λυχνίες για tsakiridis artemis

Reaction score
0
Νομίζω ότι μετά από αρκετό καιρό οι λυχνίες του ενισχυτή μου χρειάζονται αλλαγή. Ο ενισχυτής είναι ο tsakiridis artemis και δουλεύει με kT88 electro harmonix και 12ΑΤ7 πάλι electro harmonix. Όλο και κάποιος από εσας θα έχει πειραματιστεί και θα έχει να μεταφέρει πολύτιμη εμπειρία! Από διάφορους συνδυασμόυς παλιότερα και όσο μου επιτρέπει η ακουστική μνήμη ο ήχος που μου άρεσε περισσότερο ήταν με kT88 της JJ και ίδιες προενισχύτριες, νομίζω ότι οι KT88 της EH έχουν πιο υποελεγχόμενο μπάσο και πιο μέσα τις μεσαίες με ελαφρύ πέπλο στις φωνές, οπότε θέλω βασικά σφιχτότερο μπάσο, καλύτερη ατάκα και πιο μπροστά τις μεσαίες. Πρώτον θα ήθελα να αλλάξω τις προενισχύτριες, έχει νόημα να πάω σε κάποιον από τους εναλλάξιμους τύπους 12AX7, ecc81 και τι μάρκα θα προτείνατε; Επίσης οι KT90 τι λένε; Από ότι ξέρω οι εναλλάξιμες της KT88 είναι οι KT90, 6550; Ποιά από αυτές θα δώσει καλύτερο χαμηλό και μεσαία; Δεν ξέρω ακόμη για ακριβές budget αλλά ας πούμε γύρω στα 100 ευρώ το ζευγάρι για τις ισχύος και γύρω στο 50άρικο για τις προενισχύτριες. Ο προενισχυτής είναι iδιοκατασκευή aikido με 6SN7 της Sovtek.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.637
Απάντηση: λυχνίες για tsakiridis artemis

Να ρωτήσω κάτι (εντελώς πληροφοριακά): Ποιες είναι οι ενδείξεις που αντιλήφθηκες και κατάλαβες ότι θέλουν αλλαγή οι λάμπες του ενισχυτή σου; Για παράδειγμα, άλλαξε κάτι στον ήχο;

Reaction score
1
Αρχικά ρύμθισε το bias με κατσαβιδάκι κ πολύμετρο. Μπορεί η μία με την άλλη να παίζει με κουκουρούκου ρεύματα.

Μετά μπορείς να πειραματαστείς με 6550 ΕΗ, Ei KT88, Gold Lion 6550 που είναι κάποιες που έχω δοκιμάσει κ μου άρεσαν.

ΥΓ: Σε κάθε αλλαγή ρυθμίσεις ξανά το bias

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138

Kατά πρώτον, όσον αφορά τις προενισχύτριες, πρέπει να τις αντικαταστήσεις με τον ίδιο τύπο, ecc81/12at7/6060 κλπ., για να διατηρηθεί σταθερό το κέρδος τάσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι άλλοι δύο τύποι (ecc82 - 83), αλλά ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα υπερφόρτωσης ή θορύβου. Οι καλύτερες που θα μπορούσες να βρεις είναι οι Philips, μαζί με διάφορες αμερικανικές (Raytheon, Sylvania, RCA κλπ.), καθώς επίσης και οι καλές γερμανικές (AEG / Telefunken, Siemens, Lorenz, και μάλιστα στην έκδοση Ε801CC). Απόφυγε επιμελώς τις RSD, Ultron και τις ανατολικογερμανικές RFT, ανεξαρτήτως τί σχολιάζει ο κάθε ψωνισμένος στο Internet. Είναι κατώτερης ποιότητας από τις υπόλοιπες. Βεβαίως, είναι δυσεύρετες, και αντενδείκνυται να εμπιστευθείς τον οποιοδήποτε τις πουλάει για καινούργιες, χώρια που οι τιμές τους είναι εξοργιστικές, ενώ κυκλοφορούν και απατεώνες. Προσωπικά θα έβαζα JJ Tesla, και θα τελείωνα το θέμα εκεί, πληρώνοντας μια ecc81 όσο έκανε πάντα, και ούτε σεντ παραπάνω. Επίσης, επειδή το όνομα της Philips δεν παίζει στον χαϊεντόκοσμο, ίσως βρεις καινούργιες και σε λογική τιμή, ενώ η ποιότητά τους είναι δεδομένη.

Αναφορικά με τις λυχνίες εξόδου, πάρε ΚΤ90 μόνον εάν δουλεύεις τους ενισχυτές σε τριοδική λειτουργία. Σε κάθε άλλη λειτουργία, αυτή η λάμπα έχει αυξημένες παραμορφώσεις σε σχέση με τις αδελφές της, και αυτός είναι ο λόγος που ουδέποτε κυκλοφόρησε ευρέως. Προτίμησε 6550 Svetlana (αν βρεις), ενώ έχε υπ' όψιν πως εξαιρετικό ήχο (και χαμηλότερη ισχύ) θα πάρεις και από τις EL34, και πάλι Philips (βρίσκονται κατά καιρούς σε λογική τιμή), ή καινούργιες JJ. Βέβαια, αν θέλεις και λίγη χαϊεντίλα -με το αζημίωτο φυσικά, ιδού.

Τέλος, ένα τηλεφώνημα στους Τσακιριδαίους θα ήταν πολύ χρήσιμο. Οι άνθρωποι θα σε συμβουλεύσουν ευχαρίστως. Άλλωστε, αυτοί ξέρουν τον ενισχυτή καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, (κυρίως τον ΜΤΣ εξόδου).

Reaction score
200

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα, να πας σε el34 για πολύ καλύτερες μεσαίες. Εγώ έχω telefunken στις προενισχύτριες και mullard νέας κοπής (Ρωσικές) στις el34.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Reaction score
0

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές:622:
Πάω για Philips 12AT7 και ισχύος 6550 svetlana ή EL34 JJ Tesla...

Reaction score
9

Εγώ πάλι πιστεύω ότι οι ΚΤ90 είναι οι καλύτερες λάμπες που έχω δοκιμάσει. Έχω και τις 6550 Tungsol που είναι επίσης καλές αλλά κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει σύγκριση. Οι ΚΤ90 έχουν τον πιο δυναμικό ήχο από όλες με εκτεταμένο χαμηλό. Για 12AT7 έχεις πολλές επιλογές γιατί δεν είναι απαγορευτικά ακριβός τύπος λάμπας. Ακόμα και οι Mullard 12AT7 είναι προσιτές. Οι RFT δεν είναι οι καλύτερες λάμπες του κόσμου αλλά έχουν πολύ συμφέρουσες τιμές για NOS. Αν θες EL34 NOS δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική επιλογή σε λογικά χρήματα από τις RFT οι οποίες κυκλοφορούν με πολλά διαφορετικά logo όπως πχ της Siemens. Πολλές EL34 NOS είναι στην πραγματικότητα RFT.

Reaction score
1.788

Kατά πρώτον, όσον αφορά τις προενισχύτριες, πρέπει να τις αντικαταστήσεις με τον ίδιο τύπο, ecc81/12at7/6060 κλπ., για να διατηρηθεί σταθερό το κέρδος τάσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι άλλοι δύο τύποι (ecc82 - 83), αλλά ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα υπερφόρτωσης ή θορύβου. Οι καλύτερες που θα μπορούσες να βρεις είναι οι Philips, μαζί με διάφορες αμερικανικές (Raytheon, Sylvania, RCA κλπ.), καθώς επίσης και οι καλές γερμανικές (AEG / Telefunken, Siemens, Lorenz, και μάλιστα στην έκδοση Ε801CC). Απόφυγε επιμελώς τις RSD, Ultron και τις ανατολικογερμανικές RFT, ανεξαρτήτως τί σχολιάζει ο κάθε ψωνισμένος στο Internet. Είναι κατώτερης ποιότητας από τις υπόλοιπες. Βεβαίως, είναι δυσεύρετες, και αντενδείκνυται να εμπιστευθείς τον οποιοδήποτε τις πουλάει για καινούργιες, χώρια που οι τιμές τους είναι εξοργιστικές, ενώ κυκλοφορούν και απατεώνες. Προσωπικά θα έβαζα JJ Tesla, και θα τελείωνα το θέμα εκεί, πληρώνοντας μια ecc81 όσο έκανε πάντα, και ούτε σεντ παραπάνω. Επίσης, επειδή το όνομα της Philips δεν παίζει στον χαϊεντόκοσμο, ίσως βρεις καινούργιες και σε λογική τιμή, ενώ η ποιότητά τους είναι δεδομένη.

Αναφορικά με τις λυχνίες εξόδου, πάρε ΚΤ90 μόνον εάν δουλεύεις τους ενισχυτές σε τριοδική λειτουργία. Σε κάθε άλλη λειτουργία, αυτή η λάμπα έχει αυξημένες παραμορφώσεις σε σχέση με τις αδελφές της, και αυτός είναι ο λόγος που ουδέποτε κυκλοφόρησε ευρέως. Προτίμησε 6550 Svetlana (αν βρεις), ενώ έχε υπ' όψιν πως εξαιρετικό ήχο (και χαμηλότερη ισχύ) θα πάρεις και από τις EL34, και πάλι Philips (βρίσκονται κατά καιρούς σε λογική τιμή), ή καινούργιες JJ. Βέβαια, αν θέλεις και λίγη χαϊεντίλα -με το αζημίωτο φυσικά, ιδού.

Τέλος, ένα τηλεφώνημα στους Τσακιριδαίους θα ήταν πολύ χρήσιμο. Οι άνθρωποι θα σε συμβουλεύσουν ευχαρίστως. Άλλωστε, αυτοί ξέρουν τον ενισχυτή καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, (κυρίως τον ΜΤΣ εξόδου).
Κωστα καλημερα. Δεν μπορει να βαλει ecc82 αλλα ουτε ecc83!! Eιναι αλλα τα χαρακτηριστικα και στο κερδος και στο rp . Τωρα, μια πολυ καλη ecc81 ειναι η 6201 SYLVANIA. Για τις εξοδου με πολυ καλη τιμη ειναι η jj ακουγονται πιο διαφανες απο τις EH!

Reaction score
96

θα συμφωνησω κι εγω για JJ ,οπου κι αν τις δοκιμασα επαιξαν παρα πολυ καλα!!! στα συν (για μενα ) οτι ειναι καινουριες (κι αξιοπιστες ) και δεν τις πληρωνεις χρυσες

Reaction score
9

Παιδιά εγώ έχω τον Apollon και παίρνει όλους τους τύπους ecc81, ecc82 & ecc83. Έχω ρωτήσει και τον Οδυσσέα για αυτό το θέμα και μου είπε ότι μπορώ να βάλω ότι θέλω αν και ο ίδιος προτιμάει τις ecc81. Με την αγορά μου έδωσε τους μονομπλόκ με ένα συνδυασμό ecc81 & 5751(ecc83 με λιγότερο gain). Από τους πολλούς συνδυασμούς που έχω κάνει γιατί έχω πολλές προενισχύτριες η Raytheon ecc83 με την Mullard ecc81 μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όσον αφορά τις EH δεν μου αρέσουν σαν λάμπες γενικά με εξαίρεση την ΚΤ90 που την θεωρώ την καλύτερη λάμπα. Είναι η πιο δυναμική, με πεντακάθαρο ήχο και χαμηλό που θυμίζει τρανζίστορ και θα δώσει και λίγο παραπάνω δύναμη στον ενισχυτή. Κρίμα που μόνο η EH φτιάχνει αυτόν τον τύπο.

Reaction score
0

Λοιπόν με JJ KT88 ο ήχος βελτιώθηκε θεαματικά! Το μπάσο είναι ελεγχόμενο και ακριβές, έφυγε η λάσπη των EH, οι φωνές μπροστά και ρεαλιστικές με διαφάνεια. Τελικά μεγάλη αποτυχία οι Electro Harmonix (για τα γούστα μου πάντα)... Σε λίγο θα δοκιμάσω και προενισχύτριες 12AT7 Philips και αν καταλάβω αλλαγές και μου αρέσουν θα αντικαταστήσουν τις 12AT7 της EH. Επίσης μέσα στην εβδομάδα θα κοντραριστούν οι JJ με Svetlana winged C 6550 αν ισχύουν όσα λέγονται για τις svetlana μάλλον οι JJ θα βρούν αντικαταστάτη.

Reaction score
1.788

Λοιπόν με JJ KT88 ο ήχος βελτιώθηκε θεαματικά! Το μπάσο είναι ελεγχόμενο και ακριβές, έφυγε η λάσπη των EH, οι φωνές μπροστά και ρεαλιστικές με διαφάνεια. Τελικά μεγάλη αποτυχία οι Electro Harmonix (για τα γούστα μου πάντα)... Σε λίγο θα δοκιμάσω και προενισχύτριες 12AT7 Philips και αν καταλάβω αλλαγές και μου αρέσουν θα αντικαταστήσουν τις 12AT7 της EH. Επίσης μέσα στην εβδομάδα θα κοντραριστούν οι JJ με Svetlana winged C 6550 αν ισχύουν όσα λέγονται για τις svetlana μάλλον οι JJ θα βρούν αντικαταστάτη.
επισης να σου πω οτι και παλι ασφαλες συμπερασματα δεν μπορεις να βγαλεις αναμεσα στην kt88 της jj και της 6550 της svetlana. Ο λογος ειναι οτι κανονικα εκτος απο το ρευμα ηρεμιας που εχεις την δυνατοτητα να ρυθμισεις , κανονικα πρεπει να αλλαξεις και την αντισταση στο g1 για να βαλεις 6550!! η τιμη αυτης παιζει απο 68κ εως 120κ αναλογα των τυπο της λυχνιας!!!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.099
Members
38.530
Νεότερο μέλος
Σωτήρης Καλύμνιος