Η σημασία του προενισχυτή phono.

Reaction score
2.248
Απάντηση: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Αγαπητέ μου συνοδοιπόρε Μ.Φ

Φυσικά και δεν είναι κακό να παίζει κανείς με τα κατσαβιδάκια άμα του αρέσει. Και εγώ παίζω με αυτά. :129:
Αυτό που προτείνω σε αυτούς που είτε δεν ξέρουν είτε που βαριούνται είναι πριν προβούν στην αγορά μιας MC κεφαλής, ή καμιάς δύσκολης ΜΜ (shure πχ που έχει θέμα με την χωρητικότητα) να κοιτάξουν (έστω μία ματιά) τα χαρακτηριστικά του plug and play stage τους.

Για αυτούς που θέλουν να αγοράσουν ένα καλό plug and play stage για την fetix κεφαλή τους να κοιτάξουν τα χαρακτηριστικά της κεφαλής τους πριν το αγοράσουν.

Μια φορά έστω και σαν εμπειρία ένα παραμετροποιημένο stage κάνει καλό να ακούσουν όλοι και να παίξουν. Οχι τίποτε άλλο, αλλά για να ακούσουν τις διαφορές.

PS: 40Ω fixed input impedance δεν υπάρχει.... Μάλλον 400Ω fixed είναι και ξέχασαν ένα μηδενικό

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Πέτρο η δική μου άποψη είναι ότι η ακίδα διαβάζει και όλα τα άλλα (ηλεκτρογεννήτριες, προενισχυτές κτλ) μεταφράζουν. Υπάρχει ένα παιχνίδι που πάιζαμε παιδία και λεγόταν το "χαλασμένο τηλέφωνο".
Κάποιος έλεγε γρήγορα και σιγά στον διπλανό του μία λέξη και ο τελευταίος έλεγε τι άκουσε. Ο δεύτερος στην σειρά λοιπόν εάν κατόρθωνε και ΑΚΟΥΓΕ σωστά αυτή την λέξη που εσκεμμένα ο πρώτος έλεγε γρήγορα τότε ο τελευταίος την έβρισκε σωστά....
Εκτός φυσικά εάν στην σειρά (τρίτος, τέταρτος κτλ) βρισκόταν κάποιος βαρήκουος (ο αδύναμος κρίκος)που αυτό που άκουγε σωστά το μετάφερε στον διπλανό του λάθος με λάθος αποτέλεσμα.

Θέλω να πω με λίγα λόγια ότι εάν θέλουμε να ακούσουμε ορθά ένα βινύλιο, πρωτίστος πρέπει να το αναγνώσουμε σωστά (όσο το δυνατόν καλύτερα να ακολουθήσει ή ακίδα μας την ακίδα κοπής) και μετά να προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε ορθά την ταλαντωσή της
Πολύ σωστά.

Όσοι έχουν ενδοιασμούς για την ψηφιακή RIAA καλά κάνουν. Δεν είναι καθόλου εύκολο και προφανές να έχεις εξαίρετο αποτέλεσμα.

Αφού μεσολαβεί μετατροπή A/D ο ήχος είναι έρμαιο αυτής της μετατροπής και αφού μεσολαβεί μετά D/A μετατροπή πάλι έχουμε ένα στάδιο που που επηρεάζει τον ήχο. Και ο πιο ανοικτόμυαλος ακροατής θα έπρεπε και θα πρέπει να φοβάται. Εκτός αν .... είναι σίγουρος τι κάνει και με ποιά μηχανήματα και στάδια το κάνει.

Καρτούλες ήχου συμπαθητικές με ψηφιακή RIAA δεν ακούγονται καλύτερα απο μεσαίας κλάσης phono , πόσο μάλλον απο κορυφαία phono. Επίσης αν κάποιος θέλει να μπεί στην ιστορία της ψηφιακής RIAA πρέπει να ψάξει για archival quality A/D και D/A μετατροπείς , δεν κυκλοφορούν και πολλοί εκεί έξω.
Και κοστίζουν συνήθως πολλά ...

Ιδανικά πρέπει να έχεις archival quality μετατροπείς, ταυτόχρονα, με βάση τα χαρακτηριστικά της κεφαλής να υπάρξει custom απο τον κατασκευαστή στάδιο εισόδου που να ματσάρει την συγκεκριμένη κεφαλή και line in είσοδο στο μετατροπέα.

Μετά απο όλα αυτά τα καθόλου προφανή, μάλλον κανένα phono δεν μπορεί να είναι καλύτερο γιατί κερδίζεις δύο στάδια ( Gain και RIAA πρίν το A/D ) που ψηφιακά υλοποιούνται "τέλεια" οπότε αν αποδεδειγμένα δεν έχεις απώλειες στην λούπα A/D/A, το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που οι φανατικοί του βινυλλίου θα κοκκίνιζαν απο περηφάνια για το αποτέλεσμα.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι :

1) τέλεια ψηφιοποιημένα αρχεία στα 192 kHz ! καλύτερα απο πολλά επίσημα remastering

2) σύγκριση εκ των υστέρων σε VTA , βάρος , κεφαλές , πλατώ για την εύρεση του ιδανικού συνδιασμού αναπαραγωγής αφού το άκουσμα εξαρτάται 1000 % απο το ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ σύστημα αναπαραγωγής

3) καθάρισμα των cklick με ακρίβεια αν κάποιος θέλει, και χωρίς απώλειες στον ήχο

Reaction score
1.788

Αυτο που θα γραψω ειναι η υποκειμενικη γνωμη μου γι αυτο που ακουσα στην τελευταια εκθεση .

Για να ειμαι πολυ ειλικρινης την ειδια γνωμη ακουσα τυχαια μεσα στους διαδρομους απο αγνωστους χομπιστες.

H παρακατω αναφορα γινεται για το μοναδικο δωματιο που υπηρχε ψηφιακη riaa.Λοιπον καποια στιγμη επαιζε το lp τεσσερεις εποχες του vivaldi. Ειναι ενας δισκος [αγαπημενος του πατερα μου] που τον ακουω πανω απο 35 χρονια.Καποιος κυριος που ηταν διπλα μου ειπε αν μπορει να μπει το σημειο με τον χειμωνα. Γραφω και αυτη την λεπτομερεια, γιατι εκει πραγματικα απλα και με πολυ επιεικια ηθελα να φυγω!!!
Νομιζα οτι θα ετρωγα ξυλο απο το δοξαρι!!! αυτο το τοσο στεγνο επιθετικο στειρο πραγμα δεν το εχω ξανακουσει!!!!!!
Τον συγκεκριμενο δισκο τον εχω ακουσει σε πανω απο εικοσι συστηματα κορυφαια και μη.... στα οποια πραγματικα νομιζεις οτι αισθανεσαι ακομα την μυρωδια της φυσης!!![εννοειται αναλογικα]

Πραγματικα δεν θελω να πικρανω κανεναν αλλα ειπα αυτο που ακουσα!!!! [μπορει να ειμαι κουφος]

Τα πιο πανω που γραφω τα ειπα την ειδια στιγμη σε πολυ σεβαστο φιλο του εδω φορουμ!!!

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Αυτο που θα γραψω ειναι η υποκειμενικη γνωμη μου γι αυτο που ακουσα στην τελευταια εκθεση .

Για να ειμαι πολυ ειλικρινης την ειδια γνωμη ακουσα τυχαια μεσα στους διαδρομους απο αγνωστους χομπιστες.

H παρακατω αναφορα γινεται για το μοναδικο δωματιο που υπηρχε ψηφιακη riaa.Λοιπον καποια στιγμη επαιζε το lp τεσσερεις εποχες του vivaldi. Ειναι ενας δισκος [αγαπημενος του πατερα μου] που τον ακουω πανω απο 35 χρονια.Καποιος κυριος που ηταν διπλα μου ειπε αν μπορει να μπει το σημειο με τον χειμωνα. Γραφω και αυτη την λεπτομερεια, γιατι εκει πραγματικα απλα και με πολυ επιεικια ηθελα να φυγω!!!
Νομιζα οτι θα ετρωγα ξυλο απο το δοξαρι!!! αυτο το τοσο στεγνο επιθετικο στειρο πραγμα δεν το εχω ξανακουσει!!!!!!
Τον συγκεκριμενο δισκο τον εχω ακουσει σε πανω απο εικοσι συστηματα κορυφαια και μη.... στα οποια πραγματικα νομιζεις οτι αισθανεσαι ακομα την μυρωδια της φυσης!!![εννοειται αναλογικα]

Πραγματικα δεν θελω να πικρανω κανεναν αλλα ειπα αυτο που ακουσα!!!! [μπορει να ειμαι κουφος]

Τα πιο πανω που γραφω τα ειπα την ειδια στιγμη σε πολυ σεβαστο φιλο του εδω φορουμ!!!
Αυτό επιβεβαιώνει τα λεγόμενα μου πως δεν είναι απλή ιστορία να παίξεις εύκολα με ψηφιακή RIAA.

Βέβαια αυτό που αναφέρεις , σε μια έκθεση , κάποιο πικάπ , με κάποια κεφαλή , κάποια ηχεία, κάποια προενίσχυση, κάποιος A/D κάποιος D/A κλπ έξυνε ... χαίρω πολύ και αγνάντευε.

Αν έτρωγες ξύλο απο το δοξάρι μάλλον η ψηφιακή RIAA είναι το τελευταίο που θα κοίταγα οτι μου φταίει ... και ακόμα και αν οι μετατροπείς ήταν μέτριοι, δεν έχεις πληροφορία, επίπεδα και τίμπρο , είναι λίγο μούγκα , δεν ξύνουν όμως.

Άρα ψάξε απευθείας αλλού τι σου έφταιγε.

Reaction score
1.788

Καταρχην καλημερα!

Δεν γραφω πουθενα, μα πουθενα, οτι [εξυνε!!]

δευτερον, δεν νομιζω να υπηρχαν πολλα δωματια με ψηφιακη riaa. [αυτο, για το καπου, καποτε]

το πικαπ ηταν linn !!

δεν νομιζω απο εναν ειδικο του ειδους να αφησε καποια πραγματα στην [τυχη τους] και ποσο μαλλον οταν ηταν και εκθετης!!

προσωπικη μου αποψη μαλλον μεχρι εκει μπορει να παει!!! αυτο που γραφω, το ξαναλεω, το ειπα σε real time αμεσως οταν ακουγαμε το προγραμμα σε αγαπητο φιλο του εδω φορουμ. Επιμενω να το λεω αυτο για εναν και μονο λογω, δεν τα γραφω τωρα γι αυτην την μικροχαζοκοντρουλα μεταξυ υποστιηκτων αναλογικου και ψηφιακου ηχου. Αλλωστε τον τελευταιο χρονο ξαναεμπλεξα με πικαπ!!!

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Απάντηση:Πώς να γλιτώσει κανείς από τη...φασαriaa

Πολύ σωστά.Όσοι έχουν ενδοιασμούς για την ψηφιακή RIAA καλά κάνουν. Δεν είναι καθόλου εύκολο και προφανές να έχεις εξαίρετο αποτέλεσμα...
Δεν είναι όμως δύσκολο να φανταστούμε την αναδυόμενη ΄΄ειδικότητα΄΄:voicing...ψηφιακής RIAA.:612:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Εγώ πάντως την μία και μοναδική φορά που άκουσα τις τέσσερις εποχές (την άνοιξη γιατί είμαι Μαγιάτικος) από πικάπ (αναλογικό phono, λάμπες και κόρνες), νόμιζα ότι πρόκειται για άλλο έργο. Ήχος λεπτός, πλαδαρός χωρίς νεύρο και συχνοτικά άκρα, με ένα χοντρό πέπλο σαν κουρτίνες θεατρικής σκηνής, ένα μονότονο ψεύτικο μεσαίο που σε έκανε να πιστεύεις ότι άκουγες τρίτο πρόγραμμα από αυτοκίνητο με ανοιχτές πόρτες. Το βιολί δεν έξυνε ακριβώς, αλλά αυτό που θυμάμαι είναι πως βασικά δεν μπορούσε να διεγείρει καμία αίσθηση. Ήταν σαν να διαβάζεις άρθρο της Μπακογιάννη στην εφημερίδα: όταν τελειώνεις νομίζεις ότι έγινες λίγο πιο βλάκας απ' ότι ήσουν πριν ξεκινήσεις, a complete waste of time.

...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Απάντηση: Re: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Εγώ πάντως την μία και μοναδική φορά που άκουσα τις τέσσερις εποχές (την άνοιξη γιατί είμαι Μαγιάτικος) από πικάπ (αναλογικό phono, λάμπες και κόρνες)...
Και...μπαγιάτικος ως προς την πολυθρύλητη ΄΄μέθεξη΄΄ που προσφέρει ο συνδυασμός...:137:

Reaction score
1.788

Με το καλημερα επιασαν δουλεια ο ...........Athos o Porthos περιμενω Aramis και τον ΝΤαρτανιαν για να απαντησω!!!

Reaction score
2.248

Με έπνιξες βρε οπισθοδρομικέ αντι-οικολόγε :204:

Reaction score
1.788
Απάντηση: Re: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Αγαπητε Νικο τετοιες τραυματικες εμπειριες να τις προσεχεις!!αφηνουν κουσουρια!!!!!...........................στη μανα σου το ειπες?
Εγώ πάντως την μία και μοναδική φορά που άκουσα τις τέσσερις εποχές (την άνοιξη γιατί είμαι Μαγιάτικος) από πικάπ (αναλογικό phono, λάμπες και κόρνες), νόμιζα ότι πρόκειται για άλλο έργο. Ήχος λεπτός, πλαδαρός χωρίς νεύρο και συχνοτικά άκρα, με ένα χοντρό πέπλο σαν κουρτίνες θεατρικής σκηνής, ένα μονότονο ψεύτικο μεσαίο που σε έκανε να πιστεύεις ότι άκουγες τρίτο πρόγραμμα από αυτοκίνητο με ανοιχτές πόρτες. Το βιολί δεν έξυνε ακριβώς, αλλά αυτό που θυμάμαι είναι πως βασικά δεν μπορούσε να διεγείρει καμία αίσθηση. Ήταν σαν να διαβάζεις άρθρο της Μπακογιάννη στην εφημερίδα: όταν τελειώνεις νομίζεις ότι έγινες λίγο πιο βλάκας απ' ότι ήσουν πριν ξεκινήσεις, a complete waste of time.

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τάκη το 'πα στον γιατρό (EAR) και μου επέβαλε θεραπεία με τέσσερα πατερημά, δύο κυριελέησο, 10 μέρες νηστεία και τρίμηνη αποχή από οτιδήποτε φέρει λάμπες.
Μου απαγόρεψε να ανάβω ακόμη και το φως. :405:

...

Reaction score
3.967

O Xristodoulopoulosss πάντως με λλαμπάτο φφόνο δίνει ρρέστα!

(Έχω φφρικάρει ππαληκάρια!)

Reaction score
2.248

Μετά απο όλα αυτά τα καθόλου προφανή, μάλλον κανένα phono δεν μπορεί να είναι καλύτερο γιατί κερδίζεις δύο στάδια ( Gain και RIAA πρίν το A/D ) που ψηφιακά υλοποιούνται "τέλεια" οπότε αν αποδεδειγμένα δεν έχεις απώλειες στην λούπα A/D/A, το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που οι φανατικοί του βινυλλίου θα κοκκίνιζαν απο περηφάνια για το αποτέλεσμα.
Δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη για κάτι που δεν έχω ακούσει αλλά αυτή η ψηφιοποίηση δυναμικών με κέρδος πριν το Α/D είναι κάτι που χρήζει συζήτησης.
Μήπως τελικά τα δυναμικά που συναρπάζουν λειτουργούν ενάντια της μουσικότητας? (είπα κακιά λέξη και ζητώ συγγνώμη από τους "Ψ" συνφορουμίστες :116:) και το σύνολο ακούγεται μηχανικό, στεγνό (να πάλι είπα κακές λέξεις)

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη για κάτι που δεν έχω ακούσει αλλά αυτή η ψηφιοποίηση δυναμικών με κέρδος πριν το Α/D είναι κάτι που χρήζει συζήτησης.
Μήπως τελικά τα δυναμικά που συναρπάζουν λειτουργούν ενάντια της μουσικότητας? (είπα κακιά λέξη και ζητώ συγγνώμη από τους "Ψ" συνφορουμίστες :116:) και το σύνολο ακούγεται μηχανικό, στεγνό (να πάλι είπα κακές λέξεις)
H ψηφιακή RIIA δεν είναι για πολλούς για τους λόγους που ανέφερα.
Αν δεν έγινε κατανοητό αυτό που είπα είναι πως το να έχεις το κέρδος που χρειάζεται μια κεφαλής για να παίξει, στην είσοδο του A/D που είναι και προενισχυτής / DAC κερδίζεις κάποια στάδια και καλώδια με αποτέλεσμα πολύ πιο άδολο και κοντά στην μήτρα αποτέλεσμα.

Τα δυναμικά που συναρπάζουν όμως δεν τα δημιουργούν τα μηχανήματα, ή υπάρχουν στην ηχογράφηση και την ερμηνεία ή δεν υπάρχουν.

Το αν ένα σύστημα αναπαραγωγής μπορεί να ανταπεξέλθει είναι το ερώτημα. Και βέβαια το 95 % των συστημάτων δεν μπορεί να δώσει ρεαλιστική απεικόνιση των δυναμικών και μικροδυναμικών μιας ερμηνείας ακόμα και αν η ηχογράφηση τα έχει συλλάβει.

Και για την ακρίβεια η δυναμικές είναι η ίδια η μουσική και είναι αυτό που προσπαθεί με κόπο πάντα να αναπαράγει ένα σύστημα αναπαραγωγής. Απλώς άκου στα 3-4 μέτρα ένα ντουέτο Πιάνο-Βιολί ζωντανά και μετά βάλε την ηχογράφηση σε όποιο σύστημα θές στον πλανήτη. Θα γελάσεις.

Απλώς κάποια λίγα -ελάχιστα και δυστυχώς ακριβά συστήματα προσεγγίζουν το 80-90 % Τα περισσότερα παρόλη την "μουσικότητα" και τα όποια μπλα-μπλα τους δεν φτάνουν πάνω απο το 50 % της πραγματικότητας.

Reaction score
3.967

Καμμία σχέση George!!!

Το αποτέλεσμα σε αναλογικές ηχογραφήσεις παληών βινυλίων (δεκαετία '60, ο Χατζηστάμου είναι και μεγάλος άνθρωπος...) ήταν υπέροχα αναλογικό :109:(στο 24/192 δέ....εμπειρία!), ζεστό-πλούσιο-εκτεταμένο-σώμα κλπ κλπ.

Βέβαια ο Χατζησταμ τρωγότανε με το Linn ότι δεν του αρέσει πλέον, δεν του μιλάει με τον σωστό τρόπο, αυθαδειάζει (του είπα να αλλάξει κεφαλή), γυρνάει αργά τα βράδυα (του είπα να αλλάξει ιμάντα) και τέτοια.

Έπαιζε με μια Silver Benz αγνώστου πατρός και μητρώου γενικώς, μπατ, αυτή η μεσαία περιοχή...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.055

...
Τα δυναμικά που συναρπάζουν όμως δεν τα δημιουργούν τα μηχανήματα, ή υπάρχουν στην ηχογράφηση και την ερμηνεία ή δεν υπάρχουν.

...
Αμήν!

Reaction score
2.248

Είπα ότι τα δυναμικά δημιουργούνται από τα μηχανήματα? Μπαααα......
Μάλλον είπα για την ψηφιοποίηση των δυναμικών πριν AD

Ελα Γεώργιε πες μου τι άλλο μπορεί να ψηφιοποιηθεί και να αποδωθεί δειγματοληπτικά σωστά μετά από τράμπα A/D/A (έχει και τις άρτιες αρμονικές το μενού ή θεωρούντε περιττές ?)

Μια φορά εάν είμουν το Linn του κου Χ'στάμου θα αρνιόμουν και εγώ να παίξω :142:
Τυχαίο? δεν νομίζω....

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.940
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm