Musical Fidelity X-10D upgrade

Reaction score
3.576
Καλησπέρα σε όλους

Πριν απο κάμποσο καιρό είχα αγοράσει απο φίλο εδό στο φορουμ στο X-10D και το θεωρώ ίσως την καλύτερη αγορά που έχω κάνει σε hifi. Προσφάτως έπεσε στην αντιληψή μου το παρακάτω link:
http://www.rock-grotto.co.uk/x-10dupgrade.html
και επειδή ασχολούμε με τα ηλεκτρονικά παρήγγειλα το κιτ. Τα υλικά που χρησιμοποίει είναι σαφώς ανώτερα απο τα υλικά που έχει ήδη. Το X-10D μαμά έχει τρομερά αποτελέσματα και πιστεύω με το κιτ θα γίνει ακόμα καλύτερο. Δευτέρα παραλαμβάνω, μοντάρω και σας μεταφέρω τα συμπερασματά μου.

Φιλικά Κωνσταντίνος

SIMPLYMUSIC

"Επαγγελματίας"
Reaction score
67
Φίλε Κωνσταντίνε περιττό να σου πω ότι μετάνοιωσα που σου το είχα πουλήσει τότε. Ήδη αγόρασα ένα ακόμα στο οποίο έκανα αλλαγή των ηλεκτρολυτικών (στον αντιπρόσωπο) και πετάει. Το όλο πακέτο πήγε € 50 με αλλαγή και πιο γρήγορων διόδων. Το επόμενο στάδιο είανι οι λάμπες που μάλλον θα είναι οι JJ.

Reaction score
2
Απάντηση: Musical Fidelity X-10D upgrade

Έχω κάνει και γω αλλαγή πυκνωτών και λυχνιών με JJ ή JJ Tesla(το ίδιο είναι;) στο Χ10D. Το μεγάλο του πρόβλημα ήταν το πλαδαρό χαμηλό. Μετά την αναβάθμηση όλα καλά.

Το χρησιμοποιώ σε ενισχυτή ακouστικών με εξαιρετικά αποτελέσματα.

(Είναι το δεύτερο που αναβαθμίζω. Τo πρώτο το πούλησα και φυσικά το μετάνιωσα!!!)

Reaction score
3.576
Ακόμα δεν έχει ερθει παιδιά το περιμένω είτε αύριο είτε next week και πιάνω δουλεια κατευθείαν για να σας πώ αποτελεσματα.

Φιλικά Κωνσταντίνος

Reaction score
3.576
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους

Η εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής βγήκε καλύτερος από ποτέ. Όπως είπε και ο φίλος Pink Panther το Χ-10D μεταμορφώθηκε. Το μηχανάκι έχει αναβαθμιστεί απίστευτα με πριν, ό ήχος είναι γεμάτος σε χαμηλά και ψηλά. Αφού εχτές είδαμε την πολίτικη κουζίνα στερεοφωνικά με τον ήχο να περνάει από το Χ-10D χωρίς ψηφιακά χωρίς Dolby κτλ και άκουσα κάτι διαλόγους την απίστευτή ανατολίτικη μουσική τόσο καθαρά και χωρίς ψεγάδια που είχα μείνει με ανοιχτό το στόμα. Τι να πω με 50 λίρες αγγλικές έκανα αναβάθμιση που δεν περίμενα να γίνει. Τέλος θα ήθελα να πω για τα υλικά τα οποία τα είδε και άνθρωπος ηλεκτρονικός και επιβεβαίωσε για την ποιότητα τους. Άψογος ο Rock Grotto. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Φιλικά Κωνσταντίνος

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Τις τελευταίες ημέρες έχω ένα κιτ του X-10D στη κατοχή μου και σταδιακά το αναβαθμίζω.
Οι λάμπες που φοράει είναι οι Ρώσικες 6H23.

Ξεκίνησα με το να στρώσω τις λάμπες αλλά ανυπομονώντας να δω τι μπορεί να κάνει του έβαλα δυο στρωμένες 6922 της Philips USA.

Τα αποτελέσματα πολύ καλύτερα μεν, αλλά ο ήχος του δεν κατάφερε να αγγίξει υψηλή ποιότητα αναπαραγωγής.

Επόμενο βήμα ήταν να αντικαταστήσω τον πυκνωτή εξόδου των 2,2 μF της Wima MKC με έναν Wima 6,8 μF MKS4.

Καλύτερο χαμηλό και μεσοχαμηλό αλλά ελλιπής αέρας και φτωχή μεσαία περιοχή.
Ο καλύτερος συνδυασμός επετεύχθη με έναν 0,68 μF παράλληλα.

Στη συνέχεια θα έχει και άλλες δοκιμές πυκνωτών αλλά προς το παρών άλλα είχαν σειρά.

Παρόλη την βελτίωση, ο ήχος του εξακολουθούσε να μην ικανοποιεί.

Σειρά είχε η τροφοδοσία.
Το εν λόγο μηχανάκι τροφοδοτείται από ένα μετασχηματιστή με δύο δευτερεύοντα 12 Volt που συνδέονται παράλληλα.
Την τάση αυτή μοιράζει στο τροφοδοτικό των νημάτων αλλά και σε ένα κύκλωμα που πολλαπλασιάζει τη τάση παράγοντας +35 και -35 volt για την άνοδο και την κάθοδο των λυχνιών αντίστοιχα.

Μεγάλο έγκλημα αυτό καθώς τα νήματα τραβάνε πολύ ρεύμα.

Αμέσως ένας δεύτερος μετασχηματιστής 12 Volt, αποκλειστικά για τα νήματα, καθώς και πλήρης ανόρθωση αντί για την ημιανόρθωση που χρησιμοποιούσε μπήκαν επάνω.
Απαραίτητη έγινε και η χρήση μιας βατικής αντίστασης 5Ω περίπου για να πέσει η τάση νημάτων στα 6,3 volt

Το αποτέλεσμα με τις άστρωτες Ρώσικες λάμπες ήταν φανταστικό.
Μακράν η καλύτερη βελτίωση που πήρα από τις μέχρι τώρα αλλαγές.
Σώμα και παρουσία παντού και άκρα όλο νεύρο.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.361
Απάντηση: Musical Fidelity X-10D upgrade

Πες και με τι μηχανήματα το συνέδεσες, γιατί το μηχανάκι αυτό είναι διάσημο για την εξάρτησή του από τις συσκευές που συνδέεται. Αλλού φέρνει μεγάλη βελτίωση, αλλού ψιλοχειροτερεύει την ανάλυση και εικόνα, κλπ

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Το συνέδεσα μεταξύ δύο συνδυασμών.

Ο πρώτος είναι το cd player της Vincent CDS-1.1 και του λαμπάτου ολοκληρωμένου μου με τις EL34 καθώς και...
μεταξύ του ίδιου player αλλά και του βελτιωμένου V-DAC που τροφοδοτούσε τον λαμπάτο προενισχυτή της Dared MC-7 που με την σειρά του οδηγούσε τον ψηφιακό τελικό της Wyred.

Πάντως για τη βελτίωση του μετά το ξεχωριστό τροφοδοτικό των νημάτων δεν χωράει καμία αμφιβολία.
Το μηχανάκι χωρίς αυτό έχει σοβαρό πρόβλημα απόδοσης.

Όπως είναι από τη <<μάνα του>> μου είναι σχεδόν αδιανόητο να σκεφτώ πως βελτιώνει κάτι.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Βελτιώσεων συνέχεια για το Χ-10D λοιπόν που πλέον απέκτησε σταθεροποιημένο τροφοδοτικό 6 volt για τα νήματα των λυχνιών.

Το αρχικό κύκλωμα είχε συνδεδεμένα τα νήματα των δύο λυχνιών εν σειρά και τα τροφοδοτούσε με περίπου 12 volt από το ίδιο τροφοδοτικό που έδινε και τις τάσεις λειτουργίας.

Επειδή όμως σχεδόν ποτέ τα νήματα δεν έχουν την ίδια αντίσταση μια λυχνία έπαιρνε μεγαλύτερη τάση.

Αυτό λύθηκε με τη παράλληλη σύνδεση των νημάτων που βέβαια απαιτεί την αφαίρεση κάποιων υλικών από την πλακέτα καθώς και τη χρήση ενός βραχυκυκλωτήρα ανάμεσα στα πόδια των λυχνιών.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Συνεχίζοντας, μαζί με όλα τα άλλα, τη βελτίωση του X-10D έχω να προτείνω το εξής στους κατόχους του...

Υπάρχει ένα ηλεκτρολυτικός πυκνωτής 10 μF (C105 και C205), παράλληλα με μια αντίσταση 470ΚΩ που βρίσκονται στην ανάδραση του κυκλώματος.

Από τον πυκνωτή αυτό περνάει μέρος του σήματος και είναι πολύ σημαντικός για την ηχητική ταυτότητα και ποιότητα του μηχανήματος.

Η ποιότητα των ηλεκτρολυτικών, ως γνωστών, δεν είναι ότι καλύτερο για τέτοιες εφαρμογές.
Ιδανικός θα ήταν ένας ΜΚΡ για αυτή τη θέση αλλά είναι τεράστιος και δεν χωράει στη πλακέτα.

Αντιθέτως ένας ΜΚΤ χωράει, ναι μεν οριακά αλλά χωράει, και βέβαια είναι κατά πολύ προτιμότερος του ηλεκτρολυτικού.
Ακόμα και 8,2 μF, αν σας ζορίζουν τα 10, θα κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω.

Θα ακολουθήσει και φωτογραφία.

Reaction score
70
Α εδώ είμαι.Θα χρειαστώ την βοήθεια σας πάρα πολύ μιας και ξεκινάω να φτιάχνω ένα x10d έχοντας στα χέρια μου μόνο μία αντιγραφή pcb της γνήσιας πλακέτας του x10d.Κατ'αρχάς μήπως γνωρίζετε οι πυκνωτές C101,C102,C103,C104 τι τάση έχουν και η αντίσταση R104 πόσο είναι?Έχω ένα part list άλλα λείπουν αυτά τα στοιχεία.Μήπως έχετε και σεις κανένα part list?Θα ήθελα κάποιες επιπλέον συμβουλές έτσι ώστε να μου βγει καλό αποτέλεσμα μιας και θα είναι η πρώτη μου κατασκευή από μηδενική βάση.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Αν η R104 είναι στη κάθοδο του πρώτου τμήματος της λυχνίας είναι 8,2ΚΩ.
Οι πυκνωτές που αναφέρεις πρέπει να είναι ΜΚΡ οπότε τα 100 Volt είναι μια χαρά.

Reaction score
1
μα γιατι ρωτας παλι τα ιδια αφου σου εχω απαντηση οπως σου εχω πει ειναι ακριβης αντιγραφη απο το original και το part list εχει βγει απο αυτο και το οποιο υπαρχει ακομα

Reaction score
70
μα γιατι ρωτας παλι τα ιδια αφου σου εχω απαντηση οπως σου εχω πει ειναι ακριβης αντιγραφη απο το original και το part list εχει βγει απο αυτο και το οποιο υπαρχει ακομα
Μα γιατί το part list την αντίσταση R104 την αναφέρει 8kΩ ενώ παντού στο internet βρίσκω να είναι 8,2 όπως είπε και ο φίλος παραπάνω.Τελικά μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά???

Reaction score
70
8,2 ΚΩ και είσαι μια χαρά.
Την μέτρησες από το γνήσιο x10d?Εν τέλει αν βάλω 8 ή 8,2 τι διαφορά θα υπάρξει???Περιμένω με αγωνία τις φωτογραφίες από την τροποποίηση του buffer.

Υ.Γ Η τάση του πυκνωτή C103 πόσο περίπου είναι??Είναι capacitor polystyrene.Διότι στο Internet για τα 220pF που έχει βρίσκω στα 630v!!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Για τον C103 θα σου πω απλά ότι δεν διαρρέεται από σήμα αλλά σχηματίζει φίλτρο για να μην έχουμε ταλάντωση.

Αυτός που λες είναι μια χαρά και επειδή μιλάμε για pF το μέγεθος είναι μικρό.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.196
Members
38.540
Νεότερο μέλος
jabe