Αλλαγη mosfet σε crescendo

Reaction score
2
Καλησπερα ! αλλαξα τα τελικα τραζιστορ σε ενα παλιο crescendo που ειχα για να οδηγησει ενα ισοβαρικο sub που εφτιαξα (αναλυτικα η κατασκευη και οι φωτο μολις φτιαξω και τον ενισχυτη) Η απορια μου ειναι : εχω βαλει τα 2sk1530 και 2sj201 . Τι ρευμα ηρεμιας να τους δωσω? δεν Μπορω να το χαμηλωσω λιγο ετσι ωστε να μην ζεσταινεται πολυ? Η ταση που θα τον δουλεψω ειναι συμμετρικη 75v Θα προτιμουσα χαμηλοτερη αλλα δεν εχω μετασχηματιστη αλλο.... οι πυκνωτες ειναι βεβαια στα 100v ... Σας ευχαριστω εκ των προτερων.. (φωτο της αλλαγης θα ακολουθησουν με το περας της κατασκευης)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Μπορείς να το χαμηλώσεις αρκεί να μην υπάρχει ακουστή παραμόρφωση σε χαμηλές στάθμες.
Κανονικά θέλεις γεννήτρια και παλμογράφο για δεις που μπορείς να το ρυθμίσεις.

Reaction score
2
Απάντηση: Re: Αλλαγη mosfet σε crescendo

Σε ευχαριστω πολυ Πετρο . Θα ξεκινησω με το προβλεπομενο και θα παω λιγο προς τα κατω ... Δυστυχως δεν εχω παλμογραφο...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Αν θυμάμαι τον πόλωνε ψιλά αυτόν. Πάνω από 70 mA ή κάνω λάθος?
Μπορείς άνετα να τον κατεβάσεις στα 30-35.

Reaction score
2

Εγω τον δουλευα στα 100 ma...... Τωρα ειχα σκοπο να τον κατεβασω στα 50 αλλα θα ακολουθησω την συμβουλη σου... Τωρα το γουφερ το δουλευω με ενα απλο σχεδιο με 2sc2922 και 2sa1216 100 βατ σε ταξη β και οι πρωτες ακροασεις ειναι ιδιεταιρα ενθαρρυντικες....

Reaction score
2

Ο ενισχυτης λειτουργει αλλα εχω μεγαλες αποκλισεις στο ρευμα ηρεμιας των τελικων τρανζιστορ.... οπως και μια μικρη ασυμμετρια στην ταση προφανως λογω του οτι το ενα ζευγος τραβαει λιγο περισσοτερο ρευμα... μπορω να κανω κατι?? Υπαρχει περιπτωση να καει καποιο τρανζιστορ οταν το γουφερ θα παιζει δυνατα? (2 seas l26rfxp ) παραλληλα... Προς το παρον εχω ρυθμισει το ρευμα ηρεμιας συμφωνα με το τρανζιστορ που τραβαει το περισσοτερο... λειτουργει συνεχως με φορτιο στην εξοδο αλλα χωρις σημα απο χτες το βραδυ και δεν εχει ζεσταθει ιδιαιτερα... Καμια ιδεα ?

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.643

Υπαρχει περιπτωση να καει καποιο τρανζιστορ οταν το γουφερ θα παιζει δυνατα?
Πιθανότατα όχι, καθώς τα mosfet έχουν θετικό θερμικό συντελεστή, δηλαδή αυξάνουν την εσωτερική τους αντίσταση (ρίχνουν την ισχύ τους) με αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον τα mosfet αντενδείκνυνται για εφαρμογές audio, καθώς, όταν ζεσταθούν, "λασπώνουν" τα μπάσα. Προσωπικά προτείνω τον ενισχυτή με τα Sanken (που είναι διπολικά). Αν επιμένεις στα mosfet, οκ, αλλά ρύθμισε πολύ χαμηλό ρεύμα ηρεμίας, όχι πάνω από 20mA, (10mA ανά ζεύγος).

Reaction score
2
Απάντηση: Αλλαγη mosfet σε crescendo

Απο οτι ξερω τα συγκεκριμενα τρανζιστορ δεν εχουν θετικο συντελεστη... αλλα με τα κλασσικα το ειχα το ειχα διαπιστωσει κατα ενα βαθμο... Εχω τον ενα ενισχυτη με τα σανκεν... δεν το εχω σε τιποτα να φτιαξω μια πλακετα με καμποσα επανω... (τα εχω και καθονται ) να του ανεβασω και την ταση απο τα 2επι 35 στα 2 επι 75 και να δω τι θα γινει... προφανως θα πρεπει να ενισχυσω ομως και τα οδηγα των σανκεν... (λεμε τωρα) αλλα με τρια ζευγη τετοια ... μμμ... μου βαζεις ιδεες.. Ο crescendo μου εχει σπασει λιγο τανευρα και δεν τον πολυεμπιστευομαι να τον λειτουργω με τετοιες τασεις... ταλαντωνει απο τωρα... θα το παλεψω βεβαια αλλα ... το μονο που με κανει να θελω να τον χρησιμοποιησω ειναι η πλακετα και τα τελικα τρανζιστορ... (σημειωτεον οτι ο ενισχυτης με τα sanken κανονικα λειτουργει με 2* 65 ) τα 2*75 με βαση τα χαρακτηριστικα των τρανζιστορ τα εχει για πλακα.... χωρια που ειναι και 750 va ο μς... αντε να δουμε... Ευχαριστω πολυ !!!!! αν υπαρχει κατι νεωτερο απο την κατασκευη θα ενημερωσω.. οπως και αν εχετε και καμια ιδεα... δεκτη με ευχαριστηση !!

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
Οι ενισχυτες αυτου του καφρου που τους σχεδιασε ειναι προιον εξομοιωσης και δουλεουν μονο οταν οι ημιαγωγοι που εχεις επιλεξει ειναι στην πραγαματικοτητα τελειοι . Σημαινει οτι εχει γινει η εξομοιωση και προφανως με πολυ καλα αποτελεσματα αλλα δεν εχει περασετει δευετερο και τριτο χερι οπως πραγματικα χρειαζεται με νεοτερο σετ υπολογισμων σε οτι αφορα την ανοχη των εξαρτηματων , επομενο σετ που αφορα τις μεταβολες θερμοκρασιας , και επομενο σετ το οποιο υπολογιζει και καποιες διακυμαβσεις τασεων ..

Στην παραξη κανενα απο τ ακυκλωματα του Giesberts ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΩΣΤΑ και μετα του προσθεταν αντισταθμιστικα μετρα για να μπορεσει να λειτουργησει σωστα ...

Ολα τα παραπανω σαφως εχουν αμεσο αντικτυπο στον ηχο ...Η συμβουλη για το χαμηλωμα της πολωσης ειναι καταστροφικη για ενισχυτη hifi και τα τρανσιστορ αυτα θα αρχισουν να παιζουν αποδεκτα απο τα 100ma και πανω

Φυσικα αν η χρηση ειναι για sub σαφως και η υψηλη πολωση δεν ειναι κατι το οποιο ειναι απαραιτητο ...Κατα την κριση μου παντως δεν ειναι ασφαλες σαν μηχανημα και μαλλον ακομα χειροτερα απο την στιγμη που δεν φοραει τα δικα του πραγματα ...Ειναι τοσο χαλια υπολογισμενος που αρκει η θερμοτητα της αναπνοης σου αν φυσηξεις πανω απο τον διαφορικο της εισοδου και θα δεις το οφφσετ να φευγει 100 mv χαλαροτατα ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.328
Members
38.684
Νεότερο μέλος
C . papadakis