Διακοπτικοί ενισχυτές. Πόσο καλοί είναι σε σχέση με τους τάξης Α/Β?

Reaction score
117
Πόσο καλός είναι ένας ενισχυτής τάξης D σε σχέση με κάποιον αντίστοιχο τάξης Α/Β? Εκτός από το θέμα της κατανάλωσης στο οποίο υπερτερεί ένας ενισχυτής τάξης D μπορεί να ανταγωνιστεί και να υπερισχύσει από αντίστοιχης αξίας ενισχυτή τάξης Α/Β στο θέμα της ποιότητας του ήχου?

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: Διακοπτικοί ενισχυτές. Πόσο καλοί είναι σε σχέση με τους τάξης Α/Β?

Κατι ιδιοκατασκευης παντως που ακουσα (του audioj)...σκιζουν!

Reaction score
126

Και εγω λεω ναι στα σιγουρα,το θεμα ειναι μπορουν τα αυτακια μας να αντεξουν το καλυτερο,διαφανο,αχρωματιστο,αδιαφορο ηχο των class d?και γιατι κολλησαμε με τα class d υπαρχουν και λαμπατοι που παιζουν με αυτον τον τροπο

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Θεμα πολλων βαττ και δυνατοτητας οδηγησης (να εβλεπες κατι δυσκολα ηχεια τι τα εκαναν - και τα κανουν!)

melina

Cargo 200
Reaction score
45.595
Εχουμε ένα θέμα με τον ορισμό της ποιότητας ήχου...τι σημαίνει;

Τέλος πάντων, σε υποκειμενικό επίπεδο και από την εμπειρία μου συμβίωσης με ένα nuforce, έχω να πω τα εξής. Κατέληξα σε αυτόν μετά από σειρά ακροάσεων διαφόρων τρανζιστοράτων και λυχνιωτών ενισχυτών. Δεν λέω ότι οι άλλοι δεν έπαιζαν καλά αλλά ο συνδυασμός ηχοχρώματος, ισχύος, και κόστους ήταν ο καλύτερος στον Nuforce.
Αλλο παράδειγμα ο φίλος που τον πήρε (από το δίπλα φόρουμ). Ανθρωπος της μουσικής, εργάζεται στην ένωση μουσικοσυνθετών και εμπλέκεται ποικιλοτρόπως σε παραγωγές νέων cd. Είχε μια τεράστια συλλογή από δισκάκια και είχε βρει το μπελά του με κάτι B&W, είχε δύο ζευγάρια, ένα πιο παλιό ένα πιο καινούργιο, ημιδαπέδου διαστάσεις πάνω σε κάτι βάσεις δεν συγκράτησα τους κωδικούς. Δεν μπορούσε να ακούσει μουσική με διάφορους ενισχυτές που είχε, από λυχνία (ας μην πω μάρκα, είναι ελληνικός, χωρίς να σημαίνει ότι ο ενισχυτής ήταν κακός, απλά δεν ταίριαξε με τα ηχεία) μέχρι διάφορα nad, rotel και δεν ξέρω τι άλλο είχε χρησιμοποιήσει, ήταν έτοιμος να τα πουλήσει, μέχρι που είδε την αγγελία μου δίπλα και μου ζήτησε να το δοκιμάσει.
Ο συνδυασμός nuforce - B&W ήταν εξαιρετικός. Τα ηχεία κελαηδούσαν, δεν τα είχε ακούσει ποτέ έτσι. Η πλάκα ήταν ότι με είχει προετοιμάσει τόσο από το τηλέφωνο όσο και μέχρι να τα στήσουμε ότι είναι σκληρά ηχεία, που ξυρίζουν στα ψηλά. Οταν τα άκουσα αναρωτιόμουν τι εννοούσε ο ποιητής αλλά και αυτός έπαθε πλάκα. Εγώ μάλιστα μπήκα στον πειρασμό να κυττάξω κάτι άλλα B&W που κυκλοφόρησαν στις αγγελίες αυτές τις μέρες! Η δε αποκάλυψη ήρθε όταν σύνδεσε το nuforce ως προενισχυτή πάνω σε ένα τελικό rotel. Αυτό το συνδυασμό δεν το άκουσα εγώ αλλά ο άνθρωπος ήταν κατενθουσιασμένος την επόμενη που μιλήσαμε στο τηλέφωνο ξανά.
Αυτόν τον ενισχυτή τον πήρα 1500 ευρώ πριν 5 χρόνια κοντά. Τότε σε αυτά τα λεφτά δεν υπήρχε τίποτα μέχρι και σε διπλάσια τιμή που άκουσα που να τον κοντράριζε, για τα γούστα μου πάντα. Πιο ακριβούς άκουσα και κάποιοι μου άρεσαν πολύ αλλά δεν μπορούσα να τους πλησιάσω, κατά κύριο λόγο με λυχνίες octave, audio valve, conrad johnson. Σήμερα στα 500 ευρώ που τον έδωσα δεν μπορών φανταστώ ενισχυτή που θα καθόταν δίπλα του εύκολα. Τώρα το τι τραβάει στην αγορά είναι ένα άλλο θέμα.
Τέλος, εξαιρετική υλοποίηση τέτοιων ενισχυτών είναι και οι ενισχυτές του Γιάννη (audioj), ειδικά οι υλοποιήσεις με λυχνίες στην προενίσχυση...ευχαριστιέσαι να ακούς μουσική με τις ώρες.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Aσε Βασιλη, μην μου θυμιζεις το λαθος μου:(

Reaction score
117

Είμαι σχετικά καινούριος στο χόμπυ του HiFi και η μόνη εμπειρία που έχω από τάξη D είναι η ακρόαση του Primare I32 σε φιλικό σπίτι. Είμαι κάτοχος του Yamaha A-S2000 και εκεί έπαιξαν και οι δύο ενισχυτές με τα ίδια υπόλοιπα μηχανήματα. Σε σχέση με τον δικό μου έχω να παρατηρήσω τα εξής: Ο Primare φάνηκε να έχει πολύ καθαρές μεσαίες και γλυκά και καθαρά πρίμα. Στα χαμηλά όμως, ρυθμό και δύναμη, δε νομίζω να έφθανε τον Yamaha. Εκείνο όμως που με ξένισε κάπως στον Primare είναι μια αίσθηση λίγο περίεργη, σα να είναι λίγο "κατασκευασμένος" ο ήχος του. Δεν ξέρω πως αλλιώς να σας το περιγράψω και δεν έχω καμία διάθεση να κατηγορήσω κάποιο μηχάνημα, απλά σας μεταφέρω τον προβληματισμό μου.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.595
Re: Απάντηση: Διακοπτικοί ενισχυτές. Πόσο καλοί είναι σε σχέση με τους τάξης Α/Β?

Aσε Βασιλη, μην μου θυμιζεις το λαθος μου:(
Βαγγέλη τότε δεν ήμασταν σίγουροι για το αποτέλεσμα μόνο εικασίες κάναμε, αν είχα την εμπειρία που έχω τώρα...θα στον έδινα με το ζόρι!
Και τέλος πάντων, δεν έκανες κανένα λάθος...αφού σου αρέσει η αναζήτηση είναι σίγουρο ότι θα αλλάξεις και άλλα μηχανήματα στην πορεία.

Reaction score
117

Αν μου λέγατε σχετικά με τη συγκριτική ακρόαση Primare - Yamaha τι θα προτιμούσα, θα σας έλεγα μια λύση που να συνδιάζει τις μεσουψηλές του Primare και όλα τα υπόλοιπα του Yamaha. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώθηκε σε εμένα. Το θέμα είναι πως φθάνει κανείς σε αυτό το αποτέλεσμα...

Y

Yiannis_B

Guest

Με ένα σωστό pre στον Yamaha.

Όταν μιλάμε για τοπολογίες ενισχυτών, το βασικό στοιχείο αξιολόγησης είναι η ικανότητα οδήγησης.

Όλα τα άλλα είναι μαγειρέματα πριν τον τελικό, και μικρή σχέση έχουν με την τοπολογία.

Δοκίμασε τον Primare ως προ του Yamaha, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Σχεδόν όλοι οι ολοκληρωμένοι της Yamaha θάβονται από το voicing που έχει γίνει στον προ. Ως τελικοί είναι επιπέδου Bryston. -τουλάχιστον οι A-S1000 και 2000.

Reaction score
125

....Σχεδόν όλοι οι ολοκληρωμένοι της Yamaha θάβονται από το voicing που έχει γίνει στον προ. Ως τελικοί είναι επιπέδου Bryston. -τουλάχιστον οι A-S1000 και 2000.
Βγαίνουμε λιγάκι εκτός νήματος, αλλά τι σημαίνει voicing όταν στις μετρήσεις διαθέτει απόλυτα επίπεδη απόκριση το μηχάνημα χωρίς ούτε καν ένα ανεπαίσθητο ίχνος βύθισης ή ανύψωσης σε κάποια συχνοτική περιοχή; Πως μπορεί κάποιος σχεδιαστής να πειράξει μια συχνοτική περιοχή χωρίς αυτό να είναι φανερό στις μετρήσεις;

Y

Yiannis_B

Guest

Να αντιστρέψω λίγο την ερώτηση?

Από τις μετρήσεις μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για την ηχητική ταυτότητα μιας συσκευής?

Για την ικανότητα οδήγησης, δεν αμφιβάλλω, μπορείς.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια....

Το πρόβλημα στiς μετρήσεις, είναι ότι ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει σαφής αντιστοίχηση ακουστικής αντίληψης και ηλεκτρικών παραμορφώσεων, π.χ. στους ενισχυτές.

Αν για παράδειγμα δύο ενισχυτές έχουν την ίδια THD, αυτό δεν λέει τίποτα για το είδος των παραμορφώσεων. Ακόμη και ένα 4D γράφημα της παραμόρφωσης vs συχνότητα vs σύνθετης αντίστασης φορτίου ( ηχείων) vs ισχύος, έχει νόημα μόνο αν αντίστοιχα μπορούμε να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τον τρόπο που ακούμε, ώστε να δούμε τι είναι κρίσιμο ή όχι.

Δηλαδή λείπει η συνάρτηση (f) μεταφοράς ηλεκτρικών μετρήσεων (Χ) σε βαθμούς ηχητικής πιστότητας (Υ)....Υ=f(X).:107:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.900

Πόσο καλός είναι ένας ενισχυτής τάξης D σε σχέση με κάποιον αντίστοιχο τάξης Α/Β?
Σε αυτό το ερώτημά σου, υπάρχουν 3 απαντήσεις, διάλεξε και πάρε:

1. πόσο καλή είναι μια ξανθιά σε σχέση με μια αντίστοιχη μελαχρινή;

2. είναι ...κλάσεις καλύτερος!

3. όποιος σου ..."αρέσει"!

Εκτός από το θέμα της κατανάλωσης στο οποίο υπερτερεί ένας ενισχυτής τάξης D μπορεί να ανταγωνιστεί και να υπερισχύσει από αντίστοιχης αξίας ενισχυτή τάξης Α/Β στο θέμα της ποιότητας του ήχου?
και σε αυτό το ερώτημά σου υπάρχουν 3 απαντήσεις:

1. δεν υπάρχουν! (ενισχυτές σε τάξη Α/ΑΒ στο κοστολόγιο ενισχυτών τάξης "D")

2. αν "υπερισχύει" στο θέμα ποιότητας ένας ενισχυτής σε τάξη D σε σχέση με έναν ενισχυτή τάξης Α/ΑΒ, υπερισχύει για ποιον; για μένα; για σένα; για κάποιον άλλον ή για όλους; (σημ. δεν υπάρχει μηχάνημα που να θεωρείται καλύτερο από όλους, καθώς την "ποιότητα" ο καθένας την καταλαβαίνει με διαφορετικό τρόπο)

3. Ναι, φυσικά.

:109:

Reaction score
125

Από τις μετρήσεις μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για την ηχητική ταυτότητα μιας συσκευής?

Για την ικανότητα οδήγησης, δεν αμφιβάλλω, μπορείς.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια....
Δεν μίλησα για ικανότητα οδήγησης. Η παρατήρησή μου νομίζω ήταν σαφής. Η ερώτηση παραμένει...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.142

Ναι, μπορεί. Αρκεί να επαρκούν οι μετρήσεις.

Reaction score
117

Ευχαριστώ τα μέλη του site για την ανταπόκριση στο ερώτημά μου. Αυτό που μπορώ να κάνω εύκολα είναι να δοκιμάσω τον Yamaha ως τελικό και μετά σας λέω εντυπώσεις.

Reaction score
19

Απο classD άκουσα τους ενισχυτές που φτιάχνει ο "audioJ" και μου άρεσε το πόσο άνετα και καθαρά έπαιζαν με άριστη τονικότητα (IMO) σε όλες τις εντάσεις και με διάφορετικά ηχεία.(Αspectrum, ATC, ..)

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057
Για αρχη να αλλαξουμε τον τιτλο του θεματος σε δικαναλοι ενισχυτες ''οντιο τζει''.
Στην συνεχεια να ξεκαθαρισουμε οτι οποιος επιδοξος ντιουης πουλαει τις ιδιοκατασκευες ονομαζεται πλεον εμπορος και οχι ντιουις-χομπιστας κλπ.
Τελος επειδη εχω ακουσει κατι τιμουλες περι τα 5000+ και μαλιστα με μοντουλες Noname, προσωπικα θα αγοραζα εναν αξιοπιστο α/β ..........

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Γιατι Βλαση αυτη η κακεντρεχεια εναντι του audioj; Ακουσες τις κατασκευες του, γνωρισες τον ιδιο; μαλλον οχι, ε ; Οποτε μην χαρακτηριζεις ως "επιδοξο" ντιουη που το παιζει εμπορος εναν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ κατασκευαστη! Οσο για τις noname μοντουλες, μπορεις καλλιστα να επικοινωνησεις μαζι του, να δεις (αν ξερεις απο αυτα!) και να ακουσεις. Οσοι ακουσαμε...δεν ειμαστε χαζοι,ε; Οσο για τιμες, ειναι παραπανω απο αυτη που αναφερεις: http://omegaamplifiers.blogspot.gr/

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.118
Members
38.533
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON