θες σώνει και καλά Dual, τότε πήγαινε στο 505-4.

Reaction score
0
Και εγώ φίλε μου τις ίδιας σχολής είμαι ,άλλο πράγμα το βινιλιο και άλλο πράγμα τα δισκάκια και τα flag .ο προβληματισμός μου είναι σχετικά με το ΜΚ2 ότι σταμάτησε η παραγωγή του και αυτό με κάνει αναποφάσιστο

Reaction score
11
Απάντηση: Re: SL1200MK2-or-DUAL CS455-1m

Και εγώ φίλε μου τις ίδιας σχολής είμαι ,άλλο πράγμα το βινιλιο και άλλο πράγμα τα δισκάκια και τα flag .ο προβληματισμός μου είναι σχετικά με το ΜΚ2 ότι σταμάτησε η παραγωγή του και αυτό με κάνει αναποφάσιστο

Aνακοινώθηκε η διακοπή για την Άνοιξη... Αυτό δεν αλλάζει τίποτα... Το ORIGINAL 1200 που έχω εγώ έχει διακόψει από το... 1978 αλλά ακόμα ... φυσάει. Δούλεψε σαν οικιακό μηχάνημα από τό 1975 και δεν ζήτησε ποτέ ούτε .... ιμάντα! (Που άλλωστε σαν DD στερείται!).

Reaction score
0
Και ποια κεφαλή να βάλω στο ΜΚ2 ? to stage εχει είσοδο 5 mv είναι αυτό --http://www.cattylink.com/page251.html

Reaction score
11

Και ποια κεφαλή να βάλω στο ΜΚ2 ? to stage εχει είσοδο 5 mv είναι αυτό --http://www.cattylink.com/page251.html

Aυτά τα ξέρει καλά ο ημίθεος! Έχω δει πάντως για το συγκεκριμένο να προτείνει ORTOFON αλλά δεν θυμάμαι μοντέλο!

Εγώ πάιζω με STANTON 881S με "στερεοεδρική" βελόνα με "χαλινάρι" για μείωση των παραμορφώσεων! Φυσικά δεν στην προτείνω διότι απλόυστατα δεν υπάρχει! (Έχει καταργηθεί πολλά χρόνια τώρα όπως και η MK II).

Reaction score
0
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση ,κάπου είχα διαβάσει gia ortofon nightclump or arkiv ,αν έχει την καλοσύνη και μας διαβάζει θα ήθελα την γνώμη του .

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.409

Δοκίμασε μια denon dl160 , και θα με θυμηθείς. Παίζει πολύ καλύτερα απο μια ortofon om 30 , Που εχω.Το εχω γράψει και αλλού αυτή η κεφαλή (dl160) είναι απίστευτη , και με χαμηλό κόστος, περίπου 130e.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση ,κάπου είχα διαβάσει gia ortofon nightclump or arkiv ,αν έχει την καλοσύνη και μας διαβάζει θα ήθελα την γνώμη του .
ώρα για μελέτη...

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=65996

Reaction score
11

Τελικά για τα 3gr tis arkiv πια είναι η γνώμη σας σκάβουν τον δίσκο η όχι.

Όπως έχει αποδειχθεί από σχετικές μελέτες του παρελθόντος, μη με βάλετε να ψάχνω, οτιδήποτε πάνω από 1,5 gr βάρους ανάγνωσης στην βελόνα είναι καταστροφικό για το βινύλιο. Ιδανικά θα πρέπει να παίζει με 1 gr, εξ' ου και η ανάγκη για μεγάλης ενδοτικότητας αναρτήσεις και μικρή ενεργό μάζα βραχίονα!

Τώρα αν όλα αυτά αντί να πάνε ένα βήμα εμπρός, σε σχέση με το... 1980, :)142:), πάνε πίσω ... Aς όψεται η .... digititis!

Reaction score
11

Kαι επειδή το όριο του 1,5 gr, που θυμάμαι εγώ, 'ισως είναι λίγο αυστηρό, δείτε τι λέει το "STEREOPHILE":

"Yes, there is a point where excessive force will exceed the vinyl's elastic limit, causing permanent groove indenting, but with most elliptical styli, this apparently doesn't happen until tracking force exceeds about 2.25gm."

Που πάει να πει ότι πάνω από τα 2 gr., (έστω), στην περιοχή όπου η παραμόρφωση, κάτω από το βάρος της ακίδας παιξίματος, από ελαστική γίνεται πλαστική, δηλαδή μόνιμη, έχουμε πλέον φθορά και σταδιακή καταστροφή του βινυλίου!

Τώρα πως εμφανίζονται κατασκευαστές πανάκριβων high end κεφαλών, η και άλλων φθηνότερων, να δηλώνουν βάρος ανάγνωσης πάνω από 2 gr., είναι πραγματικά περίεργο και δικαιολογημένο μόνο από την πονηρή τους διάθεση να πουλήσουν ... φίκια!

Η STANTON, (με την στερεοεδρική), και η ADC, (με την αλειπτική), το είπαν και το απέδειξαν το ... 1978, το πολύ προχωρημένο τεχνολογικά, (φαίνεται τελικά), για τα δικά μας δεδομένα του .... 2010! Το παίξιμο με 1 gr. βάρους δεν προκαλεί καμία φθορά στους δίσκους!

Άρα γιατί να πάμε στα 3 & 4 gr.;

:111:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.870

To βάρος ανάγνωσης εξαρτάται από την ενδοτικότητα της βελόνας, δηλαδή από το πόσο σκληρή είναι η ανάρτησή της. Η σκληρότητα της ανάρτησης δεν μπορεί να είναι οποιαδήποτε, αλλά να αρμόζει στη συνολική ενεργό μάζα του βραχίονα και της κεφαλής. Επομένως, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος της κεφαλής, τόσο σκληρότερη θα είναι η ανάρτησή της, κατευθύνοντας συγχρόνως και προς τον αναγκαστικό συνδυασμό της με βραχίονα μέσης προς μεγάλη ενεργού μάζας.

Πέραν αυτών, το αυξημένο βάρος ανάγνωσης είναι φυσικό να επιφέρει και αυξημένη φθορά στο δίσκο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ανάγνωση με 1 ή 1,5gr είναι άμοιρη φθοράς. Τα πάντα φθείρονται. Από την άλλη μεριά, με βάρος ανάγνωσης ακόμη και 4 ή 5gr, ο δίσκος φθείρεται φυσιολογικά, και όχι καταστροφικά.

Εκτός αυτού, μεγάλη, πολύ μεγάλη φθορά επιφέρει η σφαιρική ακίδα, καθώς η επαφή της με το αυλάκι είναι σημειακή, καταστρέφοντας τα πρανή του αυλακιού στο ύψος που εφάπτεται με αυτά. Αν θέλετε να φθείρετε τους δίσκους σας φυσιολογικά και κατά το δυνατόν ομοιόμορφα, πετάξτε τις σφαιρικές βελόνες για πάντα. Άλλωστε, μια ελλειπτική ακίδα έχει εκ φύσεως καλύτερο ήχο, ακριβέστερες υψηλές.

Reaction score
0

Aν η DUAL δεν ακολουθούσε το κάκκιστο συνήθειο της εποχής και έδινε προδιαγραφές wow & flutter και rumble θα μπορούσε να γίνει κάποια σύγκριση! Δεν δίνει όμως, τουλάχιστον στο link που έδωσες, οπότε... ΄

Έπειτα Quartz και Direct Drive έβγαζε η DUAL το 1978, (CS 721). Αυτό ναι θα μπορούσε να συγκριθεί με το TECHNICS! Μετά όμως άρχισε το όπισθεν ολοταχώς!

Βλέπεις υπάρχουν pick up σύγχρονα 30 ετών, και παλαιά, (50 ετών), νέας κοπής!

Καλημερα και χρονια πολλα σε ολους.

Τα τεχνικα χαρακτηριστικα για τα πικ-απ της DUAL ειναι τα εξης

CS 415-2 Wow & Flutter:WRMS: 0.05%
Rumble: Weighted: > 65 dB

CS 435-1 Wow & Flutter:WRMS: 0.05%
Rumble: Weighted: > 68 dB

CS 455-1M Wow & Flutter:WRMS: 0.04 %
Rumble: Weighted: > 72 dB

CS 505-4 Wow & Flutter:WRMS: 0.03 %
Rumble: Weighted: > 75 dB

Reaction score