Epson ,πρόβλημα,φακός,οπτικά και focus.

Reaction score
1
Ανοίγω αυτό το θέμα και θα ήθελα μέσα απο αυτό να ενημερώσω για το γνωστό πρόβλημα της σειράς 3,5 και 9 της epson που αφορά το πρόβλημα focus του προβολέα.
Μιλάω για το πρόβλημα μη σωστής εστίασης της εικόνας σε ολόκληρο το κάδρο.

Πρίν αναφερθώ εκτενέστερα σε αυτό να πώ ότι προσαρμόζοντας ένα φακό sony σε προβολέα epson της σειράς 3 αυτό που είδα ήταν καταπληκτικό.
Εικόνα ξυράφι ,χωρίς ίχνος διάθλασης-διάχυσης. Πραγματικά ,άλλος προβολέας.
Τον προσάρμοσα πρόχειρα ,διότι η απόσταση που έπρεπε να μπεί ήταν αρκετά μεγαλύτερη απο τον δικό του ,συν οτι ο φακός είναι διπλάσιος σε μέγεθος και σε βάρος ,άλλα τον άφησα αρκετά για να δώ τα αποτελέσματα.
Αυτός ο πλαστικός φακός ,κάκιστης και φθηνής κατασκευής που βάζει η epson στα μοντέλα της ,πρώτα απ'όλα αδικεί την ίδια την εταιρία και ειδικότερα τον προβολέα της.
Κρίμα θα μπορούσε να παίξει εξαιρετικά ο προβολέας απο θέμα φακού τουλάχιστον.

Ας έρθουμε στο πρόβλημα που έχουν ή ακόμη αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοχοι epson προβολέα με το focus σε όλη την επιφάνεια της εικόνας.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το τελευταίο στάδιο του οπτικού ,πριν τον φακό.
Το πρίσμα με τα panel.
H epson σε αυτό το σημείο έχει κάνει τρομερή τσιγκουνιά υλικών (2 βίδες) με αποτέλεσμα άλλος προβολέας να ξεκινάει απο το εργοστάσιο και άλλον να παραλαμβάνει ο πελάτης.
Με ένα απλό ταρακούνημα το πρίσμα(μαζί με τα πανελ φυσικά) περιστρέφεται ελαφρώς και κατευθείαν γίνεται κακό το focus του προβολέα.
Απο αυτή τη περιστροφή επηρεάζεται και η σύγκλιση σαφώς ,άλλα σε μικρό βαθμό (μικρότερο απο το αν κουνιόταν ένα πάνελ π.χ).
Επίσης αυτή η περιστροφή κάνει και μιά μικρή ανομοιομορφία στην εικόνα.
Ολα αυτά μαζί θα πει κάποιος?
Ναι είναι η απάντηση.

Ο τρόπος να διορθωθεί το πρόβλημα και ο epson να αποκτήσει μέχρι και DLPάδικη (αν δεν περιορίζονταν απο τον κακό φακό) ευκρίνεια υπάρχει (βελτιώνοντας φυσικά και τα υπόλοιπα).
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει απο τον καθένα (αν και νομίζω οτι αν κάποιου πιάνουν τα χέρια του μπορεί),αυτό που ξέρω είναι όμως οτι αξίζει κάποιος να το προσπαθήσει αν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το focus του προβολέα του.

Αυτή τη διαπίστωση την έκανα επισκευάζοντας ένα epson που έπασχε απο διάφορα προβλήματα στο οπτικό του έπειτα απο πτώση.

Μόλις βρώ τον απαραίτητο χρόνο και κέφι θα ανεβάσω φωτογραφίες και λεπτομέρειες για τον τρόπο ρύθμισης-επισκευής του focus και όποιος θέλει (με δική του ευθύνη φυσικά ,μιας και μιλάμε για epson) μπορεί να το δοκιμάσει.

Το κάνω αυτό διότι πιστεύω ότι η γνώση είναι αγαθό που πρέπει να διατίθεται δωρεάν απο όλους σε όλους και οχι για να προβάλω την δική μου όποια γνώση επι του θέματος όπως μπορεί πολλοί να υποθέσουν.
Και φυσικά θα συνεχίσω να το κάνω στον βαθμό που μπορώ εδώ στο AVsite.

(Θα ακολουθήσει και θέμα για τους προβολείς benq W9000-10000 ,W5000-20000,W6000-6500 για βλάβη που έχει να κάνει με κάθετες γραμμές στην μισή οθόνη και που η επισκευή του κοστίζει αρκετά και απαιτεί αντικατάσταση DMD ή DMD board ή μήπως δεν απαιτεί?)

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
111.608
Απάντηση: Epson ,πρόβλημα,φακός,οπτικά και focus.

Θα ακολουθήσει και θέμα για τους προβολείς benq W9000-10000 ,W5000-20000,W6000-6500 για βλάβη που έχει να κάνει με κάθετες γραμμές στην μισή οθόνη και που η επισκευή του κοστίζει αρκετά και απαιτεί αντικατάσταση DMD ή DMD board ή μήπως δεν απαιτεί?
Πριν ένα μήνα το παρουσίασε ένας 5000 φίλου μου!

Νομίζω δεν τον έχει πάει για φτιάξιμο.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Epson ,πρόβλημα,φακός,οπτικά και focus.

είναι παγκόσμιο φαινόμενο στη σειρά αυτή (ένα googlάρισμα θα σε πείσει)απο αστοχία δύο συγκεκριμένων υλικών με πολύ ακριβή επισκευή αν απευθυνθείς στην benq.

Reaction score
1
Λοιπόν ο σύντομος οδηγός έχει ως εξής.

1.ανοίγουμε τον προβολέα (δεν θα μπω σε λεπτομέριες -ξεβιδώνουμε απο κάτω τις βίδες τους ,ανοίγουμε το καπάκι του και βλέπουμε το εσωτερικό του.

2.βγάζουμε όλα τα βύσματα απο την πλακέτα ,βγάζουμε τις καλωδιοταινίες των panels ,ξεβιδώνουμε τις βίδες και αφαιρούμε την πλακέτα.

3.ξεβιδώνουμε τις 4 βίδες του οπτικού και το ανασηκώνουμε έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση στον φακό. Ο φακός είναι μαζί με το lens shift και συγκρατείτε στο οπτικό με 4 βίδες. Είναι ευκολο να δείτε ποιες είναι.

4.ξεβιδώνουμε τον φακό και στη συνέχεια ξελασκάρουμε μια ιδέα την μία και μοναδική βίδα κάτω απο το οπτικό που συγκρατεί το πρίσμα με τα panels,προσοχή ,ελάχιστα

5.βιδώνουμε πάλι το οπτικό ,βάζουμε ξανά την πλακέτα και τα βύσματα της και μπλοκάρουμε με κάποιο τρόπο τον διακόπτη της λάμπας (πατημένος) έτσι ώστε ο προβολέας να λειτουργήσει χωρίς το καπάκι του.

6.ανοίγουμε τον προβολέα. Στη συνέχεια κουνάμε με ένα κατσαβίδι ελαφρώς το πρίσμα προς μια κατεύθυνση (μην ανησυχείτε έχει στοπ και απο τις δυο πλευρές και δεν μπορεί να κουνηθεί παρα ελάχιστα χιλιοστά). Επειτα βάζουμε τον φακό με το χέρι μας πάνω στο οπτικό (έχει δύο τρυπες οδηγούς που κουμπώνουν προεξοχές του φακού άρα δεν χρειαζόμαστε τις βίδες παρά μονάχα να τον κρατάμε). Τσεκάρουμε το focus.
Αν δεν μας ικανοποιεί συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία κουνήματος του πρίσματος δεξιά ή αριστερά μέχρι να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

7.μόλις πετύχουμε την θέση που θέλουμε δεν κουνάμε τίποτα και με προσοχή βάζουμε κόλα στο σημείο που το πρίσμα κάθεται στο οπτικό. Περιμένουμε να στεγνώσει και μετά βιδώνουμε καλά τη βίδα που είχαμε λασκάρει.
Σε όλη τη διαδικασία ο προβολέας είναι ανοιχτός και παίζει κάτι (dektop ,καρτέλα.,οτιδήποτε μας βοηθάει να δούμε το focus του και την σύγλιση του).

8.Βιδώνουμε τον φακό στη θέση του ,κλείνουμε το καπάκι και το βιδώνουμε.
Ο προβολέας είναι έτοιμος και με άριστο focus.

o λόγος που αγοράσατε τον epson σας με τα παραπάνω προβλήματα ή έγιναν στην πορεία μετά απο κάποιες ώρες λειτουργίας είναι το γεγονός ότι ενώ όλες οι τρίτσιπες εταιρίες χρησιμοποιούν μεταλική βάση στο πρίσμα ,με τρείς βίδες συγκράτησης του ,η epson χρησιμοποιεί πλαστική βάση (γενικά το πλαστικό της αρέσει,πλαστικός είναι και ο φακός και το lens shift:111:) ,με μια βίδα αντι για τρείς.
Οπως καταλαβαίνετε ένα μεγάλο τετράγωνο αντικείμενο (το πρίσμα) δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα στη θέση του όταν είναι βιδωμένο στη βάση του μονάχα με μια βίδα και αυτή ούτε καν στο κέντρο. Αργά η γρήγορα θα περιστραφεί έστω και χιλιοστά όσο σφιγμένη και να είναι αυτή η βίδα.
Αυτά τα χιλιοστά σημαίνει καταστροφή στο focus ,ανομοιομορφία και κακή σύγκλιση.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι περισότεροι epson έρχονται με κακό focus, ενω απο το εργοστάσιο έφυγαν άριστοι. Η ελαφριά μετακίνηση του πρίσματος κατά την μεταφορά.

εδώ είναι το πρίσμα του όπως το βλέπουμε αφού έχουμε αφαιρέσει το φακό. Διακρίνουμε απο κάτω του το μαύρο πλαστικό που ακουμπάει το μεταλικό σασί του οπτικού. Εκεί πρέπει να γίνει η ελάχιστη περιστροφή και εκεί πρέπει να μπεί η κόλα για αποφυγή του φαινομένου αυτού στο μέλλον.

και εδώ ο φακός του

abcd

Super Moderator
Reaction score
111.608
Απάντηση: Re: Απάντηση: Epson ,πρόβλημα,φακός,οπτικά και focus.

είναι παγκόσμιο φαινόμενο στη σειρά αυτή (ένα googlάρισμα θα σε πείσει)απο αστοχία δύο συγκεκριμένων υλικών με πολύ ακριβή επισκευή αν απευθυνθείς στην benq.

Αμάν, τώρα φοβάμαι και για το δικό μου! :402:

Ανακλήσεις δεν γίνονται στους βιντεοπροβολείς; :125:

Reaction score
249

εισαι μεγαλος μαστορας!
ο φακος της sony που εβαλες στον επσον ειναι πολυ ακριβοτερος;

Reaction score
1
ο φακός που έβαλα είναι απο sony VPL VW11 (made by sony).Δηλαδή LCD 8ετίας με 720p ανάλυση. Είναι όμως φακουδάρα με τα ούλα της :116:

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Epson ,πρόβλημα,φακός,οπτικά και focus.

Αμάν, τώρα φοβάμαι και για το δικό μου! :402:

Ανακλήσεις δεν γίνονται στους βιντεοπροβολείς; :125:
Mην ανυσηχείς ,υπάρχει η περίπτωση να μην βγει ποτέ αυτό το πρόβλημα.
Συνήθως παρουσιάζεται ανάμεσα στις 1000 και 2000 ώρες.
Θα αναφερθώ εκτενέστερα στο πρόβλημα σε άλλο νήμα που θα ανοίξω και θα αφορά benq.
Aν φυσικά θέλεις εσύ ή κάποιος αλλος συντονιστής, μπορεί να κάνει μια καινούργια κατηγορία-νήμα στους βιντεοπροβολείς (τεχνικά θέματα) ή να ενώσει τα δυο θέματα και να αναρτούμε εκεί τεχνικές πληροφορίες.
Θα ακολουθήσουν και άλλες..:105:

Reaction score
1

πέστου να μην τον πετάξει :116:

abcd

Super Moderator
Reaction score
111.608
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Epson ,πρόβλημα,φακός,οπτικά και focus.

Συνήθως παρουσιάζεται ανάμεσα στις 1000 και 2000 ώρες.
1350 έχω! :402:

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Epson ,πρόβλημα,φακός,οπτικά και focus.

1350 έχω! :402:
και γιατί αγχώνεσαι?
Αν ζούσες στην Αμερική ,Καναδά ή Αυστραλία το καταλαβαίνω.
Απο την στιγμή που ζείς στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι απλά.
Αν(χτύπα ξύλο) το πάθει ,μου τον στέλνεις και σε 1 μέρα είναι έτοιμος:116:
ή τον ανοίγεις και σε βοηθάω τηλεφωνικά ή με όποιον άλλο τρόπο επικοινωνίας να τον επισκευάσεις μόνος σου,αφού θα έχεις διαβάσει και το άρθρο που θα αναρτήσω.
Και υπόψιν ,μετά την επισκευή δεν τίθεται θέμα να ξαναπάθει το ίδιο ποτέ!
Εγώ στον δικό μου benq έχω αλλάξει αυτά τα υλικά προληπτικά (για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο),έχω 2750 ώρες και ο προβολέας παίζει σαν καινούργιος (με την πρώτη λάμπα του) και θα συνεχίσει να παίζει για πολύ ακόμη.

Reaction score
30.378

Νίκο ο δικός μου w5000 εχει παρουσιάσει δυο φορές κάτι άλλο. Χωρίζει την οθόνη στα δυο τρώει μια λωρίδα ανάμεσα απο τις δυο και ενα κομμάτι της τέρμα αριστερά εικόνας το προβάλει ανάμεσα στα δυο κομμάτια . Το έκανε προ καιρού , τον έκλεισα και τον ξανά ανοιξα την άλλη μέρα και δούλεψε μια χαρά. Το ίδιο μου έκανε και προχτες το βράδυ. Μετά απο μισή ωρα off ήταν εντάξει. στις 1770 ωρες περίπου.

Reaction score
15.548

αντε να βγαινουν τα οποια προβληματα.......:105:

Reaction score
1

Νίκο ο δικός μου w5000 εχει παρουσιάσει δυο φορές κάτι άλλο. Χωρίζει την οθόνη στα δυο τρώει μια λωρίδα ανάμεσα απο τις δυο και ενα κομμάτι της τέρμα αριστερά εικόνας το προβάλει ανάμεσα στα δυο κομμάτια . Το έκανε προ καιρού , τον έκλεισα και τον ξανά ανοιξα την άλλη μέρα και δούλεψε μια χαρά. Το ίδιο μου έκανε και προχτες το βράδυ. Μετά απο μισή ωρα off ήταν εντάξει. στις 1770 ωρες περίπου.
Αυτή είναι η βλάβη που περιγράφω.Εμφανίζεται σαν κάθετη λωρίδα 10 εκατοστών που απλά μεταφέρει εικόνα απο τα άκρα στο κέντρο και το αντίθετο.
Αργότερα αυτό θα επιταχύνει και θα γίνεται όλο και πιο συχνά (σε κάθε ταινία).
Φτιάχνει κάθε φορά που κλείνεις τον προβολέα.
Κάποιες φορές θα ξεκινάει ο προβολέας με το πρόβλημα.
Στο τέλος οι μπάρες θα γίνουν μόνιμες.
Αυτό είναι το ένα σκέλος ,το άλλο είναι οι μόνιμες ασπρόμαυρες μπάρες στη μισή οθόνη.

Reaction score
30.378

Εδω κολλάει αυτό που εχεις ποστάρει στο άλλο νήμα για τις βλάβες με την σιλικόνη που τρέχει και βραχυκυκλώνει τα ποδαράκια του dmd?

Reaction score
1

Εδω κολλάει αυτό που εχεις ποστάρει στο άλλο νήμα για τις βλάβες με την σιλικόνη που τρέχει και βραχυκυκλώνει τα ποδαράκια του dmd?
ναι

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.805
Tegonik σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεσαι εξειδικευμένες γνώσεις και να βοηθάς τους υπόλοιπους χρήστες να κατανοήσουν το πως λειτουργεί ένας προβολέας, τι ποιότητα κατασκευής έχει, πως επηρεάζουν όλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα. :624:

abcd

Super Moderator
Reaction score
111.608

Συμφωνώ με τον loggeo!

Τεγκονίκ, αν ξαναγράψεις στα πολιτικά, θα σε banάρω! :138:

Reaction score
1

Συμφωνώ με τον loggeo!

Τεγκονίκ, αν ξαναγράψεις στα πολιτικά, θα σε banάρω! :138:
:135:

Reaction score
1
update

Aν βάλετε λευκή καρτέλα (προσοχή φαίνεται καλά μόνο στη λευκή καρτέλα) και δείτε το παρακάτω

Δηλαδή η εικόνα αν έχει μια πρασινίζουσα χροιά στα δεξιά ή μια κοκκινίζουσα χροιά στα αριστερά τότε το πρόβλημα είναι το κουνημένο ελαφρώς πρίσμα. Σίγουρα συνοδεύεται και απο πρόβλημα defocus (μικρό ή μεγάλο).
Προσοχή είναι άλλο πράγμα η σύγκλιση των πάνελς και άλλο πράγμα η πράσινη ή κόκκινη χροιά στα άκρα της εικόνας.Δυο διαφορετικά πράγματα.
Στη πρώτη περίπτωση μιλάμε για κουνημένο πρίσμα μαζί με τα τρια πάνελς και στην άλλη απλά για κουνημένο πάνελ που έχει βγει εκτός σύγκλισης.

Αυτός είναι και ένας εύκολος τρόπος να δείτε απλά αν υπάρχει το πρόβλημα περιστροφής του πρίσματος στον προβολέα σας και πόσο μεγάλο είναι.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.372
Members
38.691
Νεότερο μέλος
agnooumenos