bal - se

Reaction score
2.566
Για να πάρω μια γενική γνώμη....
Ερώτηση 1:
Λοιπόν, έχω το βουβαλάκι που βγάζει balanced και θέλω από αυτό να στείλω σήμα στο εξωτερικό XO/ASP του Linkwitz Orion, το οποίο είναι αυστηρώς se.
Ένας καλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσω έναν 1:1 line level μετασχηματιστή εισόδου μέσα στο ASP ακριβώς μετά την είσοδο του (με xlr βύσμα) για να κάνει τη μετατροπή.
Σύμφωνα με αυτό όμως στη σελίδα 3 κάτω κάτω, http://www.jensen-transformers.com/an/an003.pdf , ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσω έναν 4:1 step-down μετασχηματισή εισόδου, ο οποίος μπαίνει (όπως το καταλαβαίνω εγώ) στο τέλος του καλωδίου διασύνδεσης και πριν ακριβώς την είσοδο (με rca βύσμα) του ASP.
Τί θεωρείται όντως καλύτερο τελικά?
Προσωπικά εγώ θα προτιμούσα να μην είναι μέσα στο ASP οι μετασχημστιστές, αλλά ακριβώς απ'έξω, αν γίνεται καλά η δουλειά κι έτσι...

Και ερώτηση 2:
Μετά το ΧΟ/ASP το σήμα θα πηγαίνει se σε 8κάναλο hypex, o oποίος επίσης είναι true balanced και θα προτιμούσα να τον τροφοδοτώ με συμμετρικό σήμα. Λοιπόν, είναι καλό να βάλω μετασχηματιστές εισόδου για se-bal και σε αυτόν μέσα ή θα πήξουμε στους μετασχηματιστές και θα επηρεαστεί πολύ το σήμα? Η άλλη εναλλακτική, που και ο ίδιος ο Bruno, αλλά και ο Linkwitz προτείνει, είναι η χρησιμοποίηση ψευδοσυμμετρικής σύνδεσης, που είναι η αλήθεια είναι μια πολύ ελκυστική εναλλακτική και λόγο κόστους...

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.669
Απάντηση: bal - se

Δεν χρειάζεται μετασχηματιστής. Οδηγείς την είσοδο του Orion μόνο με τη μια φάση της εξόδου του Buffalo (hot και common, ή cold και common, αν θέλεις να πάρεις ανεστραμμένο σήμα από το Buffalo). Για την οδήγηση των hypex ακουλούθησε τη συμβουλή του Λίνκβιτς. Φυσικά, η βέλτιστη λύση είναι η χρήση δύο Orion ανά κανάλι, όπου το ένα θα οδηγείται από την αντίστοιχη φάση, hot και cold, κι η έξοδός του θα συνδέεται στην αντίστοιχη είσοδο των hypex. Έτσι, το σήμα διατηρείται balanced καθ' όλη την πορεία του.

Reaction score
2.566
Re: Απάντηση: bal - se

Δεν χρειάζεται μετασχηματιστής. Οδηγείς την είσοδο του Orion μόνο με τη μια φάση της εξόδου του Buffalo (hot και common, ή cold και common, αν θέλεις να πάρεις ανεστραμμένο σήμα από το Buffalo)
Ναι αλλά θα έχω μια πτώση -6db περίπου σωστά? Και δε ξέρω αν θα το οδηγεί καλά έτσι να σου πω την αλήθεια, εκτός ότι σύμφωνα με το pdf που ανέβασα πριν, είναι η λιγότερο καλή λύση για bal-se...
...αλλά φυσικά θα το δοκιμάσω πριν απο όλα τα άλλα.

Reaction score
1.772

η καλυτερη λυση ειναι να βαλεις δυο αν καναλι ωστε να μην χρειαστη καμια μετατροπη.

αληθεια για τι θελεις οκτω καναλια;

τριδρομο δεν ειναι;

Reaction score
2.566
3 δρομο είναι με 5 μονάδες όμως, κι εκτός από τα 2 tweeter (μπρος-πίσω) που θα τα ενισχύσω με τον ίδιο ενισχυτή, τα υπόλοιπα, 1 mid, 2 woofer θα τα ενισχύσω με ξεχωριστούς, άρα σύνολο...4.

Reaction score
7

Μηπως να βαλεις ενα dcx να ξεμπερδευεις με το θεμα balanced και crossover γενικοτερα,να γλυτωσεις και 1-2 χιλιαρικα?Λεω εγω τωρα.... :203:

Αρκει να σου στειλει ο linkwitz τα χαρακτηριστικα των φιλτρων,φασεων και delays και εισαι ετοιμος!
(Εγω παντως ετσι θα το εκανα-αλλα απο την αλλη εγω δεν εχω buffalo οποτε...)

Reaction score
2.566

Μηπως να βαλεις ενα dcx να ξεμπερδευεις με το θεμα balanced και crossover γενικοτερα,να γλυτωσεις και 1-2 χιλιαρικα?Λεω εγω τωρα.... :203:
Αρκει να σου στειλει ο linkwitz τα χαρακτηριστικα των φιλτρων,φασεων και delays και εισαι ετοιμος!
Kαταρχάς δεν γλιτώνεις τόσα, επίσης, σύμφωνα με τον linkwitz:

"It should certainly be possible to obtain the same sonic performance from a custom designed digital crossover/equalizer as is obtained from the analog circuitry of the ORION. One might even remove the phase distortion of the 1400 Hz crossover, and maybe also the phase distortion of the 120 Hz crossover, but not of the 20 Hz highpass. I strongly doubt that the removal of phase distortion will have anything more than very subtle audible effects on the reproduction of program material, if any at all, though I know that phase distortion can be audible under certain conditions and for certain test signals. I have done my own tests of the audibility of practical woofer-to-midrange and midrange-to-tweeter crossovers with slopes of up to 24 dB/oct. Also, I have heard linear phase speakers, but could not detect special merits or characteristics that distinguished them from speakers with well executed allpass crossovers.
You may be drawn to one of the off-the-shelf DSP units, because they allow you to avoid the assembly of the specific electronic filter circuits for the ORION and you could quickly program and experiment with a great variety of crossover functions and equalizations. But if you do not have the capability of making anechoic acoustic measurements of on-axis and off-axis frequency response, then you will not see all the effects of your filters and you may base your design decisions on insufficient data. Still, polar frequency response is only one of the parameters that make the ORION. I doubt that ultimately you will obtain the same dynamic signal range, low distortion and noise floor as with the ASP, especially if you are new to digital signal processing and have to work around the limitations of these commercial units. If you want to experiment with digital crossover/equalizers you could make it an interesting learning exercise, though, to compare the analog and digital filter versions of the ORION. I would be interested in what you find."

...και τέλος, θέλω να το κάνω στην αρχή τουλάχιστον, όπως έχει σχεδιαστεί. Μετά, ίσως δοκιμάσω διάφορα πράγματα που έχω στο μυαλό μου...

Reaction score
7
Απάντηση: Re: Απάντηση: bal - se

Sorry, μαλλον εκανα λαθος, απλα καπου στο site του ειχε πεσει το ματι μου σε καποιες τιμες για Ευρωπη και ανεφερε περι τα 1800 για το cross.Αν μπορεις πες μας λιγα για το ποιο option πηρες και το κοστος.

Σχετικα με αυτα που λεει ο linkwitz σαφως εχει δικιο(Linkwitz ειναι αυτος!!) απλα θεωρω πως η φασικη διορθωση ειναι κατι μετρησιμο ενω τα υπολοιπα (dynamic range,low noise,distortion) ειναι σχεδον ασημαντα με ενα cross 24bit/96k.Αυτη η λεπτομερειουλα μαλλον θυσιαζεται στο βωμο του marketing.

Παρολαυτα το ηχειο σχεδιαστηκε και μετρηθηκε με τα cross του linkwitz, οποτε εδω

...και τέλος, θέλω να το κάνω στην αρχή τουλάχιστον, όπως έχει σχεδιαστεί. Μετά, ίσως δοκιμάσω διάφορα πράγματα που έχω στο μυαλό μου...
...εχεις σαφεστατα δικιο ,απλα εχω ενα ελλατωμα, οταν βλεπω ενδιαφεροντα projects ξυπναει ο γυφτος μεσα μου και προσπαθω να εφαρμοσω την αρχη ελαχιστου.....κοστους :135::138::142:

Reaction score
1.772

γιατι τη νομιζεις οτι κανη το dcx εσωτερικα;

θελη τουλαχιστον σαφαξιμο του αναλογικου και τις τροφοδοσιας για να ακουστη καπως καλα.

αλεξ μπορεις να βαλεις ενα ενισχυτη και στα γουφερ.

Reaction score
2.566

Nαι το ξέρω Γιώργο, απλά επειδή στα γούφερ θα παίξω με τα ST κι όχι τα HG, είπα να μη τσιγκουνευτώ τώρα για 140 παραπάνω...ούτως η άλλως, με ένα τροφοδοτικό θα τα έχω εκεί...

Άγγελε αυτό που είχες δει στο site του, δεν ισχύει πια. Συνεργαζόταν με έναν Γερμανό, τον Joachim, για κάποια πράγματα, όπως οι μονάδες και το ASP. Δεν συνεργάζεται πια. Βέβαια, επειδή οι άνθρωποι είναι φίλοι από τα παλιά, ακόμα τον εξυπηρετεί ο Joachim, μόνο όμως όσον αφορά τις μονάδες, τις οποίες (10 τεμ.στην έκδοση 3.2.1) ο τύπος τις δίνει 1500, δηλαδή σε εξαιρετική τιμή, αν αναλογιστείς πως μόνο τα tweeter κάνουν 1000 από όπου αλλού κι αν τα πάρεις (εκτός από madisound που όμως δεν στέλνει Ελλάδα το κιτ). Και γενικά είναι πολύ καλός τύπος, φτιάχνει και δικά του ηχεία αυτός.
Anyway, το ASP λοιπόν, αν το θέλει έτοιμο κάποιος, μόνο από Linkwitz Lab στα 800$ (δηλαδή περίπου 590)+30 μεταφορικά+τελωνείο, αλλιώς diy. Εδώ βέβαια υπάρχουν κάποια προβληματάκια, γιατί κάποιοι πυκνωτές κλπ. δεν βρίσκονται εύκολα πια και πρέπει να τους αντικαταστήσεις με άλλους. Υπάρχει βέβαια βοήθεια στο φόρουμ του. Γενικά πάντως είναι πολλά τα μπλιμπλίκια που χρειάζονται (κόστος γύρω στα 350) και από διαφορετικά μαγαζιά και παίζουν και αρκετά μεταφορικά! Ουσιαστικά δηλαδή, το έτοιμο σου πάει περίπου 300€ παραπάνω τελικά...

Reaction score
1.772
Απάντηση: Re: Απάντηση: bal - se

ok εγω στο λεω γιατι τα open baffle δεν τραβανε ζορι οποτε αδικα τα 140 αλλα αν νοιωθεις καλυτερα....:114:

Reaction score
830

Στα γουφερ θα χρησιμοποιήσεις την καινούρια συνδεσμολογία;

Reaction score
2.566

Όχι γιατί θα είναι έτοιμη μετά το καλοκαίρι και έχω βαρεθεί να περιμένω, κι επίσης δεν έχει καμιά διαφορά στον ήχο, απλά βοηθάει λίγο αν έχεις "κακό" πάτωμα (όχι βαριά κατασκευασμένο) και κουδουνίζει εύκολα από τις δονήσεις του ηχείου. Κοινώς, μετριάζει κάπως τις δονήσεις του ηχείου προς το πάτωμα, αλλά τις διαφορές τις βλέπουν μόνο αυτοί που έχουν τέτοια πατώματα...
Και τα γούφερ τα αλλάζει γιατί η peerless σιγά σιγά τα καταργεί αυτά που φοράει τώρα, όχι γιατί είναι καλύτερα τα seas, οπότε, πάλι δεν με πειράζει...
Ούτως η άλλως, στο μέλλον όποιος θέλει θα μπορεί με μια μικρή επέμβαση στο asp να βάλει τα νέα γούφερ, είτε στη σημερινή διάταξη, είτε στην νέα αν αλλάξει και τη καμπίνα τους.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.422
Members
38.696
Νεότερο μέλος
Spiromag