Υπάρχει "Savoir vivre" στις on-line συζητήσεις;

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Κάθε forum που σέβεται τον εαυτό του έχει θεσπίσει κανόνες συμπεριφοράς. Όσα επιτρέπονται και όσα απαγορεύονται να γράφουμε. Μάλιστα όλα τα φόρα έχουν και Συντονιστές για να τηρούνται οι κανόνες αυτοί.

Όμως πολλές φορές όσα γράφουμε σε ένα θέμα αν και δεν παραβιάζουν κανόνες, φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλούς συν-συζητητές μας, δημιουργούν κακή ατμόσφαιρα και σίγουρα προκαλούν προβλήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια το έχουμε εμείς που γράφουμε -εντός κανόνων αλλά εκτός savoir-vivre...

Ακολουθούν κάποια σημεία που όλοι είναι καλό να θυμόμαστε πριν πατήσουμε το κουμπί "submit".

Ας ξαναδιαβάσουμε λοιπόν αυτό που γράψαμε απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Θα λέγατε face-to-face στον συνομιλητή σας αυτό που μόλις γράψατε

2.Είστε έτοιμοι να συζητήσετε το post που μόλις γράψατε με συναδέρφους σας, με τους 2-3 πιο κολλητούς σας ή τον εργοδότη σας;

3. Νιώθετε έντονη συναισθηματική φόρτιση με όσα μόλις διαβάσατε; Αν ναι μήπως θα έπρεπε να περιμένετε 15 λεπτά πριν απαντήσετε;

4. Θα νιώθατε άνετα αν το κείμενο που μόλις γράψατε το βλέπατε την επόμενη μέρα δημοσιευμένο σε όλο το internet ακόμα και στον ημερήσιο τύπο;

5. Καταλαβαίνετε ότι αυτό που μόλις γράψατε -ακόμα και το πιο μικρό κείμενο- αποτελεί "δημοσίευση";

6. Αυτό που μόλις γράψατε μπορεί να το διαβάσει ο καθένας. Κυριολεκτικά ο κάθε Έλληνας! Μήπως να το ξανασκεφτείτε;

7. Το κείμενό σας είναι διάσημο. Υπάρχει στις μηχανές αναζήτησης. Μπορεί να το βρει ο καθένας. Είστε ΟΚ με αυτό; Αυτό θέλατε πραγματικά να πείτε;

8. Για ξανασκεφτείτε... αυτό που μόλις γράψατε δίνει αξία στην συζήτηση; προσθέτει κάτι; Αν ναι μόλις βοηθήσατε πολλούς on-line φίλους σας...

Υ.Γ. Μπορεί να είστε ανώνυμος σε ένα forum. Μπορεί απλά να είστε ο Β428. Όμως δεν παύει, στο συγκεκριμένο φόρουμ να είστε μία προσωπικότητα. Σε ένα χωριό ή μία πόλη 20.000 ανθρώπων και χιλιάδων επισκεπτών καθημερινά, τι σημασία έχει αν σε λένε Β428 ή Χρήστο Ακρατόπουλο;

Reaction score
1
Απάντηση: Υπάρχει "Savoir vivre" στις on-line συζητήσεις;

Ωραίο θέμα και εξαιρετική προσέγγιση.

Δυστηχώς όμως τα τελευταία 6 χρόνια που ασχολούμαι με το moderating, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τα λέω, αλλά τελικά το postαρισμα είναι σαν τα λόγια που δεν θες να πεις και τις πράξεις που μετανοιώνεις που τις έκανες.

Όσοι μπορούν και θέλουν, ας σκεφτούν λίγο τα όσα έγραψε ο Χρήστος.

Reaction score
1.846

1. Ναι. Συνήθως από κοντά λέω περισσότερα.
  2. Ναι, συνήθως το συζητώ. Δεν το κάνω αν θεωρώ πως είναι κάτι που δεν τους ενδιαφέρει (τους κάνει να βαριούνται).
  3. Έχει τύχει συχνά να νιώσω φόρτιση, και να κλείσω το θέμα για αργότερα.
  4. Ακόμα και στον ημερήσιο τύπο! Αρκεί να μπορώ να δω κριτική αναγνωστών, αλλά και διευκρινιστικές ερωτήσεις.
  5. Φυσικά, είναι στη διάθεση του καθενός.
  6. Ας το διαβάσει, κακό του κεφαλιού του!
  7. Διάσημο δεν νομίζω, δεν έχω καβαλήσει τόσο μεγάλο καλάμι. Διαθέσιμο σε όλους ναι.
  8. Αξία στη συζήτηση όχι. Άντε, το πολύ πολύ, να δώσει μια ευκαιρία για προβληματισμό και περαιτέρω αναζήτηση πληροφορίας.

Reaction score
27.343
1.ΝΑΙ
2.ΝΑΙ
3.ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ Μ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ "ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΤΗΝ ΒΓΕΙ".
4.ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
5.ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
6.ΟΧΙ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
7.ΣΥΝΗΘΩΣ ΝΑΙ. ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
8.ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΜΑΛΛΟΝ. ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΕΤΡΑΕΙ.
ΥΓ. 1. ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ. ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΓΡΑΦΩ.
ΥΓ. 2. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟΥΣ, ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΕΣ.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Savoir vivre , η το εχεις, η δεν το εχεις.
Ποτέ δεν θα μπορούσα να εχω διττή υπόσταση.

Αυτο που αναγνωριζω , ειναι πως το live, προσωπικα, με βοηθαει να κατανοησω την διαθεση του συνομιλητη , με την ακριβεια που δεν προσφερει το net.

Reaction score
1.213

[YOUTUBE]TDeqxPy1P5U[/YOUTUBE]

(απο το 3.40 γινεται πιο αστειο..:137:)

Savoir vivre σε φορουμ...Μετα απο κατι εκατονταδες-χιλιαδες μηνυματα καταλαβαινεις οτι απαιτει ατσαλινα νευρα , τρομερη διπλωματια και πολυ καλο γραπτο λογο...για να εχεις μια πιθανοτητα να επιβιωσεις ....Και ας πουμε τα εχεις .Θα τα διατηρεις-χρησιμοποιεις για παντα ? Δεν θα λυγισεις καποια στιγμη ? :143: Και αν δουν οτι δεν λυγισεις δεν θα δινουν την δικια τους ερμηνεια στα λεγομενα σου για να φανει οτι υπεπεσες στο ..αμαρτημα ? :143:.
Δυσκολο αθλημα.....:401:

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Δηλαδη δεν ειναι κατι που μαθαινεται ? :414:

Ενταξει, το μαθαινεις , αλλα αν δεν υπαρχει παιδεια και ευγενεια χαρακτηρα, ειναι δυσκολα τα πραγματα.

Reaction score
0

Δηλαδη δεν ειναι κατι που μαθαινεται ? :414:
...ναι ίσως μόνο στο πώς να χρησιμποιείς σωστά τα μαχαιροπήρουνα...αλλά και πάλι αν δεν το έχεις.....:126:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.785

...ναι ίσως μόνο στο πώς να χρησιμποιείς σωστά τα μαχαιροπήρουνα...αλλά και πάλι αν δεν το έχεις.....:126:
μπορεί να σφαχτείς με το μαχαιροπήρουνο ή να βγάλεις κανένα μάτι. :142:

Reaction score
6
1. Nαι.

2. Το έχω ήδη κάνει. :137:

3. Και αυτό. Όχι για 15 λέπτα μόνο αλλά για μέρες. :142:

4. Ναι.

5. Ναι.

6. Σίγουρα μπορεί. Αλλά .... το κάνει?

7. Υπερβολές! Όχι και διάσημο.

8. Εξαρτάται από το θέμα. :126:

Reaction score
1.213

Μου κανει εντυπωση που ολοι λετε ναι στο πρωτο (ουτε ενα ισως) ...:121:

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Μα γιατί απορείς?

face to face μπορω να πω περισοτερα, χωρις να παρεξηγηθω.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

Το "όχι" θα σήμαινε θρασυδειλία. Και η απορία που προκύπτει σε μένα τουλάχιστον από την ερώτηση δεν είναι μήπως κάποιοι από εμάς ειμαστε θρασύδειλοι και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε - η απορία είναι, μπορεί (με την εξαίρεση μεμονωμένων περιστατικών παρεκτροπής) να καταλογισθεί σε κάποιον κάτι τέτοιο;

Τώρα, το γεγονός ότι στις συναντήσεις διαδικτυακών γνωστών γενικά δημιουργείται μια φιλική ατμόσφαιρα που αποθαρρύνει από την όξυνση των τυχόν αντιπαραθέσεων, είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα που δεν έχει να κάνει με το αν ο καθένας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον άλλον κατάματα εκφράζοντας τις απόψεις του με τον Α η Β τρόπο... γιατί να μη μπορεί;

Reaction score
1.213

Το "όχι" θα σήμαινε θρασυδειλία. Και η απορία που προκύπτει σε μένα τουλάχιστον από την ερώτηση δεν είναι μήπως κάποιοι από εμάς ειμαστε θρασύδειλοι και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε - η απορία είναι, μπορεί (με την εξαίρεση μεμονωμένων περιστατικών παρεκτροπής) να καταλογισθεί σε κάποιον κάτι τέτοιο;

Τώρα, το γεγονός ότι στις συναντήσεις διαδικτυακών γνωστών γενικά δημιουργείται μια φιλική ατμόσφαιρα που αποθαρρύνει από την όξυνση των τυχόν αντιπαραθέσεων, είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα που δεν έχει να κάνει με το αν ο καθένας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον άλλον κατάματα εκφράζοντας τις απόψεις του με τον Α η Β τρόπο... γιατί να μη μπορεί;

Μα δεν εννοω να πεις οχι απο δειλια.Το οποιο ειναι σχετικο μια και δεν τιθεται τετοιο θεμα αν του ριχνεις κανα κεφαλι...:142:..η απο την αλλη ο ιντερνικος λογος μπορει να ειναι πιο επικινδυνος μια που ειναι γραπτος και μπορει να φας και καμμια μηνυση στο κεφαλι (θεωρητικα ρε παιδι μου ) ...:142:
Εννοαω οτι το ιντερνετι σαν μεσο εχει τετοια μορφη που τον αλλο τον βλεπεις απροσωπα , οποτε μπορεις να υιοθετησεις επιθετικοτερο λογο η να πεις και σκληροτερα λογια απο οτι θα ηθελες η απο οτι θα επρεπε.Η απλα γιατι ηθελες να τσιγκλησεις την κουβεντα .Πως θα το κανεις αυτο απο κοντα ? Εκτος πια αν ο αλλος ηταν χρονια φιλος σου...:143:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.875

Εννοαω οτι το ιντερνετι σαν μεσο εχει τετοια μορφη που τον αλλο τον βλεπεις απροσωπα , οποτε μπορεις να υιοθετησεις επιθετικοτερο λογο η να πεις και σκληροτερα λογια απο οτι θα ηθελες η απο οτι θα επρεπε.Η απλα γιατι ηθελες να τσιγκλησεις την κουβεντα .Πως θα το κανεις αυτο απο κοντα ? Εκτος πια αν ο αλλος ηταν χρονια φιλος σου...:143:
Για μένα ισχύει το αντίθετο από αυτά που λες.

Στο AVSite (για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα) συμπεριφέρομαι μέσα στα πλαίσια της ομαλής λειτουργίας του και των κανόνων που έχουν θεσπιστεί (γραπτοί και άγραφοι). Έχω επίσης "να κάνω" με (απείρως:137:) περισσότερα άτομα από αυτά που θα διάλεγα για παρέα. Κάθε πιθανή διαφωνία λοιπόν, τη χειρίζομαι με τον τρόπο που μου επιτρέπει ο χώρος που με φιλοξενεί: υπομονή, συζήτηση, ευγένεια, αδιαφορία κλπ
Εξάλλου, γιατί να συγχυστώ με κάποιους που, ούτε ξέρω, ούτε θα γνωρίσω ποτέ μου;
Σε face-to-face καταστάσεις θα ήμουν περισσότερο ο εαυτός μου, και θα απαντούσα σύμφωνα με τους δικούς μου κανόνες, αναλόγως με το θέμα συζήτησης.

