Πόσα watt για λαμπάτο??

Reaction score
1
Κατ αρχήν καλώς σας βρήκα.
Τον τελευταίο καιρό κρυφοκοιτάζω τον Yalrand τον μικρούλη στα 12watt Rms. Θα τον συνδέσω σε 90db ηχεία. Βρε παιδιά θα με ικανοποιήσει σε ένταση? 12Watt είναι αυτά. Θα μπει σε σαλόνι 25 τετραγωνικά. Με ενδιαφέρει να ακούω και δυνατά για αυτό ρωτάω. Όχι να τρίζουν και τα τζάμια αλλά να τη νοιώθω την ένταση άμα γουστάρω. Για προενίσχυση έχω ένα παραμετρικό equalizer και προενισχυτή. Είναι αρκετά τα Watt αυτά λέτε? Ή να κοιτάξω για κάτι πιο δυνατό? Για τρανζίστορ δεν ενδιαφέρομαι. Μιλάω πάντα για 25 τετραγωνικά. Πόσα watt χρειάζομαι πραγματικά? Σας ευχαριστώ.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844
Απάντηση: Πόσα watt για λαμπάτο??

Ποιά ηχεία είναι ;

Reaction score
54

Ο μικρός Yarland είναι ένα μικρό διαμάντι, με ήχο 5Χ τουλάχιστον του κόστους του και δυνατότητα αναβάθμισης με καλύτερες λυχνίες. Εντάσεις ικανοποιητικές πιάνει, μέσα σε κάποια όρια.
Ναι μεν αλλά...
Ακολουθείς μια εντελώς εσφαλμένη προσέγγιση. Equalizer , φθηνά ηχεία Pioneer και single ended ολιγόβατος λαμπάτος δεν ταιριάζουν, εκτός αν θες να ακούς παραμορφώσεις, ή να κάψεις τα ηχεία, ή τον ενισχυτή.
Εκτός των κινδύνων η σύνθεση δεν θα μπορούσε να αναδείξει ποτέ τις αρετές του Yarland.
Θεωρώ ότι χρειάζεσαι τρανζίστορ 1000% δεδομένων των ηχείων και του equalizer. Κάτι απλό, όχι κάτι εξεζητημένο.

Reaction score
1.788

κοιτα κατι σαν αυτο που ανεβασα στο link. θα σου αρεσει πολυ με τις el 84!!

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

Εαν θες εντασεις σε 25τμ με 90db ηχειο, δεν θα τις παρεις απο 12W. Θα φτασεις να παιζεις τον ενισχυτη κοντα στα ορια του για να γεμισεις το χωρο και θα θες κι αλλο γκαζι. Καλυτερα να στραφεις σε καποιον αλλο τρανζιστορατο ολοκληρωμενο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Re: Απάντηση: Πόσα watt για λαμπάτο??

Φίλε μου τα ηχεία αυτά είναι, στη καλύτερη περίπτωση, απαράδεκτα.
Τα έχει ξάδερφος μου και όταν έκαψε τα woofers μου τα έδωσε για βελτίωση.
Δεν έχουν καν ένα στοιχειώδες κύκλωμα διαχωρισμού αλλά έναν πυκνωτή στο mid και έναν στο tweeter με το woofer να παίζει σε όλο το φάσμα του.:frown:
Αν θυμάμαι καλά η απόκριση του παίζει +-6db.
Αν θες να ασχοληθείς με κάτι ουσιαστικό ξεκίνα από τα ηχεία σου.

Reaction score
1

Ο μικρός Yarland είναι ένα μικρό διαμάντι, με ήχο 5Χ τουλάχιστον του κόστους του και δυνατότητα αναβάθμισης με καλύτερες λυχνίες. Εντάσεις ικανοποιητικές πιάνει, μέσα σε κάποια όρια.
Ναι μεν αλλά...
Ακολουθείς μια εντελώς εσφαλμένη προσέγγιση. Equalizer , φθηνά ηχεία Pioneer και single ended ολιγόβατος λαμπάτος δεν ταιριάζουν, εκτός αν θες να ακούς παραμορφώσεις, ή να κάψεις τα ηχεία, ή τον ενισχυτή.
Εκτός των κινδύνων η σύνθεση δεν θα μπορούσε να αναδείξει ποτέ τις αρετές του Yarland.
Θεωρώ ότι χρειάζεσαι τρανζίστορ 1000% δεδομένων των ηχείων και του equalizer. Κάτι απλό, όχι κάτι εξεζητημένο.
To παραμετρικό μου είναι υβδιδικό όπως και ο προενισχυτής. Έχουν από 2x 12ΑΧ7 το καθένα. Ο ήχος είναι αρκετά ικανοποιητικός. Με το παραμετρικό κάνεις θαύματα...... Γιατί οπωσδήποτε θέλω τρανζιστοράτο? Οκ να το καταλάβω για τα ηχεία. Αλλά γιατί το eq με περιορίζει στη χρήση λαμπάτου? Αυστηρά από την προενίσχυση θα φεύγουν μέχρι 0db για τον ενισχυτή. Στις κόκκινες περιοχές δε θα μπαίνω και αν τύχει θα είναι ελάχιστα. Γιατί θα κάψω τον ενισχυτή μου? Ισχύει κάτι άλλο τεχνικά για τους λαμπάτους που δε το γνωρίζω?

Reaction score
6

Είχα τον μικρό τον Yarland (με τις EL84 - τώρα τον πήρε ο αδελφός μου) αλλά έχω και τον λίγο μεγαλύτερο (με τις EL34) και οι δύο είναι καταπληκτικοί. Ο μικρός μάλιστα είναι πιο μελωδικός αλλά και λίγο πιο ασθενικός. Εγώ για τον μικρό χρησιμοποιούσα τα BW DM 302 και ήταν ικανοποιητικά, βέβαια δεν άκουγα "τέρμα τα γκάζια" αλλά είχα πολύ καλή απόδοση σε Jazz, Ethnic, blues, chillout, έντεχνο ελληνικό. Βέβαια το καλή απόδοση πάει σε φθηνά ηχεία - δεν τολμώ να φανταστώ τι θα έβγαζε σε μικρό ακριβό ηχείο. Επίσης ο χώρος ήταν 25 τμ όπου τον άκουγα ... και ακουγόταν υπέροχα, όχι όμως τέρμα τα γκάζια - δεν το δοκίμασα γιατί δεν με ενδιέφερε τέτοια ένταση.

Reaction score
1

Είχα τον μικρό τον Yarland (με τις EL84 - τώρα τον πήρε ο αδελφός μου) αλλά έχω και τον λίγο μεγαλύτερο (με τις EL34) και οι δύο είναι καταπληκτικοί. Ο μικρός μάλιστα είναι πιο μελωδικός αλλά και λίγο πιο ασθενικός. Εγώ για τον μικρό χρησιμοποιούσα τα BW DM 302 και ήταν ικανοποιητικά, βέβαια δεν άκουγα "τέρμα τα γκάζια" αλλά είχα πολύ καλή απόδοση σε Jazz, Ethnic, blues, chillout, έντεχνο ελληνικό. Βέβαια το καλή απόδοση πάει σε φθηνά ηχεία - δεν τολμώ να φανταστώ τι θα έβγαζε σε μικρό ακριβό ηχείο. Επίσης ο χώρος ήταν 25 τμ όπου τον άκουγα ... και ακουγόταν υπέροχα, όχι όμως τέρμα τα γκάζια - δεν το δοκίμασα γιατί δεν με ενδιέφερε τέτοια ένταση.
Jazz, Blues, αλλά και funk πολύ προσωπικά. Ειδικά για την funk μια ένταση τη θες. Δε λέω να γίνεται χαμός αλλά να γεμίζεις από τον ήχο βρε παιδί μου. Είναι groovάτη μουσική πως να το κάνουμε. Η funk όμως θέλει μπάσο. Κακά τα ψέματα. Το μπάσο βγαίνει μπροστά. Ένας λαμπάτος θα ανταπεξέλθει σε αυτό το κομμάτι? Αναρωτιέμαι. Ειδικά ο μικρούλης. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι ίσως χρειαστώ μια μιρκή ώθηση από το παραμετρικό σε αυτό τον τομέα....... Γιατί απαραίτητα αυτό είναι κακό?

Reaction score
1.549

με λαμπατο 2 χ 35 παιζω ηχεια 350w+ σε εντασεις που ''κοντραρουν'' τους επαγγελματικους τελικους μου στο βασικο συστημα μου... το θεμα ειναι πως εχω στα ηχεια 105 db και λογω κορνατων καμπινων καμποσα ακομα. Με 90 db και αυτα τα Pioneer δεν κανεις απολυτος τιποτα. Θα σου πω πως ειχα παει τον ενισχυτη μου στο σπιτι του κολλητου μου που εχει κατι B&W 92db και ο ενισχυτης επαιζε κοντα στα ορια με τα ηχεια να ακουγονται απλα απαραδεκτα ενω σπιτι μου παιζει ρελαντι με ηχο ...ΗΧΟ!

και για του λογου του αληθες επαιζε με αυτα

και τωρα παιζει αυτα

Reaction score
1

με λαμπατο 2 χ 35 παιζω ηχεια 350w+ σε εντασεις που ''κοντραρουν'' τους επαγγελματικους τελικους μου στο βασικο συστημα μου... το θεμα ειναι πως εχω στα ηχεια 105 db και λογω κορνατων καμπινων καμποσα ακομα. Με 90 db και αυτα τα Pioneer δεν κανεις απολυτος τιποτα. Θα σου πω πως ειχα παει τον ενισχυτη μου στο σπιτι του κολλητου μου που εχει κατι B&W 92db και ο ενισχυτης επαιζε κοντα στα ορια με τα ηχεια να ακουγονται απλα απαραδεκτα ενω σπιτι μου παιζει ρελαντι με ηχο ...ΗΧΟ!

και για του λογου του αληθες επαιζε με αυτα

και τωρα παιζει αυτα
χμμμμ οκ για την ποιότητα των ηχείων. Το ότι τα ηχεία αντέχουν 10 φορές πάνω σε watt δεν παίζει ρόλο? Αποδίδουν τις συχνότητες όπως πρέπει? Στην ουσία υπολειτουργούν σε τέτοια ισχύ. Άσχετα με τα db που ακούς εσύ και το καταλαβαίνω. Δε θα μπορούσες να πάρεις τα ίδια db με μικρότερης ισχύος ηχεία?

Reaction score
1.549

τα ηχεια απλα παιζουν πανεμορφα και εντελως απροβληματιστα. τα εχω δοκιμασει και με τους πολλων watt τελικους με ηχο καθαρα υπερ του λαμπατου

Reaction score
54

To παραμετρικό μου είναι υβδιδικό όπως και ο προενισχυτής. Έχουν από 2x 12ΑΧ7 το καθένα. Ο ήχος είναι αρκετά ικανοποιητικός. Με το παραμετρικό κάνεις θαύματα...... Γιατί οπωσδήποτε θέλω τρανζιστοράτο? Οκ να το καταλάβω για τα ηχεία. Αλλά γιατί το eq με περιορίζει στη χρήση λαμπάτου? Αυστηρά από την προενίσχυση θα φεύγουν μέχρι 0db για τον ενισχυτή. Στις κόκκινες περιοχές δε θα μπαίνω και αν τύχει θα είναι ελάχιστα. Γιατί θα κάψω τον ενισχυτή μου? Ισχύει κάτι άλλο τεχνικά για τους λαμπάτους που δε το γνωρίζω?
Εντελώς φιλικά δυο λόγια.
Όλοι όσοι σου απάντησαν κάτι ξέρουν παραπάνω , πίστεψέ με...Λίγο αν διαβάσεις νήματα στο φόρουμ θα το καταλάβεις.

Το equalizer θα σου τονώσει τις χαμηλές, αλλά οι χαμηλές απαιτούν ενέργεια και με 12 βαττάκια πόση ενέργεια να πάρεις πια;
Αν ακούσεις τον Yarland με καλύτερα ηχεία από αυτά που έχεις είναι βέβαιο ότι θα αφαιρέσεις το εκουαλάιζερ, όσο καλό και αν είναι και δεν θα το ξαναχρησιμοποιήσεις. Για το τι προκαλεί στον ήχο ,γκούγκλισέ το λίγο και θα καταλάβεις.
Επίσης γκούγκλισε για να μάθεις πώς καίγονται τα ηχεία , όχι από υψηλή , αλλά από χαμηλή ισχύ.
Επέμενα σε τρανζιστοράτο ενισχυτή, λόγω των ηχείων σου. Ο σωστός δρόμος είναι να αποκτήσεις ένα ζευγάρι "σωστά" ηχεία. Τα τωρινά δεν μπορούν να αναδείξουν τις αρετές ολιγόβαττων λαμπάτων μηχανημάτων και δεν αναφέρομαι στην ένταση, αλλά στις χροιές, την διαφάνεια , την στερεοφωνική εικόνα. Ούτε τις αρετές καλών τρανζιστοράτων μπορούν να αναδείξουν, αλλά εκεί τουλάχιστον θα βρουν την απαραίτητη ισχύ.
Αν πάλι οι έννοιες "χροιές, διαφάνεια, στερεοφωνική εικόνα" δεν σου λένε τίποτα, τότε και πάλι δεν έχει νόημα να πας σε λαμπάτο , εκτός αν σου αρέσει να τον βλέπεις. (δεν είναι κακό).

Αν η υπεροδήγηση του λαμπάτου μέσω equalizer και προενισχυτή!, εκτός από μεγάλες παραμορφώσεις που θα δώσει στον ήχο, μπορεί και να τον κάψει, το υποθέτω , δεν το ξέρω με σιγουριά.

Θα σου πρότεινα να το ρίξεις λίγο στο διάβασμα , πριν από οποιαδήποτε αγορά, για να κατανοήσεις πρώτα απ'όλα τον θεμελιώδη ρόλο των ηχείων σε ένα σύστημα.

Τέλος επειδή έχω τον Yarland, ναι είναι τέλειος για τα είδη μουσικής που ακούς και μπορείς να πάρεις ικανοποιητικότατες εντάσεις. Για πραγματικό χαμηλό όμως χρειάζονται είτε πολύ ευαίσθητα ηχεία, είτε συνδυασμός ηχείων με ένα ενεργό υπογούφερ.

Reaction score
2

εγω εχω τον Yarland FV34A και τον εχω συνδεδεμενο στα castle richmond 3 (βιβλιοθηκης) που ειναι 86db/8Ω αν θυμαμαι καλα. Το σαλονακι μου ειναι μικρο ~20τμ και γενικα δε παιζω σε πολυ δυνατες εντασεις...(δεν εχω ανεβασει πανω απο 11-12) και ειναι οκ.

Reaction score
1

Εντελώς φιλικά δυο λόγια.
Όλοι όσοι σου απάντησαν κάτι ξέρουν παραπάνω , πίστεψέ με...Λίγο αν διαβάσεις νήματα στο φόρουμ θα το καταλάβεις.

Το equalizer θα σου τονώσει τις χαμηλές, αλλά οι χαμηλές απαιτούν ενέργεια και με 12 βαττάκια πόση ενέργεια να πάρεις πια;
Αν ακούσεις τον Yarland με καλύτερα ηχεία από αυτά που έχεις είναι βέβαιο ότι θα αφαιρέσεις το εκουαλάιζερ, όσο καλό και αν είναι και δεν θα το ξαναχρησιμοποιήσεις. Για το τι προκαλεί στον ήχο ,γκούγκλισέ το λίγο και θα καταλάβεις.
Επίσης γκούγκλισε για να μάθεις πώς καίγονται τα ηχεία , όχι από υψηλή , αλλά από χαμηλή ισχύ.
Επέμενα σε τρανζιστοράτο ενισχυτή, λόγω των ηχείων σου. Ο σωστός δρόμος είναι να αποκτήσεις ένα ζευγάρι "σωστά" ηχεία. Τα τωρινά δεν μπορούν να αναδείξουν τις αρετές ολιγόβαττων λαμπάτων μηχανημάτων και δεν αναφέρομαι στην ένταση, αλλά στις χροιές, την διαφάνεια , την στερεοφωνική εικόνα. Ούτε τις αρετές καλών τρανζιστοράτων μπορούν να αναδείξουν, αλλά εκεί τουλάχιστον θα βρουν την απαραίτητη ισχύ.
Αν πάλι οι έννοιες "χροιές, διαφάνεια, στερεοφωνική εικόνα" δεν σου λένε τίποτα, τότε και πάλι δεν έχει νόημα να πας σε λαμπάτο , εκτός αν σου αρέσει να τον βλέπεις. (δεν είναι κακό).

Αν η υπεροδήγηση του λαμπάτου μέσω equalizer και προενισχυτή!, εκτός από μεγάλες παραμορφώσεις που θα δώσει στον ήχο, μπορεί και να τον κάψει, το υποθέτω , δεν το ξέρω με σιγουριά.

Θα σου πρότεινα να το ρίξεις λίγο στο διάβασμα , πριν από οποιαδήποτε αγορά, για να κατανοήσεις πρώτα απ'όλα τον θεμελιώδη ρόλο των ηχείων σε ένα σύστημα.

Τέλος επειδή έχω τον Yarland, ναι είναι τέλειος για τα είδη μουσικής που ακούς και μπορείς να πάρεις ικανοποιητικότατες εντάσεις. Για πραγματικό χαμηλό όμως χρειάζονται είτε πολύ ευαίσθητα ηχεία, είτε συνδυασμός ηχείων με ένα ενεργό υπογούφερ.
Παιδιά thanks για τις συμβουλές. Απλά είμαι άνθρωπος που του αρέσει ότι του εξηγούν να το τεκμηριώνουν και τεχνικά. Δλδ το να μου πει κάποιος το τάδε είναι χάλια δε μου λέει τίποτα αν δεν μου πει τον λόγο. Πχ αυτό που είπε ο φίλος για τον πυκνωτή αντί για crossover στα pioneer λέει πολλά.......... Όσο για το equalizer πολύ δύσκολα να boostάρεις κάτι. Όχι γιατί δεν γίνεται αλλά έχεις τρομερές αλλοιώσεις. Πχ θες περισσότερο μπάσσο? Το αφήνεις στα 0db και ρίχνεις μεσαία και πρίμα. Άμα αρχίσεις να ανεβάζεις........... Τέλος για να μη σας ταλαιπωρώ άλλο έχω καταλήξει σε κάποια πραγματάκια και θέλω τη γνώμη σας. Ηχεία Audio Spectrum Studio 5 και τελικό ενισχυτή Rotel RB 1050 για αρχή για τον οποίο έχω διαβάσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο νετ...... (το φετίχ με τις λυχνίες παραμένει αλλά προς το παρών θα περιμένει λίγο καιρό....). Η γνώμη σας? Είμαι νέος στον χώρο του high end και θέλω απλώς να κάνω μια αξιοπρεπή αρχή οικονομικά................

Reaction score
54

Νέος στον χώρο του Hi-Fi για να ακριβολογούμε. Το High End είναι Hi Fi χωρίς όρια τιμής (και ποιότητας, αλλά αυτό άλλοτε ισχύει και άλλοτε δεν...).
Τα ηχεία και ο ενισχυτής που αναφέρεις είναι μια χαρά.
Γενικά θα σου έλεγα να το ψάχνεις. Διάβασε (το διαδίκτυο έχει τα πάντα, αλλά πρέπει να τα διασταυρώνουμε, γιατί γράφονται και ανυπόστατα πράγματα) και αν μπορείς πήγαινε και άκουσε με τα αυτιά σου σε καταστήματα.
Επίσης μπορείς να ξεκινήσεις με μεταχειρισμένα μηχανήματα από τις αγγελίες του φόρουμ εδώ και να δώσεις πολύ λιγότερα χρήματα.

Reaction score
1

Νέος στον χώρο του Hi-Fi για να ακριβολογούμε. Το High End είναι Hi Fi χωρίς όρια τιμής (και ποιότητας, αλλά αυτό άλλοτε ισχύει και άλλοτε δεν...).
Τα ηχεία και ο ενισχυτής που αναφέρεις είναι μια χαρά.
Γενικά θα σου έλεγα να το ψάχνεις. Διάβασε (το διαδίκτυο έχει τα πάντα, αλλά πρέπει να τα διασταυρώνουμε, γιατί γράφονται και ανυπόστατα πράγματα) και αν μπορείς πήγαινε και άκουσε με τα αυτιά σου σε καταστήματα.
Επίσης μπορείς να ξεκινήσεις με μεταχειρισμένα μηχανήματα από τις αγγελίες του φόρουμ εδώ και να δώσεις πολύ λιγότερα χρήματα.
Εννοείται μεταχείρο, που να βρεις τέτοιες εποχές money για καινούργια. Και αυτό έκανα. Τα απολαμβάνω όλη μέρα σήμερα. Άλλος ήχος. Καλά και τα PA που είχα αλλά αλιώς ακούγονται πια..... άλλα πρίμα και άλλα μεσαία. Πιο σφιχτό μπάσσο γεμάτος ήχος. Και το rotelάκι σαφώς καλύτερο από αυτόν που είχα...............

Reaction score
13

Ισως στην jazz χρειαζεσαι περισσοτερο μπασο. Δες και αυτο το μηχανημα xindak xa6950(οχι τον υβριδικο). Επισης η ταξη Δ θα σε καλυψει απο watt αλλα και ηχο πιστευω.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.115
Members
38.533
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON