Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Reaction score
141
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Τι σημαίνει "ψεύτικη καθαρότητα" ?
είναι όπως λέμε ''λεφτά υπάρχουν'' :116:

Reaction score
2.051
Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Τι σημαίνει "ψεύτικη καθαρότητα" ?
Στο εξήγησε, διάβασες την απάντηση? Συγκεκριμένος τονισμός μεσουψηλής περιοχής.

Μ.Φ.

MF Audio Επαγγελματίας
Reaction score
185
Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

petkef: ο όρος monitor βγήκε απο κάποιους ρηβιούερ* για να δικαιολογήσουν τα ελαττώματα ηχείων…
;-)

*πιθανόν και από άλλους. (κατασκευαστές, πωλητές, κλπ)
-σχεδόν- ότι τσιρίζει βαφτίζεται μόνιτορ.
(και αυτό ισχύει και για άλλα professional μηχ.)

*όπως και η υπεκφυγή, πάρτο σπίτι σου…
(να το ακούσεις)

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Aς ''τσιρίζουν''.
Προσωπικά , πολύ θα ήθελα ενα ζευγάρι απο τούτα εδώ.

UREI MODEL 813 STUDIO MONITORS (1977)

In the mid-70s, UREI founder Bill Putnam—dissatisfied with the sound of the Altec 604 monitors in his United Western Studios—worked with UREI’s Dean Austin and Dennis Fink on ways to improve the 604. They replaced Altec’s stock multicell horn with a wider dispersion design. An Eminence 15-inch woofer was added to boost LF output. Ed Long redesigned the crossover and applied his Time-Align™ techniques, adjusting crossover group delay parameters to achieve time-coherent, true point-source performance.

Engineers and producers mixing on the system were so enthusiastic about its sound that UREI decided to produce the monitors as a commercial product, with the first UREI 813 debuting in 1977. Typically soffitt-mounted, these large, double-15 monitors were ideal for the larger, higher-SPL control rooms of the time.

Two years later, Altec replaced its Alnico 604-8H with a ferrite model, requiring modifications to the 813 design. A foam diffraction buffer was added to reduce reflections at the crossover point, along with crossover mods and small Helmholtz resonators in the horn flare. This new 1979 model was the 813A, followed by the 815A (a 604 plus two extra woofers) and the single-driver 811A, but the 813A was far more popular.

Altec’s financial and QC problems led UREI to find a new source for the 604, with the solution being a PAS coaxial 15 mated to a JBL 2425 compression driver. The new 813B version debuted in 1983. Later that year, Putnam sold the business to Harman, with UREI becoming a division of JBL Professional. The 813C, a new model with all JBL drivers, launched in 1984 and was the best in the series. But in its various incarnations, the UREI 813 was the most successful large format studio monitor ever made.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Στο εξήγησε, διάβασες την απάντηση? Συγκεκριμένος τονισμός μεσουψηλής περιοχής.
...
Η τα μόνιμα τονισμένα μεσοψηλά των Genelec και πρίμα των ADAM με την ψεύτικη καθαρότητα είναι χαρακτηριστικό των monitor ηχείων ?
...
Δεν ξέρω αν εννοεί ότι ισχύει και για τα δύο το ίδιο.

Τώρα και το 'καθαρό' είναι αόριστο και δεν ξέρω πως το εννοείτε. 'Ψεύτικο καθαρό' πάντως, δεν υπάρχει...

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Φυσικά και υπάρχει "ψεύτικο καθαρό".

Όταν η μεσουψηλή περιοχή είναι έντονα τονισμένη τότε αυτομάτως μας δημιουργεί αυτή την αίσθηση καθαρότητας.
Και φυσικά υπάρχει και "ψεύτικο χαμηλό".Που είναι το χαμηλό που μπουμπουνίζει έντονα ή αφήνει ουρά.Επίσης αρεστό σε πλήθος ανθρώπων...

Reaction score
141
Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

petkef: ο όρος monitor βγήκε απο κάποιους ρηβιούερ* για να δικαιολογήσουν τα ελαττώματα ηχείων…
;-)

*πιθανόν και από άλλους. (κατασκευαστές, πωλητές, κλπ)
-σχεδόν- ότι τσιρίζει βαφτίζεται μόνιτορ.
(και αυτό ισχύει και για άλλα professional μηχ.)

*όπως και η υπεκφυγή, πάρτο σπίτι σου…
(να το ακούσεις
)
πειθανώς το τραπεζάκι του καναπέος να έχει άλλο εμβαδό (ίσως και ημιπέθριο)οπότε ο χώρος θέλει 3τμεντ...
(με λίγα λόγια αν είναι μάπα το καρπούζι,εγώ δεν ξέρω τίποτα)

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Καλά το grand utopia δεν το λες και monitor ουτε εργαλείο δουλειάς...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Όλα τα πολύ καλά ηχεία μπορούν να παίξουν λίγο πολύ αυτό το ρόλο.

http://blog.mixonline.com/briefingr...-le-lab-mastering-on-new-celine-dion-release/

http://www.audioevo.org/photos/focalgrandutopia/bobhodasacousticanalysis/photo.html#photoid=2004

Reaction score
140
Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

το δεύτερο setup πρέπει να παίζει με τους pathos andrenalin :404:

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.072

Στην ερώτηση: "Γιατί σας αρέσουν τα monitor speakers?" η προσωπική μου απάντηση είναι η εξής:
"γιατί είναι άσχημα και συνοδεύονται από μετρήσεις".

και εξηγούμαι:

1. δε θέλω να πληρώνω "ομορφιά" όταν αγοράζω ένα ηχείο. Ιδίως όταν η "ομορφιά" αποτελεί το κύριο ατού του ηχείου. Και το κόστος της είναι μεγαλύτερο των μεγαφώνων...
Τα "μόνιτορ" δε στοχεύουν να τοποθετηθούν σε "σαλόνια". Ο στόχος τους είναι τέτοιος, ώστε να αδιαφορεί η συντριπτική πλειοψηφία του πελατειακού κοινού στο οποίο απευθύνονται για την εμφάνιση.
Κι αν δείτε "μόνιτορ" που να ασχολείται με την εμφάνιση, να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Αυτός που τα κατασκευάζει, είναι πονηρός...
Τέλος, η "δουλειά" του ηχείου είναι να μετατρέπει ηλεκτρική ενέργεια σε ήχους. Δεν είναι "δουλειά" του να ομορφαίνει το χώρο. Αν θέλω ένα όμορφο αντικείμενο για το χώρο μου, θα κοιτάξω ένα πίνακα ή ένα άγαλμα.

2. δε νοείται "μόνιτορ" που να μη συνοδεύεται από μετρήσεις. Κι αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Η τραγικά συντριπτική πλειοψηφία των "μόνιτορ" ηχείων συνοδεύεται από αναλυτικότατες μετρήσεις. Ξέρεις πόσα αβγά έχει το καλάθι. Αντίθετα, τα ηχεία που δε "τολμούν" να πλασαριστούν ως "μόνιτορ", δε συνοδεύονται από καμιά μέτρηση. Ή, άντε να έχουν μια χαζή "απόκριση" που απλά δεν ισχύει. Και ευχαριστώ, δε θα πάρω. Ούτε μου αρέσουν οι "εκπλήξεις", ούτε είναι δικιά μου δουλειά να τα "μετρώ".

Προφανώς, το "μόνιτορ" ηχείο είναι το "καλό" ηχείο. Και το ανάποδο: ένα "καλό" ηχείο είναι "μόνιτορ" ηχείο. Φυσικά, στο χώρο του audio που κυκλοφορούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, βλέπεις (κι ακούς) ό,τι νά'ναι, οπότε δεν είναι καθόλου σπάνιο να χαρακτηρίζονται ως "μόνιτορ" ηχεία που είναι για κλωτσιές, αλλά και να πλασάρονται ως κορυφαία ηχεία (και σε απίστευτα κοστολόγια) ηχεία που επίσης είναι για κλωτσιές. Εδώ πουλάν καλώδια που τα κατούρησαν παρθένες, τι λέμε τώρα.... όλα είναι πιθανά!

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor s

Φυσικά και υπάρχει "ψεύτικο καθαρό".

Όταν η μεσουψηλή περιοχή είναι έντονα τονισμένη τότε αυτομάτως μας δημιουργεί αυτή την αίσθηση καθαρότητας.
...
Φαντάζομαι ότι στις μετρήσεις του ηχείου θα φαίνεται αυτό, ε ?
δηλαδή αν δω την απόκριση ενός adam θα δω τονισμένη κάποια μεσουψηλή περιοχή..?

http://www.audio-ideas.com/reviews/loudspeakers/adam-compact-monitor.html

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.072

αυτό που συχνά συμβαίνει με τα ρίμπονς είναι πως βρίσκουν απέναντί τους αφτιά που "μάθαν" αλλιώς...

τα ρίμπονς έχουν μια απίστευτη ικανότητα "ταχύτητας", κάτι που προκύπτει από τα φυσικά χαρακτηριστικά κατασκευής τους, αλλά και κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τυπικά τουίτερ.

έλα μου όμως που τα αφτιά που ακούν χρόνια και ζαμάνια μουσικής, έχουν "μάθει" να ακούν τα τυπικά τουίτερ, οπότε δυσκολεύονται να "προσαρμοστούν" τρόπον τινα, στα νέα δεδομένα δυνατοτήτων.

κι όλα τους φταίν...

άσε που τα ρίμπον, ακριβώς λόγω των δυνατοτήτων τους αυτών, μπορούν να ξεβρακώσουν κυριολεκτικά τα συνοδά τους μηχανήματα, οπότε μεγιστοποιούν τα υπάρχοντα προβλήματα των ενισχυτικών-πηγών στις υψηλές συχνότητες.

γκόου φίγκιουρ...:109:

Reaction score
2.051
Τα ribbon μια χαρά είναι....όταν δεν καλούνται να συνυπάρξουν με συμβατικές μονάδες!

Sent from my iPhone using Tapatalk

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.072

Τα ribbon μια χαρά είναι....όταν δεν καλούνται να συνυπάρξουν με συμβατικές μονάδες!
μπα.
"γρήγορα" μιντ μια χαρά βρίσκεις.
τώρα, αν δε ξέρει να φτιάχνει κρος ο άλλος, δε σε φταίει το ρίμπον...

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monit

Φαντάζομαι ότι στις μετρήσεις του ηχείου θα φαίνεται αυτό, ε ?
δηλαδή αν δω την απόκριση ενός adam θα δω τονισμένη κάποια μεσουψηλή περιοχή..?

http://www.audio-ideas.com/reviews/loudspeakers/adam-compact-monitor.html
Δέν νομίζω οτι προσωπικά ανέφερα για κάποιο συγκεκριμένο ADAM ή για κάποιο άλλο ηχείο.Απλά δέχτηκα τον υποκειμενικό ορισμό που έδωσε ο chrishat.Ο όρος "ψεύτικο" συναντάται στον ήχο και μάλιστα πολλές φορές μας αρέσει...

Reaction score
1.831

Να πω κι εγώ μια εμπειρία:

Είχα τα magnepan 1.6 στο σαλόνι με ενεργή διενίσχυση και μου άρεσε πολύ αυτό που είχα φτιάξει.

Ένας φίλος (Ο Βαγγέλης) έφερε κάτι ενεργά ADAM, μικρό μοντέλο για να τα ακούσουμε.

Σε πρώτο άκουσμα έπαθα σοκ. Άκουγα πάρα πολλές λεπτομέρειες από τα τραγούδια που νόμιζα ότι ήξερα, πολύ περισσότερες από αυτές που νόμιζα ότι υπάρχουν!
Μετά από κανα μισάωρο ακρόασης άρχισα να κουράζομαι.
Ένιωθα ότι το άκουσμα μου αποσπούσε την προσοχή από τη μουσική.

Βέβαια μέσα σε ένα δίωρο ακροάσεων τι να καταλάβει κανείς???

Παλιότερα ένας άλλος φίλος (ο Έκτωρας) μου είχε φέρει στο σπίτι τα Dynaudio BM15A. Έτυχε να έχω έναν ML 380S (από άλλον φίλο, τον Θόδωρο).

Το άκουσμα ήτω εξαιρετικό, από τα καλύτερα που έχω κάνει ποτέ. Χαραγμένο στην όποια ηχητική μου μνήμη. Και λεπτομέρεια, και μουσική μαζί!

Από μένα respect στα μαρκλέβινσα (άσχετο)

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

αυτό που συχνά συμβαίνει με τα ρίμπονς είναι πως βρίσκουν απέναντί τους αφτιά που "μάθαν" αλλιώς...

τα ρίμπονς έχουν μια απίστευτη ικανότητα "ταχύτητας", κάτι που προκύπτει από τα φυσικά χαρακτηριστικά κατασκευής τους, αλλά και κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τυπικά τουίτερ.

έλα μου όμως που τα αφτιά που ακούν χρόνια και ζαμάνια μουσικής, έχουν "μάθει" να ακούν τα τυπικά τουίτερ, οπότε δυσκολεύονται να "προσαρμοστούν" τρόπον τινα, στα νέα δεδομένα δυνατοτήτων.

κι όλα τους φταίν...

άσε που τα ρίμπον, ακριβώς λόγω των δυνατοτήτων τους αυτών, μπορούν να ξεβρακώσουν κυριολεκτικά τα συνοδά τους μηχανήματα, οπότε μεγιστοποιούν τα υπάρχοντα προβλήματα των ενισχυτικών-πηγών στις υψηλές συχνότητες.

γκόου φίγκιουρ...:109:
Τα ribbon κατά την γνώμη μου τα παντρεύεσαι. Τα ψηλά όλων των πρός ακρόαση δίσκων ακούγονται με παρόμοιο τρόπο και χάνεις τον πραγματικό χαρακτήρα κάθε ηχογράφησης.

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Στην ερώτηση: "Γιατί σας αρέσουν τα monitor speakers?" η προσωπική μου απάντηση είναι η εξής:
"γιατί είναι άσχημα και συνοδεύονται από μετρήσεις".

και εξηγούμαι:

1. δε θέλω να πληρώνω "ομορφιά" όταν αγοράζω ένα ηχείο. Ιδίως όταν η "ομορφιά" αποτελεί το κύριο ατού του ηχείου. Και το κόστος της είναι μεγαλύτερο των μεγαφώνων...
Τα "μόνιτορ" δε στοχεύουν να τοποθετηθούν σε "σαλόνια". Ο στόχος τους είναι τέτοιος, ώστε να αδιαφορεί η συντριπτική πλειοψηφία του πελατειακού κοινού στο οποίο απευθύνονται για την εμφάνιση.
Κι αν δείτε "μόνιτορ" που να ασχολείται με την εμφάνιση, να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Αυτός που τα κατασκευάζει, είναι πονηρός...
Τέλος, η "δουλειά" του ηχείου είναι να μετατρέπει ηλεκτρική ενέργεια σε ήχους. Δεν είναι "δουλειά" του να ομορφαίνει το χώρο. Αν θέλω ένα όμορφο αντικείμενο για το χώρο μου, θα κοιτάξω ένα πίνακα ή ένα άγαλμα.

2. δε νοείται "μόνιτορ" που να μη συνοδεύεται από μετρήσεις. Κι αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Η τραγικά συντριπτική πλειοψηφία των "μόνιτορ" ηχείων συνοδεύεται από αναλυτικότατες μετρήσεις. Ξέρεις πόσα αβγά έχει το καλάθι. Αντίθετα, τα ηχεία που δε "τολμούν" να πλασαριστούν ως "μόνιτορ", δε συνοδεύονται από καμιά μέτρηση. Ή, άντε να έχουν μια χαζή "απόκριση" που απλά δεν ισχύει. Και ευχαριστώ, δε θα πάρω. Ούτε μου αρέσουν οι "εκπλήξεις", ούτε είναι δικιά μου δουλειά να τα "μετρώ".

Προφανώς, το "μόνιτορ" ηχείο είναι το "καλό" ηχείο. Και το ανάποδο: ένα "καλό" ηχείο είναι "μόνιτορ" ηχείο. Φυσικά, στο χώρο του audio που κυκλοφορούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, βλέπεις (κι ακούς) ό,τι νά'ναι, οπότε δεν είναι καθόλου σπάνιο να χαρακτηρίζονται ως "μόνιτορ" ηχεία που είναι για κλωτσιές, αλλά και να πλασάρονται ως κορυφαία ηχεία (και σε απίστευτα κοστολόγια) ηχεία που επίσης είναι για κλωτσιές. Εδώ πουλάν καλώδια που τα κατούρησαν παρθένες, τι λέμε τώρα.... όλα είναι πιθανά!
Συμφωνώ εν μέρει γιατί το 90% των "so called monitor" έχει μέτρια κατασκευή και αυτό ακούγεται. Επίσης οι μετρήσεις τους δεν είναι σπουδαίες και ειδικά στα ηχεία δυστυχώς (και δεν μιλάω για μεγάλα ποντίκια) οι μετρήσεις δεν λένε όλη την αλήθεια.

Το ότι κάποιοι αγοράζουν ηχεία για να είναι ωραία στο σαλόνι τι να κάνουμε έχουν και γυναίκες, η θέλουν κάτι "ωραίο" να βλέπουν, αλλοιώς υπάρχουν "άσχημα" ηχεία με μεγάλο value for money.

Αυτό που μου αρέσει να λέω σε σχέση με πολλά " so called monitor " ηχεία είναι πως δεν είναι δουλεμένα, κάποια στιγμή τελείωσε το R&D και έπρεπε να βγούν παραγωγή άσχετα αν ήθελαν άλλο ένα χρόνο κούρδισμα.

Τώρα ένα ηχείο σαν το Grand Utopia , το Wilson, τα ακριβά B&W κλπ δεν φτιάχνεται έτσι για να είναι απλά "ωραία". Υπάρχει έρευνα δεκαετιών απο πίσω που φαίνεται συνήθως και στις μετρήσεις ανεξάρτητα απο το όποιο "voicing".

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.517
Νεότερο μέλος
Mpermplis