αγορα nikon d90.προτασεις για 3-4 φακους!!!

Reaction score
17
αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι σχετικα με τους φακους της nikon d90 που αποφασισα να παρω!

απο ενα μικρο διαβασμα που εκανα και κοιταζοντας τις αναγκες μου κατεληξα σε καποιες κατηγοριες φακων και σε καποιες σκεψεις.
αυτο που θα ηθελα να μου πειτε ειναι αν οι σκεψεις αυτες ειναι σωστες και να μου προτεινετε εναλλακτικες λυσεις στην καθε κατηγορια,στα λεφτα που μπορω.

1)καταρχην σκεφτηκα να παρω τον Nikon 16-85 VR(κοντα στα 560 ευρω αν ειδα καλα).διαβασα οτι ειναι παρα πολυ καλος και τον προτιμω στην θεση του απλου φακου 18-55 που εχει το κιτ.(ή ακομα και του απλου 18-105 που εχουν καποια αλλα κιτ με την d90)
-----------------------------------
2)δευτερον νομιζω πως θα χρειαστω εναν ευρυγωνιο για κλειστους και σχετικα σκοτεινους χωρους.
βρηκα σαν καλες επιλογες αυτους:

>nikon AFS 35 1.8(180 ευρώ)
>Sigma 20 1.8(545 ευρω)

καποια αλλη προταση σε αυτα τα λεφτα;ειναι οντως καλοι οι παραπανω;
------------------------------------
3)τριτον διαβασα οτι αν δεν παρεις εναν φακο συγκεκριμενα για "πορτραίτο",αυτο θα βγαινει καπως ..σφιχτο και γενικα οχι τοσο αντιπροσωπευτικο.

αυτο που ειδα και θελω να μου πειτε αν ισχυει ειναι οτι(το κανω copy paste)

"""γι αυτην την δουλεια χρειάζεσαι ένα φακό με μεγάλο διάφραγμα, για να θολώνει καλά το φόντο ώστε να αναδεικνύεται το θέμα σου και να ειναι από 60-105 mm.

Ή να παρεις έναν γρήγορο στάνταρ ζουμ.πιο οικονομικοί οι Sigma 18-50/2.8(400 ευρω) και Tamron 17-50/2.8(442 ευρω).

και προσθέτως έναν 85/1.8 (όποιο σύστημα και εάν διαλέγεις).(Σε σταθερο,o sigma ειναι μονοδρομος.)"""

αυτο που θελω να ρωτησω εδω ειναι για ποιον ακριβως λογο και για πορτραιτο παντα,χρειαζεσαι(συμφωνα παντα με την παραπανω αποψη),εναν 60-105mm και προσθετως εναν 85/1.8.

τι ακριβως διαφορες θα δω στον καθε φακο;
---------------------------
4)τεταρτον ο tamron 70-200 ειναι ενας τηλεφακος που κανει και καλη δουλεια σαν macro;αυτον μαλλον θα τον παρω γιατι ειδα οτι οι πιο πολλοι τον προτιμουν.
---------------------------------
5)καποιος απο τους παραπανω φακους με καλυπτει στην κατηγορια super zoom?

συγνωμη αν καποιες ερωτησεις ειναι καπως ασχετες και ..οτι να ναι,απλα θελω να βγαλω μια ακρη με τους φακους πριν τους παρω.ξερω οτι ειναι καλη επενδυση ενας καλος φακος (εκτος παντα απο ενα καλω σωμα και τις γνωσεις του πως θα τα χρησιμοποιησεις ολα αυτα)

ευχαριστω για τον χρονο σας!

τακης:109:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.194
Απάντηση: αγορα nikon d90.προτασεις για 3-4 φακους!!!

το ιδανικό εστιακό μήκος για πορτραίτο είναι το 135mm (στην αναλογία των 35mm). Ένα f της τάξης του 2,8 είναι αρκετό, αν και κάποιοι θέλουν f2.

ο 35 δεν είναι ευρυγώνιος. κι άμα πάρεις τον 16-85, κι έχεις ένα 16, τι να το κάνεις το 35 ή το 20? σε δουλειά να βρίσκεσαι?

αμα γράφει "μάκρο" ο φακός, είναι "μάκρο", τι άλλο να πω, δε ξέρω.

σούπερ ζουμ? δηλαδή? να είναι ζουμ χ10? δε κατάλαβα τι λες...

Πολύ χαοτικό ρε παιδί μου το ποστ σου, κάτσε να το δω αύριο καλύτερα...

Reaction score
17

χαχαχα..εχεις δικιο οσο για το σουπερ ζουμ ξεχνα το εριξα μια γρηγορη αναγνωση και κτλω οτι ρωτησα οτι ναναι...τακης απο ..καλαμαριά..;-)

για τον tamron ρωτησα για macro επειδη σε ενα online μαγαζι τον ειδα γραμμενο ετσι:"AF SP 70-200MM F/2.8 DI LD (IF) MACRO"

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.076

Θα έλεγα για αρχή να περιοριστείς σε έναν 18-105vr και τον 35/1.8 για στάνταρ σταθερό.

Μην πάρεις τον Ταμρον 70-200 (ή οποιονδήποτε ζουμ 70-200/2.8) εκτός εάν ξέρεις τι θέλεις. Ούτε και τον Σίγμα 20/1.8. Δεν υπάρχει λόγος να έχεις FF φακούς (που καλύπτουν όλο το κάδρο του φορμά 135 εννοώ) εάν πάρεις τη D90.
Εξαιρετική εναλλακτική είναι ο Τάμρον 17-50/2.8, ο απλός ή η νεώτερη έκδοση VC (με σταθεροποίηση). Όπως και ο Sigma 17-50/2.8 OS, αλλά ακριβότερος αυτός. Σε καλό συμαζεμένο τελε-ζουμ μπορείς να δεις τον Sigma 50-150/2.8 (αλλά έχει πρόσφατα καταργηθεί και θα πρέπει να τον ψάξεις μεταχειρισμένο) ή τον Tokina 50-135/2.8 (φακοί για DX φορμά).

Reaction score
17

Δεν υπάρχει λόγος να έχεις FF φακούς (που καλύπτουν όλο το κάδρο του φορμά 135 εννοώ) εάν πάρεις τη D90.
εδω με επιασες τελειως αδιαβαστο...
οκ αλλα περνωντας τους 2 που μου προτεινες και διαβαζωντας αυτο που μου ειπαν(copy-paste):

"Λάβε υπόψιν ότι η D90 έχει μικρότερο αισθητήρα, επομένως για να συγκρίνεις ως προς τη γωνία λήψεως τους φακούς σε σχέση με φιλμ 35 mm (ή ψηφιακή μηχανή full frame) πρέπει να πολλαπλασιάσεις τις εστιακές αποστάσεις επί 1,5. Τότε ο 35mm δεν είναι πια ευρυγώνιος αλλά "βλέπει" όπως ο 50 mm σε μηχανή 35 mm. Για τον ίδιο λόγο τα 16 mm "βλέπουν" σαν 24 mm σε μηχανή 35 mm."

...δεν θα εχω μικρο προβλημα με ευριγωνιες ληψεις;(αφου συμφωνα με το παραπανω ο 18-105 θα βλεπει σαν 27 και 157)

μπορεις να μου πεις τι ακριβως σημαινει το DX φορμα;

σε ευχαριστω πολυ!

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.076

DX είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Νίκον για να περιγράψει το APS φορμά.
"Πλήρες" είναι το φορμά 135 -του φωτογραφικού φιλμ δηλαδή των 35mm- όπου η Νίκον χρησιμοποιεί τον όρο "FX". APS είναι το φιλμ "μισού" φορμά, και αντίστοιχα ονομάζουν τις μηχανές με αισθητήρα τέτοιας (ή περίπου τέτοιας) διαστασης.

Όταν τώρα λέμε για φακό "Full Frame", εννοούμε φακό του οποίου ο κύκλος (η εικόνα που προβάλλει) καλύπτει τις διαστάσεις του φορμά 135. Όταν μιλάμε για φακό DX ή APS, εννοούμε, αντίστοιχα, όταν εξ αρχής έχει κατασκευαστεί για να καλύψει το μικρότερο φορμά (δηλαδή δεν μπορεί να μπει σε μηχανή FX γιατί δεν μπορεί να καλύψει το καρέ).
Εννοείται ότι οι φακοί DX (ή όπως τους ονομάζει κάθε εταιρεία) έχουν πλεονέκτημα το σαφώς μικρότερο μέγεθος. Οι φακοί FX φορεμένοι σε σώμα DX, έχουν κατά κανόνα το από κατασκευής τους πλεονέκτημα της μικρότερης διαφοράς απόδοσης κέντρου-άκρων και του μικρότερου βινιεταρίσματος (το σκοτείνιασμα των άκρων). Αλλά λόγω των διαστάσεων και βάρους τους -έχουν φτιαχτεί όπως είπαμε για να καλύψουν ένα μεγαλύτερο φορμά και ως εκ τούτου είναι πιο μεγάλοι- προσωπικώς θεωρώ πως δεν έχει νόημα, ειδικώς σε μικρά εστιακά μήκη, να επενδύουμε σε τέτοιους φακούς -εκτός εάν σκοπεύουμε να κινηθούμε μελλοντικά προς FX σώμα και τους βλέπουμε σαν επένδυση, δίλημμα που υπήρχε κυρίως παλιότερα, όταν δεν υπήρχε επαρκής γκάμα φακών ειδικά για DX.

Όσο για τις "μετατροπές-πολλαπλασιασμούς" που σου είπαν, μάλλον δεν έχεις καταλάβει καλά ή δεν κατάλαβαν καλά αυτοί που στα είπαν: όλους τους φακούς τους πολλαπλασιάζεις με τον συντελεστή κροπ (1.5x για τη μηχανή σου), όχι μόνο τους DX. Και ο 20ρης που είπες, καίτοι φακός FX, θα σου δώσει κάδρο 30mm στη μηχανή σου.
18-105 (αντίστοιχα με 27-157 όπως σωστά γράφεις σε φιλμ 35mm) είναι καλό εύρος, θεωρώ, και αρχίζει από αρκετά ευρυγώνιο. Εάν θέλεις πιο ευρυγώνιο, οι 17-50 που σου είπα παραπάνω δίνουν ελαφρώς πιο ανοικτό κάδρο (αντίστοιχο με 26mm -δεν είναι ακριβώς 1.5x ο συντελεστής, αλλά περίπου 1.53x). Υπάρχει και ο πολύ καλός 16-85vr της Νίκον, ακόμη πιο καλός και πιο ευρυγώνιος all-around. Μετά πηγαίνεις σε ιδιαίτερο υπερευρυγώνιο φακό, όπου επίσης υπάρχουν αρκετές (τουλάχιστον 4-5) επιλογές.

Reaction score
17

σε ευχαριστω παρα πολυ που καθησες και μου εγραψες ολα τα παραπανω..και εγω για τον nikon 16-85 vr διαβασα πολλα καλα και σε αυτον προσανατολιζομαι να σου πω την αληθεια...
απλα νομιζα πως ακομα και σε μηχανες που δεν ειναι FF,πρεπει να αποφευγεις τους ζουμ και να παιρνεις σταθερους για να εχεις ποιοτητα...

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.076

Αυτό το τελευταίο για τους ζουμ, είναι αντίληψη παλιά.
Πλέον οι ζουμ έχουν εξελιχθεί πολύ, ειδικά σε ανάλυση δεν υπάρχει κανένα θέμα στους καλούς ζουμ.

Ως πιο σύνθετες σχεδιάσεις, με πολύ περισσότερα οπτικά στοιχεία (μερικοί έχουν 20 ή και παραπάνω!), κατά κανόνα (χωρίς να υπάρχει πάλι τίποτα απόλυτο) υστερούν στην ομαλότητα του φόντου ("bokeh" όπως είναι της μοδός να ονομάζεται), στην αντίσταση σε θάμβωση και στη συνεργασία τους -οι τελε-ζουμ- με τηλεμετατροπείς.

Αυτά για τους πιο "συντηρητικού" εύρους ζουμ, στους σουπερ-ζουμ (πχ 18-200) τα πράγματα αλλάζουν, μοιραία γίνονται παραχωρήσεις παντού.

Οι σταθεροί έχουν σαφές πλεονέκτημα στο μέγεθος και στη φωτεινότητα.
Από την άλλη, πάλι, οι ζουμ φτιάχτηκαν με τους επαγγελματίες κατά νου, ως ερασιτέχνης με 3 σταθερούς και τα ποδαράκια σου είσαι καλυμμένος. Αλλά... από τη μια μάθαμε όλοι στην ευκολία και δεν κουνιόμαστε από τη θέση μας λες και μας κάρφωσαν, από την άλλη οι περισσότεροι έχουν μια απίστευτη φοβία με την αλλαγή φακών, λες και θα παρεισφρήσουν τίποτα αράχνες μέσα στο σώμα έτσι και του κάνουμε 2-3 αλλαγές φακών.

Reaction score
17

για τον nikon 16-85 vr διαβασα τα εξης αρνητικα:

""""α) εαν θέλεις να έχεις πολύ μικρό βάθος πεδίου για να τονίζεται το θέμα σου δεν νομίζω να σε ικανοποιήσει (εκτός και εαν τα αντικείμενα του φόντου είναι πολύ μακριά από το θέμα).
β) παρουσιάζει κάποιες παραμορφώσεις στα 2 άκρα του (16 και 85).
γ) δεν ειναι φωτεινός φακός λόγω των τιμών του διαφράγματος που έχει.

H επιλογή ενός prime με μεγάλο (ανοιχτό) διάφραγμα f1.4-1.8 θα σου δώσει τον έλεγχο στο βάθος πεδίου, καθώς και δυνατότητα να τραβάς σε χαμηλό φωτισμό."""

..και επηρεασμενος απο κατι που ειπε ο ken rockwell:"Today I realize that a 20mm, 50mm and 85mm are all I need, and by carrying less, I change fewer lenses and thus miss fewer pictures."νομιζω οτι καταληγω σε πρωτη φαση στους:

1)για ευριγώνιο τον tokina AT-X 11mm-16mmf2.8 (IF) DX 595 ευρω.

2)τον Nikon 35mm f/1.8 DX 189ευρω

3)τον nikon AF 50mm f/1.8D 114€

4)και ΙΣΩΣ έναν nikon AF 85mmf/1.8D 395€.αυτος ο φακος που στην ουσια στην d90,δινει 127mm μπορεις να πεις οτι κανει και για τηλεφακος ετσι;

ασχετο αλλα οι φωτογραφιες στο παρακατω λινκ με τον AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR,λετε να ειναι οντως της d90?

http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d90/sample.htm

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.076

Πρώτον μην πολυδίνεις βάρος στον Ρόκουελ. Δεν είναι και ο σοβαρότερος των ρηβιούερς (βασικά δεν είναι ρηβιούερ).
Δεύτερον, εάν είσαι αρχάριος, μην πας κατευθείαν σε ξεχωριστούς φακούς.
Ο 18-105 θα σου κάνει μια χαρά, και ο 35/1.8 είναι φθηνός και άριστος για χρήση σε ανοικτά διαφράγματα, αντιστοιχεί στο κλασικό νορμάλ εστιακό μήκος, θα μάθεις πολλά με αυτόν. Αντί για τον 18-105 εάν έχεις χρήματα πηγαίνεις στον 16-85 και δεν θα το μετανιώσεις, ό,τι και να πάρεις μετά θα σου μείνει τουλάχιστον σαν travel lens. Τώρα για το ξεφοντάρισμα που λες, ε δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα δικά μας, εάν είχε σταθερό διάφραγμα 2.8 θα ζύγιζε ενάμιση κιλό και θα κόστιζε κανένα τριχίλιαρο (εάν ήταν δυνατή η κατασκευή του).

Reaction score
17

ξερεις τι γινεται ομως;καταρχην δεν εισαι ο πρωτος που μου προτεινει κατι τετοιο αρα για να το λες κατι ξερεις....

αλλα αν πχ παρω οπως μου λες τους:
-------------------------------------
1)τον 16-85 VR sta 564 ευρω και
2)τον 35/1.8 για στάνταρ σταθερό στα 189 καλυπτω τις περιοχες απο 24mm εως 128mm και στα λεφτα ειμαι στα 753 ευρω.

με αυτο που προτεινα εγω δηλαδη:

καλυπτω και με σταθερους κιολας φακους ακομα και ..πολυ ευριγωνια δηλαδη απο 16mm μεχρι και 75mm με 898 ευρω(145 ευρω περισσοτερα)

απλα χανω το ευρος μεταξυ ας πουμε 76mm μεχρι και 128mm.
αν πιστευεις οτι θα το χρειαστω παω πασο και παιρνω για αρχη τον 16-85vr!

σε ρωταω γιατι δυστυχως δεν ξερω σε αυτο το ευρος τι χανω και τι κερδιζω(αφου σαν αρχαριος στις dslr δεν εχω εικονα στο μυαλο μου για το τι βγαζω σε αυτην την περιοχη...)

---------------------------------------
αν μπορεις πες μου τι γνωμη σου για τα 2 παραπανω πακετα για να ξεκινησω και την παραγγελια...απλα στο δευτερο πακετο μπορω να καλυψω και την περιοχη 76-128 οταν θα εχω λεφτα με τον nikon AF 85mmf/1.8D 395€.

αληθεια γιατι σαν αρχαριος πρεπει να αρχισεις να μαθαινεις με τους ζουμ και οχι να αρχισεις να πειραματιζεσαι με σταθερους;

σε ευχαριστω παρα πολυ και παλι!

τακης

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.076

ξερεις τι γινεται ομως;καταρχην δεν εισαι ο πρωτος που μου προτεινει κατι τετοιο αρα για να το λες κατι ξερεις....

αλλα αν πχ παρω οπως μου λες τους:
2)τον 35/1.8 για στάνταρ σταθερό στα 189 καλυπτω τις περιοχες απο 24mm εως 128mm και στα λεφτα ειμαι στα 753 ευρω.

με αυτο που προτεινα εγω δηλαδη:

καλυπτω και με σταθερους κιολας φακους ακομα και ..πολυ ευριγωνια δηλαδη απο 16mm μεχρι και 75mm με 898 ευρω(145 ευρω περισσοτερα)

απλα χανω το ευρος μεταξυ ας πουμε 76mm μεχρι και 128mm.
αν πιστευεις οτι θα το χρειαστω παω πασο και παιρνω για αρχη τον 16-85vr!

σε ρωταω γιατι δυστυχως δεν ξερω σε αυτο το ευρος τι χανω και τι κερδιζω(αφου σαν αρχαριος στις dslr δεν εχω εικονα στο μυαλο μου για το τι βγαζω σε αυτην την περιοχη...)

αν μπορεις πες μου τι γνωμη σου για τα 2 παραπανω πακετα για να ξεκινησω και την παραγγελια...απλα στο δευτερο πακετο μπορω να καλυψω και την περιοχη 76-128 οταν θα εχω λεφτα με τον nikon AF 85mmf/1.8D 395€.

αληθεια γιατι σαν αρχαριος πρεπει να αρχισεις να μαθαινεις με τους ζουμ και οχι να αρχισεις να πειραματιζεσαι με σταθερους;

σε ευχαριστω παρα πολυ και παλι!

τακης
Νομίζω ότι τα 16mm (24mm αντίστοιχα) είναι απολύτως επαρκή όχι μόνο για αρχάριο, αλλά και για πιο έμπειρο χρήστη. Τα ευρυγώνια κάδρα είναι τα πιο δύσκολα. Τι να τον κάνεις έναν φακό που θα σου δίνει άδεια, αδιάφορα κάδρα; Μόνο όταν νιώσεις πως σε περιορίζουν σοβαρώς τα 16mm θα έλεγα να πας σε κάτι πιο ευρυγώνιο. Ίσως μάλιστα η ανάγκη αυτή για περισσότερο να σε βελτιώσει και ως φωτογράφο, σε κάνει να ψάξεις άλλο κάδρο για να δείξεις αυτό που θέλεις, σε βάλει να κάνεις 1-2 βήματα μπροστά. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι καν στο στυλ σου το ευρυγώνιο και να σου μείνει έτσι στο ράφι ο υπερευρυγώνιος.

Τον ίδιο κίνδυνο έχεις με τους σταθερούς. Από τη μια σε βάζουν να περπατάς και να αλλάζεις γωνίες, αυτό είναι καλό. Από την άλλη δεν ξέρεις ως αρχάριος σε τι εστιακά μήκη θα κινείσαι περισσότερο ώστε να επιλέξεις. Εδώ δεν ξέρεις εάν τα 50mm θα σου είναι αρκετά σαν κάδρο -στο λέω εκ των προτέρων ότι δεν θα σου είναι.

Σαν εστιακό εύρος, ο 16-85 μπορεί να είναι πραγματικά ό,τι θα χρειαστείς, είναι ιδανικός για all around.
Πριν 30 χρόνια ένας ψαγμένος ερασιτέχνης είχε έναν 50ρη, έναν 28ρη και έναν 135ρη και ήταν υπερπλήρης, ο 16-85 τα πιάνει όλα αυτά και είναι ακόμη πιο ευρυγώνιος (στα 24mm).

Reaction score
17

ok man θα ξεκινησω με την προταση σου...

2)τον 35/1.8 για στάνταρ σταθερό στα 189

χιλια ευχαριστω...

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.076

Αλήθεια, γιατί Νίκον, και γιατί D90? Από περιέργεια ρωτάω, πώς κατέληξες εκεί;

Reaction score
17

γιατι για τα 700 ευρω που ηθελα να δωσω για σωμα,μετα απο πολυ search,οι πιο πολλοι ελεγαν οτι η d90 ειναι η καλυτερη για φωτογραφια.
και μονο αν με ενδιεφερε το φοβερο video της canon 550 να πηγαινα σε αυτην..τωρα για πιο ακριβη canon απο την 550 ξεφευγα λιγο και να σου πω την αληθεια δεν το εψαξα και παραπανω...
απο περιεργεια και εγω :p γιατι ρωτας; :)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.076

Ρωτώ γιατί την έβαλες στην αρχή σαν δεδομένο ενώ όλα τα άλλα τα είχες μεταβλητά.
Το συνηθέστερο είναι να βάζεις για αρχή κάτω τον προϋπολογισμό σου (μεταξύ 1500-2000 εάν κατάλαβα καλά) και να ψάξεις τις εναλλακτικές, ανεξαρτήτως εταιρείας.

Να κοιτάξεις σε μεταχειρισμένα το αποκλείεις; Με τόσα χρήματα σίγουρα μπορεί να βρεις μια καλή ευκαιρία σε ολοκληρωμένο σύστημα.

Reaction score
17

εχεις δικιο απλα κοιταω μονο για καινουριο συστημα γιατι θα μπορεσω να το πληρωσω μονο με 24 δοσεις..πολλα μαγαζια κανουν τουλαχιστον 12 ατοκες...μετρητα δεν εχω με τιποτα...

Reaction score
17

να σε ρωτησω και κατι αλλο;
ο πατερας μου εχει και δεν χρησιμοποιει την panasonic lumix dmc-fz18!

βλεπω τα παρακατω χαρακτηριστικα:

1)image sensor 1/2.5"

2)lens leica:18x optical zoom,f=4.6mm to 82.8mm (35mm film camera equivalent: 28mm to 504mm)/f2.8 to f4.2

1:2.8-4.2/4.6-82.8 asph

ειναι ευκολο να μου τα αναλυσεις;

πχ τα:

1)f=4.6mm to 82.8mm
2)35mm film camera equivalent: 28mm to 504mm)/f2.8 to f4.2
3)1:2.8-4.2/4.6-82.8 asph

λες μια καλη "εξασκηση" με αυτην την καμερα να με βοηθουσε πριν παω στην dslr και τους φακους;
ευχαριστω πολυ!

Reaction score
11.806
Πάρε τη μηχανή στα χέρια σου, διάβασε το μάνιουαλ, ΤΡΑΒΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ξέχνα για λίγο την D90 και τους φακούς. ΔΕΝ θα σου προσφέρουν κάτι παραπάνω. Η Lumix μου φαίνεται πολύ αξιόλογη (είχα lumix FZ-50 παλαιότερα, για 6-7 μήνες). Μόλις εξοικειωθείς μετά από κάνα 3μηνο, ίσως και παραπάνω, μόνο και μόνο τότε ίσως καταλάβεις τι σε χαλάει στη lumix και χρειάζεται να περάσεις σε DSLR.

Λοιπόν, περιμένουμε δείγματα φωτογραφιών και εντυπώσεις από αύριο κιόλας!!!!

Άντε ακόμα να ξεκινήσεις να διαβάζεις τις οδηγίες χρήσεως; Χωρίς αυτές μην περιμένεις προκοπή.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.292
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale