Νέα παρτίδα από το μείγμα μπαχαρικών.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.694
Λοιπόν πήρα νέα ρίγανη φρέσκια μοσχοβολιστή, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, πιπέρι κόκκινο γλυκό, λίγο θυμάρι, λίγο δενδρολίβανο, λίγη μουστάρδα σε σκόνη, λίγες πιπεριές τσίλι πολύ καυτερές που τις άλεσα σ΄αυτό το πως το λένε το ανακατευτήρι και έγιναν σκόνη και μπούκοβο λίγο καυτερό (για μένα).
Τα ανακάτεψα με συγκεκριμένη δοσολογία και πρόσθεσα στο τέλος και αλάτι.
Κανονικό όχι light!!! :116:

Οπότε αφού το έκανα και ήταν έτοιμο και μοσχοβόλησε ο τόπος, έπρεπε να το δοκιμάσω! :137: :137:
Το πασπάλισα επάνω σε κάτι ψιλά κρεατάκια και το έβαλα σε ένα σκεπασμένο ταψί στον φούρνο.
Ψήνεται ήδη εδώ και 2 ώρες. Σε μια ακόμη το βγάζω.
Για να δούμε τι θα βγει.

Reaction score
33
Νομίζω ο Μιχάλης πρέπει να μπανάρεται καθημερινά από το site, την ώρα παρασκευής του φαγητού!
Είναι ανελέητος! :138:

gaμwto πείνασα τώρα!

Reaction score
657
Απάντηση: Νέα παρτίδα από το μείγμα μπαχαρικών.

περιμενουμε αποψη.. κι εδω στο χωριο δεν αφησανε ριγανη για ριγανη, μονο με unimac βρησκεις πλεον, καθε χρονο θελει και πιο νωρις.. Η σωστη ριγανη παντως μπορει να κανει καλη μια μετρια μπριτζολα!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.126

να περάσω για test-drive δηλαδή?

Reaction score
29.585

Mιχάλη θα σου πρότεινα και την δική μου βελτιωμένη εκδοχή του μείγματος, χωρίς κανέλλα, με προσθήκη σκόρδου σε σκόνη . Ετσι το φιάχνω εγω , βάση της original συνταγής , και με συνεπαίρνει μιλάμε.
Επίσης με λίγο αλάτι παραπάνω.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Δεν με πειράζει καθόλου η σύνθεση του μείγματος.
Μου φτάνει να είμαι με την ΕΒΒΕ...

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.694

Χμμ. Λοιπόν.
Το μείγμα φτιάχτηκε σε δύο εκδόσεις. Μια καυτερή για μένα και τους ομοϊδεάτες και μια gay χωρίς τα καυτερά.
Το σκόρδο προτιμώ να είναι προαιρετικό διότι μπορεί να ταιριάζει π.χ. στο κότσι και στα σουτζουκάκια, αλλά δεν ταιριάζει στην μπριζόλα.
Η κανέλα μπαίνει σε ελάχιστη ποσότητα ώστε να υπάρχει απλώς μια υποψία της γεύσης της.
Μπαίνει όμως μπόλικη κανέλα στο ρυζόγαλο!!!
Τα κρέατα ψήθηκαν επί 4ωρο συνολικά.
Εννοείται ότι έγιναν ξεροψημένα απ΄έξω και ζουμερό λουκούμι από μέσα.
Μια που ανέφερα τα κότσια τι λέτε για σήμερα το μεσημέρι να ρίξουμε μια πενιά;
Μέλη της ΕΒΒΕ τι λέτε; Μαζεύω συμμετοχές.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.126

Μια που ανέφερα τα κότσια τι λέτε για σήμερα το μεσημέρι να ρίξουμε μια πενιά;
Μέλη της ΕΒΒΕ τι λέτε; Μαζεύω συμμετοχές.
ρε συ, πολύ ζέστη έχει από τώρα, και συ λες μεσημεριάτικα, μες στη ντάλα, κότσι?

Reaction score
5.879
Ξεθαβω το νημα Μιχάλη

To Πάσχα σκέφτομαι να φτιάξω ενα κοντοσούβλι. Σε συζήτηση που εκανα με μακρυνό ξάδερφο μάγειρα,για το μαρινάρισμα του κρέατος,(σπάλα-πανσέτα)μου πρότεινε να φτιάξω ενα μείγμα μπαχαρικών για bbq.

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό αλάτι
1 κουταλιά σούπας κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά σούπας κύμινο
1 κουταλιά σούπας κόλιαντρο τριμμένο
1 κουταλιά του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα τριμμένη
10 κουταλιές σούπας ρίγανη

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώσπου να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μεγάλο βάζο και το έχουμε έτοιμο όταν το χρειαστούμε.

Το μείγμα μπαχαρικών bbq έχει σαν βάση το αλάτι και το χρησιμοποιούμε στα κρεατικά μας που προορίζονται για ψήσιμο στην ψησταριά (σχάρα ή σούβλα) .Mπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορα φαγητά κατσαρόλας, ακόμα και σε τηγανιτές πατάτες αφού μετά το τηγάνισμα δίνει μοναδική γεύση.
Επειδή το μείγμα μας για bbq έχει σαν βάση το αλάτι, προσθέτουμε από το μείγμα μας στο κρέας ή στα μπιφτέκια , όσο θα χρησιμοποιούσαμε για να τα αλατίσουμε.
Καλό είναι να ρίξουμε το μείγμα bbq, στο κρέας που προορίζεται για ψήσιμο στη ψησταριά , μερικές ώρες πριν το ψήσιμο για να περάσουν τα αρώματα από το μείγμα μπαχαρικών bbq στο κρέας.

Ιδου το αποτέλεσμα !
Λόγω οτι δεν μου έφτασε η ρίγανι,έβαλα μονο 3 κουταλιές,θα την προσθέσω μετα.

IMG_20170406_151714.jpg

Reaction score
25.503
Πάντως ένας μπάρμπας μου που είχε ταβέρνα στο χωριό και έχει ψήσει χιλιάδες αρνακια και κοκορετσια δεν έβαζε πότε μπαχαρικά πριν το ψήσιμο μόνο στο σερβιρισμα και η αλήθεια είναι ότι ψητό αρνακι του θείου είχε πολύ μεγάλη πέραση στην περιοχή την πολύ ευρυτερη όμως όχι 2 3 χωριά τριγύρω.
Δυνατή φωτιά να σφραγισει η πέτσα και να μείνουν τα ζουμιά μέσα και πότε μπαχαρικό ούτε καν αλάτι.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.694
Αν η ρίγανη καεί πολύ, τότε πικρίζει.
Αν μαρινάρουμε κρέατα με τα μπαχαρικά και μπουν με ταψί στον φούρνο και μάλιστα σκεπασμένο το ταψί με αλουμινόχαρτο, δεν καίγονται τα μπαχαρικά και το κρέας παίρνει όλα τα αρώματά του.
Αν είναι να μπει το κρέας στα κάρβουνα, τότε πιο καλό είναι τα μπαχαρικά να μπουν ακριβώς μόλις το κρέας βγει από τη φωτιά και ενώ ακόμη βράζουν επάνω του τα ζουμιά και τα λάδια του.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι τα κρεατικά πρέπει να τα τρως σκέτα για να καταλαβαίνεις όλη την γεύση, χωρίς αυτή να αλλοιώνεται από τα μπαχαρικά.
Είναι θέμα γούστου.
Εγώ δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία, δυστυχώς, είμαι στραβόξυλο.
Θέλω να γευτώ το κρέας μαζί με τα αρώματα από ρίγανη, πιπέρι, αλάτι, θυμάρι, μαϊντανό, βασιλικό ή οτιδήποτε διαλέγει ο καθένας.
Αλλιώς μου φαίνεται "άδεια" η γεύση του.
Άλλωστε οι μεγαλύτεροι σεφ δίνουν βάση στην επιλογή των μπαχαρικών που θα συνοδεύσουν το όποιο φαγητό και λένε ότι η μαγειρική είναι βασισμένη σε μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Φαντάσου δηλ. να φας πατσά που δεν έχει μέσα αλάτι, σκόρδο, ξύδι και μπούκοβο.
Καλύτερα να μην το φας.
Εκτός αν είσαι ασθενής κλινήρης στο μετεγχειρητικό στάδιο.

Last edited:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo