Upsampling vs Oversampling

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.366
Απάντηση: Upsampling vs Oversampling

This is a story about mathematics and that's not my strong suit, but I can try and lay it out really broadly. Mathematical these two methods are the same, but soundwise they are very different. Why? Again (almost) nobody knows. Fact is that oversampling is always synchronous. There is always a fixed multiple by which the samplerate is multiplied. For example 4 times oversampling inserts 3 empty samples without interpolating and the bit depth remains at 16 bits. There are no new samples mad up but the task of the DA converter is easier and the neccesary filtering can be done to a lesser extent which improves the phase linearity. Don't worry: it also sounds a bit abstract to me. But it makes sense as soon as you compare it to upsampling.
Θεέ μου, τί μαλακίες γράφουν! Μου έφτιαξε το κέφι ο τύπος. Γιατί μου έφτιαξε το κέφι; Nobody knows! :114:

Hifi-advice my @ss... Διάβασε εδώ βρε αγόρι μου.

Reaction score
968
Μάλιστα! ... ακόμη δεν κατάλαβα τίποτα. Εκτός αν πρόκειται πάλι για κόλπα του marketing.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.366

Καλά βρε, στο λέω στα γρήγορα! Oversampling και upsampling είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Τότε λεγόταν over, γιατί δεν υπήρχαν ευρέως τυποποιημένες ανώτερες συχνότητες δειγματοληψίας. Τώρα που υπάρχουν, άλλαξε όνομα.

Reaction score
150
Aϊ στα τεμάχια! Τον διάβαζα κι εγώ τυχαία εχθές και άκρη δεν έβγαζα αλλά το έκλεισα χωρίς να ψάξω παρακάτω.

Reaction score
30.029

To αστείο είναι οτι το έλεγα προ καιρού και εγω στον σωτήρη, οτι αυτή η υποτιθέμενη παπαριά , δεν κάνει τίποτα άλλο, απο το να παραμυθιάζει τον κόσμο.Τα έλεγα και του μανου .Συγκεκριμένα έλεγα οτι απο κάποιο συγκεκριμένο ψηφιακό αρχείο δεν γίνεται να αναγενηθεί και να αυξηθεί η πληροφορία.Το μήκος της ψηφιακής λέξης είναι 16 bits, και όσο και να βαράμε τον κώλο μας κάτω δεν γίνεται να αυξηθεί.
Το λεω και επιμένω ,έχοντας στην κατοχή μου μηχάνημα που κάνει oversampling, η upsampling,ενα και το αυτό είναι.Κάνοντας συγκριτικό α-β του παλιού sony με το νεο denon , η διαφορές είναι απλά ανύπαρκτες.Το μεν σονυ δεν κάνει upsampling , το δε denon , κάνει.Και όμως ακούγονται το ιδιο.
Οπως λέει και ο κόγιας upsampling my ass.

Reaction score
150
Έχει χρησιμότητα Γιάννη και ειδικά στα Studios μεγάλη αλλά δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να το εξηγήσω και βαριέμαι να αντρέχω σε άρθρα.

Δεν είναι θέμα πληροφορίας αλλά επεξεργασίας χωρίς αλλοιώσεις ή με πολύ μικρότερες..

Ας βοηθήσει κάποιος ρε παιδιά.

D

deleted user 10898

Guest
μα φυσικα ειναι απαραιτητο. ολα τα dac (εκτος απο τα λιγα nonos) ετσι δουλευουν ειτε το "γραφουν" ειτε οχι..
(οποιος μου πει τι κανει το benchmark κερδιζει...)

Reaction score
30.029

Ξαναγράφω και συμφωνώ απόλυτα με τον κόγια, οτι πολύ απλά δεν κάνει τίποτα.
Ούτε μπορεί να ανσυνθέσει την πληροφορία που λέιπει.
Εχουμε ενα κε'ικ , οσο και αν το παλέψουμε να το φιάξουμε καλύτερο πάλι κε'''ικ θα μείνει , δλδ αυγά βούτυτο αλεύρι κακάο , αν ξεχνάω κάτι πείτε το.
Δεν υπάρχει περίπτωση το κε''''ικ να αλλάξει γεύση , ούτε να γίνει καλύτερο. Οτι μα οτι και αν του κάνουμε.
Απεναντίας αν βρούμε μια άλλη συνταγή που χρησιμοποιεί ας πούμε κουβερτούρα αντί για το κακάο , βούτυρο γάλακτος αντί για απλό βούτυρο, , αλεύρι μαλακό αντί για σκληρό , και πάει λέγοντας, ε , τότε μιλάμε για άλλο κέ'ικ , γιατί πολύ απλά αλλάζει η συνταγή.Αλλάζει και το περιεχόμενο.
Οτι μα ο,τι και να κάνουμε με την δειγματοληψία , το περιεχόμενο περιορίζεται απο τον εγγενή περιρισμό του red book.,Δλδ απο τις προδιαγραφές του cd.
Οταν το καταλάβουμε αυτό , μπορούμε να πάμε παρακάτω.

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Upsampling vs Oversampling

Ξαναγράφω και συμφωνώ απόλυτα με τον κόγια, οτι πολύ απλά δεν κάνει τίποτα.
Ούτε μπορεί να ανσυνθέσει την πληροφορία που λέιπει.
Εχουμε ενα κε'ικ , οσο και αν το παλέψουμε να το φιάξουμε καλύτερο πάλι κε'''ικ θα μείνει , δλδ αυγά βούτυτο αλεύρι κακάο , αν ξεχνάω κάτι πείτε το.
Δεν υπάρχει περίπτωση το κε''''ικ να αλλάξει γεύση , ούτε να γίνει καλύτερο. Οτι μα οτι και αν του κάνουμε.
Απεναντίας αν βρούμε μια άλλη συνταγή που χρησιμοποιεί ας πούμε κουβερτούρα αντί για το κακάο , βούτυρο γάλακτος αντί για απλό βούτυρο, , αλεύρι μαλακό αντί για σκληρό , και πάει λέγοντας, ε , τότε μιλάμε για άλλο κέ'ικ , γιατί πολύ απλά αλλάζει η συνταγή.Αλλάζει και το περιεχόμενο.
Οτι μα ο,τι και να κάνουμε με την δειγματοληψία , το περιεχόμενο περιορίζεται απο τον εγγενή περιρισμό του red book.,Δλδ απο τις προδιαγραφές του cd.
Οταν το καταλάβουμε αυτό , μπορούμε να πάμε παρακάτω.
μαστα... ταχεις μπλεξει λιγακι...
ποιος ειπε πως ανασυνθετει πληροφορια?
κανε ενα google search πχ για τους αλγοριθμους της anagram στα cambridge audio και ασε τα κεικ για τους μαγειρους.
μετα πες μας τι εμαθες...

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.629
Members
38.582
Νεότερο μέλος
NikolasLegend7