Το phono stage του Dared

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
Εχω τον MC-7P προενισχυτη που εχει γραμμη phono για κεφαλες ΜΜ.Μεχρις εδω καλα ,καθ'οτι η κεφαλη που χρησιμοποιω ειναι η γνωστη υψηλοεξοδη Denon 160.

Eχω λοιπον θορυβο στην phono
Ενω στις 3 line δεν ακουγεται τιποτα εκτος ενος ελαχιστου φυσηματος στο φουλ ενισχυση(πραγματι απειροελαχιστο ,στηνεις αυτι στο τουιτερ) στην phono ακουγεται βουητο με το ποτενσιομετρο ισχυος στο 40% ενταση και οσο δυναμωνω ακομη περισσοτερο.Ασχετα αν ειναι συνδεδεμενη η κεφαλη η οχι.

Ειναι αναμενομενο λογω εντονης ενισχυσης του σηματος στην phono η ειναι προβληματικη η ελλατωματικη η γραμμη?
Με ενα ξεχωριστο phono stage χαμηλης κατηγοριας τιμης (Cambrige 640,NAD PP2,Project (οχι λαμπατο) θα αποφυγω το βουητο η ειναι μια απο τα ιδια.
Καποιοι κατοχοι τους ισχυριζονται οτι ειναι αθορυβα. Ειναι και ποσο ?

Για να ακουσω γνωμες

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.634
Απάντηση: Το phono stage του Dared

τσέκαρε πρώτα γειώσεις.

μετά...

Με ενα ξεχωριστο phono stage χαμηλης κατηγοριας τιμης (Cambrige 640,NAD PP2,Project (οχι λαμπατο) θα αποφυγω το βουητο
:126:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.395
Από τα φτηνά phono stage, μέχρι 400-450 ευρώ, έχει σαφώς καλύτερο τμήμα ο MC-7.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
Απάντηση: Re: Το phono stage του Dared

Από τα φτηνά phono stage, μέχρι 400-450 ευρώ, έχει σαφώς καλύτερο τμήμα ο MC-7.
Και γιατι εχει θορυβο? Το δικο σου ειχε η θελει μαγικο χερι
Η ειναι φυσιολογικο οποτε ....καθομαι εκει που ειμαι

Reaction score
36
Ίσως δεν είναι πρόβλημα του phono stage αλλά της κεφαλής. H DL-110 που είχα εγώ ήταν αρκετά θορυβώδης και μάλιστα παρήγε ροζ θόρυβο (κυρίως στις υψηλές συχνότητες). Ίσως το ίδιο πρόβλημα έχει η DL-160.

Όταν αντικαταστάθηκε από μια Sumiko η στάθμη του θορύβου μειώθηκε αισθητά.

Όμως αυτό που ακούς είναι θόρυβος ή βόμβος 50Hz;

Reaction score
1.788

Mανο πιθανον ο θορυβος να ειναι ενδογενεις του ιδιου του κυκλωματος ως phono, αλλα παιζει να ειναι και απο τροφοδοτικο λογω και της τιμης που παιζει και σαν συσκευη!! το φυσημα το βλεπω πολυ φυσιολογικο για λαμπατο phono stage , αλλα θορυβο στους 100-120 hz [γιατι ακους βομβο οπως αναφερεις] δειχνει καθαρα τροφοδοτικο , και γειωσεις!! αν εχεις καποιο σχηματικο να το δουμε ισως να μπορουσαμε να καταλαβουμε τι συμβαινει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.634

Ίσως δεν είναι πρόβλημα του phono stage αλλά της κεφαλής. H DL-110 που είχα εγώ ήταν αρκετά θορυβώδης και μάλιστα παρήγε ροζ θόρυβο (κυρίως στις υψηλές συχνότητες). Ίσως το ίδιο πρόβλημα έχει η DL-160.

Όταν αντικαταστάθηκε από μια Sumiko η στάθμη του θορύβου μειώθηκε αισθητά.

Όμως αυτό που ακούς είναι θόρυβος ή βόμβος 50Hz;
στην phono ακουγεται βουητο με το ποτενσιομετρο ισχυος στο 40% ενταση και οσο δυναμωνω ακομη περισσοτερο.Ασχετα αν ειναι συνδεδεμενη η κεφαλη η οχι.
:138:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.634

πιθανές αιτίες:

1. γείωση (δεν υπάρχει, δεν έχεις γη στο σπίτι, δεν έχει συνδεθεί το φόνο στη γη, κλπ κλπ κλπ)

2. καλώδια κεφαλής - πριν το φόνο. δεν έχουν καλή θωράκιση, χάσκουν οι γειώσεις, είναι κοντά σε καλώδια ρεύματος και αρπάζουν.

3. λάμπες

4. κόγιας. πάντα ο κόγιας φταίει. αυτό είναι ντε φάκτο. αν δε βρίσκεις τι φταίει, ε, φταιει ο κόγιας.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.088
Re: Απάντηση: Το phono stage του Dared

πιθανές αιτίες:

3. λάμπες

4. κόγιας. πάντα ο κόγιας φταίει. αυτό είναι ντε φάκτο. αν δε βρίσκεις τι φταίει, ε, φταιει ο κόγιας.

:138::138::137::142:

Reaction score
249

Πως ελεγχουμε αν εχουμε καλη γειωση στις πριζες;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.634

Πως ελεγχουμε αν εχουμε καλη γειωση στις πριζες;
αυτή είναι μια ....καλή ερώτηση! :138:

βασικά στα σπίτια μας υπάρχει ουδετερογείωση, η οποία γίνεται για λόγους μέγιστης απολαβής ενέργειας.

κανονικά, η σύνδεση ουδέτερου με γη πρέπει να γίνεται εκτός οικίας, στον μετρητή, και μετά να έρχεται καλής διατομής καλώδιο γης στο σπίτι, ξέχωρα από το καλώδιο του ουδέτερου. Εντός σπιτιού, το να ξαναγίνεται ουδετερογείωση είναι μια άλλη ιστορία, για την οποία έχω ακούσει εντελώς διαφορετικές απόψεις. Συνήθως πάντως, σε κάθε πίνακα κάνουν και ουδετερογείωση, καθώς όλες οι ασφάλειες είναι στην φάση, ενώ όλοι οι ουδέτεροι είναι ενωμένοι πάνω σε μια μεταλλική μπάρα χαλκού που βιδώνει στο σασσί του κουτιού του πίνακα, αντίστοιχα με τις γειώσεις δηλαδή, και οι μπάρες αυτές συνήθως επικοινωνούν η μια με την άλλη, αν και κανονικά έχουν μονωμένη βάση για να μην επικοινωνούν με το σασσί.

οι ηλεκτρολόγοι βέβαια, πολλές φορές κάνουν άλλα. έχω δει διάφορα στα διάφορα σπίτια που έχω μείνει ως τώρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα στο παλιό μου ιατρείο, όπου όταν έβαλα το καινούριο μηχάνημα του υπερήχου που μόλις είχα αγοράσει, είχε άπειρα παράσιτα στην εικόνα, ήταν ουσιαστικά αδύνατο να δουλέψω.

προφανώς το μηχάνημα δεν έφταιγε, ήταν θέμα γης. ακόμα κι όταν τοποθετήθηκε πάνω σε ups, δεν υπήρξε αλλαγή στην εικόνα, το πρόβλημα παρέμενε.

φώναξα ηλεκτρολόγο που διαπίστωσε πως στον κεντρικό πίνακα του ιατρείου δεν ερχόταν καθόλου καλώδιο γης! Στις μπρίζες είχαν ή εντελώς ασύνδετη τη γη, ή την είχαν μαζί με τον ουδέτερο, με το ίδιο καλώδιο. Στη συνέχεια, βρήκε ο ηλεκτρολόγος πως η γη της πολυκατοικίας όπου ήταν το ιατρείο, ήταν ένα πολύ μικρής διατομής καλώδιο για όλη την οικοδομή (ένα 2,5 άρι). Κι ακόμα κι όταν τράβηξε καλώδιο γης μεγάλης διατομής στον πίνακα του ιατρείου, κι από κει στην μπρίζα του υπερήχου, δεν υπήρξε σοβαρή βελτίωση του προβλήματος. τελικά, έγινε σύνδεση της γης της οικοδομής με τις κεντρικές μεταλλικές σωλήνες της ύδρευσης και το πρόβλημα που είχα αμέσως εξαφανίστηκε.

αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που έχω.

στο σπίτι μου, είχα σπάσει τα νεύρα του ηλεκτρολόγου όταν περνούσε τα καλώδια, για να βάζει παντού γειώσεις και μάλιστα με καλώδιο ίσης διατομής με το καλώδιο της φάσης. επίσης του είχα σπάσει τα νεύρα για το πάχος των αγωγών που θα χρησιμοποιούσε... γενικά, αυτά τα βλέπουν ολίγον τι ...χαλαρά. επίσης, επέλεξα (με το ζόρι δηλαδή) να μην γίνεται ουδετερογείωση στους πίνακες του σπιτιού (3 πίνακες, ένας σε κάθε όροφο, ένας για κάθε φάση - τριφασικό).

Reaction score
249

Στο ρολοι υπαρχει ενα καλωδιο προσγειωσης η προεκταση του καλωδιου του σπιτιου το οποιο ειναι σχεδον πεταμενο στη γη επιφανειακα βαλμενο
Η εξωτερικη σωληνωση υδρευσης μεχρι το σπιτι ειναι πλαστικη (εννοω στο οικοπεδο του σπιτιου)
Το σπιτι ειναι μονοκατοικια και συνεχιζονται οι εργασιες σε αυτο.
Το θεμα ειναι πως ελεγχουμε μεσα αν ειναι ικανοποιητικη η προσγειωση που υπαρχει;

σορρυ Μανο
Παρεπιπτοντως δεν ειναι λιγα τα - 75 για ΜΜ;

Reaction score
2.248

......Παρεπιπτοντως δεν ειναι λιγα τα - 75 για ΜΜ;
:105:

H επιδίωξη είναι το SNR να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τιμή, γεγονός που δείχνει σα στοιχείο ότι στη γραμμή μας λαμβάνουμε περισσότερο ωφέλιμο σήμα παρά θόρυβο. Τo SNR στα 75db για την ΜΜ του dared κινήτε σε τυπικά επίπεδα, τι στιγμή που άλλα φονο έχουν επιδόσεις SNR >80db σε MC ευαισθησιάς 0.3mv

Τώρα συνεχίστε για γειώσεις :136:

Reaction score
1.788

Στο ρολοι υπαρχει ενα καλωδιο προσγειωσης η προεκταση του καλωδιου του σπιτιου το οποιο ειναι σχεδον πεταμενο στη γη επιφανειακα βαλμενο
Η εξωτερικη σωληνωση υδρευσης μεχρι το σπιτι ειναι πλαστικη (εννοω στο οικοπεδο του σπιτιου)
Το σπιτι ειναι μονοκατοικια και συνεχιζονται οι εργασιες σε αυτο.
Το θεμα ειναι πως ελεγχουμε μεσα αν ειναι ικανοποιητικη η προσγειωση που υπαρχει;

σορρυ Μανο
Παρεπιπτοντως δεν ειναι λιγα τα - 75 για ΜΜ;
Βαγγελη γι αυτο μιλαω και εγω, οτι ο θορυβος ισως να ειναι της κατασκευης απο μαμα!! και τον διαχωριζω η ναναι στο τροφοδοτικο, η στο ιδιο το κυκλωμα του phono, η και στα δυο.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.918

Ρε παιδγιά, για 1000934634863239ή φορά. Δεν φταίει η γείωση στην πρίζα, και ούτε αυτή παίζει κάποιο ρόλο στο θόρυβο, ή την ηχητική απόδοση. Η γείωση της πρίζας υπάρχει μόνο για λόγους ασφαλείας, και μόνον όταν συντρέχουν λόγοι σχετικοί με την ασφάλεια. Αμάν πχια! Άρχισα να παίρνω ανοιχτά τις στροφές, μη τυχόν και παραφυλάει η γείωση της πρίζας πίσω από τη γωνία! Λυπηθείτε με! Σας ικετεύωωωωωωωωω...

Reaction score
1.379

Τα Trichord Dino και Cambrige 640 που εχω δεν μου εχουν παρουσιασει ποτε προβλημα, ειτε με ΜΜ ειτε με MC. Αφου οι line εισοδοι δεν εχουν θορυβο το προβλημα σου ειναι στην κεφαλη ή στη phono εισοδο του Dared.

Eχεις δοκιμασει αλλες κεφαλες;

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Το προβλημα μαλλον ειναι σχεδιαστικο του προ.Ιδιο μηχανημα σε αλλο σπιτι κανει ακροβως τα ιδια.Τωρα αν ειναι 50 η 80 η 110 Hz του βουουουουουουυο δεν μπορω να πω με βεβαιοτητα.Την τελαυταια φορα που εκανα σερβις στα αυτια μου το οργανο ειχε χαλασει και επειδη ηθελε επεμβαση ανοικτου κρανιου το αφησαμε γι αργοτερα.

Οποτε εχουμε τις εξης πιθανοτητες
1)Εγγενης θορυβος λογω λαμπας
2)Κακη σχεδιαση του phono stage η ελλιπης γειωση του.
3)Κακες συναναστροφες στην γειτονια(Μ/Σ και αλλα διπλα χωρις απομονωση)

Πιστευετε οτι υπαρχουν περιθωρια διορθωσης της σχεδιασης η παμε για ενα αλλο phono stage ?

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.777
Members
38.493
Νεότερο μέλος
Mili