Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

Reaction score
4.909
Απάντηση: Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

Εχω παρει προσφορα δεη 800+φπα για εγκατασταση ρολογιου το δανειο εχει εγκριθει και ετοιμαζομαι να παραγγηλω τα 10 κιλοβατ που δικαουμαι σαν ιδιωτης γαι τοποθετηση στη στεγη του σπιτιου μου.Τιμη αγορας της κιλοβατωρας απο δεη 55 λεπτα, απο του χρονου πεφτει.Ετη αποπληρωμης δανειου 10(τσιμπαω και κατι της παραπανω για κανενα ενισχυτακο που λεει ο λογος).
Τωρα αν κανω καλα ή οχι θα φανει στο μελλον.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης δεν μας είπες...(Για το μεγιστο των 10 κιλοβατ εμένα μου ειπαν 35 με 40 χιλιάδες αλλά η στεγη μου επαρκει το μάξιμουμ για 5.5 κιλοβατ, παρότι κυρίως νοτιοδυτική, εσύ εχεις μαλλον αρκετά μεγάλη στέγη)

Reaction score
6

Το συνολικό κόστος της επένδυσης δεν μας είπες...(Για το μεγιστο των 10 κιλοβατ εμένα μου ειπαν 35 με 40 χιλιάδες αλλά η στεγη μου επαρκει το μάξιμουμ για 5.5 κιλοβατ, παρότι κυρίως νοτιοδυτική, εσύ εχεις μαλλον αρκετά μεγάλη στέγη)
Οι τιμες ειναι απο 32000 εως 44000 αναλογα τι πανελ θα βαλεις.Εγω συζηταω για γερμανικη εταιρεια πολλα χρονια στο χωρο και για πανελ πολυκρυσταλικα και 220 βατ.Γιατι τα πιο συνιθισμενα πανελ 180,190 βατ δεν μπορουν να μου δωσουν 10 κιλοβατ στη σκεπη που εχω.
Το ωφελιμο εμβαδον ειναι περιπου 80 τετραγωνικα.Μιλαω για το εμβαδον που θα τοποθετηθουν τα πανελ γιατι η σκεπη ειναι σαφως μεγαλυτερη.
Δεν ξερω ποτε μιλησες και με ποιον παντως εγω οταν πηγα την πρωτη φορα (αρχες ετους)που ειπαν 6 κιλοβατ οτι χωραει.Υπολογιζαν ομως με πανελ 150 βατ.Επισης μου εχουν κανει προταση για 32000 μεσα και το ρολοι της δεη για πανελ που ερχονται απευθειας απο Κινα.Οι τιμες σε γενικες γραμμες ειναι ποικιλες και αλλαζουν συνεχως.Οπωσδηποτε ειναι ενα ρισκο γιατι τα πραγματα στην Ελλαδα ειναι περιεργα.
Ομως σκεψου μετα απο δεκα χρονια να εχεις ενα εισοδημα περιπου 600 ευρω το μηνα απο το πουθενα.Στην χειροτερη περιπτωση μετατρεπεις το ρευμα για ιδια χρηση κοβωντας την δεη αν κατι παει στραβα.

Reaction score
6

Αφαιρεσε 50 εκατοστα απο καθε τελειωμα της σκεπης σου γιατι τα πανελ επιτρεπονται να τοποθετηθουν μεχρι και 50 εκατοστα αποσταση απο την ακρη της σκεπης και υπολογισε περιπου ποσα κιλοβατ χωραει.

Reaction score
4.909

Οι τιμες ειναι απο 32000 εως 44000 αναλογα τι πανελ θα βαλεις.Εγω συζηταω για γερμανικη εταιρεια πολλα χρονια στο χωρο και για πανελ πολυκρυσταλικα και 220 βατ.Γιατι τα πιο συνιθισμενα πανελ 180,190 βατ δεν μπορουν να μου δωσουν 10 κιλοβατ στη σκεπη που εχω.
Το ωφελιμο εμβαδον ειναι περιπου 80 τετραγωνικα.Μιλαω για το εμβαδον που θα τοποθετηθουν τα πανελ γιατι η σκεπη ειναι σαφως μεγαλυτερη.
Δεν ξερω ποτε μιλησες και με ποιον παντως εγω οταν πηγα την πρωτη φορα (αρχες ετους)που ειπαν 6 κιλοβατ οτι χωραει.Υπολογιζαν ομως με πανελ 150 βατ.Επισης μου εχουν κανει προταση για 32000 μεσα και το ρολοι της δεη για πανελ που ερχονται απευθειας απο Κινα.Οι τιμες σε γενικες γραμμες ειναι ποικιλες και αλλαζουν συνεχως.Οπωσδηποτε ειναι ενα ρισκο γιατι τα πραγματα στην Ελλαδα ειναι περιεργα.
Ομως σκεψου μετα απο δεκα χρονια να εχεις ενα εισοδημα περιπου 600 ευρω το μηνα απο το πουθενα.Στην χειροτερη περιπτωση μετατρεπεις το ρευμα για ιδια χρηση κοβωντας την δεη αν κατι παει στραβα.
Εχω γραψει πιο πάνω τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι....θα μου την φέρουν! Ετσι κατέληξα σε αρχική αναμονή αλλά έχω πάντα στο μυαλό την οικιακή παραγωγή ρεύματος για προσωπικη χρήση και αν είναι εφικτό και να πάω σε πλήρη κατάργηση της ΔΕΗ κάποια στιγμή.
Το "αυτόνομο σπίτι" είναι μιά ιδέα που την έχω απο τα φοιτητικά χρόνια και οπωσδήποτε θα προσπαθήσω να την υλοποιήσω, ακόμη κι αν δεν κερδίζω, ενω στα σχέδια μου είναι και ένα αυτοκίνητο που να φορτίζει απο την πρίζα σε ορατό μέλλον.
Σε ότι αφορα την μελέτη, μία εταιρεία έφερα στο σπίτι, δεν ξέρω και άλλη στα μέρη μου, αυτοί μου ειπαν για 5.5 κιλοβατ μετά απο μελέτη της στεγης αλλά δεν προχώρησα στην πιο εξειδικευμένη φάση για να μάθω πιο πολλές λεπτομέρειες

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.258

Δηλαδή βρε παιδιά για να πάρεις τα 7,7 κιλοβάτ ενός μονοφασικού αγωγού,

πόσα τετραγωνικά ταράτσα θέλουμε;

Reaction score
119

Οι μονοι σιγουρα κερδισμενοι απο τους "μικρους" ειναι οσοι πηραν, στον πρωτο κυκλο αιτησεων για εξαιρεσεις απο την ΡΑΕ, μεγαλο αριθμο εξαιρεσεων 80-150kWh και στη συνεχεια πουλησαν το χαρτι μεχρι και 100.000ευρω εκαστο.

Με 3k επενδυση αποδοση 100k σε δυο χρονια, αυτο ειναι deal.

Οι υπολοιποι "μικροι" αλλα λογια ν'αγαπιομαστε ετσι οπως εγινε η κατασταση σημερα...

Reaction score
25.683

ok ναουμ.
και πες οτι δινεις τη μελετη με τα 10 κιλοβατια και εγκρινεται και τελικα - κλασσικη περιπτωση ελλην - βανεις το κατι τις παραπανω και φτανεις τα 13κιλοβατ peak (με αλλον τυπο πανελ πχ και λιγα τμ παραπανω) και κρατας και για την παρτη σου ρευμα η ρυθμιζεις με το ινβερτερ να στελνεις το μεγιστο δυνατο στο ρολοι (αυτο πχ που θα εστελες με 10kw μια πεντακαθαρη και δροσερη μερα).
ποιος θα σε ελεγξει και πως?
δηλαδη αν κανεις τη δουλεια σε εξοχικη κατοικια δεν μπορεις να εχεις μηδενικη καταναλωση ρευματος?
η μηπως αν εχεις και ενα σετακι μπαταριες να στελνεις περισσεια ρευματος μιση ωρα παραπανω απο οτι φεγγει ο ηλιος?

αν δεν κανω λαθος το μονο πραμμα που μετραει ειναι το ρολοι και δεν νομιζω να στελνει πληροφοριες για το ποτε δουλευει και με τη ρυθμο.

εχω την εντυπωση οτι μπορεις αρκετα ευκολα να αρμεξεις την δεη απο αυτην την ιστορια ενω ειναι ηδη γεγονος οτι τα φ/β εχουν τελικα μεγαλυτερη αποδοση στο χρονο απο οτι αρχικα υπολογιζοταν , ακομα και +10%.

τι κανω λαθος?

και επισης οσοι το ψαξαν παραπερα, γαι εξοχικες κατοικιες πρεπει ντε και καλα να ειναι στεγη?
αμα εχεις 3-4 στρεμματα οικοπεδο δεν μπορεις να σιαξεις μια ωραια περγκολα πχ?

Reaction score
181
Re: Απάντηση: Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

ok ναουμ.
και πες οτι δινεις τη μελετη με τα 10 κιλοβατια και εγκρινεται και τελικα - κλασσικη περιπτωση ελλην - βανεις το κατι τις παραπανω και φτανεις τα 13κιλοβατ peak (με αλλον τυπο πανελ πχ και λιγα τμ παραπανω) και κρατας και για την παρτη σου ρευμα η ρυθμιζεις με το ινβερτερ να στελνεις το μεγιστο δυνατο στο ρολοι (αυτο πχ που θα εστελες με 10kw μια πεντακαθαρη και δροσερη μερα).
ποιος θα σε ελεγξει και πως?
δηλαδη αν κανεις τη δουλεια σε εξοχικη κατοικια δεν μπορεις να εχεις μηδενικη καταναλωση ρευματος?
η μηπως αν εχεις και ενα σετακι μπαταριες να στελνεις περισσεια ρευματος μιση ωρα παραπανω απο οτι φεγγει ο ηλιος?

αν δεν κανω λαθος το μονο πραμμα που μετραει ειναι το ρολοι και δεν νομιζω να στελνει πληροφοριες για το ποτε δουλευει και με τη ρυθμο.

εχω την εντυπωση οτι μπορεις αρκετα ευκολα να αρμεξεις την δεη απο αυτην την ιστορια ενω ειναι ηδη γεγονος οτι τα φ/β εχουν τελικα μεγαλυτερη αποδοση στο χρονο απο οτι αρχικα υπολογιζοταν , ακομα και +10%.

τι κανω λαθος?

και επισης οσοι το ψαξαν παραπερα, γαι εξοχικες κατοικιες πρεπει ντε και καλα να ειναι στεγη?
αμα εχεις 3-4 στρεμματα οικοπεδο δεν μπορεις να σιαξεις μια ωραια περγκολα πχ?
Mόνο στη στέγη του σπιτιού.
Έδαφος, πέργκολες κτλ απαγορεύονται στο 10ράκι (οικιακό)

Reaction score
4.909

Βαζω εναν πίνακα που δείχνει την αποδοτικότητα των φωτοβολταικών στην διάφορες περιοχές της χώρας σε ετήσια βάση, όσο πιο έντονο το χρώμα, τόσο πιο αποδοτικά...
Περιέργως η Δυτική Μακεδονία είναι πολύ αποδοτικότερη απο πολύ νοτιότερες περιοχές, με εξαίρεση βέβαια τα ΝΑ της χώρας

Uploaded with ImageShack.us

Reaction score
4.499

Βαζω εναν πίνακα που δείχνει την αποδοτικότητα των φωτοβολταικών στην διάφορες περιοχές της χώρας σε ετήσια βάση, όσο πιο έντονο το χρώμα, τόσο πιο αποδοτικά...
Στα νησιά που είναι κατακόκκινο δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο (καλώδιο) , οπότε δε συμφέρει ούτε το οικιακό!
Με ενδιαφέρει για Σαντορίνη που έχω 120Mm2 σκεπή αλλά...

Reaction score
1.832

Η δυτική Μακεδονία έχει άριστο συνδυασμό ηλιοφάνειας-θερμοκρασίας!

Έχει πολύ ήλιο και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οπότε τα πάνελς ψύχονται και αποδίδουν περισσότερο!

Reaction score
4.909

Η δυτική Μακεδονία έχει άριστο συνδυασμό ηλιοφάνειας-θερμοκρασίας!

Έχει πολύ ήλιο και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οπότε τα πάνελς ψύχονται και αποδίδουν περισσότερο!
Ναι, αυτό ακριβώς μου είχαν πει κι εμένα...

Reaction score
4.909

Το μυστικό που οδηγεί σε ...χασιμο χρημάτων είναι η σταθερή τιμή με την οποία θα προμηθεύεται απο σένα το ρεύμα η ΔΕΗ (και που θα μειώνεται μετα απο κάποια χρόνια).
Σκέψου λοιπόν τι μπορει να συμβει μέχρι να αποσβέσεις την επένδυση (7-10 χρόνια). Αν δεν συνδεεται η τιμή που θα πληρώνεσαι με τον πληθωρισμό ή με κάτι σταθερό (πχ μπορει να ...βγουμε απο το ευρώ) το σίγουρο είναι ότι εσύ θα πληρώνεσαι ολοένα και λιγότερο ενω όλα δίπλα σου θα ακριβαινουν, με λίγα λόγια...θα καταλήξεις να πουλάς φτηνό ρεύμα στην ΔΕΗ ενω αυτή θα σου πουλάει ακριβά το δικό σου! (Δεν μπορεις να καταναλώσεις το ρεύμα σου και να πουλάς το περίσσευμα, υποχρεωτικά το πουλάς όλα και αγοράζεις απο την ΔΕΗ όπως και πριν).
Παρόλα αυτά και επειδη αν δεν αυξηθεί σημαντικά η ενέργεια απο ΑΠΕ στην Ελλάδα μεχρι το 2013 θα αρχίσουμε να τρώμε χοντρα πρόστιμα απο Ε.Ε.(η ΔΕΗ αλλά και μέσω αυτής εμείς όλοι) ως πρόστιμα για τους λιγνίτες που μολύνουν (στην πραξη θα πρεπει να αγοράζουμε "δικαιώματα ρύπων" απο άλλες χώρες που θα έχουν πλεόνασμα καθαρής ενέργειας) πιστευω πως κάτι θα γίνει και μπορει να αλλάξουν τα δεδομένα, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα δώσουν τις άδειες σε γνωστούς κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και όχι σε όλο τον κόσμο...
Δυστυχώς...άρχισα ήδη να επαληθεύομαι! Μα πόσο προβλέψιμο ειναι πιά αυτό το ελληνικό κράτος;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_02/02/2012_470945
Μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά

Xρ. Λιαγγου

Σε μείωσητων εγγυημένων τιμών σε όλες τις κατηγορίες φωτοβολταϊκών της τάξης του 12,5% με εξαίρεση τα οικιακά που περιορίζεται στο 5% προχώρησε το YΠEKA. Tη σχετική απόφαση υπέγραψε χθες ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και προβλέπει εφαρμογή των νέων τιμών από την ίδια ημέρα χωρίς αναδρομική ισχύ. Προβλέπει επίσης αποκλιμάκωση των τιμών ανά εξάμηνο και όχι ανά έτος που ίσχυε μέχρι σήμερα σε ποσοστό 5% για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και 7% στα υπόλοιπα. H απόφαση, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Tύπου κρίθηκε απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των AΠE και στηρίχτηκε σε ευρεία διαβούλευση με τους φορείς και σχετική γνωμάτευση της PAE. H απόφαση συνυπολογίζει αφενός τη σημαντική μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τεχνολογίας φωτοβολταϊκών, αφετέρου την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που δυσχεραίνει την επενδυτική δραστηριότητα. O υπουργός δεσμεύτηκε πάντως ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις εγγυημένων τιμών για τις υπόλοιπες τεχνολογίες AΠE, προσφέροντας ανάσα στον τομέα των αιολικών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα.

H εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών σημαίνει ότι όποιος επενδυτής υπογράψει σήμερα με το ΔEΣMHE σύμβαση αγοραπωλησίας για έργο άνω των 100 KW θα πάρει τιμή στα 292,08 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι τιμής 333,81 ευρώ που θα έπαιρνε πριν. Eνας επενδυτής που θα υπογράψει σύμβαση για φωτοβολταϊκό στέγης θα πάρει τιμή στα 495 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 522,5 ευρώ τη μεγαβατώρα πριν.

Reaction score
1.180

Δυστυχώς...άρχισα ήδη να επαληθεύομαι! Μα πόσο προβλέψιμο ειναι πιά αυτό το ελληνικό κράτος;
μερικές γενικές παρατηρήσεις:
  • η τιμή αλλάζει σε όσους κάνουν από εδώ και πέρα και θα πέφτει σταδιακά (αναμενόμενο, η δελεαστική τιμή ήταν για προσέλκυση, τώρα υπάρχει αρκετή ζήτηση).
  • με μια μετατροπή, μπορείς να καταναλώνεις το δικό σου ρεύμα και ότι περισσεύει να το δώσεις στη ΔΕΗ. Ένας γείτονας μου πήρε δώρο με την εγκατάσταση και τον δεύτερο inverter για το σκοπό αυτό.
  • δεν παύει να είναι μια επένδυση που λειτουργεί. Δηλαδή η συμφωνία είναι να πουλάς ακριβότερα από ότι αγοράζεις, τώρα αν πάμε σε εσωτερική στάση πληρωμών δες την 2η επιλογή (δεύτερος inverter)
  • ο λιγνίτης δεν μολύνει και έχει αναθεωρηθεί η στάση της Γερμανίας μετά από τη Φουκοσίμα. Προτείνει χρήση σύγχρονων φίλτρων (που να συντηρούνται, όχι σαν της Πτολεμαϊδας που έχουν μπουκώσει). Γενικά υπάρχει μια αναθεωρημένη στάση σε σχέση με τις φυσικές στερεές κάυσιμες ύλες (ξύλα, λιγνίτη, πέλετ κλπ)
  • το αναμενόμενο ετήσιο έσοδο που θα σας πουν οι εταιρίες, δεν είναι πραγματικό (ούτε με ιδανικές συνθήκες)...

Reaction score
4.909

Η συγκεκριμένη μείωση νομίζω πως θα επηρρεάσει και όσους ειχαν ήδη "εγγυημένη τιμή"
Αυτό το διάβασα σε άλλο αρθράκι, μόλις το βρω θα βαλω εδω το λινκ (ελεγε μαλιστα ότι έτσι αυξάνεται ο χρόνος απόσβεσης που ειχαν υπολογίσει κλπ κλπ)
Η συνεχής μείωση της τιμής για τους νέους που θα μπαίνουν στο σύστημα δεν ειναι είδηση, είναι κάτι γνωστό απο καιρό...
Για τα υπόλοιπα που λες (κατανάλωση δικού σου ρεύματος) δώσε αν έχεις και καποια λινκ, το θεμα με ενδιαφέρει πάρα πολύ αφού απο τον Μαιο θα καταργήσω το καλοριφερ με πετρέλαιο και ψαχνω εναλλακτική ηλεκτρική θέρμανση αλλά και κάποιον τρόπο να μην φύγει στα ύψη η κατανάλωση ρεύματος...
Για όσους πωλούν στην ΔΕΗ προς το παρόν δεν συμφερει να το καταναλώνουν πρωτα, αφού η τιμή που πουλάνε ειναι αρκετα ακριβότερη απο την τιμή που αγοράζουν

Reaction score
4.909

Μαλλον εχεις δικιο, δεν θίγονται οι παλαιοί

Να μειώσει τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, με γνώμονα, όπως υποστηρίζει, την απρόσκοπτη πληρωμή των παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Η απόφαση.. αυτή τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα 1 Φεβρουαρίου και δεν έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θίγονται οι υφιστάμενες μονάδες ή όσες έχουν κλειδώσει τις τιμές πώλησης της ενέργειας έχοντας υπογράψει τη σύμβαση αγοραπωλησίας.

Reaction score
1.180

...
Για τα υπόλοιπα που λες (κατανάλωση δικού σου ρεύματος) δώσε αν έχεις και καποια λινκ, το θεμα με ενδιαφέρει πάρα πολύ αφού απο τον Μαιο θα καταργήσω το καλοριφερ με πετρέλαιο και ψαχνω εναλλακτική ηλεκτρική θέρμανση αλλά και κάποιον τρόπο να μην φύγει στα ύψη η κατανάλωση ρεύματος...
όπως είπες, δεν αξίζει αν μπορείς να πουλάς το ρεύμα στη ΔΕΗ.

Άποψη μου είναι ότι δεν συμφέρει θέρμανση με ρεύμα (ακόμα και με αντλίες θερμότητας) καθότι θα ανεβαίνει συνεχώς η τιμή αγοράς και οι παράπλευρες χρεώσεις (ΑΠΕ,Διανομή,κλπ μλκ-ιες). Πας σε ξύλο, αέριο, πέλετς ή έστω γεωθερμία (προσοχή εδώ θέλει πολύ σκάψιμο για να έχεις απόδοση και μεγάλη έκταση οικοπέδου). Τα φωτοβολταϊκά για ιδιωτική χρήση, δεν μπορούν να σε καλύψουν, γιατί όταν έχει ήλιο, είναι πιθανό να δουλεύεις και να λείπεις από το σπίτι. Άσε που το χειμώνα δεν έχει πάντα ήλιο και οι μπαταρίες είναι ακριβές.

Αντί για μπαταρίες, έχω δει πληροφορίες (σε ντοκιμαντέρ για κτίριο στην Αθήνα) για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτόνομο (επαγγελματικό) χώρο, αλλά η αποθήκευση γίνεται σε υδρογόνο (ούτε αποθήκευση στη ΔΕΗ, ούτε σε μπαταρίες). Οπότε έχεις τις απώλειες για 3 μετατροπές ενέργειας.

Reaction score
4.909

Σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου, ακόμη και απο φέτος συμφέρει το ρεύμα (...αν δεν υπολογίσεις βεβαια το κόστος για την αλλαγή τρόπου θέρμανσης). Με τιμή εξισωμένη με το πετρέλαιο κίνησης, όσο και να ανέβει το ρεύμα, πάλι θα συμφέρει. Επίσης στο σπίτι έχω και νυχτερινο ρεύμα (και τριφασικό).
Το ρεύμα δεν συμφερει σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές που αναφέρεις (ξυλο, αέριο, πελετς ή γεωθερμία). Ολα τα παραπάνω αποκλείονται, αφού πρόκειται για διαμέρισμα πολυκατοικίας με κεντρική εγκατάσταση. Θεωρητικά θα υπήρχε δυνατότητα για πελετς, αλλά ούτε αυτό γίνεται γιατι καυστήρας-λέβητας βρίσκονται σε τυφλό υπόγειο, χωρις πρόσβαση απο τον δρόμο (το πετρέλαιο φτάνει στην δεξαμενή με ειδικό σωλήνα μήκους 15 μέτρων!). Χοντρικά ξύλα-πελετς αποκλείονται γιατι δεν υπάρχει ούτε αποθηκευτικός χώρος, ούτε πρόσβαση απο τον δρόμο, φυσικό αέριο δεν υπάρχει, θερμανση με πετρογκαζ σε δεξαμενή αποκλειεται αφού δεν υπάρχει κήπος για να κατασκευαστεί, για τον ίδιο λόγο αποκλείεται και η γεωθερμία
Η πιο οικονομική λύση θα είναι μαλλον να βάλω ....θερμοσυσσώρευση, η υπόλοιπη οικοδομή ειναι γραφεια στα οποία θα μπουν θερμοπομποί. Θα προτιμούσα πάντως καποια λύση που να κάνω χρήση των υφισταμένων σωμάτων καλοριφερ, που θα αποκοπούν απο την κεντρική εγκατάσταση ενω η δυνατότητα δικής μου παραγωγής ρεύματος (μόνο με ηλιακά πάνελ θα μπορούσε να γίνει) με ενδιαφέρει και για λόγους αρχής, ώστε καποια στιγμή σε λιγότερο απο 10 χρόνια πιστεύω να μπορεσω να την επεκτείνω σταδιακά μέχρι να φτάσω στο να κόψω εντελώς την ΔΕΗ....

Reaction score
2.239
Δηλαδή δεν έχεις δυνατότητα για επεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης αλλά έχεις δυνατότητα να βάλεις φωτοβολταϊκά στην οροφή;

Αν ναι το ενδεχόμενο των ηλιακών θερμικών το σκέφτηκες; Θα μπορούσαν αυτά να ζεσταίνουν το νερό που θα κυκλοφορήσει στα καλοριφέρ. Τώρα για τις μέρες χωρίς ηλιοφάνεια ίσως θέρμανση του νερού με αντλία θερμότητας ή εναλλακτικά με θερμοσίφωνο. Αν και αυτά τα συστήματα συνήθως συνδυάζονται με υποδαπέδια (λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας λειτουργίας).

Ειδάλλως, εφόσον έχεις αποφασίσει να το γυρίσεις στο ηλεκτρικό, κοίτα και το ενδεχόμενο καλού κλιματιστικού ενεργειακής τάξης Α.

Reaction score
4.909
Ναι, η στέγη είναι δική μου και μάλιστα έχει και νοτιοδυτικο προσανατολισμο, που σημαίνει την βέλτιστη απόδοση σε φωτοβολταϊκά. Όμως ούτε κλιματιστικά βολεύουν γιατι το σπίτι έχει πολλά δωμάτια, χωρια που κάνουν θόρυβο, εκτός σαν συμπληρωματικά, άλλωστε έχω ήδη δυο...Η κεντρική θέρμανση πάντως θα καταργηθεί αλλα το ιδεώδες για μένα είναι να διατήρησω τα σώματα και να τα θερμαινω με άλλο τροπο. Για τις άλλες μεθόδους που γράφεις ρώτησα και μου είπαν ότι είναι απαραίτητη η επιδαπεδια, που πέρα απο το κόστος αποκλείεται γιατι θα πρέπει να ξηλώσω όλα τα πάτωματα! Το ιδεώδες βέβαια θα ήταν να μην ανέβαζαν τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης, άλλωστε μόλις το 2009 είχαμε αλλάξει καυστηρα και λεβητα στην οικοδομή αλλα τότε νομίζαμε ότι κάποια πράγματα θα θεωρούνται πάντα κοινωνικά αγαθά.....

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.134
Members