Linn sondek lp12

D

deleted user 10898

Guest
λιγο πολυ ολοι εσεις εδω ή εχετε ή ειχατε ή ακουσατε καποια στιγμη ενα λιν λπ12.
απλη ερωτηση... και κοινοτυπη...
ειναι το λπ12 ανταξιο του θρυλου γυρω απο το ονομα του?
μηπως ειναι το ποιο υπερεκτιμημενο πικαπ της ιστοριας?
ποια ηταν η αρχικη εντυπωση σας?
στην συνεχεια οσοι ζησατε μαζι του τι εχετε να πειτε?
Νικος

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.568
γιατι εσυ γνωμη δικη σου δεν εχεις πλεον???:116:
τι σου ρθε δηλαδη τωρα "ξαφνικα" να θυμηθεις το Linn???:138:
δεν το χεις ακουσει δηλαδη???:144:
μηπως να μας πεις εσυ δυο λογακια???:126:

D

deleted user 10898

Guest
γιατι εσυ γνωμη δικη σου δεν εχεις πλεον???:116:
τι σου ρθε δηλαδη τωρα "ξαφνικα" να θυμηθεις το Linn???:138:
δεν το χεις ακουσει δηλαδη???:144:
μηπως να μας πεις εσυ δυο λογακια???:126:
βιαστηκέ...
με ενδιαφερει παρα πολη η αποψη εμπειρων αναλογικαριων οπως πχ ο geovaz ο scalubakas και ο τσαντουλης που νομιζω και οι τρεις εχουν ζησει και με αυτο.
με ενδιαφερει η πρωτη εντυπωση ασχετων στα αναλογικα οπως εγω και η πρωτη εντυπωση εμπειρων που το ακουσαν για πρωτη φορα.
δεν θελω να μετρησουμε wow και flutter που θα ελεγε και ο καραβελ για να δουμε ποσο καλυτερο ειναι το μκιι, θελω εμπειριες.
αυτα...

Reaction score
1.863
Απάντηση: Linn sondek lp12

ως άσχετος με τα αναλογικά (και άσχετος γενικώς αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) έχω ακούσει τρία καλοστημένα linn.

Δε θυμάμαι λεπτομέρειες (βραχίονες κεφαλές κλπ), αλλά γενικά μου ακουγόταν το ίδιο.

Πολύ μαλακό, λασπερό, ψόφιο.

Όταν κάποιος μιλά απαξιωτικά για τα πικάπ το άκουσμα του Linn μου έρχεται στο νου.

Ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω πως αυτό το πικάπιο έχει τόσο μεγάλο μύθο γύρω του.

Από την άλλη μπορεί να έπεσα και στην περίπτωση...

Reaction score
2.248

Το Linn πρωτοεμφανίστηκε το 1972. Από τότε ως σήμερα έχουν γίνει τα εξής:

-1972, LP12 turntable introduced.
-1974, Main bearing liner changed. Sub-chassis strengthened by addition of strap, spot welded in place. Motor control circuit changed from terminal strip to small PCB. Mains switch changed from two buttons to single with mains neon.
-1978, Top plate modified adding two holes for 6 x 0.5 self tappers into wood block.
-1979, Lid prop removed, hinges changed to spring loading.
-1981, February. Nirvana mechanical components.
-1982, May. Valhalla crystal-driven electronic power supply made standard.
-1984, Enlarged plinth corner bracing.
-1984, June. Sub-chassis strengthening bar epoxy glued instead of spot welded.
-1985, August. Cap head screws on bearing housing.
-1985, September. Diode modification to Valhalla board
-1985, December. Strengthening blocks on corners of plinth.
-1986, May. New clear lid.
-1986, Suspension springs improved.
-1987, March. New bearing housing, New Formica and MDF armboard.
-1987, April. New springs.
-1987, Bearing improved with better lining material and tighter tolerances. Change to black oil. Suspension springs ground to improved tolerance. Arm board composition improved.
-1989, Motor thrust pad changed. Valhalla surge guard modification. PCB mains lead (UK).
-1989, New MDF armboard, laminated top and bottom.
-1989, Harder suspension grommets fitted.
-1990, External Lingo power supply available as add-on.
-1991, motor thrust pad cap added to Lingo models.
-1991, Valhalla board with 45RPM capability added
-1991, motor thrust pad cap added to Valhalla models.
-1991, Introduction of LP12 Basik, a stripped down version of the turntable
-1991, Solid base board replaces hardboard.
-1991, Trampolin base board with isolating feet available as an option
-1992, Improved top plate fixing.
-1993, Cirkus upgrade (larger and better machined inner platter and new bearing, new springs, armboard, belt) fitted as standard.
-2000, 4th bolt added near motor on top plate, fitted as standard. Required extra cross beam on plinth.
-2001, New motor used (first new motor since original 1972).
-2002, Maple plinth introduced adding to existing black, walnut, rosewood and afromosia options.
-2006, The Keel upgrade to the LP12 is a replacement subchassis, machined from solid aluminium.
-2006, The Trampolin ΜΚII is made from aluminium
-2009, The radical DC motor and power supply

Είναι ένα πλατώ διαχρονικό και εξελίξημο.
(Με ακουστικές εμπειρίες θα επανέλθω αργότερα :102: λόγω εργασίας)

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
μέσα στη μπίχλα...

Στην εποχή του άξιζε τα λεφτά του δεδομένου του μη μεγάλου ανταγωνισμού και της τότε φιλοσοφίας του design.

Ηρθε μετά ο ψηφιακός ήχος και έσφιξαν οι κώλοι για τους κατασκευαστές των πικαπ, βραχιόνων και κεφαλών, αλλαξε η φιλοσοφία και το concept... και βελτιώθηκε κατα πολύ ο αναλογικός ήχος... Δεν είναι τυχαίο που και η Linn εφάρμοσε πολλές βελτιώσεις αλλά στο concept παρέμειν ουσιαστικά το ίδιο...

Πράγματι σήμερα θα χαρακτήριζα τον ηχο του LP12 - Linn Ittok LV II που είχα τότε (με όλες τις αναβαθμίσεις μέχρι το 1993), σαν λαπαδιασμένο και καθ΄υπερβολήν "μέσα στη μπίχλα...", όπως συνηθίζει κάποιος να λέει... :138:

Δεν είναι τυχαίο που αυτό χρησιμοποιούν για σύγκριση οι αντιπρόσωποι πολύ καλών ψηφιακών αναπαραγωγέων και ηχογραφήσεων... :143:

D

deleted user 10898

Guest
κυριε skaloubaka ειχατε ασχοληθει καθολου με την τροφοδοσια του μοτερ του?

Reaction score
2.248

To Linn είναι ένα πολύπλοκο πλατώ μάζας/ανάρτησης που η ορθή λειτουργία του εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τις ρυθμίσεις του (είναι πάρα πολλές), από την κατάσταση των επιμέρους εξαρτημάτων του και την αλλαγή/συντήρηση πολλών από αυτών. Δεν είναι ένα πλατώ που το αγοράζεις και το ξεχνάς.....
Ο κατασκευαστής προτείνει ετήσιο service, που μάλλον είναι λίγο, (τουλάχιστον εξάμηνο θα έπρεπε) σε εξουσιοδοτημένο κατάστημα.

Για το setup του έχουν γραφεί τόμοι και από υπερβολικά ως ακραία πράγματα που ξεκινούν από την ρύθμιση των αναρτήσεων του μέχρι το σφίξιμο των καλωδίων πάνω στο plith και τις σταγόνες του λαδιού (και δεν είναι της παρούσης)
Το μόνο που θα πω (με τον φόβο του χαρακτηρισμού του ψυχαναγκαστικού) είναι ότι όλα τα κακώς κείμενα κατά linn στο setup τα εχω δοκιμάσει και... έχουν δίκιο.

Ολοι οι βραχίονες της Linn είναι γεωμετρίας 1Α (ιδανικοί για δίσκους 12inz)
http://www.avsite.gr/vb/showpost.php?p=1203280&postcount=30

Ηχητικά τώρα και επειδή η κλίμακα των αναβαθμήσεων είναι πολυπληθέστατη (όσο αφορά τα s/n) και η γκάμα των βραχιόνων και κεφαλών μεγάλη δεν μπορώ να πω ποιός συγκεκριμένος συνδυασμός παίζει καλύτερα, αλλά σίγουρα μπορώ να βεβαιώσω ότι παίζουν διαφορετικά.

Συγκρίσεις με άλλα πλατώ με αφήνουν αδιάφορο αφού γνωρίζω ότι αν θέλω να αναβαθμίσω μπορώ μέσω αυτών της linn. (Χρήματα δεν υπάρχουν, από διάθεση πολύ)

Προσωπική μου επιλογή είναι ο ittok LVII με benz ace SL σε πλατώ αναβαθμίσεων 1993 με lingo, cyrcus και trampolin και θα ήθελα μία linn troika κεφαλή.

Τώρα το εάν είναι υπερεκτιμημένο ή όχι, θα έλεγα ότι δεν είναι value for money πικάπ αν είναι αυτό το ζητουμενό μας, αλλά ποτέ δεν πλασαρίστηκε έτσι στην αγορά και μάλλον την linn, κρίνοντας από τις τιμές της, δεν την ενδιαφέρει.....

(σσ: το linn είναι πλατό αναφοράς του κου Σταματάκου)

Το linn μου είναι αυτό

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.538

απλη ερωτηση... και κοινοτυπη...
ειναι το λπ12 ανταξιο του θρυλου γυρω απο το ονομα του?
ναι.

διότι είναι το ακριβώς αντίθετο του "plug and play", δηλαδή εντελώς εντός του πνεύματος του "πικάπ" (γεννήθηκε για να μας παιδεύει).:138:

Απαιτεί γνώσεις, άπειρη ενασχόληση (απελπιστικά συχνά χρειάζεται να ξανα-ρυθμίζεται) και είναι από μόνο του ένα ολόκληρο "σχολείο" πάνω στο πικάπ.:126:

Από πλευράς ήχου έχει πλέον πολλές περγαμηνές, αφού τόσα χρόνια και σε τόσους "μετρ" του είδους έχει αποτελέσει "πικαπ αναφοράς".:145:

Υπάρχουν καλύτερα? Ε, θα υπάρχουν. Αλλά μερικά πράγματα στο χόμπι δεν είναι συνδεδεμένα άρρηκτα με την απόδοση. Ιδίως οι "θρύλοι"...:126:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Τώρα θυμάμαι χαρακτηριστικά, που έψαχνα μια βδομάδα στο Μοναστηράκι να βρω ειδικές αλενοβιδες να σφίξω το arm-board περισσότερο και που τελικά βελτίωσε σημαντικά τον ήχο... Θυμάμαι τις ρυθμίσεις που μου έκανε ο Θεοχάρης in situ κλπ, κλπ...

Εν πάσει περιπτώσει, οι χαρακτηρισμοί μου για το Linn σε προηγούμενο ποστ ήταν λίγο υπερβολικοί! 15 χρόνια το είχα στο σύστημα μου... αυτό δεν διαγράφεται...

Reaction score
462

Το linn το κρατησα 2.5 χρονια περιπου,μονο καλα εχω να πω για αυτο το πλατω.
Το αγορασα μεταχειρισμενο το 1995 νομιζω και του εκανα 2 αναβαθμισεις
Δεν θυμαμαι την πρωτη αλλα η δευτερη ηταν η lingo με το εξ.τροφοδοτικο,η ηχητικη διαφορα με την τελευταια αναβαθμιση ηταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!!
Εσφιξαν τα χαμηλα και μεγαλωσε η εικονα,τα δε μεσουψηλα εγειναν πιο ακριβη και στακατα,γενικα ολος ο ηχος εσφιξε κατα πολυ γιατι ηταν αρκετα χαλαρος και εκτος οτι ηταν ακουστος με χαλαγε και προσωπικα πολυ!!
Τοτε απαιζα με KEF 105.2 MKII,τα οποια ειχα αγορασει απο τον Γιαννη τον θεοχαρη (ο τοτε αντιπροσωπος της λιν στην Ελλαδα).
Δεν μπορω να αξιολογησω τις τεχνικες γνωσεις του Γιαννη αλλα δοξα τον θεο συχνα πυκνα ερχοταν σπιτι μου και ρυθμιζαμε το arm-board,αυτο ηταν πιστευω και το βασικο "προβλημα"του λιν,το οποιο βεβαια εαν ειχες λιγο μερκι και λιγες γνωσεις το εκανες μονος σου (ηθελε καθε 1.5 μηναρυθμιση και αναλογα ποσο το δουλευες).
Μιλαμε ομως για τον θρυλο των πικαπ ακομη και σημερα!!

Reaction score
1.817
Re: Απάντηση: Linn sondek lp12

Προσωπική μου επιλογή είναι ο ittok LVII με benz ace SL σε πλατώ αναβαθμίσεων 1993 με lingo, cyrcus και trampolin και θα ήθελα μία linn troika κεφαλή.
Γιώργο τέλειο το μηχάνημα!!
Να σαι καλά να το χαίρεσαι!! Είναι super!!! Είμαι βέβαιος οτι είναι άψογα ρυθμισμένο!
Είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας πάντως για εμάς που δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την απόλυτη ρύθμιση του συγκεκριμένου πλατώ - βραχίονα - κεφαλής.

(σσ: Αυτή η back projection DLP LG που έχεις είναι από τα πολύ δυνατά προιόντα ακόμη και σήμερα:444:)

Reaction score
2.248

Σε ευχαρiστώ Σταμάτιε
Δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας οι ρυθμίσεις του. Ιδικά εσύ που έβαλες ώρες στο lenco δεν είναι δύσκολο να βάλεις και μερικές σε linn :102:

Υπομονή θέλει, διάβασμα, πειράματα, εργαλεία, όρεξη, χρόνο και αγάπη για το βινύλιο.

Reaction score
140
Άκουσα πριν κάνα μήνα ένα καλοστημένο lp12 με koetsu και phono το audio research ref phono 2
Έκανα κακά , δεν το περίμενα αυτό που άκουσα από το linn

Reaction score
462

Λοιπον εν συνεχεία της αναφορας μου για το λιν,τα λιν ειναι πολυ ευαισθητα οσο αφορα την ρυθμιση τους.
Εαν σου κατσει καλα η ρυθμιση (εφοσων κατεχεις το θεμα) το πλατω πεταει,βεβαια στην απλη μορφη του ειναι λιγο πλαδαρο και γλυκο (παραπανω απο οτι πρεπει),για αυτο τον λογω προεβειν στην αναβαθμιση του.
Η αναβαθμιση lingo εδωσε αλλον αερα στο πλατω,την περιεγραψα πιο πριν.
Βεβαια υπαρχουν πολυ καλυτερα πλατω απο αυτο,πιο γρηγορα και πιο στακατα αλλα τον αερα και την γλυκυτητα του λιν.....
Τελος παντων το λιν εχει και καποιες ιδιαιτεροτητες στο ειδος της μουσικης που θα παιξει,ειναι λιγο επιλεκτικο,δηλ ροκιες,ντισκο και τετοιου ειδους κομματια δεν τα τα αποδωσει σωστα,ειναι Αγγλος Σερ στο κατω κατω και θα πρεπει να ειναι επιλεκτικο!!:142::142:

Reaction score
462
Απάντηση: Re: Linn sondek lp12

Άκουσα πριν κάνα μήνα ένα καλοστημένο lp12 με koetsu και phono το audio research ref phono 2
Έκανα κακά , δεν το περίμενα αυτό που άκουσα από το linn
Αντωνη καλημερα,γιατι δεν σου αρεσε το ακουσμα του?που ποναγε?Τα A.R ειναι πολυ μαλακά-γλυκά μηχανηματα,μηπως το παραμαλάκωσε?Εαν το παιζει και με καποιο Αγγλικο ηχειο... παει το εχασε,το λιν εγεινε σιροπι!

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.425
Members
38.696
Νεότερο μέλος
AudioFuture