Τι θέλει να πει με αυτό ο ποιητής...

Reaction score
0
Η επιστροφή της κασέτας
Πριν από περίπου 11 χρόνια αγόρασα το πρώτο μου CD. Οι Radiohead είχαν την «τιμή» να παίζουν για πρώτη φορά σε αυτό μηχάνημα που λέγεται CD Player, ισοπεδώνοντας στην κυριολεξία το πλήθος από τις κασέτες που δέσποζαν στο συρτάρι του γραφείου μου. Χωρίς καμία λύπη, αντιθέτως με περισσό ενθουσιασμό, πήρα μια πλαστική σακούλα και άδειασα το συρτάρι. Η σακούλα είχε μπει στον κάδο σκουπιδιών και μια νέα εποχή άρχιζε για τα αυτιά μου…!

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου τους σουξέ, οι κασέτες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της παρέας. Ήταν φθηνές, μικρές, πρακτικές και απλές, αλλά, εν αντιθέσει με τα βινύλια, πάρα πολύ αντιαισθητικές.

Δύο κακά είχαν οι κασέτες: Το πρώτο (και πιο σημαντικό) ήταν ότι η ποιότητα του ήχου που έβγαζαν εξαρτιόταν άμεσα από την ποιότητα του κασετόφωνου που είχες, με αποτέλεσμα το ίδιο τραγούδι να ακούγεται τελείως διαφορετικό από συσκευή σε συσκευή!
Το δεύτερο είναι ότι ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη θέση του «στολιδιού» μέσα στο σπίτι, όπως ήταν το βινύλιο που κοσμεί ακόμα και τώρα πολλά σπίτια μουσικόφιλων. Και αυτό γιατί πάντα έμοιαζε «παρακατιανό» με μια καφέ λωρίδα σαν μακαρόνι, έτοιμο για να πεταχτεί στα σκουπίδια.
Τα σημερινά 15χρονα γνωρίζουν τις κασέτες μόνο από στάμπες σε μπλούζες των trendy μαγαζιών ή από κούτες στις αποθήκες των μεγαλύτερων αδερφών τους.
Κι όμως. Ίσως να έχει έρθει η στιγμή που η κασέτα θα κάνει ξανά την θριαμβευτική της είσοδο στα σπίτια όλου του κόσμου!

Πριν από ένα χρόνο, και ενώ όλοι, ακόμα και οι μεγάλες δισκογραφικές, έχουν ξεχάσει ακόμα και το σχήμα της κασέτας, μερικά indie συγκροτήματα από τη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν mp3, CD και όλες τις λοιπές μουσικές τεχνολογίες, ηχογραφώντας την μουσική τους και κυκλοφορώντας την μόνο σε κασέτες!
Μάλιστα, ακολουθώντας το παράδειγμα τους, η Universal εξέδωσε πρόσφατα την πρώτη συλλογή τραγουδιών σε κασέτα μετά από 6 χρόνια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκατοντάδες underground μικρές δισκογραφικές ξεκίνησαν από πέρσι να βγάζουν όλες τους της δουλειές σε κασέτες με εξώφυλλα τόσο καλλιτεχνικά που αποτελούν από μόνα τους έργα Τέχνης!

Σύμφωνα πάντως με τη Universal, οι κασέτες αποτελούν μια καλή επιλογή για δύο προφανείς λόγους:
1. Σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, αποτελούν μια καλή και φθηνή λύση τόσο για τις δισκογραφικές όσο και για τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι θα αγοράζουν τις κασέτες σε τιμή μειωμένη κατά 60 – 70% σε σχέση με τα CD.
2. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και μένουν «απέξω» από τις μουσικές εξελίξεις ακριβώς επειδή δεν μπορούν να μάθουν να χειρίζονται ούτε υπολογιστή, ούτε iPODs ούτε CD-Players. Αφήστε που είναι και οι άνθρωποι που μπορούν να αγοράζουν περισσότερο εύκολα, αφού δεν ανήκουν στη γενιά των 700 ευρώ…

Αρθράκι απο ιστιοσελίδα....

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.872
Απάντηση: Τι θέλει να πει με αυτό ο ποιητής...

Κάποιου του έχει μείνει στοκ από κασέτες και θέλει να το διώξει... :114:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Ωρα ειναι να αρχισουμε και κουβεντα για πιο κασετοφωνο ειναι Hi-end.Το πτωμα εχει σαπισει προ πολλου και ειναι σε πληρη αποσυνθεση.Αποκλειεται οποιαδηποτε ανασυσταση του.Εδω ειναι ερωτημα ποιος συντηρει την μουμια που λεγεται ΒΙΝΥΛΙΟ.

Reaction score
0

Σωστό και αυτό...Αλλά με τις δισκογραφικές που ηχογραφούν σε κασέτες...? Μήπως να ξεσκονίσουμε κανα μπαούλο μπας και βρούμε κανένα Deck, λέω εγώ τώρα...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.872

Ε, βγάζουν και καμιά κασετούλα, που είναι trenty τώρα που έχει εκλείψει. Άλλωστε, ξεχωριστός είσαι όταν έχεις αυτό που δεν έχουν οι άλλοι. Σε μια κοινωνία πλουσίων με Mercedes και Aston Martin, ξεχωριστός θα ήταν αυτός που θα κυκλοφορούσε με Trabant... :114:

Reaction score
1.276
Αυτά Είναι ! Τσάμπα το πήρα ( ΜΤΧ ) το Sony KA6ES 100 Εuros ?
τώρα θα "εκτιναχθεί" η αξία του ! ! ! Α και θα βγάλω σε "δημοπρασία στο ebay" κάτι ΜΑ-XG που μου έχουν μείνει από τα εφηβικά μου χρόνια ! ! ! !
Μα καλά τόσο χάλια ( οικονομικά ) είναι η βιομηχανία ήχου που βγάζει πλέον κασέτες ?
Και το κόστος μιας κασέτας είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από ένα CD ???? Περίεργα τα λένε ! ! !

Reaction score
2.248

Η κασέτα δημιουργήθηκε από τη Philips την δεκαετία του 60 σαν αποθηκευτικό μέσο και ήταν το μόνο στην επόχη του. Σήμερα στην digital εποχή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα επιστροφής της καθώς υπολείπεται σε όλα τα σημεία από τα νέα forma.

Δεν είμαι νοσταλγός της κασέτας αλλά πιστεύω ότι ένα φόρο τιμής σε αυτό το μέσο πρέπει να τον αποδώσουμε (τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι) και όχι να το διαπομπεύσουμε.

Διαβάζοντας αυτό το threat περί κασέτας λοπόν ένιωσα την ανάγκη να αποδώσω τον δικό μου φόρο τιμής που μπορεί να μοιάζει με τον δικό σας με τον φόβο να διαπομπεύσετε και εμένα σαν νοσταλγό μίας άλλης εποχής.... στα sportex μου :142:

Με μία κασέτα μπήκα στον χώρο της μουσικής όταν κάπου στην δεκαετία του 70 ο πατέρας μου έφερε από την Ιαπωνία ένα μονοφωνικό κασετόφωνο και ξεκίνησα να γράφω τα τραγουδάκια από το ράδιο σε αυτήν για να τα ακούω με τις ώρες μετά.

Με μία κασέτα φλέρταρα όταν έκανα δώρο στις συμμαθητριές μου τις κασέτες που είχα γράψει για αυτές και ανάμεσα στα κενά των τραγουδιών τους έλεγα τα μηνύματα που ήθελα να ακούσουν

Με μία κασέτα διασκέδασα όταν τσούρμο στις σχολικές εκδρομές βάζαμε το κασετόφωνο στην μέση και χορεύαμε στις παραλίες

Με μία κασέτα σπούδασα γράφοντας τους καθηγητές και ακούγοντας τους μετά ως πρωίας

Σε μία κασέτα έσωζα τα προγράμματα που έγραφα στην τότε BASIC γλώσσα προγραμματισμού ελείψει flopy disk

Με μία κασέτα, με ένα walkman της sony και με 2 ακουστικά ερωτεύτηκα την σύζυγο σε έναν φάρο στον Πειραιά

Σε μία κασέτα αντέγραψα τα αγαπήμενα μου κομμάτια από τα βινύλια.

Ισως τα κάνατε και εσείς όλα αυτά, ίσως και όχι.
Ισως πάλι σας μοίαζει σαν επικήδειος. Σε αυτό δεν έχετε άδικο.... είναι ο δικός μου επικήδειος σε ένα μέσο που με συντρόφευσε πολλά χρόνια και δεν είχα την ευκαιρία να του πώ αντίο

Reaction score
0

Η κασέτα δημιουργήθηκε από τη Philips την δεκαετία του 60 σαν αποθηκευτικό μέσο και ήταν το μόνο στην επόχη του. Σήμερα στην digital εποχή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα επιστροφής της καθώς υπολείπεται σε όλα τα σημεία από τα νέα forma.

Δεν είμαι νοσταλγός της κασέτας αλλά πιστεύω ότι ένα φόρο τιμής σε αυτό το μέσο πρέπει να τον αποδώσουμε (τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι) και όχι να το διαπομπεύσουμε.

Διαβάζοντας αυτό το threat περί κασέτας λοπόν ένιωσα την ανάγκη να αποδώσω τον δικό μου φόρο τιμής που μπορεί να μοιάζει με τον δικό σας με τον φόβο να διαπομπεύσετε και εμένα σαν νοσταλγό μίας άλλης εποχής.... στα sportex μου :142:

Με μία κασέτα μπήκα στον χώρο της μουσικής όταν κάπου στην δεκαετία του 70 ο πατέρας μου έφερε από την Ιαπωνία ένα μονοφωνικό κασετόφωνο και ξεκίνησα να γράφω τα τραγουδάκια από το ράδιο σε αυτήν για να τα ακούω με τις ώρες μετά.

Με μία κασέτα φλέρταρα όταν έκανα δώρο στις συμμαθητριές μου τις κασέτες που είχα γράψει για αυτές και ανάμεσα στα κενά των τραγουδιών τους έλεγα τα μηνύματα που ήθελα να ακούσουν

Με μία κασέτα διασκέδασα όταν τσούρμο στις σχολικές εκδρομές βάζαμε το κασετόφωνο στην μέση και χορεύαμε στις παραλίες

Με μία κασέτα σπούδασα γράφοντας τους καθηγητές και ακούγοντας τους μετά ως πρωίας

Σε μία κασέτα έσωζα τα προγράμματα που έγραφα στην τότε BASIC γλώσσα προγραμματισμού ελείψει flopy disk

Με μία κασέτα, με ένα walkman της sony και με 2 ακουστικά ερωτεύτηκα την σύζυγο σε έναν φάρο στον Πειραιά

Σε μία κασέτα αντέγραψα τα αγαπήμενα μου κομμάτια από τα βινύλια.

Ισως τα κάνατε και εσείς όλα αυτά, ίσως και όχι.
Ισως πάλι σας μοίαζει σαν επικήδειος. Σε αυτό δεν έχετε άδικο.... είναι ο δικός μου επικήδειος σε ένα μέσο που με συντρόφευσε πολλά χρόνια και δεν είχα την ευκαιρία να του πώ αντίο
Αυτός είσαι μεγάλε...Πέστα χρυσόστομε...Εγώ μια φορά πάντως το Nacamichi μου το ξεσκόνισα...Ετοιμοπόλεμο το άτιμο...Οτι δείνεις τελικά παίρνεις...

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

η πρωτη μου κασετα ηταν δωρο απο τον πατερα μου το 1974 ηταν των ΑΒΒΑ.μεχρι και το 1986 που αγορασα το πρωτο φορητο στερεοφωνικο μου κασετοφωνο ακουγα απο το μονοφωνικο του αδερφου μου.Κασετες πανω απο 1000, βυνιλια πανω απο 2500, τα πιο πολλα εισαγωγης.Κασετες ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ απο fugi gt (κασετα με εξτρα πριμα και ειδικη κατασκευη για να αντεχει την ζεστη στο αυτοκινητο) μεχρι νακαμιτσι απο το τοτε λιρικ στη στουρναρη με τον Ριτσο υπαλληλο.Απο το 1986 ως το 1991 αγορασα 3 γουοκμαν και μπαταριες επαναφορτιζομενες RT απο τον γερμανο της μπενακη.καποιες τις εχω ακομα.Δεν ξερω ισως ειμαι ψυχολογικα επηρεασμενος αλλα ο ηχος με τα βαρια πριμα ποτε δεν ξαναεφτασε στα αυτια μου απο καμμια ψηφιακη πηγη.
Βεβαια ειχε τα μειονεκτηματα της, αλλα οι συνειρμοι που μου φτιαχνει και μονο η λεξη κασετα ειναι τετοιοι που τιποτα ψηφιακο δεν εχει καταφερει , - μεχρι τωρα βεβαια .

Reaction score
141
εγω δεν θυμάμαι ουτε την πρώτη ουτε την τελευταία,αυτό όμως που δεν μπορώ να ξεχάσω ειναι οι εκείνες οι φορες που πήγαινα να βγάλω την κασσέτα απο το κασσετόφωνο και η ταινία ητανε μεσα μασημενη,σαν να ψαρευες με πετονιά ενα πράμα.Ωραίες εποχες.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Εχω ενα AIWA τρικεφαλο με 3 μοτερ του κουτιου(κυριολεκτικα,απαιχτο)Το αγορασα 100.000 δρχπριν 20 χρονια (ισως παραπανω) και δεν το χρησιμοποιησα ποτε πρακτικα.Εμεινε στο ρακ για καποιο διαστημα και ξαναπακεταριστηκε.Απο το βινυλιο στο cd.
Kαι τωρα στο σκληρο.Κασετοφωνακι μονο στο αμαξι .......
Α ρε πως περνανε τα χρονια...τα γ......μενα

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Θυμαται ρε κανεις(παλιος ) την 8 τρακ που επαιζε συνεχεια?Σε κατι ταξαρες συνηθως.Ολοκληρο πακετο ,σαν 500αρι δισκο 3,5 αρι ητανε.
Σταματαω γιατι ........

Reaction score
2.248

Θυμαται ρε κανεις(παλιος ) την 8 τρακ που επαιζε συνεχεια?Σε κατι ταξαρες συνηθως.Ολοκληρο πακετο ,σαν 500αρι δισκο 3,5 αρι ητανε.
Σταματαω γιατι ........
Αυτή που έμοιαζε με μικρή βιντεοκασέτα?

Reaction score
2.248

Αααα γεια σου :107:

Είχε 4 tracks που παίζανε μαζέυοντας την ταινία στα δεξιά και τα 4 tracks μαζευοντάς την αριστερά. Δεν άλλαζες μεριά.
Σωστά?

Reaction score
1.187

Αααα γεια σου :107:

Είχε 4 tracks που παίζανε μαζέυοντας την ταινία στα δεξιά και τα 4 tracks μαζευοντάς την αριστερά. Δεν άλλαζες μεριά.
Σωστά?
Λάθος! Η ταινία σε αυτή την κασέτα ήταν ατέρμονη! Δεν είχε τέλος. Ήταν ενωμένη η αρχή με το τέλος και έπαιζε συνολικά 4 φορές (8 tracks δηλαδή 4 στερεοφωνικές εγγραφές) και μετά πάλι από την αρχή χωρίς τελειωμό.

Reaction score
777
Ε, βγάζουν και καμιά κασετούλα, που είναι trenty τώρα που έχει εκλείψει. Άλλωστε, ξεχωριστός είσαι όταν έχεις αυτό που δεν έχουν οι άλλοι. Σε μια κοινωνία πλουσίων με Mercedes και Aston Martin, ξεχωριστός θα ήταν αυτός που θα κυκλοφορούσε με Trabant... :114:
Ρε συ...τελικά συμφωνούμε σε πολλά εμείς...κοίτα να δείς...:138::143:

Reaction score
2.248

Τσ τσ τσ.... αμέσως εσείς η νεολέα να μας την πείτε :136:

Να πούμε και εμείς κάτι που καταλαβαίνουμε.

Πάω στο thread του Hi-Fi δεν καταλαβαίνω μάτιαμ τι λένε οι κακοί άνθρωποι.... για κάποια κουτάκια που τα βάζουμε μέσα ή δίπλα στα ηχεία με πολλά καλώδια λένε.... άσε που μαλώνουνε κιόλας στα πόσα κουτάκια είναι καλύτερα.

Μετά πας σε αυτό με την Μαρινέλλα (την τραγουδίστρια καλέ) και λένε πάλι για αυτά τα κουτάκια αλλά πως να τα βάλεις σε καλά ηχεία. Αυτοί είναι μπιο καλοί άνθρωποι γιατί ντε μαλώνουν.

Μπήκα και ξεκατινιάστικα στο Μπενιζέλος Κρυσοχοίντης :142: αλλά έχω πίεση μάτιαμ και ο γιατρός μου λέει να μην ταράζομαι

Οπότε κασετούλα και πάλι κασετούλα.... πιο καλά εδώ μάτιαμ

:128:

Reaction score
2.248

Λάθος! Η ταινία σε αυτή την κασέτα ήταν ατέρμονη! Δεν είχε τέλος. Ήταν ενωμένη η αρχή με το τέλος και έπαιζε συνολικά 4 φορές (8 tracks δηλαδή 4 στερεοφωνικές εγγραφές) και μετά πάλι από την αρχή χωρίς τελειωμό.
Ααααα γεια σου :102:

Θυμόμουν ότι δεν άλλαζες μεριά.

(ουφ ευτυχώς .... νόμιζα ότι είμουν ο μαθουσάλας εδώ)

Reaction score
2.248

Τσ τσ τσ.... αμέσως εσείς η νεολέα να μας την πείτε :136:

Να πούμε και εμείς κάτι που καταλαβαίνουμε.

Πάω στο thread του Hi-Fi δεν καταλαβαίνω μάτιαμ τι λένε οι κακοί άνθρωποι.... για κάποια κουτάκια που τα βάζουμε μέσα ή δίπλα στα ηχεία με πολλά καλώδια λένε.... άσε που μαλώνουνε κιόλας στα πόσα κουτάκια είναι καλύτερα.

Μετά πας σε αυτό με την Μαρινέλλα (την τραγουδίστρια καλέ) και λένε πάλι για αυτά τα κουτάκια αλλά πως να τα βάλεις σε καλά ηχεία. Αυτοί είναι μπιο καλοί άνθρωποι γιατί ντε μαλώνουν.

Μπήκα και ξεκατινιάστικα στο Μπενιζέλος Κρυσοχοίντης :142: αλλά έχω πίεση μάτιαμ και ο γιατρός μου λέει να μην ταράζομαι

Οπότε κασετούλα και πάλι κασετούλα.... πιο καλά εδώ μάτιαμ

:128:
Μπα λάθος έκανα.... και εγκεί μαλώνουν για την Suzuki με την B&W και κάποιος την είπε πορδούλα :122:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.740
Members
38.490
Νεότερο μέλος
Nikos88