Ψυχολογικό ή Οικονομικό όριο;

cbk

Reaction score
5
Είπα να πάρω μια Olympus E-450 με 299€ να κάνω μερικές απόπειρες για «καλλιτεχνικές» λήψεις. Επειδή όμως θα’θελα να έχει και video, στράφηκα προς την PEN E-PL1 kit 14-42 η οποία με +8GB +Θήκη +Μπαταρία έρχεται στα 516€, σχεδόν όσο και η Ε-620 14-42 με +μπαταρία(529€) που πάλι δεν έχει video. Δεν ξέρω όμως βασικά πράγματα όπως :
1. πως αξιολογώ έναν αισθητήρα…
2. πως θα ξέρω την πτώση της απόδοσης στο χαμηλό φωτισμό που με ενδιαφέρει κατά 60%…
3. πόσος είναι ο 14άρης ευρυγώνιος στην «άλλη» διάσταση (28άρης; Στις περισσότερες compact το 28 είναι 28 ή 14; )…και ο 16άρης της Nex-3 πόσος είναι; Μήπως όμως μου κάνει και ο 18-55 που δίνουν όλοι στα ΚΙΤ?
4. κατά πόσο είναι αντιληπτές οι διαφορές στην ποιότητα των φωτογραφιών σε ένα απλό monitor υπολογιστή…
και πολλά ακόμη…
Προτεραιότητές μου είναι η ταχύτητα μεταξύ των λήψεων και φυσικά η ποιότητα (για την κατηγορία - και όχι μόνο) αλλά και η όποια δυνατότητα αναβάθμισης.
Τι λέτε, να ξεφύγω απ’τα 299€ ή να μείνω εκεί και βλέπουμε;
(την DSC-717 που πρόσφατα «κληρονόμησα» δεν έχω προλάβει να την μάθω ακόμη…)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.760
Απάντηση: Ψυχολογικό ή Οικονομικό όριο;

Είπα να πάρω μια Olympus E-450 με 299€ να κάνω μερικές απόπειρες για «καλλιτεχνικές» λήψεις. Επειδή όμως θα’θελα να έχει και video, στράφηκα προς την PEN E-PL1 kit 14-42 η οποία με +8GB +Θήκη +Μπαταρία έρχεται στα 516€, σχεδόν όσο και η Ε-620 14-42 με +μπαταρία(529€) που πάλι δεν έχει video. Δεν ξέρω όμως βασικά πράγματα όπως :
1. πως αξιολογώ έναν αισθητήρα…
2. πως θα ξέρω την πτώση της απόδοσης στο χαμηλό φωτισμό που με ενδιαφέρει κατά 60%…
3. πόσος είναι ο 14άρης ευρυγώνιος στην «άλλη» διάσταση (28άρης; Στις περισσότερες compact το 28 είναι 28 ή 14; )…και ο 16άρης της Nex-3 πόσος είναι; Μήπως όμως μου κάνει και ο 18-55 που δίνουν όλοι στα ΚΙΤ?
4. κατά πόσο είναι αντιληπτές οι διαφορές στην ποιότητα των φωτογραφιών σε ένα απλό monitor υπολογιστή…
και πολλά ακόμη…
Προτεραιότητές μου είναι η ταχύτητα μεταξύ των λήψεων και φυσικά η ποιότητα (για την κατηγορία - και όχι μόνο) αλλά και η όποια δυνατότητα αναβάθμισης.
Τι λέτε, να ξεφύγω απ’τα 299€ ή να μείνω εκεί και βλέπουμε;
(την DSC-717 που πρόσφατα «κληρονόμησα» δεν έχω προλάβει να την μάθω ακόμη…)
Κοίτα, η ποιότητα της φωτογραφίας που θα πάρεις είναι άμεσα εξαρτώμενη από το φακό, σε πολύ πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ'ότι από το σώμα.

Η ολύμπους είναι γνωστή για τους εξαιρετικούς φακούς της.
πχ αν πάρεις αυτόν το φακό, και τον συμπληρώσεις προς τα πάνω με αυτό το φακουδάκι, θα βγάζεις φωτογραφίες που ούτε εσύ δε θα πιστεύεις!

Ακόμα και για την ατόφια ανάλυση, ο αισθητήρας του σώματος λίγη σημασία έχει. Τι κι αν έχεις 13 μεγαπίξελ αισθητήρα, όταν ο φακός σου δε μπορεί να βγάλει τέτχια ανάλυση? Τζάπα. Εντελώς τζάμπα μιλάμε...

Αν πας να δεις στο dpreview αναλυτικά τεστ φακών, θα διαπιστώσεις πως ακόμα και στον τομέα της ανάλυσης τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λέω, και θα καταλάβεις πόσο μικρής σημασίας είναι όλα τα υπόλοιπα, πέραν των οπτικών.

Τέλος, σε ένα απλό μόνιτορ υπολογιστή, δε βλέπεις την τύφλα σου.
Ακόμα κι αν πάρεις ένα καλό φωτογραφικό μόνιτορ, αν δε το καλιμπράρεις, πάλι δε θα βλέπεις αυτό που έχεις φωτογραφήσει, οπότε δε θα μπορείς να κάνεις καμιά "διόρθωση" της προκοπής, ενώ το μόνο που θα μπορείς να κάνεις είναι να "φτιάξεις" την φωτό σου ώστε μόνο στο συγκεκριμένο μόνιτορ να φαίνεται κάπως καλά. Κάτι δηλαδή πολύ μικρής αξίας και περιορισμένης χρησιμότητας....

Προσωπικά θα σου πρότεινα το νέο και ιδιαίτερα οικονομικό μόνιτορ της HP, το ZR24w . Με σύνδεση display port.

Οπωσδήποτε χτυπάς κι αυτό το καλιμπραριστήρι, κι από απεικόνιση είσαι ας πούμε πολύ καλά.

Το βίντεο είναι ΙΜΗΟ κάτι που θέλει βιντεοκάμερα, κι όχι φωτογραφική μηχανή. Φυσικά είναι βολικό να έχεις 2 σε 1, αλλά δε τίθεται θέμα σύγκρισης ποιότητας και δυνατοτήτων.... Επίσης, οι βιντεοκάμερες βγάζουν και φωτογραφίες. Ομοίως, η ποιότητα είναι άλλο θέμα, αλλά είναι βολικό. Βεβαια, και τα κινητά βγάζουν φωτογραφίες, και με μπόλικα μεγαπίξελ, ε; Βολικό. Σίγουρα.

ΙΜΗΟ το σώμα της 620 είναι άριστο. Μαζί με τον 12-60, είναι μια πολύ καλή αρχή. Για φακούς κοίτα και μεταχειρισμένους, στο dpgr νομίζω κάπχιος δίνει τον 12-60 ένα 500-άρικο.

Μετά, το τι αποτέλεσμα θα πάρεις, όσον αφορά δηλαδή την ποιότητα, εξαρτάται από πόσα θα επενδύσεις σε φακούς.

Σίγουρα πάντως είναι ακριβό "σπορ" η φωτογραφία. Αν δε θες να επενδύσεις σε φακούς, εξωτερικά φλας, μόνιτορ και καλιμπραριστρήρια, πάρε μια κόμπακτ. Πιο καλό αποτέλεσμα θα έχεις, όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται. Άσε που είναι και πολύ πιο βολικές....:126:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.112
Θα συμφωνησω μ α υτα που λεει ο Κωστας.

Βεβαιως και περισσοτερη σημασια και παντα εχει ο φακος που θα βαλεις στη μηχανη σου.
Μια φτηνη μηχανη με καλο φακο μαλλον θα δωσει καλυτερο αποτελεσμα απο μια ακριβη μηχανη με φτηνο κ χαλια φακο.

Αλλα τα ποσο που μαλλον διαθετεις ειναι σχετικα μικρο για να παρεις κατι ακριβο κ εξωτικο σε φακους κτλπ.

Οποτε αποφασιζεις κ πραττεις.
Μπορεις να παρεις μια καλη βαση και σιγα σιγα να χτιζεις.
Με τις κομπακτ δε γινεται αυτο.Βεβαια ειναι κ πολυ πιο οικονομικες , πιο πρακτικες και πιο ευχρηστες.Συνηθως πατας το κουμπακι κ βγαινει ευκολα μια υπεροχη και σχετικα σωστη φωτο χωρις να παιδευεσαι κ πολυ πολυ..( αχ αχ αχ πολυ με αρεσει αυτο..)

Οι καλες compact-4/3 οπως η Sony NEX και η Olympus PEN - PAnasonic G-GH-GF ειναι πολυ καλες λυσεις και αλλαζουν κ φακουδακια.
ΕΙδα πολυ ομορφες εικονες μ αυτες τις μηχανες.Αλλα θελουν τσαντουλα, δεν ειναι κ τσεπης...

Μη πολυ σκοτιζεσαι πλεον με την αναλυση και με αξιλογησεις αισθητηρων και αποδοσεις (θεωρητικες παντα ετσι) σε χαμηλους φωτισμους.
Bλεπε εικονες, φωτογραφιες πραγματικες, περα απο νουμερα και προδιαγραφες.Κι αυτα λενε πολλα αλλα περισσοτερο μετραει η αποδοση σε παραγματικο χρονο , απο ανθρωπους που εχουν δοκιμασει κ ξερουν η απο εμπεριστατωμενα site οπως ειναι και το dpreview που αναφερει ο Κωστας
Και τωρα που ειπα Κωστας για παραδειγμα ο οποιος εχει την Olympus με ολη τη σειρα των καλων φακων και την εχει ξεζουμισει.Πιο πολυ θα εμπιστευτω τη γνωμη του που γνωριζει , ττην εχει τη δουλευει την κατεχει παρα νουμερα.Θα δεις κ αποδοση αισθητηρα και αποδοση σε νυχτερινα , τα παντα.

Οσον αφορα εστιακη αποκριση στους ευρυγωνιους, εχει να κανει με το μεγεθος του αισθητηρα της μηχανης.
Αναλογως λοιπον εχουμε χ 1,5 η 1,6 στις περισσοτερες Nikon-Canon-Olympus-Sony_pentax κτλπ με τον ΑPS-C αισθητηρα οπου αν ο φακος ειναι ας πουμε 14αρης παει στα 21, αν ειναι 20αρης παει στα 30mm κ.ο.κ
Οι Olympus και οι λοιπες 4/3 μεγεθους αισθητηρα ειναι χ2.
Oι μεγαλυτερες full frame μηχανες ειναι χ1 οπου εχουν αισθητηρα ιδιο με του φιλμ και ειναι 14=14μμ, 28=28μμ

Οι διαφορες στην ποιοτητα βεβαιως και φαινονται στο μονιτορ.Αλλα πρεπει για να σαι απολυτα σιγουρος να ναι παντα σωστα καλιμπραρισμενο, αλλιως βαδιζεις στα τυφλα.Δηλαδη μ αυτο που βλεπεις κ νομιζεις κ οχι με το σωστο, το πιστο, την πραγματικοτητα.
Το calibrator με το software της Integrated Colour-Color Eyes που παρα πολυ σωστα προτεινει ο Kωστας(παλι..) ειναι κατα τη γνωμη μου το καλυτερο αυτη τη στιγμη, το απολυτο και ευκολο στη χρηση.

Αυτα....!!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.760

μεσιέ κοτσίδη μου, σου'χω κι άλλη έκπληξη! σε λίγες μέρες παραλαμβάνω αυτό.

(εννοείται πως το καλιμπραριστήρι το έχω ήδη... όπως και την κάρτα γραφικών της μάτροξ μέσα στο πισί, περιμένουν να συνδεθούν με το νέο μόνιτορ σου λέω!)

ο νέος "χοντρός" αύριο κουμπώνει στο σώμα. Καμάρωσε κορμοστασιά 780 γραμμαρίων...

ξέρω, θα φάω ξύλο σε λίγο....:138::137::143:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.112
Απαπααπ εισαι τρελλος εσυ , το λεγα εγω αλλα δε μ ακουγες..Οριστε τι καταλαβες?? ΤΟ κανες studio..Μια χαρα..

Καλα η οθονη πρεπει να ναι καταπληκτικη κ τεραστια ετσι!
Και με τη νεα καρτα γραφικων με τις 2 Οθονες σε τεραστιες αναλυσεις θα σαι αρχηγος!!!

Καλοριζικο!!!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.760

άλλο 27-άρα στα 1920 χ 1200, κι άλλο 30'' στα 2560 χ 1600 ....

Reaction score
4.250

Καλα τον μουρλανατε τον ανθρωπο.
Τι ηθελε και ρωτησε? Για να βγαλει αξιοπρεπεις φωτογραφιες ετσι για πλακα θα του φυγει κανα ταληρο.
Μου φαινεται θα παει σε κανα κινητο με "καλη" φωτο.

cbk

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Ψυχολογικό ή Οικονομικό όριο;

Καλα τον μουρλανατε τον ανθρωπο.
Τι ηθελε και ρωτησε? Για να βγαλει αξιοπρεπεις φωτογραφιες ετσι για πλακα θα του φυγει κανα ταληρο.
Μου φαινεται θα παει σε κανα κινητο με "καλη" φωτο.
ή θα προσλαμβάνω φωτογράφο όποτε έχω όρεξη για φωτογραφία! :107:

Φίλοι costas EAR και Kotsidisjohn, ηταν πραγματικά πολύ χρήσιμα αυτά που γράψατε! :622:

Αυτό που πρέπει να κάνω άμεσα είναι να δώ κατά πόσο ευρυγώνιο θέλω τον βασικό φακό μου. Γιατί αν όπως μούπε κάποιος, ο 28άρης της 717 έχει πολλαπλασιαστή 1,7 δηλ. είναι στην ουσία 50άρης, τότε ίσως ένας 18άρης (=27άρης) να με ψιλοβολέψει για αρχή, πόσο μάλλον ο 12άρης(=24) των Olympus.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.760

κι ο 11-22 είναι αξιόλογος ευρυγώνιος φακός, αλλά θα σου πρότεινα στο ξεκίνημα τον 12-60, που θα σε καλύψει σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις.

βασικά ο 12-60 σε καλύπτει σχεδόν παντού. Πάνω στην όλυ, δουλεύει ως 24-120.

cbk

Reaction score
5
Κατέληξα οριστικά πως με ενδιαφέρει μόνο η περίπτωση φακών 10-24, 12-60 κλπ.
Προσπαθώντας να βρώ λύσεις με καλό value/money, μπήκα εδώ :
http://www.imaging-resource.com/PRODS/K7/K7A.HTM όπου στο μέσον της σελίδας έχει συγκρίσεις φωτογραφιών της Κ7 με άλλες μηχανές, και όπου με τα δικά μου μάτια στο δικό μου μονιτορ, η Κ7 υστερεί ακόμη και από την 5000 που υποτίθεται πως είναι εισαγωγικό μοντέλο.
Αν είναι έτσι, οι θεωρίες πάνε στην άκρη, και πρέπει να δώ πολλά δείγματα ακόμη.
Βλέπω όμως καλά;

Reaction score
4.250

εσύ που χάθηκες ρε χαμένε?:136:
Καλοκαιρακι ειναι, κανουμε τις βολτουλες μας. Εγραψα ηδε 4.000 χλμ. και προσπαθω να τα κανω 5.000 μεχρι τον 15 Αυγουστο!

Ρε ασχετε, πες μου ομως γιατι πας και δινεις λεφτα για φακους, οθονες κ.λ.π. ενω η φωτογραφικη σου ειναι για τα μπαζα?

cbk

Reaction score
5

όσο το σκέφτομαι, μου φαίνεται πως χάνω πολύ πληρώνοντας έναν ακριβό φακό φτιαγμένο για ευρεία γωνία (12άρη) που τελικά θα τον χρησιμοποιώ ως ψιλοκανονικό (24άρη).
Σκέφτομαι λάθος; (υποθέτω πως αντίστοιχης ποιότητας 24-120 θα έχει μικρότερο κόστος αγοράς, εκτός αν δεν υπάρχει) :118:

cbk

Reaction score
5
Μάλλον αυτό είναι το τίμημα για όλες τις μηχανές 4/3!
Αν θέλεις πλήρη αξιοποίηση του ευρυγώνιου φακού, πας σε fullframe, σωστά;

cbk

Reaction score
5
Αν θέλεις πλήρη αξιοποίηση του ευρυγώνιου φακού, πας σε fullframe, σωστά;
Υπάρχει κάποιος λόγος πλην του οικονομικού (και του όγκου) , για να μην πάει κανείς (ακόμη και αρχάριος) εξ'αρχής σε full frame μηχανή;

Το ρωτάω γιατί διαβάζω αρκετούς να έχουν όνειρο τη μετάβαση σε fullframe. (και γιατί μια ψυχή http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond700/images/nikond700_front-001.jpg που είναι να βγεί...:138: )

Reaction score
0

όσο το σκέφτομαι, μου φαίνεται πως χάνω πολύ πληρώνοντας έναν ακριβό φακό φτιαγμένο για ευρεία γωνία (12άρη) που τελικά θα τον χρησιμοποιώ ως ψιλοκανονικό (24άρη).
Σκέφτομαι λάθος; (υποθέτω πως αντίστοιχης ποιότητας 24-120 θα έχει μικρότερο κόστος αγοράς, εκτός αν δεν υπάρχει) :118:
Αυτό δεν το κατάλαβα.
Ο 12-60 πάνω στην ολυ θα σε καλύπτει, τουλάχιστον για αρχή, σχεδόν παντού.
Μην το πολυσκέφτεσαι όμως, αν σου αρέσει η φωτογραφία, πρέπει απο κάπου να ξεκινήσεις.
Δεν ξερω την εμπειρία σου μέχρι τώρα, αλλά πιστεψέ με, έχεις πολλούς πειραματισμούς να κάνεις, ακόμα και αν ξεκινήσεις με φακούς kit.
Tι θελω να πω, go for it... more times u think about it, u will constantly change your mind...

Reaction score
0
Υπάρχει κάποιος λόγος πλην του οικονομικού (και του όγκου) , για να μην πάει κανείς (ακόμη και αρχάριος) εξ'αρχής σε full frame μηχανή;

Το ρωτάω γιατί διαβάζω αρκετούς να έχουν όνειρο τη μετάβαση σε fullframe. (και γιατί μια ψυχή http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond700/images/nikond700_front-001.jpg που είναι να βγεί...:138: )
2000 euros? only the body?

και βρε αδερφέ δεν σε συνεπαίρνει το χόμπυ, τι κάνεις?
Εμενα μου φαίνεται too much για κάποιον που μόλις ξεκινά την ενασχόληση.

cbk

Reaction score
5
2000 euros? only the body?

και βρε αδερφέ δεν σε συνεπαίρνει το χόμπυ, τι κάνεις?
Εμενα μου φαίνεται too much για κάποιον που μόλις ξεκινά την ενασχόληση.
Αυτό δεν με απασχολεί τόσο, μιας και ένα καλό μηχάνημα δεν πάει χαμένο. Ακόμη κι'αν το χαρίσεις, τουλάχιστον το δοκίμασες και κάτι έμαθες. (και η οικονομική χασούρα σου μπορεί να είναι και μικρότερη από το να αγοράζεις/πουλάς συνεχώς ανεβαίνοντας κατηγορίες).

Φαντάσου όμως να βγεί είτε προβληματικό είτε κατώτερο των προσδοκιών σου! Νάχεις δώσει του κόσμου τα χρήματα (του κόπου σου) και ο δαίμων του εργοστασίου να σε εμπαίζει! (άμα είσαι και λίγο καντέμης ή ψείρας, ή και τα δύο όπως εγώ!)

Να δώ αυτό :
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1294781&postcount=289 και να μη ξέρω τί να κάνω!!! :133:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.831
Members
38.504
Νεότερο μέλος
leftos