Ρύθμιση τουήτερ.

Reaction score
181
Είχα κάτι παλιά υλικά.
Ένα ζεύγος 5" αεροτζέλια και ένα ζεύγος τουήτερς της σέας.
Τα χωσα σε μια παρατημένη καμπίνα καθώς ταιριάζαν τα λίτρα πέρφεκτ.
Έτοιμα κρος τα οποία ψιλομεταλλάχθηκαν...

Τέσπα το ηχειάκι παίζει μουρλια.
Το μόνο πρόβλημά του είναι η στάθμη του τουήτερ που για τα γούστα μου θέλει κατέβασμα περίπου από τους 3,5Κ και πάνω γύρω στα 2 ντιμπί.
Μάλιστα αυτό το κατέβασμα πρέπει να είναι γραμμικό σύμφωνα με δοκιμές μέσω EQ.
Άρα μόνο με πτώση της στάθμης θα γίνει δουλειά.
Σκέφτηκα να βάλω αντίσταση στο κρος.
Αλλά και αυτό το άνοιξε-κλείσε του κουτιού για να αλλάζω αντιστάσεις μου την σπάει.
Είμαι και τεμπελάκος... και παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να πετσικάρει καμιά ξυλόβιδα...

Έτσι ψάχνω κανά ποτ να μου αυξομειώνει την στάθμη του τουήτερ κατά βούληση.
Και προφανώς αυτό πρέπει να είναι κάτι ειδικό ώστε να αντέχει την τάση και το ρεύμα που θα το διαπερνάει.

Έχετε κάτι υπ' όψιν σας???

Και σε περίπτωση που δεν... να βάλω αντίσταση πριν τον πυκνωτή στο κρος (δεύτερη τάξη) ή μετά (δηλ. πάνω στον ακροδέκτη του τουήτερ)?
Φυσικά το ίδιο ερώτημα αφορά και την θέση της τοποθέτησης του ποτ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.680
Απάντηση: Ρύθμιση τουήτερ.

δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. η προσθήκη αντίστασης σε σειρά με το μεγάφωνο, αλλάζει το σημείο κρος. το πιο απλό-σωστό είναι επιλογέας 2-3 θέσεων, που σε κάθε θέση θα έχει άλλο πυκνωτή και άλλη αντίσταση. (κανονικά θέλει κι άλλο πηνίο, αλλά άντε, παράτα το πηνιάκι ως είναι για λόγους απλούστευσης).

η πιο "επιστημονικιά" λύση είναι κύκλωμα ισοστάθμισης στο κρος, όπου κάνεις ένα ζωνοπερατό φίλτρο στο φάσμα που θες και του δίνεις μια αντίσταση. Ουσιαστικά, πρόκειται για πιο εξελιγμένο σχέδιο κρος από το απλό 2 στοιχείων (δεύτερης τάξης ντε).

αν δε βαριέσαι, δοκίμασε εξωτερικά από το ηχείο ένα ζόμπελ. ρίξε ένα πυκνωτή κ μια αντίσταση παράλληλα με το ηχείο δηλαδή. Μπόλικια (βαττική) αντίσταση (τουλάχιστον 10 βατ), το πολύ στα 2/3 της αντίστασης του τβίτερ, κι ένα πυκνωτή που να πλησιάζει τη συχνότητα που σε ενοχλεί, πχ 5-6 mf. Ή το υπολογίζεις, σα κρος δηλαδή, ή κάνεις δοκιμές με διάφορα πυκνωτίδια (χαχχαχα). τουλάχιστον είναι εκτός ηχείου και δε χρειάζεται κατσαβιδιάσματα.... όπως και νά'χει, ένα ζομπελάκι πάντα το προτείνω... αν βάλεις και αντίσταση της πλακός (με επαγωγικότητα) γλυτώνεις και τα ανώτερα πρίμα πυ πάω στοίχημα πως δε σε ενοχλούν (λόγω ηλικίας? χαχαχα)

πάντως βατικά ποτενσιόμερα για ηχεία υπάρχουν. δεν είναι κάτι καινούριο ή δυσεύρετο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.574
Είχα κάτι παλιά υλικά.
Ένα ζεύγος 5" αεροτζέλια και ένα ζεύγος τουήτερς της σέας.
Τα χωσα σε μια παρατημένη καμπίνα καθώς ταιριάζαν τα λίτρα πέρφεκτ.
Έτοιμα κρος τα οποία ψιλομεταλλάχθηκαν...

Τέσπα το ηχειάκι παίζει μουρλια.
Το μόνο πρόβλημά του είναι η στάθμη του τουήτερ που για τα γούστα μου θέλει κατέβασμα περίπου από τους 3,5Κ και πάνω γύρω στα 2 ντιμπί.
Μάλιστα αυτό το κατέβασμα πρέπει να είναι γραμμικό σύμφωνα με δοκιμές μέσω EQ.
Άρα μόνο με πτώση της στάθμης θα γίνει δουλειά.
Σκέφτηκα να βάλω αντίσταση στο κρος.
Αλλά και αυτό το άνοιξε-κλείσε του κουτιού για να αλλάζω αντιστάσεις μου την σπάει.
Είμαι και τεμπελάκος... και παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να πετσικάρει καμιά ξυλόβιδα...

Έτσι ψάχνω κανά ποτ να μου αυξομειώνει την στάθμη του τουήτερ κατά βούληση.
Και προφανώς αυτό πρέπει να είναι κάτι ειδικό ώστε να αντέχει την τάση και το ρεύμα που θα το διαπερνάει.

Έχετε κάτι υπ' όψιν σας???

Και σε περίπτωση που δεν... να βάλω αντίσταση πριν τον πυκνωτή στο κρος (δεύτερη τάξη) ή μετά (δηλ. πάνω στον ακροδέκτη του τουήτερ)?
Φυσικά το ίδιο ερώτημα αφορά και την θέση της τοποθέτησης του ποτ.
Το πρόβλημα που έχεις κάλλιστα μπορεί να οφείλεται στο midwoofer, που έχει αυξημένη στάθμη στη περιοχή που λες, και όχι στο τουίτερ.
Δυστυχώς στη τύχη δεν γίνεται τίποτα.

Reaction score
181
Το μιντ κόβει πολύ χαμηλά, στα 1κ8.
Το τουτέρι την κάνει τη δουλειά, έχει και ένα τσιμπηματάκι στα specs του.
Είχα την εντύπωση πως η αντίσταση πριν τον πυκνωτή δεν θα αλλάξει τα χαρακτηριστικά του κρος.
Τέσπα θέλει δοκιμές.
Βρήκα αυτό και μου άρεσε αν και είναι λίγο φαρμακείο:
http://cgi.ebay.de/Fostex-8-Ohm-Att...ptZLautsprecher_Selbstbau?hash=item562a616e4c

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.574
Μπορείς να βάλεις ένα σχεδιάγραμμα του κροσόβερ?

Το τουίτερ που κόβει?

Το 5,5 ιντσών midwoofer, που όπως λες κόβει στους 1,8 KHz, έχει τέτοια στάθμη στις συχνότητες που αναφέρεις που πιθανότερο είναι να ευθύνεται αυτό.
Δοκίμασε για αρχή έναν μεγαλύτερο πυκνωτή παράλληλα με το mid σου και δες τι γίνεται.

Είναι πολλά που έχουν σημασία εδώ. Από την απόσταση των πλευρών του ηχείου από το τουίτερ μέχρι την απόσταση των ακουστικών κέντρων των δύο μεγαφώνων.

Δεν είναι τόσο απλό το πρόβλημα.

Reaction score
181
Το κρος δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο.
Ένα απλό ετοιματζήδικο πρώτης τάξης στο κλάδο γούφερ (ένα πηνίο) και δεύτερης στο κλάδο του τουήτερ (πηνίο και πυκνωτής).
Και έγραφε... ότι κόβει στα 1κ8.
Έπαιξα με διάφορους πυκνωτές και βρήκα κάποια άκρη.
Βασικά ο 4,7 που είχε έγινε 3,3 και ήρθε καλά το ηχειάκι.
Το μιντ το θυμάμαι είναι το HP130ZO.
To τουήτερ είναι αυτό: http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid=120

Μιλάμε ότι θέλω μόνο 2dB διόρθωση...
Άλλους μπορεί να τους αρέσει όπως είναι...
Το γουφμιντ με το τουήτερ "ακουμπάνε" τα σασί.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.574
Τώρα που είπες πως είναι πρώτης τάξης στο κλάδο του midwoofer είμαι απόλυτα σίγουρος πως εκεί οφείλεται το πρόβλημα σου.
Οπωσδήποτε θέλει δεύτερης τάξης εκεί.

Με τον πυκνωτή των 3,3μF έχεις κάνει το τουίτερ super-tweeter δίνοντας του πάνω από 5 KHz.

Reaction score
22
Απάντηση: Ρύθμιση τουήτερ.

Τα παιδια καλά στα λένε
εισαι τυχερος που θελεις μικρή πτωση

προσεξε της πρωτης ταξης ριχνει λίγα dB το woofer (στο λέω απλά)
τα woofers συνήθως σε αυτό το φασμα κάνουν ''σπασίματα'' ειδικά τα σεας, δηλαδη κορυφώσεις.
Με πρωτης ταξης μην νομίζεις οτι τα περιορίζεις, οπότε αθροιστικά με το τουίτερ σου κάνει φουσκωμα μέχρι ~6 χιλιαρικά, μια προβολικότητα και λαμπροτητα...με ξυρισμα σε κάποια σημεια του προγραμματος.
Αυτό που εκανες με τον πυκνωτη ειναι να ανεβάσεις τη συχνότητα κρος και να ακους περισσότερο το γουφερ με τα σπασίματα του μεχρι 3-4

Πρεπει να σχεδιασεις από την αρχή το κρος ή να πάρεις ετοιμο με ρυθμιση υψηλών ή ενα l-pad ετοιμο με 30ε το ζευγος για τον κλάδο των υψηλών

Αν βάλεις αντισταση σε σειρα πριν τον πυκνωτή του τουίτερ οπως σου ειχε πει ο Τζον αυξάνεις τα Ωμ που βλέπει ο ενισχυτης για αυτόν τον κλάδο οπότε χρειαζεσαι διαφορετικές τιμές για τον πυκνωτή (ποιοτικά ανεβάζοντας τα Ωμ μικρναίνει η χωρητικότητα για ιδιο σημείο κρος), προσεξε το εχεις κάνει ηδη.
Ο κλάδος του γουφερ πρεπει να ερθει σε 2η ταξη
Αυτά δεν μπορείς να τα κανεις στη τυχη
χρειαζεσαι την αντισταση του συστηματος σε ολο το φασμα για να εχεις ακρίβεια

Υ.Γ. δεν μου λες η φαση σου τωρα πώς ειναι?
δηλαδή το τουίτερ ειναι συνδεδεμένο + στο +?

Reaction score
181
Η φάση είναι κανονική.
Με αναστροφή ακόμα δεν δοκίμασα.
Γενικά το παράτησα το θέμα καθώς μπλέχτηκα με άλλα...
Θα το τελειώσω όμως πιστεύω μέσα στον Μάρτιο γιατί το ηχειάκι έχει αξιόλογα χαρίσματα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.508
Members
38.708
Νεότερο μέλος
dhio