Δημιουργια καλου και ηρεμου μπασου σε ηλεκτρονικη μουσικη

Reaction score
1
Θέλω το μπάσο μου να δένει όμορφα στο track

Θα ήθελα μια συμβουλή εάν γνωρίζετε ένα καλό vst plug in για μπάσο πρώτα από όλα και κατά δεύτερον τι να προσθέσω στο κανάλι μου ώστε να το κάνω να δένει όμορφα?

1) να βάλω equalizer και μετά έναν compressor?
2) να βάλω πρώτα έναν compressor και μετά equalizer?
3) μερικά Vst έχουν και ρυθμιστικά από μονά τους να το αφήσω σκέτο?
4) Γενικά κάθε ιδέα καλοδεχούμενη
5) Υπάρχει κάποιος κανόνας για το μπάσο γενικός:145:

Reaction score
10
To καλύτερο plugin για μπάσο είναι το Spectrasonics Trilogy.

Έγώ πάντα έβαζα compressor και limiter μαζί, αλλά μπορεί να πειραματιστεις. Επίσης βάλε ένα high pass filter και κόψε οτιδήποτε κάτω από 20hz, πίστεψε με το καθαρίζει και άλλο.

Reaction score
1
Απάντηση: Δημιουργια καλου και ηρεμου μπασου σε ηλεκτρονικη μουσικη

Δουλεύω με ableton δεν ξέρω αν το έχετε δουλέψει ??

Το φίλτρο που μου προτείνετε να μπει στο κανάλι μετά τον compressor limiter ??

Εάν ναι που μπορώ να βρω τέτοιο φίλτρο είναι σε μορφή vst η μήπως υπάρχει στο daw μου και απλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει

Ευχαριστώ πολύ :107:

Reaction score
1

xp και pc

Reaction score
10
Έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι σίγουρος γιατί έχω να ασχοληθώ καιρό, ότι το ablethon είναι πιο πολύ για Live δεν είναι κανονικό sequencer. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις cubase, nuendo η Logic αν είσαι σε mac και να τα φορτώσει εκεί.

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Δημιουργια καλου και ηρεμου μπασου σε ηλεκτρονικη μουσικη

Έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι σίγουρος γιατί έχω να ασχοληθώ καιρό, ότι το ablethon είναι πιο πολύ για Live δεν είναι κανονικό sequencer. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις cubase, nuendo η Logic αν είσαι σε mac και να τα φορτώσει εκεί.
οχι μια χαρα μπορεις να δουλεψεις και με αυτο εχει αλλη φιλοσοφια συνεργαζετε με σχεδον ολα τα vst

σιγουρα με το cubase εχεις ποιο πολλες δυνατοτητες στην επεξεργασια του ηχου αλλα και αυτο μια χαρα τα παει

βεβαια αυτα ειναι γουστα :137:

Reaction score
10
OK τότε βάζεις το plugin κάνεις και μετά με τη παρακάτω σειρά:
1) High Pass
2) Compressor
3) Limiter

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.903

Έγώ πάντα έβαζα compressor και limiter μαζί, αλλά μπορεί να πειραματιστεις. Επίσης βάλε ένα high pass filter και κόψε οτιδήποτε κάτω από 20hz, πίστεψε με το καθαρίζει και άλλο.
πολύ σωστά! :126: Με τη συχνότητα αποκοπής του υψιπερατού φίλτρου, αξίζει λίγος πειραματισμός. αναλόγως του μουσικού περιεχομένου (σε χαμηλές συχνότητες), και αναλόγως της τάξης του φίλτρου (1η, 2η, 3η, 4η) μπορεί να προτιμήσεις το αποτέλεσμα και με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα υψιπερατού φίλτρου, πχ τους 30 κύκλους.

OK τότε βάζεις το plugin κάνεις και μετά με τη παρακάτω σειρά:
1) High Pass
2) Compressor
3) Limiter
επίσης πολύ σωστά! :126: Το υψιπερατό φίλτρο πρέπει να μπει πρώτο διότι επηρεάζει σημαντικά τη στάθμη, και επειδή κομπρέσορ και λίμιτερ παίζουν με τις τιμές της στάθμης, μπαίνουν τελευταία.

Reaction score
1

ok θα το δοκιμασω μαλιστα θα προσπαθησω να ανεβασω και φωτογραφιες απο το προγραμμα γιατι πιστευω εχουν και αλλα παιδια αποριες τετοιες και γενικα με λιγο καλη διαθεση θα πουμε αρκετα

μια και το λεμε τωρα δεν ειμαι σπιτι το ableton εχει εναν compressor o οποιος ειναι και limiter μαζι

απο την αλλη εχω και ενα Vst τις sonalkis με μπολικους compres εκει

Ποιο κατα την γνωμη σας καλυτερα

στο vst τις sonalkis υπαρχουν στερεοφωνικοι compressors Και μονοφωνικοι τι ειναι καλυτερο για το μπασο?
πως ακουγετε καλυτερα το μπασο απο την εμπειρια σας

Reaction score
1

Δες αν είσαι συμβατός με τα plugins-mastering solutions της Waves. Είναι ότι καλύτερο.

http://www.waves.com/
ok θα το δω πραγματικα πολυ χρησιμα ολα αυτα

:107:

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Re: Δημιουργια καλου και ηρεμου μπασου σε ηλεκτρονικη μουσικη

ok θα το δω πραγματικα πολυ χρησιμα ολα αυτα

:107:
No problem φίλε μου, για ότι θες εδώ είμαστε! :123:

Reaction score
1

λεω να πειραματιστω με αυτο το φιλτρο

τι λετε θα κανω δουλεια

1)απο οτι καταλαβαινω επιλεγω πρωτα απο ολα HP
2)πως ρυθμιζω κατω απο 20hz??

Reaction score
10
Δυστυχώς από ότι βλέπω στο συγκεκριμένο μπορεί να επέμβεις από τα 50Hz και πάνω.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.514

Να προσθέσω ορισμένα πράγματα.

Ένα πολύ καλό bass VSTi είναι το Novation Bass Station.
Πληθώρα διαφορετικών μπάσων για να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο ύφος του κομματιού σου.
Άλλο ένα πολύ καλό VSTi είναι το FabFilter Twin 2. Πάρα πολλά presets (όχι μόνο μπάσα) ειδικά για ηλεκτρονική μουσική.

Αφού επιλέξεις το μπάσο που θα χρησιμοποιήσεις αρχίζει η περιπέτεια... :107:

Τι πρέπει να προσέξεις;

Από τη στιγμή που μιλάμε για ηλεκτρονική μουσική δεν υπάρχουν περιορισμοί αληθοφάνειας και πιστής αναπαραγωγής.

Η ένταση του μπάσου έχει σχέση και με τον χαρακτήρα του κομματιού. Αν το bassline είναι το hook του τραγουδιού θα πρέπει να είναι σε μεγαλύτερη ένταση για να ξεχωρίζει. Αν το μπάσο έχει συνοδευτικό ρόλο η έντασή του πρέπει να "δένει" με το υπόλοιπο κομμάτι.

Η αποκοπή συχνοτήτων, προς τα πάνω και προς τα κάτω, δεν έχει κανόνες. Αν π.χ. το synth του κομματιού κατεβαίνει χαμηλά, καλό θα ήταν να κόψουμε το μπάσο στα 200Hz για να μην μπερδεύουν.

Κάποιες θεωρητικές/εμπειρικές συμβουλές για τις συχνότητες:

Bass
Try boosting around 60Hz to add more body.
Any apparent muddiness can be rolled off around 300Hz.
If more presence is needed, boost around 6kHz.

Frequency Effect
50-100Hz Adds bottom end
100-250Hz Adds roundness
250-800Hz Muddiness Area
800-1kHz Adds beef to small speakers
1-6kHz Adds presence
6-8kHz Adds high-end presence
8-12kHz Adds hiss
Το compression είναι από μόνο του ένα τεράστιο κεφάλαιο και θέλει πολύ πειραματισμό μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για αρχή μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα bass preset σε ένα από τα VST plugins που σου πρότειναν παραπάνω, έχοντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα χωρίς να σπαταλήσεις ώρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δημιουργοί ηλεκτρονικής μουσικής είναι η σωστή επιλογή kick drum και μπάσου. Γιατί μπορεί από μόνα τους να ακούγονται άψογα, αλλά
μόλις παίξουν μαζί δημιουργούνται παραμορφώσεις επειδή το peak τους "πέφτει" πάνω στην ίδια συχνότητα. Η συμβουλή μου είναι να επιλέγουμε πρώτα το ένα από τα δύο όργανα και κατόπιν με το αφτί να βάζουμε (κάποιο) δεύτερο μέχρι να βρούμε τον "σωστό" συνδυασμό. Αν τώρα πρέπει σώνει και καλά να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένη μπότα και μπάσο που όμως δεν "κάθονται" καλά συχνοτικά, αρχίζουν τα πειράματα. Ο πιο πρακτικός τρόπος είναι βάλουμε ένα παραμετρικό EQ στο μπάσο kαι να "κόβουμε" ένταση σε μία στενή περιοχή (π.χ. 10Hz), ενώ ταυτόχρονα ακούμε το κομμάτι. Μετακινώντας τη ζώνη που έχουμε φτιάξει κάποια στιγμή ο ήχος θα "καθαρίσει" επειδή πέσαμε στη συχνότητα της μπότας. Κατόπιν μπορούμε να κάνουμε fine tuning.

Η πιο hitec λύση είναι η τεχνική του side-chaining αλλά θέλει αρκετή ανάλυση και σε προσωπικό επίπεδο δεν με βολεύει.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef