Εντυπώσεις από το συγκριτικό Runco LS-5 vs Sony VPL VW-85...

Reaction score
1
Απάντηση: Εντυπώσεις από το συγκριτικό Runco LS-5 vs Sony VPL VW-85...

Συμφωνώ, γιατι και εγώ (με το μάτι όμως) αυτή χρησημοποιώ.
Στην θερμοκρασία λευκού, έχω την εντύπωση ότι η Custom 5 ειναι η πιό σωστή διότι η Low1 βγάζει πολύ κόκκινισμένα λευκά. Θα σου είμουν υπόχρεος πάντως αν το θυμόταν κάποιο από τα παιδιά του test και μου το λέγατε.

ΚΑι πάλι ευχαριστώ και μπράβο για τις προσπάθειές σας.

Νίκος

Μα δεν έχει νόημα να σου γράψει ο Μανώλης ποια custom θεμοκρασία λευκού χρησιμοποίησε, γιατί έτσι κι αλλιώς μετά καλιμπράρισε ο Μανώλης το RGB στον Sony.

Αυτό που λες θα είχε κάποια σημασία μόνο εάν: α) παίζεις κι εσύ σε μια Stewart Studiotek 130 και β) χρησιμοποιείς το ίδιο ακριβώς Blu-ray player της Pioneer ως πηγή.

Τότε ο Μανώλης ή ο εκάστοτε calibrator θα μπορούσε να σου δώσει (εάν το ήθελε φυσικά) τις ακριβείς ρυθμίσεις που έκανε στο RGB, για να τις εφαρμόσεις κι εσύ.

Και πάλι θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες διαφορές στην αποδιδόμενη εικόνα, ανάμεσα στον Sony που είδαμε εμείς και στον δικό σου. Πρώτον ο παράγοντας χώρος σαφέστατα επηρεάζει κάποιες παραμέτρους στην εικόνα, αλλά το κυριότερο είναι οι διαφορές που παρατηρούνται από κομμάτι σε κομμάτι στο ίδιο ακριβώς μοντέλο προβολέα... :121:

Reaction score
19
Re: Απάντηση: Re: Εντυπώσεις από το συγκριτικό Runco LS-5 vs Sony VPL VW-85...

Σταθηκα σε αυτο το κομματι σου μιας και πολλα μελη σιγουρα εχουν αποριες και δεν γνωριζουν γενικα καποια μυστικα.
...νομιζω οτι ειναι βασικο στο να ξερει καποιος τι βλεπει...

Η φωτεινοτητα της εκαστοτε σκηνης ειναι καθοριστικη στην αντιθεση και στην αποχρωση....

Εψαχνα για κατι να ανοιξω ενα θεμα και επεσα σε αυτο...

Διαβασα μονο το τελος μιας και τα υπολοιπο κειμενο ειναι γνωστα σε οσους ασχολουνται ποιο σοβαρα με την εικονα...

Βεβαια ειναι τριων ετων κειμενο....αλλα και σημερα τα ιδια ισχυουν ....ισως με καποιες ελαφριες βελτιωσεις λογω καλυτερης native αντιθεσης.

"In Perspective...
...If you are looking for performance that meets video imaging standards the measurements, observations and science conclusively show that the use of a dynamic iris and gamma manipulation is clearly not the path of high fidelity imaging.
These kinds of imaging antics and tricks have been going on for decades and are nearly always related to a performance flaw of the technology, implementation and design or cost cutting. Using such tricks to yield better marketing and sales specs for a technology that performs adequately to begin with is old hat as well. Whether or not you want a product that forces or needs such tricks is your call."

Στο υπολοιπο κειμενο θα τα λεει και αναλυτικα..

Tι σου ειναι το internet...:616:
Κωστα ευχαριστω για τις διευκρινησεις-επεξηγησεις, ειναι οντως κατατοπιστικες. Σε συνδυασμο με αυτα που γραφει ο Παναγιωτης Β. ακριβως πιο πανω αρχιζω να καταλαβαινω σε ποσο πρωτογονο σταδιο εξελιξης βρισκονται σημερα οι προβολεις.

Reaction score
64

Μα δεν έχει νόημα να σου γράψει ο Μανώλης ποια custom θεμοκρασία λευκού χρησιμοποίησε, γιατί έτσι κι αλλιώς μετά καλιμπράρισε ο Μανώλης το RGB στον Sony.

Αυτό που λες θα είχε κάποια σημασία μόνο εάν: α) παίζεις κι εσύ σε μια Stewart Studiotek 130 και β) χρησιμοποιείς το ίδιο ακριβώς Blu-ray player της Pioneer ως πηγή.

Τότε ο Μανώλης ή ο εκάστοτε calibrator θα μπορούσε να σου δώσει (εάν το ήθελε φυσικά) τις ακριβείς ρυθμίσεις που έκανε στο RGB, για να τις εφαρμόσεις κι εσύ.

Και πάλι θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες διαφορές στην αποδιδόμενη εικόνα, ανάμεσα στον Sony που είδαμε εμείς και στον δικό σου. Πρώτον ο παράγοντας χώρος σαφέστατα επηρεάζει κάποιες παραμέτρους στην εικόνα, αλλά το κυριότερο είναι οι διαφορές που παρατηρούνται από κομμάτι σε κομμάτι στο ίδιο ακριβώς μοντέλο προβολέα... :121:
Ναι, τα γνωρίζω όλα αυτα, προφανώς κανενα μηχάνημα και κανένας χώρος δεν ειναι ίδιος και συγκρίσιμος, απλά εννοώ πάνω σε πιό setting, το οποίο ειναι το πλησιέστερο στο D65, βασιστήκατε για να "φέρεται" το Greyscale στην τελική του καμπύλη (προφανώς κάποιο απο τα custom settings του Sony θα πήρατε σαν "βάση" και υποθέτω ότι αυτό θα πρέπι να ειναι και το κοντινότερο στο D65 - αυτό συνήθως στον Sony ειναι το Custom 5, ισχύει και εδώ αυτό το σενάριο ? - αυτό βασικά ρωτάω).

Ευχαριστώ,

Νίκος

Reaction score
0

Πραγματικά καταπληκτική δουλειά και άψογο το συγκριτικό! :116:

Μερικά ερωτήματα όμως:

1. Η σύγκριση είναι για την εικόνα... no?!

Άρα 'πέφτει η λάμπα' ή πέφτει αστέρι δεν είναι να μπαίνει, νομίζω, στη ζυγαριά εκτός αν ο ένας ήταν LED -- που και πάλι λένε τα... ξένα forum φαίνεται να μην κρατάνε 'μια ζωή' αλλά και να κρατήσουν θα έχουν 'γεράσει' τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη. Ουουπς... ξέφυγα λίγο :116:...

2. Νομίζω πως το 'μαζί με το μηχανάκι ένα πανί δώρο' ήταν λάθος να μπει στη συζήτηση/συγκριτικό.

Δεν έχει σχέση με σύγκριση εικόνας Α Vs Β. Στην Αυστραλία οι... Jonathan Depo μπορεί να δίνουν δώρο μια θεριζοαλωνιστική. Αδιάφορο. 6Κ το ένα μηχάνημα, 10Κ το άλλο. Τέλος.

Αυτά...:111:

Και πάλι συγχαρητήρια...

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

Εχει πολύ δίκιο ο Ironman.
Πιστεύω οτι το promo One4One που τρέχει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου αναφέρθηκε προφανώς οτι χαμηλώνει πρόσκαιρα την αξία του προβολέα αφού δίνει δώρο και μια Stewart αλλά κατ' ουσία ο προβολέας έχει τιμή 10,000 ευρώ.

Η απόψη μου που κάνει τον μανώλη να φυλομετρεί το ημερολόγια είναι απλή. Ο Runco δεν μπορεί να μπει στο ιδιο ρινγκ με το Sony γιατι -ξεκινώντας απο τα βασικά- είναι DLP.

Tα DLP πάνω απο 2 χρόνια πλέον και αφότου πήραν ένα καλό μάθημα απο τα Masters Of The Color Disasters - JVC, εκαναν τους μηχανικούς τους να βάλουν κόλο κάτω και αν βγάλουν σοβαρα chips. Απλά το πως το διαχειρίζονται οι κατασκευαστές-μηχανικοί των προβολέων είναι ουσιώδες.

Γιατι όσο και να κοκορεύονται τα ΕσΕξΑρΝτια και οι Ντίρλες οτι έχουν το απόλυτο ΜΑΥΡΟ (για να μην ξεχνιώμαστε MAD φυσικά και εννοώ το ψηφιακό μαύρο), θα πρέπει κάποιος να τους χτυπήσει φιλικά στον ώμο και να τους οτι εκεί που θα δούνε το απόλυτο ΜΑΥΡΟ τους μέσα σε κινηματογραφική ταινία είναι οταν αυτη εχει.... τελειώσει.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή απο το μισοσβησμένο κεράκι στο σκοτάδι μέχρι ένα κατάλευκο χιονισμένο τοπίο υπάρχει ο δολοφόνος με το ANSI.

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Γιατι ΔΕΝ είδαμε στο συγκριτικό τον μανιακό δολοφόνο με το ANSI

Βασανιστικά απλά... είχε το φως του μειωμένο.

Χωρίς ιχνος παραμικρής μομφής προς την εξαίρετη εργασία των ΜΚ και ΠΒ και καλιμπραρισμα του ΜΚ ο προβολέας, όπως τον βλέπουμε εγω και ο Ανδρέας βγάζει μάτια. Δεν αξίζει 10,000 αλλά 15,000.

Εξηγούμε:
Οι μηχανικάρες της Runco/Planar έχουν κάνει ασύληπτη δουλειά. Παραλάβανε το ίδιο chip με όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές αλλά εδώ υπάρχει ένα καλοδουλέμένο σύνολο με ίριδες και λάμπα και έλεγχο φωτός που δημιουργεί σε οποιαδήποτε σκηνή, ακόμα και σε αυτη με το ελαχιστότατο φως την ιδια αίσθηση μαύρου με τον γνωστό Blacker than Dark... Sony VPL-VW85.

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει έλεος. Ολα τα σοβαρά DLP κάνουν πάρτυ με τα Σόνια, Τζιβισιά και Επσονιές. Βάθος, αντιθεση, αίσθηση βάθους στο χρώμα, καθαρό λευκό, δυνατό κοντράστ στο μαυρο/λευκό.

Ο δολοφόνος όμως αφέθηκε ελευθερος να πάρει κεφάλια για ένα λόγο-που σέβομαι- το setting στη λάμπα. Ο Runco αν επαιζε πάσει δυνάμη, πολύ σωστα ΜΚ, θα ήταν αγώνας σικέ.
Τάισον ενάντιον Ζουγκλάκου. Μιλάμε για καρπάζια μέχρις τελικής πτώσης.

Ο Runco LS-5 όμως ΠΡΕΠΕΙ να παίζει με τη λάμπα standard και μόνο εκεί. Δεν είναι οτι αποδίδει απλά φωτεινότερα (διόρθωσε με Μανωλιό) που πολλοί μπορεί να μην δίνουν μία, αλλά βγάζει περισσότερο κοντράστ και ζωντάνια-ένταση χρώματος που δεν παλεύετε με τίποτα. Διατηρεί τα καλά του σημεία χαμηλά (αυξάνοντας λίγο βεβαια και εκεί το φως) αλλά απο σκηνές με 30 IRE και άνω γίνεται Serial Killer.

Bέβαια τα παιδιά, όπως προανεφερα, τον ρύθμισαν έτσι με τις καλύτερες των προθέσεων, για να δουμε μεν τα + και - στο ίδιο φως αλλά χάσαμε δε, τα καλά σημεία του Runco. Είμαι και λίγο της ισχύς, δεν το κρύβω, μου αρέσουν τα "άλογα", οταν έχει γκάζι στο πεντάλ....imho το ανοίγω το ρημάδι! :142:

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Τι θα ήθελα;

Τι μου λείπει απο τον Runco LS-5;
Το "βούτυρο" President του ΠΒ.

Μη βιάζεστε. Ξέρω, ξέρω οτι παραπολλοί δεν δίνετε μία και δεν σας αρέσει καθόλου αφού είστε κάθετα αντίθετοι.
Δεν σας κρύβω οτι και εγω ξαφνιάστηκα και μετα τα πήρα στη κράνα αν βλέπατε και εσείς όπως και εγώ, πως αποδίδει ο 85 σε ένα pattern με λεπτές οριζόντιες, κάθετες και διαγώνιες γραμμές που έβαλε ο ΜΚ με κίνηση και ενεργοποιημένο το Motionflow.
Για γέλια.

Σε ταινία όμως που δεν υπάρχουν γραμμούλες και ψιλούλια, σπάνια σε ενοχλεί, δεν βγάζει εύκολα "θέματα" και δίνει βάθος.

Στο κάτω-κάτω ας το είχε και όποιος το ήθελε ας το ενεργοποιούσε. :136:

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

Λιγα πράγματα για τη σχέση Runco-Planar και τα όποια μπερδέματα που διαβασα.

Η Planar πριν απο 2 χρόνια περίπου αγορασε απο τον Sam Runco την εταιρία του έναντι $30,000,000US. Για τα χρήματα αυτα όπως μου εκμυστηρεύτηκε ο Holger Graef πήρε μόνο το όνομα που στην Αμερική είναι ταυτόσημο της λέξης "Home Cinema Projector".

O Sam Runco είναι αναμφίβολα η πιο εμβληματική μορφή στους Home cinema προβολείς, οτι και ο Καλομοιράκης για το σχεδιασμό τους. Επαιρνε τους καλύτερους προβολέις που έβγαζαν μόνο οι top εταιρίες όπως barco & nec CRT, ψηφιακά sharp κλπ και τους αλλαζε τροφοδοτικά, video boards, φακούς, κυκλώματα επεξεργασίας και τα έκανε αγνώριστα.
Καθε χρόνο πήγαινε CEDIA, έδειχνε τη καλύτερη εικόνα, έκανε καινούργιους dealers και κέρδιζε πόντους.

Νομίζετε οτι δεν κατέβαζε στην έκθεση η Barco ή η Sharp τα μηχανήματα της; Φυσικά και τα κατεβαζανε. Αλλά τα υλικά και η επιπλέον δουλειά έκαναν τα μηχανήματα αγνώριστα και τους ιδιώτες να πληρώνουν με χαρά τα παραπάνω χρήματα για να αγοράσουν "παραπάνω" εικόνα.

Τα 3 τελευταία χρόνια είχε κυκλοφορήσει στην αγορα οτι ο θείος Sam πουλούσε. Υπήρξαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι αγοραστές αλλά σε μια συνέντευξη που έδωσε ο ιδιος μετα τη πώληση δήλωσε οτι η planar αν και δεν του έδωσε τα περισσότερα χρήματα, διασφάλισε οτι η εταιρία θα συνεχίσει δυναμικά και δεν θα κλείσει ή συγχωνευτεί με άλλη ονομασία.

Η planar τώρα ήταν στο άλλο στρατόπεδο. Κατασκευάζει βιομηχανικά Monitor MFD ειδικών προδιαγραφών, όπως αυτα που μπαίνουν μέσα σε μαχητικά αεροσκάφη τύπου F16. Λειτουργούν απο -60 εως +60 και δεν σπάνε με τίποτα. Φτιάχνει επίσης επαγγελματικούς προβολείς, LED, βιομηχανικά Monitors control rooms....άλλος χώρος, αλλη δραστηριότητα!

Πριν αγοράσουν τη Runco λοιπόν κατασκευάσανε τους PD8150 και 8130. Αν και εξαιρετικά προβολικά τα βρήκανε μπαστούνια να μπουν στην αγορά (ρωτήστε το Στρατηγό να σας πει την ιστορία γνωριμίας του με τον νυν προβολέα του) και φυσικά λόγω γκαβακίασης κανείς dealer δεν τους έβαλε στη "βιτρίνα" του.

Μετα την εξαγορα φυσικό ήταν να μεταφέρουν τους 8130 και 8150 στην νέα σειρα Light Style. Ακόλουθο ήταν να χρησιμοποιήσουν τη τεχνογνωσία της Runco για να απογείωσουν περαιτέρω τη σειρα, κάτι που ήξερε να κάνει ο θείος Sam για΄πολλά χρόνια. Το ιδιο site της Runco αναγράφει:

Runcoʼs legendary SuperOnyx™ technology with ConstantContrast™ and ViVix™ video processing

Οι Planar PD 8130 και PD8150 δεν υπάρχουν πλέον, δεν κατασκευάζονται και δεν πωλούνται. Είναι όμως μηχανήματα που βοήθησαν την καινούργια Runco να βάλει μοντέλα στην εισαγωγική κατηγορία τιμής όπου δεν είχε ποτε αντιπρόσωπο της. Απλά να ενημρώσω οτο ο Ls-5 δεν είναι ο φθηνότερος γιατι υπάρχει και ο LS-3 με τιμή 6500+ΦΠΑ. Τέτοια νούμερα δεν υπήρχαν ποτέ παλιά στη Runco αφού όλα τα προβολικά της ξεκίναγαν απο τις 20,000.

Οτι βλέπετε τώρα, απο τον LS-3/5 Q750 (LED) είναι μηχανήματα της ΙΔΙΑΣ εταιρίας, που στεγάζεται στο ιδιο κτήριο πλέον με τη Planar, στο Portland του Oregon και χρησμοποιεί πλέον τους δικούς της μηχανικούς μαζί με τους γνωστούς βελτιωτές που είχε χρόνια.

Τα νέα τρίτσιπα LS-10i και LS-10d, όπως και ο 3D LED D-73q δεν είναι απλά μηχανές τρίτου κατασκευαστή με ταμπελάκι Runco αλλά αποκλειστικά δικά της τέκνα και βελτιωμένα σε σημείο που πραγματικά ξεζουμίζουνε τη τεχνολογία, κάτι που της χάρισε πάλι το βραβείο της CEDIA.

Ελπίζω να συνεχίζει να μας καταπλήκτει έτσι ευχάριστα κάθε χρόνο!

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

στο # 3 νομιζω τα ειπα ολα.Νομιζω οτι η dlpιακη τεχνολογια
εχει φτασει σε σημειο που καθε τι αλλο απλα δεν μπορει.Αν και δεν ειμαι ουτε φαν ουτε γνωστης της εικονας , φουλ μυρωδιας ειμαι , το dlp μου κλεινει ματι απο τοτε που εχανε σε τιμη αναλυση σε το lcdια του 02-3 και παει λεγοντας.Η ρανκο νομιζω (το εχω ξαναπει) οδηγει την τεχνολογια , μπορει να ειναι ακριβη αλλα αυτη η τεχνολογια οταν περασει σε φτηνους προβολεις η ρανκο θα φτιαχνει <αλλα πραματα>.
Οταν το led γινει προσιτο , ενας ρανκο θα ειναι φερστ πραιοριτι:126:

Reaction score
1

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή απο το μισοσβησμένο κεράκι στο σκοτάδι μέχρι ένα κατάλευκο χιονισμένο τοπίο υπάρχει ο δολοφόνος με το ANSI.

Συμφωνώ απόλυτα. ANSI, ANSI και πάλι ANSI. Όσο περισσότερο έχετε, τόσο περισσότερο το λατρεύετε. :123:

Χωρίς μεγάλο νούμερο στο ANSI, είναι ουσιαστικά αδύνατον να έχετε μεσαία και μεσαία φωτεινά τρισδιάστατα και κοντραστάτα πλάνα.

Και είναι ο μοναδικός λόγος, πάντα βεβαίως κατά την ταπεινή μου άποψη, που π.χ., οι LCD τηλεοράσεις ΠΟΤΕ δεν θα αποδώσουν τα τρισδιάστατα και κοντραστάτα πλάνα των plasma τηλεοράσεων. Εκτός εάν οι κατασκευαστές βρουν τον μαγικό εκείνο τρόπο για να αποδίδουν διπλάσια, τριπλάσια, τετραπλάσια νούμερα ANSI contrast από αυτά που αποδίδουν τώρα.

Οι μηχανικοί της Sony τα τελευταία χρόνια το έχουν πιάσει το νόημα, έτσι λοιπόν είδαμε για πρώτη φορά στον VPL80, ξαναείδαμε στον VPL85, και είμαι σχεδόν απολύτως σίγουρος ότι θα ξαναδούμε στον επερχόμενο VPL90 μία σύγκεκριμένη ξεκάθαρη τάση στη ρύθμιση του gamma από το 40-50% φωτεινότητα και πάνω. Δίνουν τιμές στο gamma λοιπόν εμφανώς σκοτεινότερες από την αναφορά του 2,2 με τιμές 2,3 ή 2,4 ή και παραπάνω, στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν ένα μέρος από την ξεκάθαρη υπεροχή στο ANSI contrast των κορυφαίων DLP προβολέων.

Χωρίς μεγάλο νούμερο στο ANSI contrast, δεν μπορείς να έχεις κορυφαία, τρισδιάστατα μεσαία και μεσαία φωτεινά πλάνα. Αυτό μου έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία μου με την εικόνα της βιντεοπροβολής, και αυτή μου την άποψη σας καταθέτω. Μπορεί και να κάνω λάθος, και γνωρίζω πολύ καλά για τις αντίθετες απόψεις που ακούγονται στο AVSforum. Και οπωσδήποτε χρειάζεται και ένα μεγάλο νούμερο στο on/off contrast.

Και για αυτό απέδωσε τόσο καταπληκτικά ο LS-5 στο συγκριτικό μας. Δύο πολύ καλά νούμερα του κοντράστ, περίπου 11.300:1 on/off και 440:1 ANSI contrast, συνδυάστηκαν για να μας δώσουν αυτό το εξαίρετο αποτέλεσμα. :126:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181

Συμφωνώ απόλυτα. ANSI, ANSI και πάλι ANSI. Όσο περισσότερο έχετε, τόσο περισσότερο το λατρεύετε. :123:

Χωρίς μεγάλο νούμερο στο ANSI, είναι ουσιαστικά αδύνατον να έχετε μεσαία και μεσαία φωτεινά τρισδιάστατα και κοντραστάτα πλάνα.

Και είναι ο μοναδικός λόγος, πάντα βεβαίως κατά την ταπεινή μου άποψη, που π.χ., οι LCD τηλεοράσεις ΠΟΤΕ δεν θα αποδώσουν τα τρισδιάστατα και κοντραστάτα πλάνα των plasma τηλεοράσεων.
Στο ότι εικόνα χωρίς ANSI contrast είναι εικόνα "ψόφια", γνωρίζεις βέβαια ότι συμφωνώ.

Όμως τις τιμές ANSI contrast που αποδίδουν σήμερα ακόμα και οι low-end LCD τηλεοράσεις, τα προβολικά συστήματα -ανεξαρτήτως τεχνολογίας- δεν τις βλέπουν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα: ενδεικτικά η (φτηνή και συμβατική) LCD Samsung LE40C580 μετρήθηκε πρόσφατα από το HDTVtest να αποδίδει ANSI contrast της τάξης του 4067:1, τιμή υπερπολλαπλάσια κι από τους καλύτερους προβολείς...

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.893

... Δύο πολύ καλά νούμερα του κοντράστ, περίπου 11.300:1 on/off και 440:1 ANSI contrast, συνδυάστηκαν για να μας δώσουν αυτό το εξαίρετο αποτέλεσμα. :126:
Επειδή υπάρχει ένα μπέρδεμα με τα νούμερα και εύκολα γίνονται παρεξηγήσεις γι αυτά
όπως είδαμε πιο πριν,αυτά είναι από τις δικές σου μετρήσεις η' του Μανώλη Καστρουνή;;;

Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι σε review του Μανώλη στο perfectimage.gr για τον Benq W6000
αναφέρει contrast ratio on/off full field στο 42.450:1 στην θέση Tele
και ANSI contrast 455:1- εδώ

Τι ισχύει και τι όχι τελικά;;;

Reaction score
8.350

to ΑΝΣΙ μπορει καλιστα να ειναι παραπλανητικο.Ακομα και ο Οπτομα HD20,ενα προβολικο που το εχω δει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ γιατι το εχει ο Ηλιας(MAD)εχει μετρηθει απο τον projectorcentral 456:1 ANSI αλλα το μαυρο του ειναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ.

Reaction score
1
Απάντηση: Ουάου, αυτό είναι απίστευτο ANSI contrast...

Στο ότι εικόνα χωρίς ANSI contrast είναι εικόνα "ψόφια", γνωρίζεις βέβαια ότι συμφωνώ.

Όμως τις τιμές ANSI contrast που αποδίδουν σήμερα ακόμα και οι low-end LCD τηλεοράσεις, τα προβολικά συστήματα -ανεξαρτήτως τεχνολογίας- δεν τις βλέπουν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα: ενδεικτικά η (φτηνή και συμβατική) LCD Samsung LE40C580 μετρήθηκε πρόσφατα από το HDTVtest να αποδίδει ANSI contrast της τάξης του 4067:1, τιμή υπερπολλαπλάσια κι από τους καλύτερους προβολείς...

Εννοείται Δημήτρη, δεν θα συνέκρινα ποτέ το ANSI contrast που μπορούν να αποδώσουν οι LCD και plasma τηλεοράσεις με αυτό των προβολέων. Τέτοια νούμερα ANSI contrast δεν τα έχουν δει ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα ακόμα και οι καλύτεροι προβολείς. :111:

Φαίνεται ότι είχα χάσει επεισόδια, δεν ήμουν ενημερωμένος ότι οι LCD τηλεοράσεις έχουν φτάσει σε τέτοια νούμερα ANSI contrast. Και μου κάνει πραγματικά πολύ μεγάλη εντύπωση. Π.χ., είναι σίγουρο ότι το συγκεκριμένο review αναφέρεται σε μέτρηση ANSI contrast στο κλασικό πατερνάκι-σκακιέρα 4x4; Γιατί η δική μου Plasma Panasonic κατέγραψε μόλις ένα «ταπεινό» 935:1 :137: στο πατερνάκι-σκακιέρα 4x4, πάντα σύμφωνα με τον Spyder 3. Και αυτό μετά από τρεις ολόκληρες ώρες λειτουργίας (όσο ζεσταίνεται, βελτιώνει και το μαύρο της). :126:

Reaction score
1

Επειδή υπάρχει ένα μπέρδεμα με τα νούμερα και εύκολα γίνονται παρεξηγήσεις γι αυτά
όπως είδαμε πιο πριν,αυτά είναι από τις δικές σου μετρήσεις η' του Μανώλη Καστρουνή;;;

Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι σε review του Μανώλη στο perfectimage.gr για τον Benq W6000
αναφέρει contrast ratio on/off full field στο 42.450:1 στην θέση Tele
και ANSI contrast 455:1- εδώ

Τι ισχύει και τι όχι τελικά;;;

Τα νούμερα που σας έβαλα είναι οι μετρήσεις on/off και ANSI contrast που πήραμε στον LS-5 με το δικό μου CA813 μαζί με τον Βαγγέλη Λάμπρου.

Τώρα όσον αφορά τον BenQ 6000, τον έχω δει ελάχιστα, και δυστυχώς δεν τον έχω μετρήσει καθόλου. Πάντως από το ελάχιστο που τον είδα να παίζει στη PSA, δεν μου έκανε καμία ιδιαίτερη εντύπωση, ακόμα και με τη δυναμική του ίριδα ενεργοποιημένη. :203:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.458

Εννοείται Δημήτρη, δεν θα συνέκρινα ποτέ το ANSI contrast που μπορούν να αποδώσουν οι LCD και plasma τηλεοράσεις με αυτό των προβολέων. Τέτοια νούμερα ANSI contrast δεν τα έχουν δει ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα ακόμα και οι καλύτεροι προβολείς. :111:

Φαίνεται ότι είχα χάσει επεισόδια, δεν ήμουν ενημερωμένος ότι οι LCD τηλεοράσεις έχουν φτάσει σε τέτοια νούμερα ANSI contrast. Και μου κάνει πραγματικά πολύ μεγάλη εντύπωση. Π.χ., είναι σίγουρο ότι το συγκεκριμένο review αναφέρεται σε μέτρηση ANSI contrast στο κλασικό πατερνάκι-σκακιέρα 4x4; Γιατί η δική μου Plasma Panasonic κατέγραψε μόλις ένα «ταπεινό» 935:1 :137: στο πατερνάκι-σκακιέρα 4x4, πάντα σύμφωνα με τον Spyder 3. Και αυτό μετά από τρεις ολόκληρες ώρες λειτουργίας (όσο ζεσταίνεται, βελτιώνει και το μαύρο της). :126:
Χμμ,τι φωτεινότητα βγάζει η plasma σου;Γιατί αν η διαφορά στο μαυρο τους είναι 0,01 και η lcd έχει πολλαπλάσια lux καταλαβαίνεις..:137:

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277

.....ενδεικτικά η (φτηνή και συμβατική) LCD Samsung LE40C580 μετρήθηκε πρόσφατα από το HDTVtest να αποδίδει ANSI contrast της τάξης του 4067:1, τιμή υπερπολλαπλάσια κι από τους καλύτερους προβολείς...
Προφανώς αυτο συμβαίνει γιατι η TV που είναι αυτόφωτο μέσο χρειάζεται να διανύσει μόλις 1 εκατοστό απόσταση ώστε μπορεί και βγάζει εκτυφλωτικό φως, σε σχέση με τους προβολείς που διανύουν το μήκος μιας (ας τη πούμε σκοτεινή) αίθουσας. Απλά πράγματα.

Για να δεις όμως τι κάνουν όμως στο "κινηματογραφικό κόσμο" μέτρα τους το μαύρο και θα κλαίς απο τα γέλια.

Φυσικό είναι ακόμη και αν βρίσκεσαι μέσα σε ένα φωτεινότατο δωμάτιο και κατόπιν κοιτάξεις τον ήλιο κατάματα για 2 δευτερόλεπτα και τυφλωθείς, όταν κοιτάξεις πάλι κάτι στο δωμάτιο να νομίζεις οτι είναι θεοσκόταδο.
Απλά ανεβάζεις το Treshold της ίριδας σου. Όμως έτσι δεν μπορείς να δεις ταινία αλλά απο ANSI θα είσαι "τούμπανο". :143:

Reaction score
1

to ΑΝΣΙ μπορει καλιστα να ειναι παραπλανητικο.Ακομα και ο Οπτομα HD20,ενα προβολικο που το εχω δει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ γιατι το εχει ο Ηλιας(MAD)εχει μετρηθει απο τον projectorcentral 456:1 ANSI αλλα το μαυρο του ειναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ.

Σωστά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έγραψα Δημήτρη ότι χρειάζονται και τα δύο, για να πάρεις πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα από έναν προβολέα. Χρειάζεται αναλογικά και ψηλό on/off αλλά και ψηλό ANSI contrast. Το «τελικό μείγμα» από αυτά τα δύο νούμερα θα αποδώσει και το ανάλογο αποτέλεσμα στην εικόνα.

Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι άλλο το on/off contrast που αποδίδει μια δυναμική ίριδα, και άλλο το on/off μιας σταθερής ίριδας. Στο συγκριτικό μας είδαμε να συγκρούονται δύο από τις καλύτερες δυναμικές ίριδες του πλανήτη αυτή τη στιγμή... :126:

Reaction score
1

Χμμ,τι φωτεινότητα βγάζει η plasma σου;Γιατί αν η διαφορά στο μαυρο τους είναι 0,01 και η lcd έχει πολλαπλάσια lux καταλαβαίνεις..:137:

Γιώργο μου, μην μπλέξουμε εδώ άλλο με τις τηλεοράσεις, θα ξεφύγουμε πολύ off topic και θα χαλάσουμε το πολύ καλό θέμα εδώ.

Όταν θα συνεχίσω το αντίστοιχο θέμα για την Panasonic μου στις τηλεοράσεις, θα γίνει εκεί... του Κουτρούλη ο γάμος, να είσαι σίγουρος για αυτό... :142:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181

Προφανώς αυτο συμβαίνει γιατι η TV που είναι αυτόφωτο μέσο χρειάζεται να διανύσει μόλις 1 εκατοστό απόσταση ώστε μπορεί και βγάζει εκτυφλωτικό φως, σε σχέση με τους προβολείς που διανύουν το μήκος μιας (ας τη πούμε σκοτεινή) αίθουσας. Απλά πράγματα.

Για να δεις όμως τι κάνουν όμως στο "κινηματογραφικό κόσμο" μέτρα τους το μαύρο και θα κλαίς απο τα γέλια.

Φυσικό είναι ακόμη και αν βρίσκεσαι μέσα σε ένα φωτεινότατο δωμάτιο και κατόπιν κοιτάξεις τον ήλιο κατάματα για 2 δευτερόλεπτα και τυφλωθείς, όταν κοιτάξεις πάλι κάτι στο δωμάτιο να νομίζεις οτι είναι θεοσκόταδο.
Απλά ανεβάζεις το Treshold της ίριδας σου. Όμως έτσι δεν μπορείς να δεις ταινία αλλά απο ANSI θα είσαι "τούμπανο". :143:
Βαγγέλη, εάν διαβάσεις το λινκ που έδωσα στο προηγούμενο μήνυμά μου, θα δεις ότι η μέτρηση έγινε με τον οπίσθιο φωτισμό της τηλεόρασης στη θέση "2", δηλαδή πάρα πολύ χαμηλά. Οι δε μετρήσεις του έγκυρου αυτού site γίνονται με όργανα, κι όχι με το μάτι που μπορεί να... εκτυφλωθεί. :137:

Η απόσταση προβολής είναι επίσης άσχετη. Αυτό γιατί ναι μεν η φωτεινότητα του λευκού ενός προβολέα στην οθόνη υποτετραπλασιάζεται με το διπλασιασμό της απόστασης, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον άλλο συντελεστή του λόγου αντίθεσης, το επίπεδο φωτεινότητας του μαύρου. Με άλλα λόγια, εάν διατηρούμε τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές και εφαρμόζουμε σωστή μεθοδολογία, ο λόγος ANSI ενός προβολέα είναι ο ίδιος, είτε μετρήσουμε με την οθόνη στο 1 είτε στα 5 μέτρα.

Ο πραγματικός λόγος που οι προβολείς -οποιασδήποτε τεχνολογίας- έχουν πολύ χαμηλότερο ονομαστικό ANSI contrast σε σχέση με μια τηλεόραση αντίστοιχης τεχνολογίας, είναι οι εσωτερικές σκεδάσεις και ανακλάσεις του φωτός στο οπτικό μονοπάτι. Είναι κάτι φυσιολογικό κι αναπόφευκτο κι ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει, εξαρτάται από την ποιότητα σχεδίασης του μονοπατιού και του φακού.
Να γίνει καλύτερος ο λόγος ANSI ενός προβολέα, δεν υπάρχει περίπτωση. Μόνο να γίνει χειρότερος μπορεί, είτε προσθέτοντας κι άλλα εμπόδια στο φως (πχ αναμορφικό φακό) είτε απλά μέσω των ρύπων που εναποτίθενται με τη χρήση, όπως απέδειξαν ο Παναγιώτης με τον tegonik.
Η λύση υπάρχει -στη θεωρία- και λέγεται LASER σάρωσης, μια τεχνολογία που πιθανότατα θα δούμε στους προβολείς του μέλλοντος. Το τι εφαρμογές και μερίδιο αγοράς θα έχουν σε σχέση με τις -επίσης μελλοντικές- οθόνες OLED "κινηματογραφικών" διαστάσεων, είναι μια άλλη κουβέντα...

Είναι τέλος δεδομένο, ότι η βέλτιστη ονομαστική τιμή του ANSI contrast ενός προβολέα (που κανονικά μετριέται σε απόλυτα bat cave συνθήκες, με φωτόμετρα spot και αυστηρή μεθοδολογία μετρήσεων), απέχει πολύ από το πραγματικό ANSI που βλέπουμε στα σπίτια μας.
Πόσο πολύ; Εξαρτάται από το χώρο του καθενός. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και σε χώρους όπου έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια βελτιστοποίησής τους, η υποβάθμιση του ANSI από τις -ελάχιστες έστω- ανακλάσεις στο χώρο είναι υπαρκτή, όπως έχω διαπιστώσει από πρώτο χέρι.
Αντίθετα, οι περισσότερες σύγχρονες LCD τηλεοράσεις κι οι κορυφαίες plasma (όπως η Panasonic VT20), είναι εξοπλισμένες με φίλτρα που απορρίπτουν τις ανακλάσεις και αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με τρόπο συντριπτικά καλύτερο, ακόμα κι από τις γκρι οθόνες προβολής υψηλού κοντράστ.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.280
Members
38.674