Μέγεθος δωματίου - ηχείων

Μηνύματα
943
Reaction score
50
έχω μια απορία αν μπορείτε να μου λύσετε...

Θεωριτικά, εστω ενα δωμάτιο 40-50τμ (ενιαίος χώρος) αλλά το σύστημα είναι στημένο σε μέρος αυτού, δλδ ηχεία τοποθετημένα σε τρίγωνο πλευρών 2-3μ.
Πως διαλέγουμε ηχεία, με βάση το συνολικό μέγεθος δωματίου ή το χώρο ακρόασης που ορίζει το τρίγωνο.
Πως επιλέγουμε το χώρο του δωματίου που θα μας δώσει την καλύτερη ακουστική συμπεριφορά?

Δεν μιλάω για συγκεκριμένο χώρο, γενικά μιλάω.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.265
Reaction score
143.951
Απάντηση: Μέγεθος δωματίου - ηχείων

για τα μπάσα, ενδιαφέρει ο όγκος του δωματίου. για τα μεσαιοπρίμα, τα υπόλοιπα που λες.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
18.045
Reaction score
60.003
Απάντηση: Μέγεθος δωματίου - ηχείων

Δεν είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση ηχείων δαπέδου προκειμένου ο ήχος τους να ΄΄γεμίσει΄΄(κατά τις δημοφιλείς προτροπές) έναν χώρο 40-50 τ.μ.Η εγκατάσταση μεγάλων ηχείων δαπέδου με πολλαπλά μεγάφωνα επί της μπάφλας συνδέεται με την τάση να τοποθετείται η θέση ακρόασης σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 3 μέτρων,όπου εξασφαλίζεται η ακουστική ενοποίηση των επιμέρους πεδίων που προκύπτουν από τις αντίστοιχες μονάδες(χαμηλά-μεσαία-υψηλά).

Γιά μέγιστη απόσταση ακρόασης μέχρι 3 μέτρα,είναι προτιμότερα ηχεία στα οποία τα ακουστικά κέντρα των μεγαφώνων θα βρίσκονται σε εγγύτητα μεταξύ τους.

Οι διαστάσεις και η αναλογία τους γιά ένα δωμάτιο ορίζουν τις ιδιοσυχνότητες αυτού(θεμελιώδεις & αρμονικές) οι οποίες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν αναπόφευκτα(λόγω συντονισμού και ανεξάρτητα του μεγέθους των ηχείων) συγκεκριμένες συχνοτικές περιοχές στην απόκριση του συστήματος μέχρι το ύψος των 400 Hz περίπου.

Σε τεχνικό επίπεδο,η εκτίμηση γιά την ΄΄καταλληλότερη΄΄ περιοχή τοποθέτησης εντός του δωματίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μεθόδου Κρουστικής Απόκρισης(Impulse Response).Εξάγεται έτσι απόκριση συχνότητας ΄΄σταθεράς κατάστασης΄΄ του συστήματος ηχεία-χώρος όταν αυτό διεγείρεται από σήμα MLS(Ακολουθία Μεγίστου Μήκους) παρατεινόμενο πέραν του αναμενομένου ορίου γιά τους χρόνους αντήχησης,με το μικρόφωνο σύλληψης(δέκτης) τοποθετημένο στην υποψήφια θέση ακρόασης.Σκοπός είναι οι χρόνοι εξασθένησης που αντιστοιχούν στις διαφορετικές ζώνες οκτάβας να έχουν μεγάλο βαθμό ταύτισης,ευρισκόμενοι επιπλέον εντός καθορισμένων από τη βιβλιογραφία και την πρακτική εφαρμογή ορίων με τις καμπύλες τους να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερες.Έχει γίνει επανειλλημένη αναφορά σε ανάλογα υπολογιστικά προγράμματα.Φαινόμενα κτενωτού φίλτρου με βυθίσεις σε διάφορες περιοχές του φάσματος υφίστανται όταν το καθυστερημένο ανακλώμενο σήμα αλληλεπιδρά καταστρεπτικά με το άμεσο από τα ηχεία σε συχνοτικές περιοχές όπου η διαφορά ανάμεσα στις διαδρομές αυτών ισούται με διαδοχικά περιττά πολλαπλάσια των αντίστοιχων ημίσεων μηκών κύματος.



Εστιάζοντας στην παθητική φροντίδα,η απόκριση στις μεσαίες-υψηλές μπορεί να ελεγχθεί μέσω απορροφητικών & διαχυτικών στοιχείων στους τοίχους και την οροφή.Γιά τον έλεγχο των χαμηλών υπολογίζονται οι κύριοι ρυθμοί συντονισμού κι εγκαθίστανται μπασοπαγίδες ρυθμισμένες στις ευρισκόμενες συχνοτικές περιοχές ή απορροφητές μεμβράνης.Ως υποκατάστατο των τελευταίων θα μπορούσε να γίνει πειραματισμός με ζωγραφικούς πίνακες που θα διαθέτουν κατάλληλο καμβά και κάδρο.Προτιμητέα η ύπαρξη ξύλινου πατώματος.Ένα ξεκίνημα δίχως εξεζητημένα βοηθήματα γίνεται με τη συνδρομή δεύτερου ατόμου το οποίο θα μετακινεί καθρέφτη κατά μήκος των πλαϊνών τοιχωμάτων(οι θέσεις πρώτης ανάκλασης αντιστοιχούν στα σημεία όπου το εκάστοτε ηχείο θα είναι ορατό από τη θέση ακρόασης).Γιά περαιτέρω εκτίμηση,παραμένεις στη θεωρητική θέση ακρόασης ζητώντας του να σταθεί διαδοχικά σε καθεμία από τις υποψήφιες θέσεις του ζεύγους ηχείων και να χτυπήσει δυνατό παλαμάκι με τα χέρια περίπου στο ύψος των μονάδων μεσαίων-υψηλών. Ακολουθεί ακουστική εκτίμηση της επακολουθούσας απόσβεσης του κρότου.

Υπεισέρχονται βέβαια στο θέμα τα χαρακτηριστικά κατευθυντικότητας-διασποράς(αχ αυτές οι καρδιοειδείς πολικές αποκρίσεις:137:) των ηχείων και των επιμέρους μονάδων αυτών.Eπίσης μπαίνουν στο παιχνίδι και οι ιδιαίτερες προτιμήσεις του ακροατή όσον αφορά την οξύτητα εστίασης και το αντιλαμβανόμενο μέγεθος των ηχητικών ειδώλων.Η κύρια μέθοδος γιά να μην...αποκαρδιώνεται:)612:) ο χαϊφαϊντελίστας στηρίζεται στο ν'αντιμετωπίζει τη σχετική ενασχόληση ακριβώς σαν παιχνίδι.

http://www.linkwitzlab.com/rooms.htm
 

Μηνύματα
4.059
Reaction score
777
δηλαδή να ρωτήσω κάτι εγώ?
συμφωνώντας σε αυτό που λέει ο ίαρ για τα μπάσα, σε τί χώρους αντιστοιχούν και τί μεγέθη?
βέβαια γνωρίζω εκ των προτέρων οτι η προσέγγιση είναι πολύ χοντροειδής.
αλλα σαν σχετικό κανόνα?
για ένα δωμάτιο ας πούμε?φτάνει ένα ηχείο 5άιντσο?
για ένα σαλόνι?φτάνουν δύο 8άιντσα?
 

Μηνύματα
943
Reaction score
50
Απάντηση: Μέγεθος δωματίου - ηχείων

Δεν είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση ηχείων δαπέδου προκειμένου ο ήχος τους να ΄΄γεμίσει΄΄(κατά τις δημοφιλείς προτροπές) έναν χώρο 40-50 τ.μ.Η εγκατάσταση μεγάλων ηχείων δαπέδου με πολλαπλά μεγάφωνα επί της μπάφλας συνδέεται με την τάση να τοποθετείται η θέση ακρόασης σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 3 μέτρων,όπου εξασφαλίζεται η ακουστική ενοποίηση των επιμέρους πεδίων που προκύπτουν από τις αντίστοιχες μονάδες(χαμηλά-μεσαία-υψηλά).

Γιά μέγιστη απόσταση ακρόασης μέχρι 3 μέτρα,είναι προτιμότερα ηχεία στα οποία τα ακουστικά κέντρα των μεγαφώνων θα βρίσκονται σε εγγύτητα μεταξύ τους.
Συνεπώς δεν μας ενδιαφέρει το μέγεθος του δωματίου αλλά εστιάζουμε στο κομμάτι του χώρου ακρόασης.

Ένα ξεκίνημα δίχως εξεζητημένα βοηθήματα γίνεται με τη συνδρομή δεύτερου ατόμου το οποίο θα μετακινεί καθρέφτη κατά μήκος των πλαϊνών τοιχωμάτων(οι θέσεις πρώτης ανάκλασης αντιστοιχούν στα σημεία όπου το εκάστοτε ηχείο θα είναι ορατό από τη θέση ακρόασης).
Ωραία ιδέα, κάτσε να το πω στην γυναίκα μου να πάρει τον καθρέφτη να κάνει βόλτες .... :202: ε ρε παντόφλα που θα πέσει:204:

ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες, θα μελετήσω και θα επανέλθω για εξέταση :622:
 

Μηνύματα
6.785
Reaction score
152
Απάντηση: Re: Μέγεθος δωματίου - ηχείων

για ένα δωμάτιο ας πούμε?φτάνει ένα ηχείο 5άιντσο?
για ένα σαλόνι?φτάνουν δύο 8άιντσα?
τι μου θυμιζει αυτο,τι μου θυμιζει.......
Α! ναι....

την απορια που εχω αν στο χωρο μου τα mirage omd-28 με τα δυο τους 8αρια παρα ειναι μεγαλα και αν θα ηταν πιο σοφρων να βαλω τα mirage omd-15 με τα δυο τους 5.5αρια.....
τοτε ομως ειναι που θα μεινω με το ερωτημα αναπαντητο....
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Μηνύματα
3.031.885
Members
38.510
Νεότερο μέλος
who7
Top