ποιο φακουδάκι να επιλέξω?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042
Απάντηση: ποιο φακουδάκι να επιλέξω?

για πορτραίτα πάντως, κάτι σαν αυτό (που είναι κροπ από οριζόντια λήψη στα 24mm)

δε με "ενθουσιάζει".

Αντίθετα, με "ενθουσιάζουν" πορτραίτα σαν αυτό:

που είναι χωρίς κροπ στα 200mm (με το 200-άρη στο τέρμα του)!

(το exif υπάρχει και στις 2 φωτός και αναφέρει το εστιακό μήκος που σας αναφέρω)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042
Απάντηση: Re: ποιο φακουδάκι να επιλέξω?

Εγώ λιγουρεύομαι έναν EF 70-200 F4 L IS.... και κανένα primeουδάκι (πως λέμε μπιζουτάκι) :625:
εσύ να λιγουρεύεσαι καλύτερα έναν 70-200 στα 2.8 κι όχι στα 4, ακούς?:116::116:
άντε, όλα γω θα στα λέω?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042

ε ναι , καμια σχεση...αλλα κολπα...
έτσι νομίζω κι εγώ.

προτιμώ αυτό ως "πορτραίτο":

το οποίο είναι τρελό κροπ από μια πολύ ωραία (για τα γούστα μου) φωτογραφία:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042

σχόλιο από ένα χρήστη του 150-άρη στο φλικρ:

<<This lens is some of the best glass on the face of the planet! >>

και φωτος του:

http://www.flickr.com/photos/plantnerd/2763789301/sizes/l/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/27799025@N04/2707980721/

μεγάλη ποικιλία φωτογραφιών διάφορων μελών από τον 150-άρη:

http://www.flickr.com/groups/867617@N21/pool/with/4137297501/

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.569

Ο 150ρης σε 4/3 είναι στη λογική ενός 200ρη f/2,8 σε σώμα κροπ 1.5/1.6x. Αντίστοιχο κάδρο και αντίστοιχο βάθος πεδίου δίνουν. Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα ένας 200/2.8 σε κροπ σώμα για κάποιον που καταλήγει να χρησιμοποιεί έναν 70-200 στο τέλε άκρο του τις περισσότερες των περιπτώσεων. Τα αυτά ισχύουν και για 150ρη φακό σε 4/3.

Reaction score
7

έτσι νομίζω κι εγώ.

προτιμώ αυτό ως "πορτραίτο":

το οποίο είναι τρελό κροπ από μια πολύ ωραία (για τα γούστα μου) φωτογραφία:
Μα ούτως ή άλλως δεν υπάρχει λόγος να κροπάρεις την αρχική φωτο. Είναι ήδη πολύ καλή.

Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, επίσης, αλλά έχω την αίσθηση ότι τόσο κοντινά όσο τα δύο τελευταία που έδειξες, είναι άκρως αποκαλυπτικά και μόνο αν το δέρμα είναι τέλειο παραμένουν κολακευτικά (υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις, δηλαδή περιπτώσεις που δε σε ενδιαφέρει αυτό).

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.569

Σίγουρα φαίνεται να έχει πολύ ωραίο φόντο ο άτιμος. Βέβαια από άποψη κάδρου και βάθους πεδίου είναι αντίστοιχος ενός 300ρη f/4 σε φουλφρέημ, εάν το καλοσκεφτείς.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042

να μερικές φωτός από τον 150-άρη:

η μεσαία είναι με τον ec-14

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Ωραίος ο λαγοποντικόσκυλος.

Αλλά πιο όμορφα τα Κωσταυτάκια.
Χαζομπαμπά:403:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042

εννοείται ότι πιο ωραία είναι τα "κωσταυτάκια" μάνο μου, εννοείται!

λοιπόν, δοκίμασα στα 148mm και 158mm, και βγάζω άνετα και χαλαρά πορτραίτο, με αρκετό "χώρο" πέριξ του προσώπου, στα 3μ ακριβώς (μετρημένα). Δεν είναι τόσο τραγική η απόσταση που χρειάζεται.

Reaction score
174

Ειπαμε... η δυσκολια ενος πραιμ, δεν ειναι οταν εχεις το θεμα στα σωστα μετρα, αλλα πως, ποτε και που τα βρισκεις αυτα τα μετρα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042

Ειπαμε... η δυσκολια ενος πραιμ, δεν ειναι οταν εχεις το θεμα στα σωστα μετρα, αλλα πως, ποτε και που τα βρισκεις αυτα τα μετρα...
σύμφωνοι. τουλάχιστον διαπίστωσα από πρώτο "χέρι" πως δε χρειάζομαι 10 μέτρα απόσταση, αλλά 3.

Reaction score
174

:123: Δυο φορες συμφωνοι... για τα τοσο κοντινα πορτραια που θελεις... σε τι ομως θα διαφερει ο σταθερος απο τον ζουμ σε τοσο κοντινη αποσταση (εχει αδυναμια να κανει τοσο σφικτο πορτραιτο στα 3 μετρα?) και ποσο εμφανεις θα ειναι οι ποιοτικες διαφορες του σε τετοιου ειδους θεματα (κινουμενα ή μη στημενα τυπου σναπ σοτ)?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042

:123: Δυο φορες συμφωνοι...
ηλία μου, τρεις φορες! :123:

σε τι ομως θα διαφερει ο σταθερος απο τον ζουμ σε τοσο κοντινη αποσταση (εχει αδυναμια να κανει τοσο σφικτο πορτραιτο στα 3 μετρα?)
ο ζουμ 35-100 είναι εξαίρετος "πορτραιτοφακός", αυτό δε το συζητάμε, δεν έχει "αδυναμίες" σε κανένα καδράρισμα πορτραίτου. Ουσιαστικά δε θα διαφέρει από τον 150-άρη στο τέρμα του, πέραν της παραπάνω οξύτητας του 150-αρη.

και ποσο εμφανεις θα ειναι οι ποιοτικες διαφορες του σε τετοιου ειδους θεματα (κινουμενα ή μη στημενα τυπου σναπ σοτ)?
δε θα είναι εμφανείς οι διαφορές, εννοείται. και οι δυό είναι κορυφαίοι, αντικειμενικά. Απλά ο 150-άρης είναι ο ορισμός του ξυραφιού που σε ματώνει από μακριά...

Εκεί που θα υπερτερεί ο 150-άρης είναι σε μακρινά θέματα, πχ πουλιά, κι αυτό δε το συζητάμε καν. Σε πολύ μακρινά θέματα, όπως το φεγγάρι, ο 100-άρης είναι τραγικά "λίγος" στο τέρμα του, και με το διπλασιαστή πάει στα μόλις 200, με σημαντική πτώση οξύτητας. Αντίθετα, ο 150-άρης αρχίζει να "φτάνει" ακόμα και για το φεγγάρι, κι η οξύτητά του βοηθάει στο υπεράνω κριτικής αποτέλεσμα σε 100% κροπ, ακόμα και με το διπλασιαστή πάνω, όπου πλέον είναι 300-άρης.

κι επειδή ήδη έχω πορτραιτοφακό αξιώσεων, τον 14-35 f2 (κι ας χρειάζεται να πλησιάσω παραπάνω το θέμα μου, μπορώ να ικανοποιήσω την ανάγκη αυτή), ενώ δεν έχω γρήγορο τέλε φακό (έδωσα τον 50-200 και ο bigma ενώ φτάνει στα 500 δεν είναι καθόλου "γρήγορος" - έχει f5,6), είδα πως ο 150-άρης με καλύπτει τελικά περισσότερο στα "κενά" οπτικών που διαθέτω, και προχώρησα ήδη στην αγορά του 150-άρη, τον οποίο εδώ και κάποιες ώρες έχω πληρώσει με paypal σε ένα ebay μαγαζί, όπου που βγήκε ακριβώς 1450 λίρες αγγλίας (κάτω από 1700 ευρώ). Εδώ τον δίνουν (ίσως, αν και όταν τον φέρουν) λίγο κάτω από 2.200 ευρώ.

το οποίο σημαίνει πως τον πήρα 500 ευρώ φτηνότερα από ότι εν Ελλάδι.. ε, τι να συζητώ...

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.175
καλοριζικος τοτε και καλες ληψεις!!

ετσι, να βοηθαμε κ λιγο την αγορα του εξωτερικου..!!:116::116:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042

:109: θενκς γιάννη μου!

όσο για την αγορά του εξωτερικού, τι να πω, ξέρεις πως έχουν τα πράγματα. εδώ, αν δε σε "αρμέξουν" δε μπορούν.

στο ebay τον βρήκα στις 1490 λίρες αγγλίας, η πιο φτηνή τιμή (μετά πήγαινε πάνω από 2000 λίρες).
του έστειλα προσφορά στις 1400, και μου έστειλε αντιπροσφορά στις 1468.
του ξαναέστειλα προσφορά στις 1450 και έκλεισε η δουλειά.

τώρα, βλέπω πως κι αυτός άλλαξε τιμή, το πήγε στις 1606!

Reaction score
174

Τι περιεργα παζαρια ειναι αυτα στο ebay? Επειδη δεν ειμαι του σπορ, ηταν δημοπρασια ή αγορα απ ευθειας? Ηταν μαγαζι ή ιδιωτης? Καινουργιος ή μεταχειρισμενος?

Καλοριζικος και καλο... περπατημα πλεον...:103::103:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.042

δεν ήταν δημοπρασία. και φυσικά, καινούριος φακός. από μαγαζί.

κάποια αντικείμενα στο ebay έχουν δυνατότητα προσφοράς. Να, αυτό, έχει. Πατάς το κουμπί "make offer".

πάνε να χαζέψεις κι αυτό το θρεντ, έχει πολύ πλάκα, και ωραίες φωτός (δες και στη δεύτερη σελίδα)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.890
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης