ATI 5000, Pixel Format & Dynamic Video Range Control

Reaction score
150
Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα παλεύουν να ρυθμίσουν τα μαύρα στο HTPC τους με τις νέες κάρτες 5000 της ATI.

Όπως θα έχετε προσέξει η νέα σειρά καρτών δίνει πλέον τη δυνατότητα ρύθμισης του Dynamic Video Range με επιλογή είτε 216-235 ή 0-255.

Παλεύω κι εγώ τις τελευταίες ημέρες να βρω τη χρυσή τομή μεταξύ βαθιού μάυρου και shadow detail χωρίς να καίμε τα μαύρα ή να έχουμε υπερτονισμένα λεύκά.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω θέσει ως PIXEL FORMAT το FUll-RGB ενώ έχω και δυνατότητα Studio Limited RGB. Οι επιλογές YcBr (κάτω φώτο) δεν εμφανίζονται πλεόν είτε λόγω κάποιας άλλης επιλογής που έκανα είτε λόγω των τελευταίων drivers. Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν μου δούλευαν ούτως η άλλως με τον Infocus IN83.

Ξεκινάμε λοιπόν με Pixel Format Full RGB και πάμε να "παίξουμε" με τις ρυθμίσεις του AVIVO.

Εκτός από τα Presets που δεν τα πειράζουμε (custom δηλαδή) έχουμε στο επόμενο tab διάφορες επιλογές καθώς μεταξύ των οποίων το Dynamic Range Control με επιλογή ή 16-235 ή 0-255.

Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα σε ότι χρησιμοποιεί το AVIVO και ελπίζω να μην είανι bug των drivers.

Αν λοιπόν επιλέξω 16-235 τα μαύρα γίνονται ενώ αν διαλέξω 0-255 τότε τα κάιει και χάνεται η λεπτομέρια. Η εικόνα όμως με 0-255 δεν έχει ούτε πέπλα ούτε τίποτα και είανι κρύσταλο!

Μπορείς να παίξεις λίγο με το gamma ή το brightness αλλά έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά.

Στο PowerDVD τα Blu-Ray παίζουν άψογα με 16-235 και το πρόβλημα παρουσιάζεται σε mkvs.

Έσεις τι αποτελέσματα έχετε?

Βογιατζάκη ακούς παλικάρι μου?

Reaction score
1
Απάντηση: ATI 5000, Pixel Format & Dynamic Video Range Control

Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα παλεύουν να ρυθμίσουν τα μαύρα στο HTPC τους με τις νέες κάρτες 5000 της ATI.

Όπως θα έχετε προσέξει η νέα σειρά καρτών δίνει πλέον τη δυνατότητα ρύθμισης του Dynamic Video Range με επιλογή είτε 216-235 ή 0-255.

Παλεύω κι εγώ τις τελευταίες ημέρες να βρω τη χρυσή τομή μεταξύ βαθιού μάυρου και shadow detail χωρίς να καίμε τα μαύρα ή να έχουμε υπερτονισμένα λεύκά.

Εκτός από τα Presets που δεν τα πειράζουμε (custom δηλαδή) έχουμε στο επόμενο tab διάφορες επιλογές καθώς μεταξύ των οποίων το Dynamic Range Control με επιλογή ή 16-235 ή 0-255.

Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα σε ότι χρησιμοποιεί το AVIVO και ελπίζω να μην είανι bug των drivers.

Αν λοιπόν επιλέξω 16-235 τα μαύρα γίνονται ενώ αν διαλέξω 0-255 τότε τα κάιει και χάνεται η λεπτομέρια. Η εικόνα όμως με 0-255 δεν έχει ούτε πέπλα ούτε τίποτα και είανι κρύσταλο!

1. Μπορείς να παίξεις λίγο με το gamma ή το brightness αλλά έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά.

2. Στο PowerDVD τα Blu-Ray παίζουν άψογα με 16-235 και το πρόβλημα παρουσιάζεται σε mkvs.

Έσεις τι αποτελέσματα έχετε?

Βογιατζάκη ακούς παλικάρι μου?

Εδώ είμαι φίλτατε!

Τα έχεις κάνει αχταρμά όλα μαζί, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν! :137:

Εμ βέβαια, αφού ξέρεις μονάχα να μου ασχολείσαι με το πώς να στήσεις συστοιχίες εκατοντάδων σκληρών δίσκων σε ένα HTPC, αλλά δεν μπαίνεις ποτέ στον κόπο να ασχοληθείς ούτε στο ελάχιστο με τα πατερνάκια αναφοράς!

Αν μπορείς να το κάνεις, κατάργησε ότι π@π@ριά έχεις κάνει μέχρι στιγμής στις ρυθμίσεις σου, φαντάζομαι ότι δηλαδή η κάρτα γραφικών σου θα έχει κάποιο κουμπί Default settings, για να επαναφέρει όλες τις ρυθμίσεις εκεί που ήταν αρχικά!

1. Δεν πειράζεις ποτέ το gamma σου μέσω της κάρτας γραφικών, χωρίς τη χρήση φωτόμετρου και αναλυτικής μέτρησης με τα πατερνάκια αναφοράς, είσαι εντελώς τρελός φίλε μου;! :111:

Η καμπύλη του gamma πρέπει αυστηρά να παραμείνει στην τιμή 1 και να απεικονίζεται με μια ευθεία διαγώνια γραμμή (π.χ., μέσω του Powerstrip εάν το χρησιμοποιείς) όπως ήταν δηλαδή αρχικά πριν να αρχίζεις να την πειράζεις...

Ρυθμίζεις φωτεινότητα και αντίθεση αυστηρά και μόνο με τα ρυθμιστικά του προβολέα σου, χρησιμοποιώντας κάθε φορά το πρώτο και τρίτο πατερνάκι από την ενότητα basic settings από τα πατερνάκια του AVSforum, που σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις το μαύρο και το λευκό σου με την ακρίβεια ενός digital.

Επιλέγεις κάθε φορά από την κάρτα γραφικών σου, την ρύθμιση 0-255 ή 16-235, οποιαδήποτε από τις δύο σου επιτρέπει να βλέπεις below black και above white πληροφορία, δηλαδή να βλέπεις τα digitals από το 0 έως το 16 και από το 236 έως το 255 αντίστοιχα.

Ρυθμίζεις το μαύρο σου βάζοντάς το στο digital 16 με το πρώτο πατερνάκι της ενότητας basic settings του AVSforum, δηλαδή από κοντά στην οθόνη τα καθρεφτάκια στο background πρέπει να είναι εντελώς κλειστά, να διακρίνεις οριακά την μπάρα του digital 17, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να είσαι σε θέση να διακρίνεις την μπάρα του digital 18 να αναβοσβήνει ακόμα και από την θέση θέασης στον καναπέ σου.

Με την φωτεινότητα που αποδίδει ο Infocus, λογικά πρέπει να είσαι σε θέση να διακρίνεις και την μπάρα του digital 17 να αναβοσβήνει από την θέση θέασης, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για αυτό, μια και εξαρτάται από την θέση που έχεις ρυθμίσει την σταθερή ίριδα του Infocus. :203:

Το ίδιο ακριβώς κάνεις και στην ρύθμιση του λευκού. Πρέπει να βάλεις το λευκό σου στην τιμή 235, χρησιμοποιώντας το τρίτο πατερνάκι της ενότητας basic settings, και να είσαι σε θέση να βλέπεις τις μπάρες του digital 233 και 234 να αναβοσβήνουν από την θέση θέασης.

2. Όπως πολύ σωστά είπες, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα με το Powerdvd και τα Blu-ray σε .iso μορφή. Είτε τα παίζεις από σκληρό δίσκο είτε τα παίζεις από δισκάκι και είτε αυτά είναι AVC ή VC-1 κωδικοποιημένα, το Powerdvd χρησιμοποιεί τον ίδιο video decoder, οπότε και οι ρυθμίσεις σου παραμένουν ακριβώς οι ίδιες.

Το πρόβλημα φυσικά και είναι στις ματρόσκες, μια και χρησιμοποιούνται πολλοί διαφορετικοί video decoders, ffdshow, coreAVC κτλ., και η υπόθεση γίνεται κυριολεκτικά αχταρμάς!

Αποφάσισε πρώτα από όλα ποιον video decoder θα χρησιμοποιείς για τις ματρόσκες, και μετά φρόντισε να σιγουρευτείς ότι όλα τα software που χρησιμοποιείς για αναπαραγωγή, κάνουν χρήση του ίδιου video decoder, π.χ., coreAVC.

Μετά πρέπει να δοκιμάσεις με ποια ρύθμιση των levels του coreAVC, δηλαδή 0-255 ή 16-235, είσαι σε θέση να διακρίνεις την below black και above white πληροφορία. Ρυθμίζεις μαύρο και λευκό με την διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω, σώζεις τις ρυθμίσεις σου σε διαφορετικά presets και είσαι έτοιμος!

Αλλά, πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω τι τις θέλεις πια τις κ@λ@ματρόσκες, είπαμε Powerdvd και Blu-ray .iso και ξερό ψωμί!... :126:

Reaction score
150
Κατ'αρχήν ευχαριστώ μιας και μου έδωσες τροφή για δουλειά και είδη τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα αλλά θα κάτσω να το δουλέψω.

Έχεις δίκιο που λες ότι δεν κάθομαι να ασχοληθώ αλλά ήρθε η ώρα μου φαίνεται και καιρός να βγάλω και το DVE το blu-ray που έχω πάρει τόσο καιρό από το ντουλάπι να το δω!

Σχετικά με τους decoders χρησιμοποιούσα πάντα το ffdhsow το οποίο πλέον κάνει και bitstreaming τα HD φορμά του ήχου, και player το Media Player Classic Home Cinema.

Πρόσφατα όμως είδα ότι τα αλάνια των ξένων φορουμ έχουν ξετρυπώσει ένα άλλο το madVR το οποίο κάνει το καλύτερο chroma upsampling απ'όλα μέχρι στιγμής και δεν χρειάζεται και καμία ρύθμιση.

Δεν ξέρω αν έχεις κάρτα της σειράς 5xxxx από την ATI αλλά εκτός των προβλημάτων που συναντά κανείς με τα HTPC στις χρωματικές ρυθμίσεις υπήρχαν και bugs στους drivers και κράσαρε τα μαύρα.

Τέλος σχετικά με τις ματρόσκες, φυσικά και δεν βλέπω ταινίες αλλά τις σειρές οπότε δεν μπορώ να τις αποφύγω τελείως.

Τις τανίες πλέον τις βλέπω ΜΟΝΟ σε Blu-Ray και είναι φυσικά ανώτερες.

Reaction score
1
Απάντηση: Re: ATI 5000, Pixel Format & Dynamic Video Range Control

Έχεις δίκιο που λες ότι δεν κάθομαι να ασχοληθώ αλλά ήρθε η ώρα μου φαίνεται και καιρός να βγάλω και το DVE το blu-ray που έχω πάρει τόσο καιρό από το ντουλάπι να το δω!

Ξέχνα το DVE σε Blu-ray Σωτήρη μου, φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στο Basics.

Χρησιμοποίησε τα πατερνάκια του AVSforum. Σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις μαύρο και λευκό με ακρίβεια ενός digital, πράγμα που δεν μπορείς να το κάνεις με το DVE... :126:

Reaction score
150
Κατάλαβα! Το είχα πάρει πριν καιρό (το Blu-Ray) αλλά τα πατερνάκια από που τα κατεβάζεις?

Reaction score
1
Απάντηση: ATI 5000, Pixel Format & Dynamic Video Range Control

Από εδώ κατεβάζεις όποια έκδοση από τα πατερνάκια του AVSforum γουστάρεις:

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=948496

Αν παίζεις αυστηρά και μόνο με HTPC, κατέβασε την έκδοση MP4 ή την Patched. Τα πατερνάκια και στις δύο αυτές εκδόσεις είναι σε προοδευτική μορφή 1080p/24Hz.

Αν όμως παίζεις και με κάποιο Blu-ray player, και θέλεις να σιγουρευτείς ποιο από τα δύο (Blu-ray player ή ο προβολέας) προσφέρει την καλύτερη απόπλεξη, τότε κατεβάζεις την έκδοση AVCHD. Τα πατερνάκια σε αυτή την έκδοση είναι σε interlaced μορφή 1080i/60Hz. Το πατερνάκι της αναλυτικότητας σήματος, με τις δύο σκακιέρες και τις πολύ λεπτές διαγωνίους του ενός πίξελ, θα «κατεβάσει κυριολεκτικά τα βρακάκια» στους αποπλέκτες, τόσο του player όσο και του προβολέα. :126:

Τώρα βέβαια θα μου πεις, που θα το βρεις το interlaced σήμα στην εποχή μας, αυτό είναι άλλο θέμα... :137:

Reaction score
150
Μπα σε καλό σου! Θα με βάλεις να διαβάζω με τρέλα μου φαίνεται....Έχει κάτι links εκεί για μια Κυριακή ολόκληρη!:122:

Reaction score
150
Λοιπόν τα μαύρα ρυθμίστηκαν με τα pattern Brightness & Contrast και τις μπάρες που πρέπει να ανβοσβήνουν. (από το 17 για τα μαύρα και το 235 λευκό)

Το pixel format στην ATI το έβαλα RGB (full) και το dynamic range control στο άλλο ΤAB OFF. To RGB σε 16-235 conversion γίνεται είται από το FFDSHOW ή από το madVR μιας και τα ρύθμισα και τα δύο.

To madVR δεν χρειάζεται επέμβαση και τα levels βγαίνουν σωστά με λίγα κλικ στις ρυθμίσεις contrast/brightness στον προβολέα.

To ffdshow πάρα πολλά ρυθμιστικά και έπαιξα αρκετά μέχρι να μου κάτσει και τελικά απενργοποίησα πολύ πράμα!

Είσαι ωραίος!

Θα παίξω κάποια στιγμή και με τα χρώματα έτσι για το χαβαλέ αλλά αργότερα.

Πλάκα έχει αφού να φανταστείς μου μπήκαν και ιδέες να πάρω φωτόμετρο!

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
112.165

Πλάκα έχει αφού να φανταστείς μου μπήκαν και ιδέες να πάρω φωτόμετρο!
Τρέμε Βογιατζάκη...:138:

Reaction score
1

Τρέμε Βογιατζάκη...:138:
Τίποτε δεν τρέμω φίλτατε Ζορζ, μέσα στη τρελλή χαρά σε πληροφορώ ότι θα ήμουν, :137: εάν τα μέλη του φόρουμ ξεκίναγαν από αύριο να αγοράζουν φωτόμετρα και χρωματικούς αναλυτές και ασχολούνταν σοβαρά με τα πατερνάκια αναφοράς καθώς και με μετρήσεις και ρυθμίσεις στα προβολικά τους! :126:

Θα είχαμε άπειρο πλούτο πληροφορίας σε καθημερινή βάση στο φόρουμ, για να σχολιάζουμε και να «θάβουμε» με την ησυχία μας... :142:

Reaction score
150
Έχεις να προτείνεις κανένα φωτόμετρο μπας και μου έρθει η όρεξη να παίξω? Σοβαρά τώρα?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.539
Members
38.713
Νεότερο μέλος
KMARKOS