Πώς επηρεάζεται το σύστημα από το μήκος των interconnects?

Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους

Τί γίνεται όταν ο χώρος θέτει περιορισμούς (θέση πηγών, προενισχυτή, τελικού ή τελικών, ηχείων κλπ.), ώστε να είναι αναπόφευκτη η χρήση μεγάλων μηκών καλωδίων ενδοσύνδεσης (interconnects), που είναι παραπάνω από τα κοινά μήκη του ενός, των δύο ή και των τριών μέτρων και φτάνουν ή ξεπερνούν τα 10 ή τα 12 ή και τα 14 μέτρα; Και μάλιστα, όταν υπάρχει ανομοιομορφία ανάμεσα στα μήκη από την έξοδο του προενισχυτή AV προς τους τελικούς των ηχείων, ανάλογα με τη θέση τους στο χώρο;

Ξέρουμε όλοι ότι το μήκος των καλωδίων πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο δυνατό. Ιδιαίτερα το μήκος των τα καλωδίων των ηχείων. Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι:
"Εφ' όσον ο χώρος θέτει περιορισμούς, ο προενισχυτής ας μένει μακρυά και ο τελικός όσο γίνεται πιο κοντά στα ηχεία, ώστε αν είναι κάποιος να διαλέξει μεγάλο μήκος καλωδίων, αυτό να είναι τα καλώδια interconnects και όχι τα καλώδια των ηχείων".

Όμως, σε μερικές περιπτώσεις όπως π.χ. στη δική μου, η διάταξη των μηχανημάτων στο χώρο αποτελεί εμπόδιο στο να υπάρχουν μικρά και ίδιου μήκους καλώδια ενδοσύνδεσης. Συγκεκριμένα: υπάρχει ένας προενισχυτής AV, ο οποίος καλείται να οδηγήσει 6 τελικούς - δύο πεντακάναλους και τέσσερεις μονομπλόκς. Ο ένας πεντακάναλος και οι δύο μονομπλόκς βρίσκονται κοντά στον AV pro, άρα θα οδηγηθούν από συνηθισμένα interconnects σχετικά μικρού μήκους (ένα έως δύο μέτρα το καθένα). Ο άλλος πεντακάναλος βρίσκεται σε απόσταση και χρειάζεται interconnects γύρω στα 7 με 8 μέτρα ενώ οι άλλοι δύο μονομπλόκς βρίσκονται ακόμα πιο μακρυά και χρειάζονται interconnects κοντά στα 12 με 14 μέτρα. Τέλος, το subwoofer βρίσκεται σε απόσταση 4 περίπου μέτρων.

Διευκρινίζω ότι:
- Ο AV pro έχει έξοδο balanced σε όλα του τα κανάλια, άρα τα καλώδια που ξεκινούν από αυτόν είναι όλα balanced με βύσματα XLR. Ειδικά αυτά που τροφοδοτούν τους δυο πεντακάναλους και τους δυο κοντινούς μονομπλόκς είναι full balanced με βύσματα XLR και στα δυο άκρα, διότι οι συγκεκριμένοι τελικοί έχουν κι αυτοί εισόδους balanced.
- Οι δυο απομακρυσμένοι τελικοί μονομπλόκς έχουν είσοδο unbalanced (RCA) μόνο. Σκοπεύω να "τρέξω" καλώδια balanced μέχρι τους τελικούς καθ' όλο το μήκος τους (κάπου 12-14 μέτρα) με βύσματα XLR και στις δύο άκρες και να βάλω ένα ανταπτοράκι XLR-RCA στη μια άκρη, πριν τους τελικούς. Το ίδιο σκοπεύω να κάνω και με το subwoofer, του οποίου ο ενσωματωμένος ενισχυτής έχει μόνο είσοδο unbalanced (RCA).
- Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε τα καλώδια των ηχείων, που οδηγούν οι τελικοί, να είναι όσο γίνεται πιο κοντά, πάντα βέβαια στα πλαίσια που ο χώρος επιτρέπει και επί πλέον είναι όλα επώνυμα και ενισχυμένης διατομής, το μικρότερο ισοδύναμο με AWG 12 (3.31 mm2) ανά αγωγό και το μεγαλύτερο ισοδύναμο με 2 x AWG 14 (2 x 2.08 mm2 = 4.16 mm2) ανά αγωγό.

Υπάρχει πιθανότητα αυτές οι διαφορές των μηκών των καλωδίων ενδοσύνδεσης να προκαλέσουν προβλήματα;

Ευχαριστώ.
-

Reaction score
4
Απάντηση: Πώς επηρεάζεται το σύστημα από το μήκος των interconnects?

Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε άλλες ερωτήσεις, παρα μόνο στο θέμα του XLR-RCA.

Με ατόν τον adaptor δεν θα έχεις balanced σύνδεση. Εννοώ, δεν θα έχεις τα πλεονεκτήματα μιας balanced σύνδεσης. Αντίθετα δε, μπορεί να έχεις και μια μικρή διαφορά φάσης 180 μοιρών σε σχέση με το σήμα που τροφοδοτείτε στους τελικούς που δέχονται balanced εισόδους.
Και αυτόδιότι το balanced σήμα για να μετατραπεί σε unbalanced χρειάζετε είτε ειδκούς μετασχηματιστές (εφόσον πρόκειτε για παθητική διάταξη) είναι άλλες κατάλληλες διατάξεις (τελεστικούς κτλ κτλ εφόσον πρόκειτε για ενεργες διτάξεις).

Νομίζω ότι υπάρχουν κατάλληλες συσκευές για να τερματήσεις το καλώδιο, όχι όμως αυτά τα απλά βύσματα που αναφέρεις... ρίξε μια ματιά εδώ...

Reaction score
3.085
Μετατροπή σήματος balanced σε unbalanced

Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε άλλες ερωτήσεις, παρα μόνο στο θέμα του XLR-RCA.

Με αυτόν τον adaptor δεν θα έχεις balanced σύνδεση. Εννοώ, δεν θα έχεις τα πλεονεκτήματα μιας balanced σύνδεσης. Αντίθετα δε, μπορεί να έχεις και μια μικρή διαφορά φάσης 180 μοιρών σε σχέση με το σήμα που τροφοδοτείται στους τελικούς που δέχονται balanced εισόδους.
Και αυτό διότι το balanced σήμα για να μετατραπεί σε unbalanced χρειάζεται, είτε ειδκούς μετασχηματιστές (εφόσον πρόκειται για παθητική διάταξη) είτε άλλες κατάλληλες διατάξεις (τελεστικούς κτλ κτλ εφόσον πρόκειται για ενεργες διατάξεις).

Νομίζω ότι υπάρχουν κατάλληλες συσκευές για να τερματήσεις το καλώδιο, όχι όμως αυτά τα απλά βύσματα που αναφέρεις... ρίξε μια ματιά εδώ...
Έχεις δίκιο, Νίκο. Γι αυτό άλλωστε και το συζητάω στο φόρουμ. Λοιπόν, έχω από παλιά (τον είχα ξεχάσει και σωστά το παρατήρησες και μου τον θύμισες!) ενεργό μετατροπέα Balanced-Unbalanced. Είναι ο Kramer 482 Balanced/Unbalanced Stereo Audio Transcoder, ο οποίος λαμβάνει σήμα audio, balanced ή unbalanced - και μάλιστα δικάναλο (stereo), όπως λέει το όνομά του - και το μετατρέπει στο ανάποδο. Λειτουργεί βέβαια και προς τις δυο κατευθύνσεις.

Το μόνο που θα χρειαστώ είναι να μην τερματίσω τη μιαν άκρη του μεγάλου καλωδίου (αυτή που θα καταλήξει στους τελικούς), αλλά να την συνδέσω στις κλέμες του μετατροπέα. Κι από αυτόν να πάρω ένα μικρού μήκους καλώδιο, τερματισμένο με RCA μόνο στη μια του άκρη, που θα καταλήγει στον τελικό.

Πώς το βλέπετε;
-

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

παναγιωτη ,
μιας και εχεις παει καμποσο (που λεει ο λογος) εκτος ελλαδας , θα εχεις δει οτι
τα μικρα ψαρια σε μικρη λιμνη , βλεπουν μικρα πραματα , και γενικα βλεπουν μικρα.
Εκει στο αμερικα , οπως εχω ξαναπει η κουεστ κανει ακομα (εδω και 15+ χρονια) τον τεστ , με ενα ιντερκονεκτ
ανισοροπο , μηκους 20μ και ενα μετρου.Μεχρι στιγμης στο βιβιλο σχολιων κανεις δεν εχει γραψει οτι καταφερε να ακουσει διαφορες.
Αυτο το θεμα το εχω και σε προσπεκτους του τοτε.
Στο hc μιας και για αυτο μιλαμε , σε οποιοδηποτε χωρο τα καλωδια τεινουν να ειναι μακρια, δυσκολα να εχεις ενα μπλοκι διπλα σε καθε ηχειο , ειδικα αν ειναι <τοιχου> .
Περα απο το μεγαλο μηκος τα καλωδια τεινουν να ειναι σε διαφορετικα μηκη.Δυστυχως αυτος ειναι ο κανονας καθε χωρου.
Αν σκεφτουμε οτι
τα lcr ειναι αυτα που τρωνε την πιοτερη πληροφορια
τα s το 20-30% (λεμε τωρα)
κατι γυρω στο -10% μενει στα sb
Οποτε το βαρος (για μενα δινουμε στα lrc) , κραταμε <κοντα> τον τελικο-ους αν υπαρχουν και επενδυουμε σε <ακριβοτερα>* καλωδια .
Στα ηχειων μετα απο προσωπικες δοκιμες πιστευω οτι για hc καταστασεις δεν αξιζει κανεις να δωσει πολλα χρηματα.
Γιατι απο δοκιμες που εχω κανει σαφως ενα καλωδιο (καλυτερο) δινει μπασα (σε 2καναλο), αλλα σε hc καταστασεις ερχεται το σαμπ
να κουκουλωσει τις χαμηλες του καλωδιου των ηχειων.Οσο αφορα το κοστος παντα στα πλαινα (ισως γιατι δεν εχω τελειωσει ακομα) δεν εδινα πολλα ευρω στο μετρο.Με mogami -chord (ακριβο αλλα απο τραμπα)belden- ultralink-kimber -supra.
Εκανα μια χαρα την δουλεια μου.Βεβαια στη καλυτερη περιπτωση ειχα ηχειο βασης για πλαινο) αλλα για καμποσα μετρα (πανω απο 30 στον πανω χωρο)
(κατω αντε για) προτιμουσα να χωσω καπου αλλου λεφτα.Και αν το ηχειο ειναι φωνακλαδικο , ειμαι μια χαρα.
Oσο αφορα τα ιντερκονεκτ προσωπικα παιζω με μετρου(πλην σαμπ που παιζω με 2 εναμισαμετρα, και ενα μετρου).
Φιλοι - γνωστοι σε διαφορες καταστασεις δουλευουν οτι τους βολευει.Και μιλαμε παντα για επαγγελματικες (πασης φυσης) εφαρμογες.

* σε σχεση με τα πλαινα)

Reaction score
3.085
Για τα μήκη των καλωδίων...

Αργύρη,

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις πληροφορίες και την παρέμβαση.

Σε ότι αφορά στα καλώδια ηχείων, έχω προσπαθήσει να τα διατηρήσω - κατά το δυνατόν - σε μικρά μήκη. Ειδική μέριμνα επ' αυτού έχει ληφθεί για τα μπροστινά ΔΕ-ΑΡ, όπου έχω επιλέξει και τα καλύτερα καλώδια εξ όσων διαθέτω, κάτι λιγότερο για το κεντρικό και ακόμα λιγότερο για τα μπροστινά ύψους.

Στα περιφερειακά έχει κι εκεί καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστεί όσο γίνεται το μήκος των καλωδίων, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό λόγω διάταξης χώρου και συσκευών. Έτσι στα περιφερειακά υπάρχουν μήκη από 3.5 έως και 8.5 μέτρα, ανάλογα το ηχείο και τη θέση του τελικού. Πάντως, όπως είπα και στην αρχή, έχω φροντίσει η διατομή τους να είναι αρκετά αυξημένη, ώστε να υπερκαλύπτει την αδυναμία που προκύπτει από το μεγάλο μήκος (όπου αυτό υπάρχει).

Όμως αυτό που συζητάμε είναι όχι τα καλώδια των ηχείων, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να αλλάξουν λόγω θέσης, αλλά τα interconnects. Ειδικά αυτά των 12-14 μέτρων, όπου ίσως προκύπτει θέμα.

Πάντως, θα συμφωνήσω με τη πρώτη σου παρατήρηση, που γενικά σε ένα χώρο HC δεν μπορείς δυστυχώς να κάνεις πάντα τις συνδέσεις by the book. Εκείνο που δεν διευκρίνησα είναι ότι ειδικά οι απομακρυσμένοι μονομπλόκς (αυτοί που θα τροφοδοτηθούν με interconnects 12-14 m) θα οδηγούν τα πίσω περιφερειακά (back surround), οπότε, όπως λες, η πληροφορία δεν θα είναι και πολύ μεγάλη σε όγκο. Οφείλω όμως να ρωτήσω και να το συζητήσω το θέμα, μπας και γίνει καμιά - εξόφθαλμη - πατάτα.

Και πάλι ευχαριστώ.
(για το άλλο που είπαμε, θα τα πούμε στο τέλος του καλοκαιριού)
-

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

Καποτε (αν και στον πανω χωρο) (πριν καμποσα χρονια) ειχα αγορασει (αληθεια που ειναι ?) ενα ιντερκονεκτ του κιλου,
μονο και μονο για παιχνιδι ( να βρω την ιδανικη θεση του σαμπ).
Μηκος (κανα 12+ μετρα) , τελικα η <ιδανικη> θεση ηταν κοντα στα μηχανηματα.Παρολο που ηταν του κιλου <επαιζε ιδια> με ενα κοντο (που τελικα εμεινε).
Ισως δεν ειναι εφικτη μια δοκιμη (για σενα) αλλα ισως ειναι η πιο αντιπροσωπευτικη για την περιπτωση σου.

Reaction score
3.085
Συνεχίζουμε....

παναγιωτη ,
μιας και εχεις παει καμποσο (που λεει ο λογος) εκτος ελλαδας , θα εχεις δει οτι
τα μικρα ψαρια σε μικρη λιμνη , βλεπουν μικρα πραματα , και γενικα βλεπουν μικρα.
Εκει στο αμερικα , οπως εχω ξαναπει η κουεστ κανει ακομα (εδω και 15+ χρονια) τον τεστ, με ενα ιντερκονεκτ ανισοροπο, μηκους 20μ και ενα μετρου. Μεχρι στιγμης στο βιβιλο σχολιων κανεις δεν εχει γραψει οτι καταφερε να ακουσει διαφορες.
Αυτο το θεμα το εχω και σε προσπεκτους του τοτε.
...............
Καλό απόγευμα και πάλι, Αργύρη. Καλο απόγευμα σε όλους. Εδώ είμαι ξανά.

Λοιπόν, το θέμα το έθεσα προς συζήτηση και ατο αμερικάνικο avsforum, εδώ, και τα σχόλια είναι όντως πολύ ενδιαφέροντα.

Κάποιος προτείνει να δοκιμάσω "αζύγιστη" σύνδεση, πριν κάνω οποιοδήποτε άλλο έξοδο. Κι αν δουλέψει, θα είμαι και κερδισμένος (λέει). Έχω σκεφτεί ότι ίσως έχει και δίκιο και λέω να χρησιμοποιήσω ένα χοντρό ομοαξονικό καλώδιο που ήδη έχω, το DG163 της Ιταλικής Cavel (του το γράφω και στο τελευταίο μου ποστάρισμα).

Πώς το βλέπετε;

Υ.Γ.: Αργύρη, αυτό το prospectus με το συγκεκριμένο θέμα κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή, ώστε να έχει αναρτηθεί και στο Net, για να το δούμε; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αλήθεια.
-

Reaction score
0
παίζει ρολο αν το μηκος καλωδιου ενος ηχειο απο τον a/v receiver εχει διαφορα 3-4 μετρα απο το μηκος καλωδιου του αλλου ηχειου? η πρεπει να τα εχουμε ισομοιρασμένα?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

παναγιωτη ο καθηγητης λειπει διακοπες , γυριζει παρασκευη.Αν θες ρωτησε τον περι rca -balance.
Απο εκει και μετα παω στην υπογα για ανασκαφη.....................

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

ξεκιναω , αυτο που βρηκα ειναι σχετικα νεο(2006)
we do not specify a maximum length for otimum performance as this mesurement depends on the application.However , all cinemaQuest cables have exceptionally low loss .For many years our standard trade -show demonstration pitted a 45meter (150 feet) cinema quest -s-1 cable against a one meter -s video cable from any competitor.We loved the appreciative amazement.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

Εχω πει πολλες φορες , και θα το πω τουλαχιστον αλλες τοσες.
Κανενα καλωδιο δεν κοστιζει οσο πουλιεται.
Απλα οποιος ειναι μαγκας ή οπως θελει αυτοχαρακτηριζεται φτιαχνει καλωδια , τα κανει καλυτερα απο τα standards τψν κατασκευαστων, και πουλα -ξεπουλα.
Επειδη ομως το καλωδιο οσο απλο φαινεται αλλο τοσο δυσκολο ειναι να παιζει απο ενα σοβαρο καλωδιο , δεν ειναι ευκολο να γινει
Εταιριες καλωδιων απειρες, με ονομα <σοβαρο> λιγες.
Υπαρχουν εταιριες με πανακριβα καλωδια , που δεν παιζουν μια.Το ονομα τους το εφτιαξαν με διαφημισεις και μιζες.
Ελληνες κατασκευαστες καλωδιων ? καμποσοι , απλα καποιοι απο αυτους αλλαξαν χομπι ακουγοντας <σοβαρα> καλωδια.
Τοσο απλα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.155
Members
38.538
Νεότερο μέλος
Evasound