AMARRA VINYL – για όσους θέλουν να ψηφιοποιήσουν τα βινύλλια τους σε υψηλή ανάλυση

Reaction score
2.248
Απάντηση: AMARRA VINYL – για όσους θέλουν να ψηφιοποιήσουν τα βινύλλια τους σε υψηλή

RIAA vinjun7

Το σήμα που έρχεται από το πικαπ μας θέλει μία ιδίκή ισσοστάθμιση (μειώνει τις χαμηλές συχνότητες, ενισχύει τις υψηλές, κόβει τον θόρυβο επιφάνειας κτλ κτλ) και ονομάζεται αποέμφαση RIAA. Αυτός ο "ισσοσταθμιστής" βρίσκεται στα phono stage μας.

Reaction score
29.749
Απάντηση: AMARRA VINYL – για όσους θέλουν να ψηφιοποιήσουν τα βινύλλια τους σε υψηλή

Ειδικό κύκλωμα που κάνει αντιισοσστάθμιση , για την riaa.

Reaction score
37

RIAA vinjun7
Αυτός ο "ισσοσταθμιστής" βρίσκεται στα phono stage μας.
Αχά!

Αρκετά παλιά είχα δοκιμάσει την μέθοδο "γύρος της Αθήνας"
SL1200
->Ενισχυτής
->Tape Out
->Soundblaster Audigy 2ZS Pro
(Το μόνο εξάρτημα Η/Υ που έχω κρατήσει τόσα χρόνια)
->Waveeditor
Για αυτό έπαιζε το παραπάνω πανηγύρι που έστησα.
Βοηθούσε το phono stage του ενισχυτή, σωστά;
Ενώ τώρα που έχω phono stage! :142:

Αν λέω μ@λ@κ!3ς αγνοήστε με :137:
Μόνο να γράφω κώδικα ξέρω σε όλα τα άλλα...ούτε βραστό αυγό :137:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.146

Θέμη, το Samplitude έχει τη δυνατότητα edit δείγμα προς δείγμα; Θέλω να πω, μπορεί κάποιος να αλλάξει το πλάτος, μετακινώντας δείγματα ένα - ένα;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.941

tascam @thomann = 2100€.
Κωστα μην μας ξεσηκωνεις και ειμαστε επιρρεπεις
ψάξε να βρεις το προηγούμενο μοντελάκι χωρίς σκληρό δίσκο.

εδώ πχ υπάρχει ακόμα. κι εδώ. είναι καλή περίπτωση για "παζάρι"...

εγώ το αγόρασα κοντά στο 1000-ρικάκι.

δες και μια "άποψη"

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: AMARRA VINYL – για όσους θέλουν να ψηφιοποιήσουν τα βινύλλια τους σε υψ

Θέμη, το Samplitude έχει τη δυνατότητα edit δείγμα προς δείγμα; Θέλω να πω, μπορεί κάποιος να αλλάξει το πλάτος, μετακινώντας δείγματα ένα - ένα;
Κώστα δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι ρωτάς, αλλά το Samplitude δεν υπάρχουν και πολλά που δεν κάνει. Αν ρωτάς γι αυτό κάνει φυσικά pitch shift, time stretching και sample manipulation.
Tο χρησιμοποιώ για editing και mastering πολλά χρόνια και το αγαπώ για την ακρίβεια και τον ήχο του.

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

αν ψηφιοποιουνται τα βινυλια με ηχο σαν το χαμογελο της τζοκοντας που δινει η καθημερινη να παμε να φουνταρουμε
Δεν ξέρω αν είναι η έκδοση που είχα κάνει mastering το 2004 αλλά υπάρχει μια μικρή ιστορία.

Η τζοκόντα που κυκλοφορούσε σε CD ήταν τραγική. Τα master δεν υπήρχαν.

Πρότεινα στο γιό του να το ξαναβγάλουμε απο καλό βινύλιο πράγμα που έγινε μετά από συλλογή και προσεκτική ακρόαση 11
διαφορετικών βινυλίων ελληνικών και αμερικάνικων.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό σε σχέση με ότι κυκλοφορούσε μέχρι τότε αν και με απόλυτα κριτήρια δεν μπορεί βέβαια να είναι hi-end.

Για την ιστορία έχω βρεί τα master της Τζοκόντα μετα απο 2 χρόνια το 2006 στη Νέα Υόρκη (μάλιστα οι αμερικάνοι τον έγραφαν " Monos Hatzidakis" !) αλλά για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης δεν έχει κυκλοφορήσει και δεν ξέρω πότε και αν κυκλοφορήσει ποτέ απο τα original masters.

Reaction score
777
Re: AMARRA VINYL – για όσους θέλουν να ψηφιοποιήσουν τα βινύλλια τους σε υψηλή ανάλυσ

να σε ρωτήσω κάτι?το αντίγραφο που άκουσα απο την Καθημερινή.απο τί μάστερ κόπηκε?
είχε λίγο περίεργη ποιότητα...όχι κακή...αλλα περίεργη σε σχέση με αυτά που είχα ακούσει.

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που λέει ο ChrisHat στο πρώτο ποστ.
δυστυχώς, δεν είναι ιδιαίτερα φτηνή, καθώς χρησιμοποιεί τα A/D "μετατροπάκια" της Metric, η οποία δεν είναι ...τζάμπα.

μετά από αυτό, το χάος. ΙΜΗΟ, μια πολύ καλή και προσιτή λύση είναι η χρήση stand alone συσκευών, όπως το TASKAM 1000.
με 1000 ευρώπουλα, κάνεις πολύ καλή δουλειά, εύκολα και χωρίς πισί... φυσικά, η ανωτερότητα της λύσης με την Metric είναι δεδομένη, αλλά ειλικρινά πολύ αμφιβάλλω αν κάποιος μπορεί να καταλάβει διαφορά αν παίζει το πικάπ του ή το TASKAM το 1000-άρι, ιδίως με ...κλειστά μάτια!

Το παρακάτω είναι λίγο καλύτερο σε ήχο αλλά γενικά είναι ακριβό και για άλλες χρήσεις. http://athensproaudio.gr/index.php?target=products&product_id=32704

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391
Απάντηση: Re: AMARRA VINYL – για όσους θέλουν να ψηφιοποιήσουν τα βινύλλια τους σε υψ

να σε ρωτήσω κάτι?το αντίγραφο που άκουσα απο την Καθημερινή.απο τί μάστερ κόπηκε?
είχε λίγο περίεργη ποιότητα...όχι κακή...αλλα περίεργη σε σχέση με αυτά που είχα ακούσει.

Δεν ξέρω πρέπει να το ακούσω. Πάντως η κοπή των εφημερίδων σε κάθε περίπτωση είναι μέτρια.

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

ένα δικό μου ανάλογο ερώτημα, είναι κατά πόσο χρειάζεται να γνωρίζουμε τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των καλωδίων του βραχίονα, από την κεφαλή μέχρι το phono stage δηλαδή, ώστε να συμπεριληφθούν τρόπο τινά στο "τιουνάρισμα" του phono με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της κεφαλής.

ξέρει κανείς?
Στην Metric η είσοδος που χρησιμοποιήται είναι τα 2 DI μπροστά.
Με συγκεκριμένες κεφαλές μπορεί να αλλάξουν κάποιες αντιστάσεις μέχρι να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και καλύτερο ματσάρισμα.

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα πάντα απο κάρτες - μετατροπείς - software για μια τόσο απλή ηχογράφηση όπως αυτή των βινυλίων.

Η διαφορά του Amarra έγγυται στο ότι για πολλούς έχει καλύτερο ήχο, το NoNoise II κάνει καταπληκτική δουλειά σε decklick , επίσης μπορεί να ενώσει drop μεγάλου μήκους και να βγάλει παραμορφώσεις και φυσήματα.

Επίσης η ακριβή Metric έχει μετατροπείς archival quality που δεν αλλάζουν καθόλου το σήμα.

Τώρα το αν θέλουν χαιφιντελίστες να γίνουν και λίγο ηχολήπτες είναι άλλη συζήτηση.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009

δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό που ρωτάς, καθώς εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, πχ πόσο παραμετροποιήσιμη είναι η RIAA, αλλά και του τρόπου υλοποίησής της. Πχ σε υλοποιήσεις κυρίως λυχνίας (χωρίς αυτό να είναι ούτε απόλυτο ούτε τίποτα) είναι γενικός κανόνας πως ακόμα και η τοποθέτηση και στήριξη της συσκευής, παίζει σημαντικό ρόλο, ανάλογα με τις στάθμες που παίζει μουσική στο χώρο και τους συντονισμούς (ιδίως σε χαμηλές συχνότητες) που υποφέρει ο χώρος αυτός της τοποθέτησης του μηχανήματος.

ΙΜΗΟ το phono stage (RIAA+προενίσχυση) είναι πιο σημαντικό κεφάλαιο από την κεφαλή, χωρίς να σημαίνει αυτό ακρότητες (κεφαλή των 15 ευρώ σε φόνο των 35.000 ευρώ...). Φυσικά, για το πως θα παίζει η κεφαλή, σημαντικό ρόλο βαράει και το πλατό, όπως και ο βραχίονας, άρα η κεφαλή από μόνη της δε μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω, ούτε να συγκρίνεται μια αλλαγή κεφαλής με μια αλλαγή phono stage, ιδίως όταν συχνά βλέπω να καταστρατηγούνται βασικές ηλεκτρο-μηχανικές αναγκαίες συνθήκες (ταίριασμα κεφαλής-βραχίονα, και κεφαλής-phono), οπότε σε σύνολα πολλών απανωτών σφαλμάτων, το τι διαφορά θα βγει με αλλαγή του εός ή του άλλου είναι καθαρά θέμα τύχης, ένα πράμα σα τα καλώδια δηλαδή, των οποίων δε ξέρεις τα χαρακτηριστικά, αλλά και δε σε ενδιαφέρουν...:137:

ένα δικό μου ανάλογο ερώτημα, είναι κατά πόσο χρειάζεται να γνωρίζουμε τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των καλωδίων του βραχίονα, από την κεφαλή μέχρι το phono stage δηλαδή, ώστε να συμπεριληφθούν τρόπο τινά στο "τιουνάρισμα" του phono με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της κεφαλής. Είναι γνωστό πως πχ η συστροφή και μόνο των αγωγών των καλωδίων στο βραχίονα, αλλάζει ριζικά τα χαρακτηριστικά επαγωγικότητας και χωρητικότητας αυτών των καλωδίων, όπως και η απλή απόσταση των αγωγών μεταξύ τους. Για τόσο χαμηλά σήματα, χρειάζεται αυτή η "εξερεύνηση", δεδομένου ότι μπορεί να καταλήξουμε σε πολύ ακραίες τιμές χαρακτηριστικών καλωδίωσης, ή κυνηγάμε φαντάσματα?ξέρει κανείς?
Από τα λίγα ΄΄φαντάσματα μηχανών υψηλής πιστότητας΄΄:)612:) που αξίζουν εξερεύνησης...Αναλογιζόμενοι μάλιστα ότι τα κινητά πηνία αποτελούν εκ φύσεως γεννήτριες ρεύματος ισορροπημένης(balanced) τοπολογίας μπορούμε ν'αναρωτηθούμε πόσο αποτελεσματικότερη θα ήταν μιά xlr διασύνδεση ακολουθούμενη στην είσοδο του φωνογραφικού ενισχυτή από μετασχηματιστές με υψηλή τιμή Λόγου Απόρριψης Σήματος Κοινής Φοράς.
Στη θεώρηση της καμπύλης αποέμφασης υπεισέρχεται δυνητικά και η χρονική σταθερά Neumann

http://www.stereophile.com/features/cut_and_thrust_riaa_lp_equalization/index1.html

http://www.stereophile.com/features/cut_and_thrust_riaa_lp_equalization/

Reaction score
2.248

Αποτελεσματικότατη η balanced χωρίς αμφιβολία

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.146
Απάντηση: Re: AMARRA VINYL – για όσους θέλουν να ψηφιοποιήσουν τα βινύλλια τους σε υψ

Δεν ξέρω πρέπει να το ακούσω. Πάντως η κοπή των εφημερίδων σε κάθε περίπτωση είναι μέτρια.
Μου έτυχε και CD (Χατζιδάκις από την Καθημερινή), που υπό την πίεση της συσκευασίας είχε κυρτωθεί (φαίνεται ακόμα και με το μάτι) και φυσικά δεν έπαιξε ποτέ.

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.821

Μου έτυχε και CD (Χατζιδάκις από την Καθημερινή), που υπό την πίεση της συσκευασίας είχε κυρτωθεί (φαίνεται ακόμα και με το μάτι) και φυσικά δεν έπαιξε ποτέ.

Κανε υπομονη Κωστακι μου....σε δυο εβδομαδες θα εχει η φημηρις σε audiophile κοπη τα best της Αντζελα Ζηλια...οποτε....πηγαινε απο τους πρωτους για να βρεις το ισιο!!!!!!!!:143::143::143:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Πρώτη φορά ακούω CD να είναι κυρτωμένο!

Θα το προσθέσω στη..... φαρέτρα των "αναλογικών" επιχειρημάτων μου... :143:

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Είναι απο τα κλασσικά κείμενα τα τελευταία χρόνια και πολύ εμπεριστατωμένο.

Έχω γράψει τις προδιαγραφές ψηφιοποίησης για τα αρχεία της χώρας το 2004 έναν οδηγό βέλτιστων πρακτικών ψηφιοποίησης με αρκετή πρακτική προσέγγιση για οργανισμούς, πανεπιστήμια και λαογραφικά αρχεία. Δυστυχώς δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ παρόλο που ήταν απαιτούμενο απο την Ευρωπαική Ένωση για τις επιδοτήσεις που δόθηκαν για ψηφιοοποίηση αρχείων. Επειδή με πονάει το θέμα ας μην συνεχίσω ....

Τότε παρουσίασα και μια σύγκριση μετατροπέων με ίδια δείγματα για να δείξω πως οι εσωτερικές κάρτες (A/D) δεν είναι κατάλληλες για ψηφιοποίηση αρχείων.

Άλλη μια άγνωστη ελληνική τραγωδία των τελευταίων ετών, είμαστε άξιοι της μοίρας μας σαν κράτος ... έπαιρναν τα λεφτά και συνήθως κατέστρεφαν τα αρχεία η να το πω ευγενικά τα ψηφιοποιούσαν ερασιτεχνικά.

Μια φορά με πήραν τηλ. για να μου πούνε πως ψηφιοποιούν δίσκους 78 rpm με προενισχυτή RIAA γιατί έχει πιο πολλά πρίμα και τους ακούγεται καλύτερα!!!!!!!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.115
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead