ASUS ESSENCE ST

Reaction score
11
Απάντηση: Re: ASUS ESSENCE ST

I couldn't replicate the manufacturer's claim of an A-weighted signal/noise ratio of 124dB for the Xonar Essence. However, ref. 1V output, I measured 114dB for the STX, which is still superb, but 102dB for the ST.

Caravelle, έχει επιβεβαιώσει η Asus ότι είχε ειδικό μηχανισμό καταπολέμησης του jitter τον οποίο αφαίρεσαν στην STX;
Eντάξει, ο υπερώριμος, (έως ελαφρά σιτεμένος;), πιλότος μας, (mr. Atkinson), το ένα κουμπί, προς αποφυγή της ανώμαλης προσγείωσης, το πάτησε:

(Πανομοιότυπες συσκευές κάτω από τις ίδιες συνθήκες μετρήσεων, οφείλουν να δίνουν ισοδύναμες μετρήσεις. (Θεώρημα του Θαλού, με συγχωρείτε, του Caravelle)).

To άλλο το κουμπάκι, εκεί δίπλα, δεν ήξερε να το πατήσει;

Έτσι παρουσιάζει η ASUS την ST:

"Xonar Essence ST
World's first Precision Clock Tuning for Revolutionary PC Hi-Fi audio"
http://www.asus.com/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_Essence_ST/

Kαι έτσι την STX:

"Xonar Essence STX
124 dB SNR / Headphone Amp card for Audiophiles!"
http://www.asus.com/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_Essence_STX/

Πουθενά αναφορά για το ρολόϊ αντιτζίτερ της ST στην STX!

Απλά στην STX δεν υπάρχει.

Oi δύο κάρτες δίνουν ισοδύναμες μετρήσεις. Και αυτό φαίνεται εδώ:

http://www.head-fi.org/t/542563/asus-essence-one-headphone-amp-dac-cebit-2011/660#post_8179627

Διαφέρουν μόνο στις επιδόσεις τους στην απόρριψη του jitter, όπως φαίνεται και στις μετρήσεις που παρέθεσα σε προηγούμενα post.

Και σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, διαφέρουν και στον ήχο, με σημαντική διαφορά υπέρ της ST.

:107:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Η αλήθεια είναι πως ο Atkinson δεν είναι κανένας expert στο PC playback και στο στήσιμο PCs γενικότερα.
Πλέον έχει βελτιωθεί... σχετικώς, αλλά πριν 1-2 χρόνια δεν ήξερε καν που παν τα τέσσερα...

Είναι ειδικός όμως στις μετρήσεις και πολύ έμπειρος σε αυτό που κάνει.

Γι'αυτό και εντόπισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους drivers της κάρτας και δεν δίνουν bit perfect έξοδο....
Κάτι το οποίο επί ένα χρόνο δεν είχαν πάρει χαμπάρι όλοι αυτοί οι τύποι που "διαφήμιζαν" τις συγκεκριμένες κάρτες (και τώρα κάνουν και κριτική στον Atkinson από πάνω).

To γιατί δύο πανομοιότυπες κάρτες μετράνε τόσο διαφορετικά σε διαφορετικά PCs δεν είναι περίεργο.
Όποιος θέλει να εθελοτυφλεί ας αποδώσει τις διαφορές στην (αν)ικανότητα του Atkinsons να κάνει μετρήσεις.
Όποιος θέλει να μάθει κάτι απ'αυτήν την ιστορία ας προβληματίστει για το κατά πόσο είναι δεδομένο ότι θα πάρει το 100% των spec οποιασδήποτε εσωτερικής κάρτας ήχου με το PC που έχει στο σαλόνι του.
Ίσως τελικά ξέρουν κάτι παραπάνω αυτοί που πάνε σε εξωτερικές (επαγγελματικές ή μη) κάρτες ήχου και DACs...

Reaction score
11
Απάντηση: Re: ASUS ESSENCE ST

Η αλήθεια είναι πως ο Atkinson δεν είναι κανένας expert στο PC playback και στο στήσιμο PCs γενικότερα.
Πλέον έχει βελτιωθεί... σχετικώς, αλλά πριν 1-2 χρόνια δεν ήξερε καν που παν τα τέσσερα...

Είναι ειδικός όμως στις μετρήσεις και πολύ έμπειρος σε αυτό που κάνει.

Γι'αυτό και εντόπισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους drivers της κάρτας και δεν δίνουν bit perfect έξοδο....
Κάτι το οποίο επί ένα χρόνο δεν είχαν πάρει χαμπάρι όλοι αυτοί οι τύποι που "διαφήμιζαν" τις συγκεκριμένες κάρτες (και τώρα κάνουν και κριτική στον Atkinson από πάνω).

To γιατί δύο πανομοιότυπες κάρτες μετράνε τόσο διαφορετικά σε διαφορετικά PCs δεν είναι περίεργο.
Όποιος θέλει να εθελοτυφλεί ας αποδώσει τις διαφορές στην (αν)ικανότητα του Atkinsons να κάνει μετρήσεις.
Όποιος θέλει να μάθει κάτι απ'αυτήν την ιστορία ας προβληματίστει για το κατά πόσο είναι δεδομένο ότι θα πάρει το 100% των spec οποιασδήποτε εσωτερικής κάρτας ήχου με το PC που έχει στο σαλόνι του.
Ίσως τελικά ξέρουν κάτι παραπάνω αυτοί που πάνε σε εξωτερικές (επαγγελματικές ή μη) κάρτες ήχου και DACs...

1)Δες εδώ πόσο έξω μπορεί να "πέσει" ένα εξωτερικό dac, που, ευτυχώς, είναι και πάλι της ASUS, οπότε "αμαρτία ουκ' έχω":

http://www.head-fi.org/t/542563/asus-essence-one-headphone-amp-dac-cebit-2011/645#post_8177974

2)Oι αρχικοί drivers, κατά την ASUS, ήταν "bit perfect", αλλά έπρεπε να επιλέξει ο χρήστης σχετικά.

3)Οι τελευταίοι, κατά ΑSUS πάντα, λειτουργούν αυτόματα και καλύπτουν και τις συχνότητες που δεν κάλυπταν οι παλαιότεροι.

4)Το να μην μπορώ να καταλάβω το "bit perfect" "δια γυμνού ωτός", χωρίς να υπάρχει δίπλα σημείο αναφοράς, είναι φυσικό και για μένα και για το 99% των κοινών θνητών. Εξαιρείται το 1% με τα βιονικά αυτιά.

5)Το ότι οι κάρτες "μέτρησαν" διαφορετικά στο test του Αtkinson και το ότι αυτός το εντόπισε παραθέτοντας και την πιθανή αιτία, (φαίνεται στο απόσπασμα που παρέθεσα), δεν καταλογίστηκε στα μείον του...υπέργηρου (;).

Το ότι όμως δεν εντόπισε την υπεροχή της ST η, έστω, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην ύπαρξη ξεχωριστού αντιτζίτερ ρολογιού σύμφωνα, έστω, με τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή, είναι σύμπτωμα...

(Σου έχω ξαναπεί το 52 το δικό μου, (και σε λίγο 53), να το διαβάζεις ανάποδα και να μην παρασύρεσαι...:142:)

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: ASUS ESSENCE ST

1)Δες εδώ πόσο έξω μπορεί να "πέσει" ένα εξωτερικό dac, που, ευτυχώς, είναι και πάλι της ASUS, οπότε "αμαρτία ουκ' έχω":

http://www.head-fi.org/t/542563/asus-essence-one-headphone-amp-dac-cebit-2011/645#post_8177974
Πάλι έχασες το ηθικό δίδαγμα...
Άλλο λέω: Όλα τα One, σε όποιο σπίτι και να μπούνε θα μετράνε λίγο-πολύ έτσι, ενώ όλες οι ST δεν θα μετράνε έτσι.

Η απόδοση της εσωτερικής κάρτας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το PC που θα συνδεθεί. Η απόδοση της εξωτερικής όχι, εφόσον υλοποιείται με σωστή σύνδεση με το PC (π.χ. μία καλή ασύγχρονη USB ή Firewire όπως αυτή της Impact που έβαλε ο vet παραπάνω) και δεν παίρνει τροφοδοσία από αυτό.

Είναι πολύ απλό. Όποιος θέλει το καταλαβαίνει, όποιος δεν θέλει, ας μείνει σε αυτά που "ξέρει".

2)Oι αρχικοί drivers, κατά την ASUS, ήταν "bit perfect", αλλά έπρεπε να επιλέξει ο χρήστης σχετικά.
Ναι, ήταν bit perfect όταν τους έκανες bypass.... Χαίρω πολύ.
Αυτές οι δικαιολογίες πιάνουν μόνο στο target group τους.

3)Οι τελευταίοι, κατά ΑSUS πάντα, λειτουργούν αυτόματα και καλύπτουν και τις συχνότητες που δεν κάλυπταν οι παλαιότεροι.
Όπως έπρεπε να γίνεται από την αρχή.
Περίεργο πάντως που τους βελτίωσαν ενώ "δεν υπήρχε πρόβλημα".

4)Το να μην μπορώ να καταλάβω το "bit perfect" "δια γυμνού ωτός", χωρίς να υπάρχει δίπλα σημείο αναφοράς, είναι φυσικό και για μένα και για το 99% των κοινών θνητών. Εξαιρείται το 1% με τα βιονικά αυτιά.
Το να προτείνεις κάρτα που δεν παίζει bit perfect είναι το λιγότερο ανευθυνότητα.
Το μόνο ελαφρυντικό είναι ότι έγινε από άγνοια.

Και δεν έχει να κάνει με το αν ακούγεται ή όχι (το οποίο εξαρτάται περισσότερο από το σύστημα κι όχι από τις ικανότητες του αυτιού - εξαιρούνται προφανώς άτομα με προβλήματα ακοής), έχει να κάνει με το ότι είναι ένα σαφές τεχνικό πρόβλημα.

Πώς να το κάνουμε; Δε νοείται σοβαρή ψηφιακή πηγή που να διαβάζει την πληροφορία (είτε από τον δίσκο είτε από το CD είτε από οπουδήποτε αλλού) και να βάζει χέρι στα bits χωρίς τον έλεγχο του χρήστη.

Εγώ μπορεί να είμαι κουφός και να μην ακούω την αλλαγή αυτή.
Μπορεί και να θέλω να ακούω με κάποιο DSP (άρα τελικά δεν παίζω bit perfect).
Αυτό δεν δικαιολογεί την παρέμβαση του driver της κάρτας.

5)Το ότι οι κάρτες "μέτρησαν" διαφορετικά στο test του Αtkinson και το ότι αυτός το εντόπισε παραθέτοντας και την πιθανή αιτία, (φαίνεται στο απόσπασμα που παρέθεσα), δεν καταλογίστηκε στα μείον του...υπέργηρου (;).
Είναι στα μείον όλων των εσωτερικών καρτών.
Αν θέλεις το καταλαβαίνεις, αν δεν θέλεις, έχει καλώς.

(Σου έχω ξαναπεί το 52 το δικό μου, (και σε λίγο 53), να το διαβάζεις ανάποδα και να μην παρασύρεσαι...:142:)
Σημασία έχει πόσο αισθάνεσαι!

Σε κάθε περίπτωση, μην μένεις στις ηλικίες. Άσε που είτε είσαι 52 είτε 25, εγώ είμαι ο παππούς της υπόθεσης.
Κι εσύ προσπαθείς να μου δείξεις τα αμπελοχώραφά μου...

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
Απάντηση: ASUS ESSENCE ST

Νομίζω οτι το θέμα έχει εξαντληθεί .
Ας μην επιμένουμε ξανά και ξανά .
ούτε η Asus το έχει ανάγκη ούτε οι Αvsiteανοί ΙΜΗΟ

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: ASUS ESSENCE ST

Αυτό είναι αλήθεια.
Κάποιοι όμως έχουν ανάγκη να μας λένε συνέχεια για την κάρτα τους.
Δεν ανοίγετε κανένα νέο θέμα για το Technics λέω εγώ;! :114:

Υ.Γ. Δεν έχει να κάνει με την Asus ρε... Ακόμα δεν κατάλαβες; Είναι Asus Xonar Essence ST vs. The World.

Reaction score
11

Mάνο γιατί σπεύδεις;

Αφού η υπόθεση έχει suspense (=απρόοπτη εξέλιξη).

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: ASUS ESSENCE ST

Αυτό είναι αλήθεια.
Κάποιοι όμως έχουν ανάγκη να μας λένε συνέχεια για την κάρτα τους.
Δεν ανοίγετε κανένα νέο θέμα για το Technics λέω εγώ;! :114:

Θα σου πρότεινα να μην εκνευρίζεσαι γιατί, ενδεχομένως, να υπάρχει κάτι να μάθεις πάντα!

Ακόμα και αν είσαι στο ανώτατο επίπεδο της γνώσης. Ακόμα και από κάποιον κατώτερο από εσένα.

Το "γηράσκω αεί διδασκόμενος" δεν πρόκειται να ξεπεραστεί όσο και αν ενοχλεί τον νεανικό μας ενθουσιασμό.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Το "γηράσκω αεί διδασκόμενος" δεν πρόκειται να ξεπεραστεί .........
Η αντιπαράθεση επί δημοσιευμένων μετρήσεων και κριτικών απο Reviewers δεν έχει να κάνει με γνώση .

Ειλικρινά πιστεύεις οτι μετά την ST "έκλεισε"το θέμα dac και όλοι τρέχουν να την ξεπεράσουν ?
Είναι μια πολύ καλή κάρτα στην κατηγορία της .Και στο είδος της .PCI.Μέχρι εκεί.

Δεν είναι παγκόσμια μαλάκες όσοι χρησιμοποιούν Lynx,Metric,Antelope,Grace,Benchmark,Dangerous, Weiss και πάει λέγοντας .

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ASUS ESSENCE ST

Θα σου πρότεινα να μην εκνευρίζεσαι γιατί, ενδεχομένως, να υπάρχει κάτι να μάθεις πάντα!

Ακόμα και αν είσαι στο ανώτατο επίπεδο της γνώσης. Ακόμα και από κάποιον κατώτερο από εσένα.

Το "γηράσκω αεί διδασκόμενος" δεν πρόκειται να ξεπεραστεί όσο και αν ενοχλεί τον νεανικό μας ενθουσιασμό.

Μα ποιός εκνευρίζεται;! :107:

Πίστεψέ με, κάθε μέρα αφιερώνω χρόνο στο να μαθαίνω περισσότερα.
Ακριβώς επειδή αυτά που αγνοώ είναι πολλά, θεωρώ πολύ σημαντικό τον ελεύθερό μου χρόνο.
Μην κοιτάς που έχω το νου μου για τυχόν παραπληροφόρηση στην κατηγορία Ψηφιακές Πηγές, PC Audio.
Στην πραγματικότητα τα θέματα με τα οποία ασχολείσαι τα έχω λύσει και αφήσει πίσω μου προ πολλού - ασχολούμαι πλέον με άλλα, ουσιαστικότερα, ζητήματα.

Θεωρητικά κι εσύ εφόσον έχεις λύσει διά παντός το πρόβλημα "κάρτας ήχου/DAC" (όπως και πικάπ και άλλα πολλά), θα έπρεπε να ψάχνεσαι σε νέα μονοπάτια... Αντ'αυτού σε βλέπουμε να γυρίζεις γύρω-γύρω από τα ίδια θέματα, εδώ και σε άλλα forum.

Είτε κάτι σε σε "τρώει" (δε σου αρέσει το σύστημά σου, δεν είσαι τόσο σίγουρος για τις επιλογές σου όσο μας παρουσιάζεις κλπ), είτε άγγιξες την τελειότητα στο σύστημά οπότε δεν έχεις με τι άλλο να ασχοληθείς. Μακάρι να είναι το δεύτερο...

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

......και σε άλλα forum.......
Αυτό τι το ήθελες.
Θα μπει ο Κόγιας και θα τα κάνει Π....άνα τώρα:142::142::142:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: ASUS ESSENCE ST

Αυτό τι το ήθελες.
Θα μπει ο Κόγιας και θα τα κάνει Π....άνα τώρα:142::142:
:204:

Γράφει και στο HeadFi ο Caravelle!
Έχει πλάκα να διαβάσει κανείς τον διάλογο που ανοίγει με τον ROBSCIX, από εδώ και κάτω.
Πρόκειται για τον δικό μας Caravelle, δεν υπάρχει αμφιβολία! :116:

Reaction score
2.566
Ε μα ασχολείστε κι εσείς...αφού ξέρετε την περίπτωσή του...στάνταρ έχει αγοράσει μετοχές της Αsus στην TSEC κι επίσης στάνταρ είναι κολλητός με τον Jerry Shen...:116::136:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Ε μα ασχολείστε κι εσείς...αφού ξέρετε την περίπτωσή του...στάνταρ έχει αγοράσει μετοχές της Αsus στην TSEC κι επίσης στάνταρ είναι κολλητός με τον Jerry Shen...:116::136:
Μα δε διαβάζετε προσεκτικά!
O Caravelle δεν είναι ASUSάκιας... Είναι ST-άκιας!

Σαν ένα φίλο μου που δηλώνει: "δεν είμαι Barcelona, είμαι Messi"! :116:

Reaction score
2.566
Μα δε διαβάζετε προσεκτικά!
O Caravelle δεν είναι ASUSάκιας... Είναι ST-άκιας!

Σαν ένα φίλο μου που δηλώνει: "δεν είμαι Barcelona, είμαι Messi"! :116:
Έχεις δίκιο...κάτσε να βρω ποιός είναι υπεύθυνος στην ΑSUS για την ανάπτυξη της ST, αυτός θα είναι ο κολλητός....:135:

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ASUS ESSENCE ST

Πάλι έχασες το ηθικό δίδαγμα...
Άλλο λέω: Όλα τα One, σε όποιο σπίτι και να μπούνε θα μετράνε λίγο-πολύ έτσι, ενώ όλες οι ST δεν θα μετράνε έτσι.

Η απόδοση της εσωτερικής κάρτας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το PC που θα συνδεθεί. Η απόδοση της εξωτερικής όχι, εφόσον υλοποιείται με σωστή σύνδεση με το PC (π.χ. μία καλή ασύγχρονη USB ή Firewire όπως αυτή της Impact που έβαλε ο vet παραπάνω) και δεν παίρνει τροφοδοσία από αυτό.

Είναι πολύ απλό. Όποιος θέλει το καταλαβαίνει, όποιος δεν θέλει, ας μείνει σε αυτά που "ξέρει".

Ναι, ήταν bit perfect όταν τους έκανες bypass.... Χαίρω πολύ.
Αυτές οι δικαιολογίες πιάνουν μόνο στο target group τους.

Όπως έπρεπε να γίνεται από την αρχή.
Περίεργο πάντως που τους βελτίωσαν ενώ "δεν υπήρχε πρόβλημα".

Το να προτείνεις κάρτα που δεν παίζει bit perfect είναι το λιγότερο ανευθυνότητα.
Το μόνο ελαφρυντικό είναι ότι έγινε από άγνοια.

Και δεν έχει να κάνει με το αν ακούγεται ή όχι (το οποίο εξαρτάται περισσότερο από το σύστημα κι όχι από τις ικανότητες του αυτιού - εξαιρούνται προφανώς άτομα με προβλήματα ακοής), έχει να κάνει με το ότι είναι ένα σαφές τεχνικό πρόβλημα.

Πώς να το κάνουμε; Δε νοείται σοβαρή ψηφιακή πηγή που να διαβάζει την πληροφορία (είτε από τον δίσκο είτε από το CD είτε από οπουδήποτε αλλού) και να βάζει χέρι στα bits χωρίς τον έλεγχο του χρήστη.

Εγώ μπορεί να είμαι κουφός και να μην ακούω την αλλαγή αυτή.
Μπορεί και να θέλω να ακούω με κάποιο DSP (άρα τελικά δεν παίζω bit perfect).
Αυτό δεν δικαιολογεί την παρέμβαση του driver της κάρτας.

Είναι στα μείον όλων των εσωτερικών καρτών.
Αν θέλεις το καταλαβαίνεις, αν δεν θέλεις, έχει καλώς.

Σημασία έχει πόσο αισθάνεσαι!

Σε κάθε περίπτωση, μην μένεις στις ηλικίες. Άσε που είτε είσαι 52 είτε 25, εγώ είμαι ο παππούς της υπόθεσης.
Κι εσύ προσπαθείς να μου δείξεις τα αμπελοχώραφά μου...

1)Αν λοιπόν τα, όποια, ONE "μετράνε" κάτω από τις προδιαγραφές τους, και το θεωρούμε αποδεκτό ότι μπορεί να συμβαίνει, ποιός προστατεύει τα ωραία σου χρήματα που δίνεις χωρίς ελπίδα; Τίποτε καλύτερο δεν μπορεί να προκύψει από την δεδομένη, κατώτερη του αναμενόμενου, συμπεριφορά.

2)Όμως ας δούμε την περίπτωση, που κυρίως ενδιαφέρει, ενός αποδεδειγμένα, καλού
εξωτερικού dac.

A)Dac magic Adaptive:

α)Σύνδεση "conventional" SPIDF(;) κατά ''STEREOPHILE"

JITTER: περίπου 120 ps

β)Σύνδεση USB:

JITTER: περίπου 300 ps

B)AYRE AQUSTICS (2500 $) Asynchronus USB

JITTER: περίπου 40 ps

Παρατηρήσεις:

Xειρότερη επίδοση jitter από την ST, αλλά το κυριότερο, εξαρτώμενη, με ακαθόριστο τρόπο και σε σημαντικό βαθμό, από το καλώδιο. Και είναι πολλά τα περιστατικά dac υψηλών επιδόσεων, που όταν μετρήθηκαν ως προς το jitter, φάνηκαν κατώτερα του αναμενόμενου.

2)Μία κάρτα που μετράει εξαιρετικά, για να αποδώσει έτσι, θέλει λίγη προσοχή.

α)Θέλει άριστο PSU από όλες τις απόψεις, η εξωτερική τροφοδοσία, όπως γίνεται στην περίπτωση των ST/X με την τροφοδοσία ρεύματος με molex που διαθέτουν.

β)Να μην υπάρχει ει δυνατόν, καμία άλλη κάρτα στον υπολογιστή, (σύνδεση δικτύου), και να λειτουργεί, ακόμα καλύτερα, χωρίς ανεμιστήρες και όσο το δυνατόν μακρύτερα από τον επεξεργαστή.

Όμως η επικοινωνία PCI, κάτω από αυτές τις συνθήκες, και με την ανάλογη υποστήριξη αντιτζίτερ, και ΕMI/RFI ασπίδας, όπως της ST, έχει σαν πλεονέκτημα την σταθερή συμπεριφορά με τις λιγότερες δυνατές επιδράσεις. Και σε κάθε περίπτωση, πουθενά δεν αναφέρεται τίποτα περισσότερο από το ότι θα πρέπει οι επαφές να είναι καθαρές!

Άρα η πιθανότητα να έχεις τις επιδόσεις που υπόσχεται ο κατασκευαστής, είναι με την πλευρά του υπολογιστή, με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: ASUS ESSENCE ST

:204:

Γράφει και στο HeadFi ο Caravelle!
Έχει πλάκα να διαβάσει κανείς τον διάλογο που ανοίγει με τον ROBSCIX, από εδώ και κάτω.
Πρόκειται για τον δικό μας Caravelle, δεν υπάρχει αμφιβολία!
Ναι, όπου ο ROBSCIX είναι αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Για να μάθει...

:142:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.491
Νεότερο μέλος
Δημήτριος Φάβας