Nas - Qnap, Synology, eTrayz

Reaction score
403
Τις τελευταίες 3 μερες διαβαζω τι ειναι τα ΝΑS τι κανουν και ποιο ειναι καταλληλο για την χρηση που θελω. Οσο διαβαζω τοσο πιο πολυ μπερδευομαι με ορους που δεν γνωριζω και ετσι υπαρχει ενας φαυλος κυκλος διαβασματος αλλα και μπερδέματος ταυτοχρονα.

Το σεναριο εχει ως εξής:
Απο εβδομαδα με το καλο μου ερχεται το Logitech Squeezebox Touch και ψαχνω μια λυση για να νοικοκυρέψω την μουσικη συλλογη μου (Flac/mp3) σε ενα μερος και παραλληλα να την προστατεψω απο τυχον χτυπηματα των σκληρων δισκων. Η συλλογη μου φτανει τα 2TB κοντα.

Καποια πραγματα που δινω προτεραιότητα
ασφάλεια δεδομένων (με καποιο ειδος RAID 1 ή 5)
απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω διαδικτύου
δυνατότητα αυτόματου power off από το ups σε περιπτωση πτωση του ρευματος
Να ειναι συμβατο με τον Server του Squeezebox
Σχετικα αθορυβο
Αν υπαρχει application για διαχειρηση μεσω iphone ακομα καλυτερα αλλα δεν ειναι στις προτεραιότητες.

budget: μεχρι 250ε για ενα με 2 σκληρους και μεχρι 450ε για ενα με 4 σκληρους.

Βασικα σκεφτομαι για ενα οικονομικο NAS το οποιο θα ειναι παντα ανοιχτο το οποιο θα εχει την μουσικη συλλογη μου, και ενα LIAN LI EX 50 στο οποιο θελω να βαλω τις ταινιες μου.

Αν συνδεσω ενα Lian li ex μεσω esata ή usb, πανω σε οποιοδηποτε NAS, θα μπορω να τo διαχειρίζομαι (και να κανω stream στο media player μου με κλειστο παντα το pc)

Απο τα διπλα ξεχωριασα
Synology
DS211j
DS211
DS211+

QNAP
TS-219P+
TS-219P
TS-210

eTrayz

Απο τα τετραπλα
Synology
DS411j
DS410
DS411+

QNAP
TS-419P+
TS-419P
TS-410

οσοι εχουν καποιο απο τα παραπανω η γνωριζουν καποιο αλλο πιο αξιολογο ας με ενημερωσουν..

Μηπως αυτα που ζηταω μπορω να τα κανω και χωρίς την χρήση NAS;

τα NAS αφου καταναλωνουν λιγο ρευμα, θα ηταν ιδανικα, για torrent download απο private trackers, αλλα πολυ φοβαμαι οτι δεν θα υποστηριζεται απο καλους trackers οπως hdbits κτλ

Reaction score
5
Απάντηση: Nas - Qnap, Synology, eTrayz

Καποια πραγματα που δινω προτεραιότητα
ασφάλεια δεδομένων (με καποιο ειδος RAID 1 ή 5)
απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω διαδικτύου
δυνατότητα αυτόματου power off από το ups σε περιπτωση πτωση του ρευματος
Να ειναι συμβατο με τον Server του Squeezebox
Σχετικα αθορυβο
Αν υπαρχει application για διαχειρηση μεσω iphone ακομα καλυτερα αλλα δεν ειναι στις προτεραιότητες.

budget: μεχρι 250ε για ενα με 2 σκληρους και μεχρι 450ε για ενα με 4 σκληρους.

Βασικα σκεφτομαι για ενα οικονομικο NAS το οποιο θα ειναι παντα ανοιχτο το οποιο θα εχει την μουσικη συλλογη μου, και ενα LIAN LI EX 50 στο οποιο θελω να βαλω τις ταινιες μου.

Αν συνδεσω ενα Lian li ex μεσω esata ή usb, πανω σε οποιοδηποτε NAS, θα μπορω να τo διαχειρίζομαι (και να κανω stream στο media player μου με κλειστο παντα το pc)
οσοι εχουν καποιο απο τα παραπανω η γνωριζουν καποιο αλλο πιο αξιολογο ας με ενημερωσουν..

Μηπως αυτα που ζηταω μπορω να τα κανω και χωρίς την χρήση NAS;

τα NAS αφου καταναλωνουν λιγο ρευμα, θα ηταν ιδανικα, για torrent download απο private trackers, αλλα πολυ φοβαμαι οτι δεν θα υποστηριζεται απο καλους trackers οπως hdbits κτλ
Γεια σου

Θα συμβάλλω κι εγώ στο μπέρδεμά σου, αλλά και στο ξεμπέρδεμα σου, γιατί ξέρω κάποια πράγματα, αλλά σαφείς απαντήσεις σε όλα δεν έχω.

Με κάποιο παρόμοιο σκεπτικό με το δικό σου (ταινίες, όχι Squeezebox) ξεκίνησα κι εγώ πέρυσι. Στην αρχή προσπάθησα να στήσω Raid5 στο PC μου, αλλά μετά από έναν συνδυασμό ατυχιών (bugs στο software της Intel για το Raid που οδηγούσαν σε check/rebuild όταν κοβόταν το ρεύμα, συχνές διακοπές ρεύματος λόγω βροχών, χρόνοι της τάξης των 2 ημερών για το rebuild κατά τους οποίους δεν είχα PC) άλλαξα πορεία και πήγα σε NAS.

Και πήρα το Promise NS4600. Μετακόμισα τους 3 1.5TB δίσκους της Seagate που είχα στο PC Raid αφού μετέφερα τα δεδομένα του Raid σε έναν 4ο που αγόρασα, στο NAS. Κατόπιν άρχισα να το φορτώνω. Όταν τελείωσα, πέρασα το τελευταίο firmware που μόλις είχε βγει και το ήθελα λόγω νέων δυνατοτήτων. Δοκιμές για ~ 3 ημέρες και μετακόμιση του 4ου άδειου πλέον δίσκου στο NAS και ξεκίνημα της επέκτασησ του file system.
Εκεί ".αμήθηκε" ο Δίας. Λόγω κάποιου bug στο firmware καταλήξαμε με το support 21 ημέρες μετά και άπειρα πειράματα στο ότι θα έπρεπε να ξανακάνω initialize το NAS. Έτσι χάθηκαν όλα τα data μου!

Τέλος πάντων, ένα χρόνο και 2 εκδόσεις firmware μετά έχω να πω ότι σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος. Δυσκοιλιότητες υπήρχαν και θα υπάρχουν, κάποιες λύθηκαν και με κάποιες έμαθα να ζω. Σαν σκέτο NAS είναι καλό και γρήγορο, και με το νέο XFS file system
(With SR1 we moved to XFS file system from ext3. Ext3 is not a very stable file system in terms of error handling. XFS is far more robust, better performance, strong error handling and less prone to corruption. To use XFS you must create a new array which means you must back up. Even handles power loss much better resulting in far less checking on the next boot)
είναι και πολύ σταθερό. Με το τελευταίο firmware λύθηκαν και κάτι προβλήματα στον DLNA 1.5 server, και επιτέλους όταν κάνεις browse στον DLNA βγάζει τις ταινίες (folders) ταξινομημένες κατά όνομα και όχι κατα ημερομηνία όπως ήταν μέχρι πρότινος.
Squeezebox server έχει, και μάλιστα λένε ότι είναι καλός, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Επίσης iTunes server (συμπαθές), ML Donkey torrent & emule download client (άμα το μάθεις δουλεύει καλά, αλλά όχι σε password torrent servers), MySQL database server (καλό), και WEB server (καλός).
Αυτόματο power off από το ups κάνει αρκεί να είναι APC (τέτοιο πήρα) και ρυθμίζεται και πότε θες να κλείσει. Επίσης υποστηρίζει Wake On LAN.

Ακόμη, αρκετά αθόρυβο (εκτός από το καλοκαίρι που σε έντονη λειτουργία ανεβάζει θερμοκρασία, άρα και στροφές ανεμιστήρα), μικρή κατανάλωση ρεύματος, διαχείριση μέσω WEB, άρα με dyndns θα μπορείς να το διαχειρίζεσαι με τον Safari του iPhone από οπουδήποτε, αν και το βρίσκω λίγο περίπλοκο. Υπάρχει όμως DLNA εφαρμογή για το iPhone.
btw. Η QNAP έχει εφαρμογή διαχείρισης στο iPhone για τα NAS της. Κατέβασε την και δες το demo.

Τώρα τα κατά.
- Όμορφο στην εμφάνιση αλλά λίγο ευτελές στην ποιότητα.
- Δεν έχει 2 LAN πόρτες. Πολλά QNAP ναι.
- Ακόμη δεν έχω βγάλει άκρη αν υποστηρίζει/θα υποστηρίξει δίσκους μεγαλύτερους των 2TB (4k sector size). Η QNAP ναι.
- Δεν ξέρω ακόμη αν μπορεί να επεκταθεί με χρήση άλλου NAS ή DAS. Το ψάχνω. Τα QNAP σίγουρα οπότε μάλλον (επειδή έχω 10% χώρο μόνο πλέον) το επόμενο μου θα είναι QNAP και το Promise θα γίνει iSCSI client και dynamic disk του QNAP.

Τέλος :107:, απο τιμή σκίζει 380€ με τα μεταφορικά από Γερμανία, όταν τα αντίστοιχα QNAP ξεκινάνε από τα 490€

Περιμένω ερωτήσεις σου (αν έχεις ακόμη)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.532

Με τον καιρό μου έχει δημιουργηθεί η αίσθηση, πως είναι καλύτερο ένα εργοστασιακό NAS (Western Digital, Seagate). Για τέτοια, περίπλοκη υλοποίηση, ο μόνος τρίτος κατασκευαστής που θα εμπιστευόμουν είναι η Cisco...

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

Δεν κάνεις συστοιχία RAID χωρίς UPS με δυνατότητα αυτόματου shutdown στο PC ή στο NAS.
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα NAS δεν είναι και τόσο βολικά τελικά, προτιμώ ένα PC σε ρόλο file-media server με το οποίο έχεις κάθε στιγμή πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

Reaction score
5

Δεν κάνεις συστοιχία RAID χωρίς UPS με δυνατότητα αυτόματου shutdown στο PC ή στο NAS.
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα NAS δεν είναι και τόσο βολικά τελικά, προτιμώ ένα PC σε ρόλο file-media server με το οποίο έχεις κάθε στιγμή πλήρη έλεγχο της κατάστασης.
Καλά τα λές, αλλά λίγο απόλυτα. UPS στα μηχανήματα μου έχω, και καλό. Άλλα έλα που ακόμη δεν έχω βρεί τρόπο να υπάρχει γενική δυνατότητα αυτόματου shutdown για όλα. Τα NAS θέλουν σύνδεση USB με το UPS, αλλά στερούνται δυνατότητας να στείλουν ή να ακούσουν shutdown σήμα σε / από άλλες συσκευές. Για SOHO περιβάλλον μιλάμε, πόσα UPS θα έχεις? Εγώ τελικά έχω συνδέσει το UPS στο PC για να κάνει auto shutdown, και με το μέγεθος του UPS μου το NAS δουλεύει χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, δεν το έχω μετρήσει. Μία φορά έτυχε να γίνει μεγάλη διακοπή και έλειπα, έ το βρήκα κλειστό. Στο power up έκανρ 5 λεπτά file system check και όλα OK.

PC σε ρόλo file/media server με κατανάλωση ~35W, χωρίς να κάνει το χώρο φούρνο το καλοκαίρι, αθόρυβο, με hardware raid σε αυτή την κατηγορία τιμής? Θέλω κι εγώ ένα.

Με τον καιρό μου έχει δημιουργηθεί η αίσθηση, πως είναι καλύτερο ένα εργοστασιακό NAS (Western Digital, Seagate). Για τέτοια, περίπλοκη υλοποίηση, ο μόνος τρίτος κατασκευαστής που θα εμπιστευόμουν είναι η Cisco...
WD, Seagate ξέχασέ τα. Μιά συστοιχία δίσκων του κάθε κατασκευαστή είναι, χωρίς firmware updates (κάτι κάνει τελευταία η WD), χωρίς καμμία πιθανότητα να υποστηρίξουν τους 3TB δίσκους (άποψή μου) και με απολύτως τα βασικά στο software. Αν θέλεις μόνο Active Directory, Backup, iTunes και DLNA (έτσι κι έτσι) καλά είναι. Αλλά μέχρι εκεί, και χωρίς σοβαρές επιδόσεις.

Το CISCO καλό φαίνεται αλλά όχι για SOHO. Καλή κατασκευή, υποστηρίζει network ups, αλλά στο λογισμικό - σπαρτιάτικο, δές εδώ. Και είναι καλό γιατί είναι QNAP OEM!!!

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

Η Qnap π.χ. στα SOHO NAS χρησιμοποιεί πολύ αδύναμους επεξεργαστές, στα μεγαλύτερα SMB χρησιμοποιεί Intel Atom.
Hardware RAID controllers έχουν αυτή τη στιγμή το 99.99999% των μητρικών που κυκλοφορούν, εξάλλου οι λύσεις που συναντάς στα SOHO NAS δεν είναι και οι καλύτερες.
Με την χρήση μιας μητρικής με Intel Atom ή με AMD Fusion APU θα έχεις πολύ χαμηλή κατανάλωση, σίγουρα όχι 35W, όχι όμως πάνω από 50-60W.

Reaction score
5

Hardware RAID controllers έχουν αυτή τη στιγμή το 99.99999% των μητρικών που κυκλοφορούν, εξάλλου οι λύσεις που συναντάς στα SOHO NAS δεν είναι και οι καλύτερες.
Sorry αγαπητέ, αλλά πρέπει να σφυρίξω φάουλ!
Το κομμάτι ICH9R/ICH10R των chipset της Intel μόνο hardware RAID δεν είναι. Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός controller στις XOR εντολές και την διαχείριση του RAID.
Απο την άλλη, ούτε software RAID δεν είναι, γιατί δεν γίνεται με κάποια εφαρμογή.
Γι' αυτό και ονομάζεται firmware RAID, γιατί μέσα στον κώδικα του BIOS υπάρχει και ο κώδικας του RAID που τρέχει στην CPU (γι'αυτό και ενίοτε την γονατίζει) χρησιμοποιώντας τα ειδικα I/O χαρακτηριστικά του chipset.
Τέλος, το firmware αυτό αναβαθμίζεται μέσω BIOS update.

Πάμε τώρα και στο penalty.
"The SmartStor NS4600’s architecture is based on the High performance Intel Tolapai SoC 600Mhz and the Promise PDC42819 Serial ATA RAID Controller"
Τουλάχιστον το δικό μου NAS που είναι της Promise, που φτιάχνει RAID controllers, έχει κανονικά hardware RAID. Και τα άλλα πάντως έχουν, εξ'ου και οι καλές επιδόσης στην εγγραφή αλλα και σε πιθανό rebuild.

Reaction score
4

Πολύ σωστά τα λες αμα θέλεις την άποψη μου. Όλα τα και καλά NAS που έχουν την δυνατότητα να βάζεις δίσκους και να κάνεις Rade sets είναι για τα μπάζα για να μην πω ότι μπορεί να μπλέξεις πολύ άσχημα όταν βάζεις άσχετους σκληρούς μέσα με διαφορετικά firmwares.

Έχω δουλέψει αρκετά WD NAS του κουτιού χωρίς προβλήματα.Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα NAS της Seagate γενικός είναι απαράδεκτη εταιρία με πολλά bags και ατελείωτα κουφά προβλήματα που οφείλονται σε χοντρά λάθη στα firwares που βγάζουν.Αν διαβάσεις λίγο θα πάθεις σοκ. Ακόμα και με απλούς εξωτερικούς σκληρούς έχουν θέματα.

Μια συμβουλή παιδιά όταν αγοράζετε NAS που παίρνουν σκληρούς πρώτα κάντε το firmware update και μετά κάνετε οτιδήποτε άλλο. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε να κάνετε firmware updates από την στιγμή που έχετε κάνει rade sets και έχετε data μέσα στους σκληρούς γιατί αν κάτι δεν πάει καλά πάνε τα data.

Υ.Γ.
Καλό θα ήταν όταν βάζετε σκληρούς της ιδίας εταιρίας σε NAS να βεβηλώνεται ότι φοράνε (οι σκληροί) το ίδιο firmware. Είναι πολύ βασικό για την σωστή λειτουργιά του NAS.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

Sorry αγαπητέ, αλλά πρέπει να σφυρίξω φάουλ!
Το κομμάτι ICH9R/ICH10R των chipset της Intel μόνο hardware RAID δεν είναι. Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός controller στις XOR εντολές και την διαχείριση του RAID.
Απο την άλλη, ούτε software RAID δεν είναι, γιατί δεν γίνεται με κάποια εφαρμογή.
Γι' αυτό και ονομάζεται firmware RAID, γιατί μέσα στον κώδικα του BIOS υπάρχει και ο κώδικας του RAID που τρέχει στην CPU (γι'αυτό και ενίοτε την γονατίζει) χρησιμοποιώντας τα ειδικα I/O χαρακτηριστικά του chipset.
Τέλος, το firmware αυτό αναβαθμίζεται μέσω BIOS update.

Πάμε τώρα και στο penalty.
"The SmartStor NS4600’s architecture is based on the High performance Intel Tolapai SoC 600Mhz and the Promise PDC42819 Serial ATA RAID Controller"
Τουλάχιστον το δικό μου NAS που είναι της Promise, που φτιάχνει RAID controllers, έχει κανονικά hardware RAID. Και τα άλλα πάντως έχουν, εξ'ου και οι καλές επιδόσης στην εγγραφή αλλα και σε πιθανό rebuild.
Βασικά να ξεκαθαρίσουμε τι είναι το hardware RAID και τι είναι το hardware accelerated RAID.
Hardware RAID έχουμε όταν υπάρχει κάποιος storage controller που υποστηρίζει την δημιουργία και την διαχείριση συστοιχίας RAID.
Το SmartStore NS4600(review) είναι στην ουσία ένα PC στο οποίο έχουν προσθέσει έναν hardware RAID controller, το ολοκληρωμένο PDC42819 έχει αντίστοιχες δυνατότητες με τα ICH9/ICH10, δες τις κάρτες της Promise FastTrack 2650/4650 που το χρησιμοποιούν, τους υπολογισμούς XOR τους αναλαμβάνει ο επεξεργαστής του συστήματος και όχι το ολοκληρωμένο του storage controller.

Για hardware accelerated RAID πρέπει να έχεις storage controller που να έχει hardware XOR engine, π.χ. δες τις κάρτες της Promise SuperTrack 4650/8650.
Γενικά δεν υπάρχει σε SOHO NAS storage controller με hardware XOR engine.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.165

Σφήνα στην κουβέντα σας. Αξιόπιστο και κάνει αυτά που θέλει ο topic starter (ή, τουλάχιστον, τα περισσότερα από αυτά).

Reaction score
2
απο τα παραπανω τα καλυτερα ειναι τα Qnap. ειναι ακριβα ομως.
αλλιως κοιτας και σε λυσεις freenas για οικονομικοτερα, αλλα θελει λιγο παιδεμα παραπανω.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Καλώς ήρθες στο AVSite, θα σε παρακαλούσα να γράφεις Ελληνικά...

Τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις;

Reaction score
0
kalhmera

shgnomh den exo ellhnika ston ypologisth exo ena thema me to nas moy edo kai kanena mhna eno einai gematos 4 tera sto nasaki se ena raid.Moy bgazei to fotaki (ergaleio) kokkino kai ola ta ypolipa mple kai anabozbinoyn den mporo na do ta arxeia sto nas kai otan mpeno sthn selida toy apo to net kai to anigo moy bgazei ayto This tree only expands or contracts with DHTML capable browsers kai otan pao na do aspoymai protocol control moy leei oti the file system contains errors den ksero peia ti na kano meno kai sto eksoteriko kai den exo kapoion na me boeithisei an kapoios mporei na me help tha toy eimai pollh eygnomon

Reaction score
248
Καλημέρα,

Επειδή έχω ήδη 2 τέτοια στημένα σπίτι μου,

ρίχτε μια ματιά στο www.freenas.org

Την υλοποίηση την έχω κάνει σε 2 HP MicroServer N36L & N40L. Έχω συνολικά 6 δίσκους των 2 ΤΒ στο κάθε NAS + PCIe SSD Cache και η ωφέλιμη χωρητικότητα που μου δίνει το κάθε ένα NAS είναι 8.52ΤΒ με το παραπάνω configuration. Επειδή η δουλειά μου είναι η πληροφορική και συγκεκριμένα έχω ασχοληθεί επί σειρά ετών με το Disaster Recovery, έχω μάθει να μην ανέχομαι τα λεγόμενα SPOF (Single Ponts of Failure).

Τα volumes που θεωρώ ποιό critical που περιέχουν τις οικογενειακές φωτογραφίες / δεδομένα τα έχω ορίσει έτσι ώστε να κάνουν replicate από το ένα NAS στο άλλο σε ωριαάια βάση, έτσι λοιπόν ελαχιστοποιώ τις πιθανότητες απώλειας δεδομένων ακόμα και από την ολοκληρωτική καταστροφή του ενός εκ των 2 NAS. Αντίστοιχα τα NAS βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους του σπιτιού και σε διαφορετική φάση ρεύματος. Η κατανάλωση ενέργειας είναι "τυπική", και αντίστοιχα τα επίπεδα θορύβου είναι σχεδόν μηδενικά. Το κόστος ενός N54L είναι περίπου 180€, και επιπλέον της αγοράς του προτείνω την αναβάθμιση μνήμης σε 8GB με κόστος περίπου 80€. Στο σύνολο λοιπόν των 260€ το μόνο κόστος παραπάνω είναι η απόκτηση δίσκων. Τα συγκεκριμένα "κουτάκια" υποστηρίζουν δίσκους μέχρι και 4ΤΒ -ανεξαρτήτως του τι γράφεται στο website της ΗΡ- και επεξεργαστικά είναι υπεραρκετά για τις ανάγκες αυτές. Εξαλλου, όλη η μαγεία είναι στο λογισμικό.

Το δε λογισμικό -freenas- βασίζεται σε υλοποίηση του ZFS επάνω σε FreeBSD. Το ZFS είναι μια από τις καλύτερες τεχνολογίες που ανέπτυξε ποτέ η SUN, πρωτού βέβαια την αγοάσει η Oracle και την ισωπεδώσει. Το performance είναι απίστευτο και ο περιοριστικός παράγοντας είναι συνήθως το LAN σας. Ενδεικτικά θα σας πω ότι σε copy από το gigabit lan βλέπω χρόνους διαμεταγωγής της τάξεως των 85ΜΒ/sec σε write operations. Με την προσθήκη και των PCIe SSD που έχω απλά η έννοια του buffering κατά την ταυτόχρονη αναπαραγωγή ταινιών (50GB .ISO) δεν υφίσταται, ενώ ταυτοχρονα κάνω background tasks όπως copy / snapshots / replication.

Στο κομμάτι του multimedia, υπάρχουν DLNA plugins ακόμα και Plex Media Servers για την υλοποίηση του freenas.

Σε λεπτομερές configuration δεν θα μπώ, το wiki του freenas είναι κατατοπιστικότατο. Θεωρώ την παραπάνω λύση ως την πλεόν καλύτερη δεδομένου του κόστους / ασφάλειας των δεδομένων / δυνατοτήτων παραμετροποίησης.

Φιλικά,

Γιώργος

Reaction score
403
Το zfs δυστυχώς δεν ειναι καθόλου ευέλικτα με τους δισκους. Επίσης λόγω του οτι ειναι απαιτητικα σε μνήμη πρεπει όπως πολυ σωστα επισημάνθηκε να αγοραστεί έξτρα μνήμη για τον εξαιρετικό hp microserver. Έτσι το κοςτος εκτοξεύεται στα 260+€!

Με αυτα τα χρήματα αγοράζουμε ενα 4απλο synology nas πχ ds413j που κάνει πολυ περισσότερα πράγματα με πολυ πιο εύκολη διαχείρηση (app για smartphone/tablet κτλ) και παράμετροποίηση και το support της synology σε οτι χρειαστούμε.

Αν παλι δεν αρκούμαστε στο 4απλο και θελουμε κατι παραπάνω (6απλο) μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο hp microserver το XPEnology (το λειτουργικό της synology) μάλιστα ειναι δωρεάν ετςι το κοςτος πέφτει στα ~180€. Φυςικα έτσι δεν έχουμε το support και την εγγύηση της synology.

Τέλος στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις και να συγκρίνεις και άλλες λύσεις. http://snapraid.sourceforge.net/compare.html

Reaction score
248
Συμφωνώ στα περί ευελιξίας του ZFS μόνο ως προς το expansion του zVol στην πορεία. Έχω καταφύγει 2 φορές στο ολοκληρωτικό backup των NAS και δημιουργία από το 0 για να προσθέσω έναν επιπλέον δίσκο. Για αυτόν τον λόγο το 2ο το έστησα με το καλημέρα με 6 δίσκους και τελείωσα. Αν από την άλλη θέλεις να αντικαταστήσεις ΟΛΟΥΣ τους δίσκους με μεγαλύτερους, αυτή η δυνατότητα είναι σχετικά εύκολη. Είναι ένα από τα επόμενα projects να αντικαταστήσω τους 2ΤΒ WB RED του ενός συστήματος με 3ΤΒ Barracuda. Την "αδυναμία" συνδιασμού δίσκων διαφορετικής χωρητικότητας δεν την θεωρώ μείον στο ZFS. Γίνεται για λόγους performance, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα περισσότερα Storage Array's που σέβονται τους εαυτούς τους.

Κατά τα λοιπά. την διαχείριση από IOS δεν την χρειάζομαι, τα IOS devices τα χρησιμοποιώ σαν Remotes και τίποτα παραπάνω, για αναπαραγωγή δεδομένων έχω ένα σκασμό από άλλα devices στο σπίτι.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
kalhmera

shgnomh den exo ellhnika ston ypologisth exo ena thema me to nas moy edo kai kanena mhna eno einai gematos 4 tera sto nasaki se ena raid.Moy bgazei to fotaki (ergaleio) kokkino kai ola ta ypolipa mple kai anabozbinoyn den mporo na do ta arxeia sto nas kai otan mpeno sthn selida toy apo to net kai to anigo moy bgazei ayto This tree only expands or contracts with DHTML capable browsers kai otan pao na do aspoymai protocol control moy leei oti the file system contains errors den ksero peia ti na kano meno kai sto eksoteriko kai den exo kapoion na me boeithisei an kapoios mporei na me help tha toy eimai pollh eygnomon
από το manual σελ. 216-217
8.2 Checking the System Status LED
The SmartStor system status LED (see Figure 1.) reports the condition of the
Enclosure fan and power supply:
․ Blue(NS4600)/Green(NS2600) - Normal Enclosure function
․ Amber - There is a problem with the fan or power supply
․ Red - The fan, power supply, or file system has failed.
The system status LED blinks red three times when you click the Locate NAS
icon in SmartNAVI or the Locate button in WebPASM.
If your SmartStor is configured to work with a UPS, it will continue to run after a
power supply failure.

Reaction score
0
από το manual σελ. 216-217
8.2 Checking the System Status LED
The SmartStor system status LED (see Figure 1.) reports the condition of the
Enclosure fan and power supply:
․ Blue(NS4600)/Green(NS2600) - Normal Enclosure function
․ Amber - There is a problem with the fan or power supply
․ Red - The fan, power supply, or file system has failed.
The system status LED blinks red three times when you click the Locate NAS
icon in SmartNAVI or the Locate button in WebPASM.
If your SmartStor is configured to work with a UPS, it will continue to run after a
power supply failure.
den me bohthaei ayto na parei kati allo den yparxei na mporeso na to ftiakso ?

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Τι άλλο να υπάρχει?
Η Promise αναφέρει ξεκάθαρα τα πιθανά προβλήματα που έχουν προκύψει όταν το System LED είναι κόκκινο: ανεμιστήρας, τροφοδοτικό ή file system

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.286
Members
38.445
Νεότερο μέλος
brahamos