15'' diy sealed subwoofer

Reaction score
38
Ηταν ενα σχέδιο στο μυαλό μου, εδώ και παρα πολύ καιρό. Να φτιάξω ένα sub. Η ευκαιρία δόθηκε όταν ενας καλός φίλος προσφέρθηκε να μου φέρει απο USA, κάτι που ήθελα. Επέλεξα λοιπόν απο τον κατάλογο της Parts-Express, μεγάφωνο κι ενισχυτή, καθώς και τα απαιτούμενα παραφερνάλια. Η επιλογές έγιναν με τα εξης κριτήρια:
- Εχοντας ως κύρια ηχεία τα B&W 801 Matrix S3, ήθελα κάτι που να μπορεί εί δυνατόν να δέσει μαζί τους, τόσο σε μουσική όσο και σε home cinema.
- Με ελάχιστη σχετική εμπειρία στην κατασκευή και μικρή στη θεωρία, ήθελα μια σχεδίαση με το λιγότερο δυνατο ''ρίσκο''. Βλέπε ''sealed''
- Το μεγάφωνο να είναι τουλάχιστον 12'' και με διπλό πηνίο για μεγαλύτερη ευελιξία στην σχεδίαση και ενίσχυση.
- Με δεδομένα τα κύρια ηχεία, με ενδιέφερε κυρίως η πρώτη οκτάβα (20-40 ΗΖ), απο την άλλη μια sealed σχεδίαση δεν μπορεί να ''κατέβει'' με στάθμες τόσο χαμηλά, πάντα με κουτί λογικών διαστάσεων. Ετσι ο ενισχυτής που επέλεξα δίνει απο σχεδίασης +6db στα 25 Hz.
- Τέλος, το κόστος.

Ετσι η επιλογή ήταν DAYTON DVC 385-88, για το μεγάφωνο και ο ψηφιακός class D, JUNG SD500-6, 500W/4Ω.
Το συνολικό κόστος ήταν περίπου 380 Δολλάρια Αμερικής μαζί με το υλικό γεμίσματος, ύφασμα ηχοπερατό, κλίπς και εφαδρικές ηλεκτρικές ασφάλειες για τον ενισχυτή, με ισοτιμία δολλαρίου 1,31.
Το όλο project κράτησε περίπου 3 μήνες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες σφαλμάτων λόγω βιασύνης και έλλειψης εμπειρίας.
Επειδή δεν διαθέτω "ειδικό" εξοπλισμό αλλά ούτε και γνώση, σε software- hardware για την αξιολόγηση του αποτελέσματος, οι εκτιμήσεις έγιναν καθαρά με "αναλογικό" τρόπο.
Το αποτέλεσμα μου φαίνεται πολύ ικανοποιητικό τόσο σε μουσική όσο και στο σινεμά. Όλα αυτά με λιγότερο απο 500 ευρώ.

Παρακαλώ αν θέλετε να δείτε και να "ακούσετε" το αποτέλεσμα, σας παραπέμπω στον λογαριασμό μου του YouTube, και είμαι στη διάθεσή σας για σχόλια και/η ερωτήσεις.

www.youtube.com/watch?v=ZfHlEtS1xYs

Ευχαριστώ για την υπομονή σας

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.231
Απάντηση: 15'' diy sealed subwoofer

Ωραίο!!! Και ωραίο βίντεο!

Αν θες, μπορείς να δοκιμάσεις να βγάλεις το "υλικό γεμίσματος" μέσα από την καμπίνα. Άστην "άδεια", μη το φοβάσαι...

Reaction score
1.153

Όμορφα...ακόμη ένα ίδιο και είσαι κομπλέ.

Reaction score
1.173

Πολύ δουλειά και καλή.
Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλό με τόσο μεράκι.
Μπράβο σας.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.825

Εξαιρετικό βίντεο και πολύ καλή κατασκευή! Συγχαρητήρια! Ελπίζω η απόδοσή του να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Παίρνω το θάρρος να ανεβάσω το βίντεό σας έτσι ώστε να φαίνεται απ' ευθείας στο site.

Last edited by a moderator:

Reaction score
38

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το αποτέλεσμα υπερκαλύπτει τις προσδοκίες μου. Τώρα το πρόβλημα που βγήκε στην επιφάνεια είναι απο τον χώρο μου και τις αδυναμίες του.

Υ.Γ. Μιας και το βιντεο ανέβηκε στο AVsite, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, διότι τίτλοι, υπότιτλοι και επεξηγήσεις είναι στην Αγγλική. Ελπίζω αυτό να μην αποτελεί πρόβλημα για την πλειονότητα των φίλων στο forum.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.825

Στα αγγλικά δεν έχουμε πρόβλημα. Με τα ελληνικά μας πάλι δεν παίρνω κι όρκο... :biggrin:

Reaction score
15.469
Εξαιρετικη δουλεια ! Μπραβο!
και μια ερωτηση...υπαρχει καποιος κανονας που να οριζει την σχεση διαμετρου μεγαφωνου υπογουφερ με αυτη των μεγαφωνων των ηχειων που ηδη υπαρχουν σ' ενα συστημα ?

Reaction score
5.722
Συγχαρητήρια για τη μερακλίδικη δουλειά και το παραστατικό βίντεο!

Το ερώτημα, όπως τόνισε και ο PAULT, είναι γιατί δεν κατασκευάστηκαν δύο σαμπ, ένα για κάθε κανάλι, αφού η χρήση τους είναι για μουσική.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.825

Οι διαδρομές που κάνει ο κώνος στους 25 κύκλους είναι τρομακτικές. Αυτό που φαίνεται ακόμα τρομακτικότερο, είναι ότι από την πλαϊνή κάμερα δεν φαίνεται να ακολουθεί πιστονική διαδρομή. Το ξέρω ότι φαίνεται παράλογο, αλλά έστι δείχνει στο βίντεο. :thumbsdown:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Πολύ καλή κατασκευή. Μπράβο.
Λίγη ψυχραιμία χρειάζεται στη ρύθμιση της στάθμης των χαμηλών.
Το λέω αυτό γιατί όσα subwoofer έχω ακούσει ρυθμισμένα με το αυτί ήταν τουλάχιστον 4 db επάνω από τα κυρίως ηχεία.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Μπράβο Στέφανε ωραία κατασκευή και πολύ καλό βίντεο.

Reaction score
38
Απάντηση: Re: 15'' diy sealed subwoofer

Συγχαρητήρια για τη μερακλίδικη δουλειά και το παραστατικό βίντεο!

Το ερώτημα, όπως τόνισε και ο PAULT, είναι γιατί δεν κατασκευάστηκαν δύο σαμπ, ένα για κάθε κανάλι, αφού η χρήση τους είναι για μουσική.

Θεωρητικά, πράγματι, τα δυο sub θα όριζαν μια καλύτερη στερεοφωνική εικόνα. Στην πράξη όμως αν σκεφτούμε πως ακριβώς λειτουργούν οι πολύ χαμηλές συχνότητες (μηκος κύματος, κατευθυντικότητα, χώρος, κ.α) δεν είμαι βέβαιος για την απόλυτη χρησιμότητα ενος δεύτερου sub. Προσωπικά δεν έτυχε να έχω την εμπειρία συγκριτικης ακρόασης ενος χώρου, προγράμματος και συσκευών, ώστε να είμαι απόλυτος επ' αυτού.
Δηλαδή για να είμαι σαφέστερος, στο σχεδον τετράγωνο χωρο μου (5,5χ6,5μ) όπου, τα δύο κούτελα απο γυψοσανίδα που στο ενα "φιλοξενούνται" οθόνη και in-wall ηχεία και στο άλλο προβολέας και surround in-wall ηχεία, η συρόμενη πόρτα, η βιτρίνα με τα "κρύσταλλα" και διάφορα άλλα χρήσιμα-αχρηστα αντικείμενα κουδουνίζουν όλα μαζί, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ενα δευτερο sub θα έλυνε το σημαντικό(?) πρόβλημα στη στερεοφωνική εικόνα. Πιθανότατα αυτό θα έχει εφαρμογη σε ένα κατάλληλο, ανοικτό, συναυλιακό χώρο, αλλά μάλλον δεν έχει σ' ενα τυπικό καθημερινό living room.
Ισως πάλι, κάνω λάθος , δεν ξέρω...

Reaction score
5.722
Re: Απάντηση: Re: 15'' diy sealed subwoofer

Στη στερεοφωνία το ιδανικό είναι κάθε κανάλι να είναι full-range, δηλ. κάθε ηχείο να έχει και το sub του και όχι να μιξάρονται οι χαμηλές σε mono. Επίσης κάθε ηχείο να κροσάρεται, ώστε να μην αλληλοκαλύπτονται οι χαμηλές συχνότητες με το αντίστοιχο σαμπ του.

Αν υπάρχουν βιτρίνες με "κρύσταλλα" ακόμη χειρότερα να υπάρχει μόνο ένα σαμπ, που θα ζορίζεται σε υψηλότερη ένταση ώστε να ακολουθήσει τα ηχεία, σε αντίθεση με δύο στερεοφωνικά σαμπ που θα συνοδεύουν αγόγγυστα με χαμηλότερο gain (και με χαμηλότερη παραμόρφωση).

Σχεδόν πάντα είναι ανιχνεύσιμη η θέση του σαμπ. Στον δικό σου χώρο αν κλείσεις τα μάτια, δεν καταλαβαίνεις εύκολα ότι το σαμπ το έχεις αριστερά;

Αλλά ακόμη κι αν καταφέρουμε με τα κρος και τη σωστή τοποθέτηση να εξαλείψουμε τον εντοπισμό του σαμπ, πάλι προτιμότερη είναι η ύπαρξη στερεοφωνικών σαμπ.

http://kenrockwell.com/audio/stereo-subwoofers.htm

Reaction score
5.722

...δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ενα δευτερο sub θα έλυνε το σημαντικό(?) πρόβλημα στη στερεοφωνική εικόνα. Πιθανότατα αυτό θα έχει εφαρμογη σε ένα κατάλληλο, ανοικτό, συναυλιακό χώρο, αλλά μάλλον δεν έχει σ' ενα τυπικό καθημερινό living room.
Ισως πάλι, κάνω λάθος , δεν ξέρω...
Τα δύο στερεοφωνικά σαμπ "είναι κατάλληλα για ανοιχτό, συναυλιακό χώρο και όχι για ένα τυπικό καθημερινό living-room";
Δηλαδή το ένα σαμπ σε mono είναι για σπίτι, και τα δύο σαμπ σε stereo είναι για open-air συναυλίες;
Πρώτη φορά διαβάζω κάτι τέτοιο.

Reaction score
5.722

Θεωρητικά, πράγματι, τα δυο sub θα όριζαν μια καλύτερη στερεοφωνική εικόνα. Στην πράξη όμως αν σκεφτούμε πως ακριβώς λειτουργούν οι πολύ χαμηλές συχνότητες (μηκος κύματος, κατευθυντικότητα, χώρος, κ.α) δεν είμαι βέβαιος για την απόλυτη χρησιμότητα ενος δεύτερου sub.
Ακριβώς το αντίθετο.
Στη θεωρία το ένα σαμπ είναι αρκετό, αφού θεωρητικά οι χαμηλές συχνότητες δεν εντοπίζονται.
Στην πράξη αποδεικνύεται ότι τα δύο σαμπ σε στέρεο ορίζουν καλύτερα τη στερεοφωνική εικόνα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.231

κολοκύθια τούμπανα.

(που λέει κι η φουκαριάρα η μάνα μου)

Το σαμπ με την στερεοφωνική εικόνα έχει τόση σχέση όση ο Ζαπάντης με τα χοντρά καβλώδια ρεύματος. (ανύπαρκτη)

Reaction score
5.722
Re: Απάντηση: 15'' diy sealed subwoofer

Δεκτό ότι δεν ορίζεται η στερεοφωνική εικόνα από το σαμπ αλλά από τα main. Το έγραψα έτσι με τα ίδια ακριβώς λόγια για να φανεί η αντίθεσή μου σε αυτό που υποστήριξε ο Στέφανος πιο πάνω, περί θεωρίας και πράξης.

Αλλά όχι και ότι το ένα σε μόνο είναι καλύτερο από τα δύο σε στέρεο. Και ότι τα δύο είναι για συναυλία και το ένα για σπίτι.

Reaction score
2.582

Οι διαδρομές που κάνει ο κώνος στους 25 κύκλους είναι τρομακτικές. Αυτό που φαίνεται ακόμα τρομακτικότερο, είναι ότι από την πλαϊνή κάμερα δεν φαίνεται να ακολουθεί πιστονική διαδρομή. Το ξέρω ότι φαίνεται παράλογο, αλλά έστι δείχνει στο βίντεο.
Αυτο που βλεπεις στο βιντεο πιθανοτατα ειναι rolling shutter effect και ειναι προβλημα της καμερας.

Και ενα πιο συντομο βιντεο που δειχνει το φαινομενο http://www.youtube.com/watch?v=7TGKFdrY9aw

Reaction score
2.582

Εξαιρετικη δουλεια, με πολυ μερακι. Πολλα συγχαρητηρια.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.328
Members
38.684
Νεότερο μέλος
C . papadakis