Περί ανάλυσης και ******

Reaction score
4
Ωραία..
...και εκεί που πηγαίνω σιγούλια σιγούλια, έχω βάλει την μουσική μου "κύριος", νάσου το ερώτημα ..!

Τι είναι η περίφημη "ανάλυση" που λένε ?

Tip:
Νομίζω ότι πρώτα πρέπει να ορίσετε τον όρο "ανάλυση" και να δούμε τι εννοούν όταν χαρακτηρίζουν-κρίνουν κάτι έτσι (-ηχείο).

Ψάχνουμε βέβαια και το αντιθετό του ******.... < Τι είναι εκείνο που υπάρχει απέναντι και επηράζεται ανάλογα> ?

------Τεχνικά------
Μετά πρέπει να δώσετε παραδείγματα με προιόντα της αγοράς και όποιος μπορεί να γράψει τα "τεχνικά χαρακτηριστικά" που -την ορίζουν (?)
α)Μπορούμε να δούμε από τις μετρήσεις αν είναι ένα ηχείο "αναλυτικό" ?

-Παίζει ρόλο η "σχεδίαση" και πως ?

-Θεωρητικά η "ανάλυση" σε ένα ηχείο σχετιζεται ή όχι με:
α) Τον "όγκο" του.(μικρού ή μεγάλου)
β) Μεγάφωνο μεγαλύτερης ή μικρότερης διαμέτρου ?

-------Θεωριτικά---------

- Περιγράψτε την ακουστική εντύπωση ενός "τέτοιου" ηχείου.(παραδείγματα)

------Σημείωση------
Ας μείνουμε στην "φυσική-μηχανική" προς το παρόν και μετά πάμε στο 'ΡΕΥΜΑ' ;-)

Tip 2
Έστω ότι ο χώρος "χ" είναι "Ουδέτερος" οπότε δεν επιδρά αρνητικά ! (μην το αναφέρετε αυτή την φορά ως παράμετρο)
Θέση ακρόασης και αποστάσεις μπορείτε να δώσετε με ιδανική και πάλι συμπεριφορά του χώρου, ανάλογα του παραδείγματος.

Κιάλλο Tip:
+Δεν πρέπει να αναφεστε με λίνκς. Ζητείται η γνώμη σας και όχι κάποιου άλλου.(αρκεί η αναφορά-λινκ της πηγής)
+Μπορείτε να απαντήσετε στα τεχνικά χωρίς αριθμούς αν θέλετε, δηλαδή με σχέσεις (πχ. μεγαλύτερο<->μικρότερο)

Reaction score
43
Σαν πρόχειρο διαγώνισμα ακούγεται!
Τα βιβλία κάτω, βγάλτε στυλό και χαρτί και γράφτε...!

Ανάλυση για 'μένα είναι ...

Άν παρομοιάσουμε τη μουσική με την εικόνα ενός δάσους, τότε, το μάτι μας (που είναι το αυτί μας) να μπορεί με την ίδια ευκολία να επικεντρωθεί σε οποιοδήποτε δέντρο διαλέξει, και να διακρίνει την ίδια λεπτομέρεια είτε είναι μπροστά, είτε πισω στην εικόνα μας διατηρώντας σταθερη ευκρίνεια, φωτεινότητα, ζωντανά χρώματα με πεντακάθαρο βάθος πεδίου ...

Παράδειγμα αποτελούν τα στουντιακά μηχανήματα (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) και αν πρέπει να αναφέρω ηχεία π.χ. τότε θα ανέφερα τα KRK, ADAM και DYNAUDIO.

Όσο για το χώρο, τότε και πάλι θα έλεγα να έχει χαρακτηριστικά studio.

Νομίζω πάντως οτι άν κάποιος επιθυμεί "ανάλυση" ο πιό εύκολος δρόμος είναι τα ακουστικά γιατί η "ανάλυση" δεν αγαπά τις αντανακλάσεις στο χώρο...

Επίσης πιστεύω πως ο "αναλυτικός" ήχος μπορεί κάλλιστα να είναι και "ζεστός" αν και πολλοί ισχυρίζονται οτι αυτά είναι αντίθετα και δε μπορούν να συνυπάρξουν.

Τέλος η "ανάλυση" δεν ποσοτικοποιείται και επομένως δεν είναι μετρήσιμη.

Κάποιες παράμετροι που συμβάλλουν μπορεί να μετρηθούν ( π.χ. S/N ratio, Damping factor, Jitter immunization) αλλά σαν αμιγές μέγεθος δεν...

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Περί ανάλυσης και ******

Σαν πρόχειρο διαγώνισμα ακούγεται!
Τα βιβλία κάτω, βγάλτε στυλό και χαρτί και γράφτε...!

Ανάλυση για 'μένα είναι ...

Άν παρομοιάσουμε τη μουσική με την εικόνα ενός δάσους, τότε, το μάτι μας (που είναι το αυτί μας) να μπορεί με την ίδια ευκολία να επικεντρωθεί σε οποιοδήποτε δέντρο διαλέξει, και να διακρίνει την ίδια λεπτομέρεια είτε είναι μπροστά, είτε πισω στην εικόνα μας διατηρώντας σταθερη ευκρίνεια με πεντακάθαρο βάθος πεδίου ...
:137:...είπα να κάνω συγκεκριμένα τα ερωτήματα για να δωθούν ανάλογες απαντήσεις :137:

Μπορείς να μεταφέρεις το παράδειγμα σου, στη μουσική ? (ακρόαση)

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Περί ανάλυσης και ******

.....
......

Νομίζω πάντως οτι άν κάποιος επιθυμεί "ανάλυση" ο πιό εύκολος δρόμος είναι τα ακουστικά γιατί η "ανάλυση" δεν αγαπά τις αντανακλάσεις στο χώρο...

Επίσης πιστεύω πως ο "αναλυτικός" ήχος μπορεί κάλλιστα να είναι και "ζεστός" αν και πολλοί ισχυρίζονται οτι αυτά είναι αντίθετα και δε μπορούν να συνυπάρξουν.

Τέλος η "ανάλυση" δεν ποσοτικοποιείται και επομένως δεν είναι μετρήσιμη.

Κάποιες παράμετροι που συμβάλλουν μπορεί να μετρηθούν ( π.χ. S/N ratio, Damping factor, Jitter immunization) αλλά σαν αμιγές μέγεθος δεν...
Δεν ήξερα τι να πρώτο παραθέσω...:137:
Συμφωνώ σε όλα και ειδικά στο να έχεις "αναφορά" τα ακουστικά.:610:

Αυτόματα λοιπόν μπαίνει η παράμετρος "χώρος" που εδώ φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στο αποτέλεσμα (ανάλυση).
Μπορούμε να βρούμε (μετρήσουμε) τι είναι εκείνο στο χώρο που αλλάζει ? (..να πούμε πχ.."μεγαλύτερος χρόνος αντήχησης <=> μικρότερη ανάλυση . ." )

δηλαδή.., οι "near field" ακροάσεις, προσφέρουν περισσότερη ανάλυση ? ...μάλλον ναι !
...(μπορούμε να γενικεύσουμε ; πχ 'όταν απομακρυνόμαστε η "ανάλυση" μειώνεται" )

Πάμε λοιπόν κοντά, βρίσκουμε την ιδανική απόσταση (?) και βάζουμε ηχεία ίδιου τύπου.
Θα έχουμε την ίδια "ανάλυση" ?
-Όχι βέβαια, αφού δεν είναι ίδια !

Μπορεί όμως κάποιος που ακούει στα 4μέτρα να ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερη ανάλυση από αυτόν που κάθετε στα 2 ?
Αν ΝΑΙ, πως το κάνει ?

Reaction score
4
Απάντηση: Περί ανάλυσης και ******

Έχουμε και τα ****** , ε ; :126:

Ποιο είναι το "αντίθετο" της "ανάλυσης" ?

Προσωπικά συμφωνώ με τον elton ότι δεν κρύβεται δηλαδή στην "θερμοκρασία".....:137:
"Επίσης πιστεύω πως ο "αναλυτικός" ήχος μπορεί κάλλιστα να είναι και "ζεστός" αν και πολλοί ισχυρίζονται οτι αυτά είναι αντίθετα και δε μπορούν να συνυπάρξουν."

:615:

Reaction score
4
Απάντηση: Περί ανάλυσης και ******

..... και όποιος μπορεί να γράψει τα "τεχνικά χαρακτηριστικά" που -την ορίζουν (?)
α)Μπορούμε να δούμε από τις μετρήσεις αν είναι ένα ηχείο "αναλυτικό" ?
...
Κάποιος που αγαπά και καταλαβαίνει τις μετρήσεις, μπορεί να μας βοηθήσει εδώ ??

Reaction score
968
H ανάλυση (definition ή resolution) είναι ο υποκειμενικός όρος που χαρακτηρίζει την απόδοση των λεπτομερειών των φωνών και οργάνων.

Δεν υπάρχει αντίθετο. H ανάλυση χαρακτηρίζεται, πχ μη-κανοποιητική, μέτρια, ικανοποιητική, άριστη, κτλ. Δεν έχει μονάδες μέτρησης. Είναι καθαρά υποκειμενικό χαρακτηριστικό.

Δεν έχει σχέση με την ανάλυση συχνότητας (frequency resolution), πχ σε μία γραφική απεικόνιση ή διάγραμμα (1/3 της οκτάβας, 1/6 της οκτάβας, κτλ).
Επίσης, δεν έχει σχέση με τα ψηφιακά σήματα υψηλής ανάλυσης HD (High Definition), όπου εκεί τους δίδεται η έννοια των πολλών bits (βάθος ανάλυσης), πχ 24-bit.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τι είναι η περίφημη "ανάλυση" που λένε ?
Γενικώς πρόκειται περί μπούρδας την οποία δυστυχώς όλοι κατά καιρούς χρησιμοποιούμε. Για να σε βοηθήσω να το καταλάβεις προσπάθησε να περιγράψεις τι εστί υπερ-ανάλυση σε ένα σύστημα. Η ανάλυση δεν μπορεί παρά να προσδιορίζει το μέγεθος της αναπαραγόμενης πληροφορίας, κάτι που καθορίζεται από την ηχογράφηση και όχι την αναπαραγωγή (εκτός κι αν έχουμε πικάπ και πηδάει η βελόνα). Συνεπώς ένα σύστημα δεν μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη ανάλυση από όση παίρνει γιατί δεν θα εισάγει ποτέ extra πληροφορία.

Είναι πολύ πιο σωστό να μιλά κάποιος για λεπτομέρεια στην αναπαραγωγή, διότι αυτή αναφέρεται στην όσο τον δυνατόν καλύτερη απόδοση της ηχογράφησης.

...

Reaction score
10
Δεν ξέρω τη συζητάτε αλλά να πω και εγώ την βλακεία μου, για μένα υπάρχουν δύο ειδών αναλύσεις.

Η πραγματική, που απλά σου μεταφέρει ότι είναι γραμμένο στο δισκάκι χωρίς να χάνεις σε όγκο, μουσική ροή, timing κτλ και η "τσίκι τσίκι" ανάλυση όπως την ονομάζω, που είναι ανάλυση που προέρχεται από σοβαρή έλλειψη μεσοχαμηλού, τονισμένου πρίμα και απώλεια όγκου και μουσικότητας.

Reaction score
47
Γενικώς πρόκειται περί μπούρδας την οποία δυστυχώς όλοι κατά καιρούς χρησιμοποιούμε. Για να σε βοηθήσω να το καταλάβεις προσπάθησε να περιγράψεις τι εστί υπερ-ανάλυση σε ένα σύστημα. Η ανάλυση δεν μπορεί παρά να προσδιορίζει το μέγεθος της αναπαραγόμενης πληροφορίας, κάτι που καθορίζεται από την ηχογράφηση και όχι την αναπαραγωγή (εκτός κι αν έχουμε πικάπ και πηδάει η βελόνα). Συνεπώς ένα σύστημα δεν μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη ανάλυση από όση παίρνει γιατί δεν θα εισάγει ποτέ extra πληροφορία.

Είναι πολύ πιο σωστό να μιλά κάποιος για λεπτομέρεια στην αναπαραγωγή, διότι αυτή αναφέρεται στην όσο τον δυνατόν καλύτερη απόδοση της ηχογράφησης.

...
Να εισαγει πληροφορια δε μπορει, να αφαιρεσει μπορει...

Reaction score
968
Δεν έχετε ακούσει για τα "υπεραναλυτικά" συστήματα?

Αυτό είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα? (εμένα πάντως μου ακούγεται σαν βρισιά)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Να εισαγει πληροφορια δε μπορει, να αφαιρεσει μπορει...
Ναι, με πρόβλημα στην πηγή μας, αλλά εννοείται ότι αν έχουμε προβληματική πηγή δεν συζητάμε τέτοια πράγματα. Αλλιώς δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα. Μπορεί να αλλοιώσει συχνοτικά μέρος της πληροφορίας.

...

Reaction score
10
Δεν έχετε ακούσει για τα "υπεραναλυτικά" συστήματα?

Αυτό είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα? (εμένα πάντως μου ακούγεται σαν βρισιά)
Όπως συνήθως αναφέρεται είναι μειονέκτημα. Η ανάλυση πρέπει να είναι παρούσα στο μέγιστο βαθμό, χωρίς να συγκεντρώνει "τα φώτα" πάνω της, αλλά αν το θελήσεις να μπορείς να την παρακαλουθήσεις χωρίς να ζορίζεται ο εγκέφαλος..:126:

Reaction score
47
Ναι, με πρόβλημα στην πηγή μας, αλλά εννοείται ότι αν έχουμε προβληματική πηγή δεν συζητάμε τέτοια πράγματα. Αλλιώς δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα. Μπορεί να αλλοιώσει συχνοτικά μέρος της πληροφορίας.

...
No john, little john. Μα το να αλλοιωσει συχνοτικα μερος της πληροφοριας ειναι η αναλυση στο ηχειο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.846
Members
38.507
Νεότερο μέλος
Παναγιώτης2009_