Άρα στο πρώτο ερώτημα

1. Θα λέγατε face-to-face στον συνομιλητή σας αυτό που μόλις γράψατε
απαντώ "Μπορεί να του έλεγα χειρότερα"

και απαντώ ταυτοχρόνως και στην απορία σου :142:

Μου κανει εντυπωση που ολοι λετε ναι στο πρωτο (ουτε ενα ισως)

Reaction score
6

Δυστυχώς τα τελευταία χρονια βλεπω πως εχει χαθεί η μπαλα σχετικά με τους κανονες ευπρεπείς διαδυκτιακης συμπεριφορας .
Μαλιστα εχουμε φτάσει στο σημειο να αδυνατούμε να ξεχωρίσουμε…, η καλύτερα εχει γινει τέχνη η προσποίηση μη αντίληψης των κακων τρόπων συμπεριφοράς…
Βλέπετε το διαδίκτυο είναι καλη κρυψώνα και το πληκτρολόγιο πολύ ευκολο
Ακομα και άνθρωποι που από τη φυση τους εχουν την ευαισθησία να διατηρήσουν κάποιο επίπεδο, χανονται και πνίγονται στον βούρκο αυτων που συμπεριφέρονται ως ταλιμπαν..
Εγω τουλάχιστον ετσι εχω βαπτίσει το φαινομενο..
Η επέλαση των ταλιμπαν που κανείς πλεον δεν ελέγχει (δεν υπαρχει βούληση για αυτό) και που με την ανεση που τους δινει το πληκτρολόγιο μπορουν με ευκολία να θίξουν, να προσβάλουν, και να φέρουν σε θεση κοκκινο ακόμα και τον πιο μετριοπαθή ανθρωπο ..
Δεν με βρισκει θετικό η πρωτη απάντηση..
Ειμαι σίγουρος πως μεγαλο ποσοστό αυτών που γράφουν με ευκολία, πως δεν θα τολμούσαν να βρεθούν σε αντιπαράθεση πρόσωπο με πρόσωπο με τον ιδιο τροπο που φέρονται στο διαδυκτιο…

Πριν λιγες μερες πέτυχα μια παραγραφο του Ζερβοπουλο που με βρηκε τοσο σύμφωνο αλλα και συνάμα για μια ακομα φορα απογοητευμένο από την κατάσταση που επικρατεί..
" Το πληκτρολόγιο μας εχεις μαθει στην αγένεια" τοσο που πλεον δεν μπορουμε να την καταλάβουμε ουτε οι ίδιοι …η καλύτερα πολλοί την καταλαβαίνουν αλλα κανουν την παλαβή …
Και αντε μετα να διατηρηθεί η ψυχραιμία χρησιμοποιώντας την τακτικη της δεκαπεντάλεπτης αναμονής …( βλέπε παρ 3)
Δυστυχώς αυτό δεν μπορει να συμβει και ετσι πολύ γρήγορα το μικρόβιο της αγένειας μεταδίδεται και σε ανθρώπους που τα πρωτα χρονια ουτε θα φαντάζονταν ότι το ειχαν…

Είναι σαν ένα ειδος καρκίνου με την διαφορα ότι αυτος είναι μεταδοτικός .

Reaction score
3

Savoir vivre , η το εχεις, η δεν το εχεις.
Ποτέ δεν θα μπορούσα να εχω διττή υπόσταση.

Αυτο που αναγνωριζω , ειναι πως το live, προσωπικα, με βοηθαει να κατανοησω την διαθεση του συνομιλητη , με την ακριβεια που δεν προσφερει το net.
Για το "διττή υπόσταση", άστο καλύτερα γιατί το γνωρίζω από πρώτο χέρι......:126:
όσο για τα υπόλοιπα, συμφωνώ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.184
Members
38.541
Νεότερο μέλος
jabe