Διενίσχυση...

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494
Περνάμε τον πρόλογο και πάμε στην απορία.

Είμαι στα σκαριά να βάλω τον Audiolab 8000A (2x60 - "χεριασμένος" από τον Σάκη Πετρόπουλο)* στα πρίμα των 805 και τον τελικό 8000P (2x100) στα Woofer.

Η ερώτηΞης, απλή:

1. Τα καλώδια πρέπει να είναι όλα ίδιας "ράτσας"? Επίσης, όλα ιδίου μήκους?

2. Έχω ας πούμε εύκαιρα από ένα ζεύγος Belden & VDH.
Θα παίζατε με αυτά? Τα Belden ας πούμε στα Tweeter και τα VDH στα Woofer ή θα γίνει πτάνα το πράμα?

Και bonus ερώτηΞης, απλά για την κουβέντα: :geek:

Τί πιστεύετε πως θα πρέπει να περιμένω από την "απλή" αυτή διενίσχυση σε αντίθεση με την κλασσική συνδεσμολογία (προ -> τελικός -> ηχεία) που είχα μέχρι τώρα;

*
Εχουμε και εναν πελατη ο οποιος θελει να κανει διενισχυση αλα audiolab !! ετσι ενας 8000Α θα αναλαβει μεσαια υψηλα και ενας 8000 Ρ θα αναλαβει τα χαμηλα ,Σαφως σε μια διενισχυση θα υπαρχει παντα το διλλημα εαν αυτο πρπει να γινει παθητικα η με ηλεκτρονικο κροσσοβερ .....

Η πρωτη λυση παθητικα εχει απωλειες σε οτι αφορα την ενεργεια και την τελικη ισχυ που θα μπορεσει να αποδωσει το συστημα μια και ο διαχωρισμος γινεται τελειως παθητικα και αρα ποσοτητες ενεργειας θα καταναλωθουν εκει πλην ομως το παθητικο κροσοβερ λιγα πραγματα θα ""χαλασει "" απο την συνολικη ποιοτητα του συστηματος .

Αντιθετα μια λυση με ηλεκτρονικο κροσοσοβερ η συνολικη ισχυς θα εκτοξευθει τουλαχιστον 40%+ τα παθητικα κροσσοβερ μπορουν πλεον να καταργηθουν αλλα ενα ακομα σετ , ποτενσιομετρα , τελεστικων, φιλτρων , κλπ κλπ ειναι πολυ σιγουρο οτι θα επιρεασουν το ηχητικο αποτελεσμα Πλεον η διαδρομη του σηματος παυει να ειναι μινιμαλ και ξεφευγουμε απο την συνηθισμενη απλοτητα των συστηματων high end .πιθανον να υπαρχουν κροσσοβερ τα οποια εχουν εξωπραγματικους τελεστικους δομηση τροφοδοσια κλπ πλην ομως εγω δεν εχω δει κατι τετοιο σε τιμη μη αστρονομικη .

Δεδομενης της ευκαιριας διενυσχυσης και εφοσον τα μηχανηματα ειναι ακομα στον ""παγκο """ θα μπορουσε να γινει tuning σχεδιασμενο με αυτην την προσεγγιση αποκλειστικα για αυτη την εφαρμογη .

Σημαινει οτι ο 8000Α που θα εχει σχετικα ευκολοτερο καθηκον σε οτι αφορα το φορτιο αλλα δυσκολο καθηκον σε οτι αφορα τον ηχο ( μεσαια - υψηλα ) θα μπορουσε να πολωθει οσο γινεται πιο ψηλα ωστε να πλησιασει την ταξη Α το οποιο ειναι πολυ γνωστο οτι προσθετει ιδιαιτερη γλυκα στον ηχο πιο καθαρα και γλυκα πριμα , μεγαλυτερη αναλυτικοτητα και πολυ καθαρα και upfront μεσαια .

Αντιθετα για τα μπασσα οπου μονο η ταχυτητα ειναι απαιτηση μπορεις ευκολα να κανεις ενα μικρο συμβιαβασμο και να μειωσεις την πολωση σαφως οχι κατω απο τα αποδεκτα ορια ωστε να κερδισεις ισχυ και ασφαλεια χωρις υψηλες θερμοκρασιες φυσικα ακριβως πανω στο οριο που δεν θα επιρεαστει η ποιοτητα του ηχου .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Reaction score
677
Απάντηση: Διενίσχυση...

Ίδιο μήκος απαραιτήτως νομίζω.Στις ποιότητες παίζεις.
Τώρα αν θα κερδίσεις κάτι.
Με την παρούσα σύνθεση όπως την σκέφτεσαι,δεν θα αλλάξει ο ηχητικός χαρακτήρας που σου αρέσει και θα έχεις επιπλέον ισχύ και ικανότητά στην οδήγηση.
Βεβαίως αν το έκανες με ενεργό κρος τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο θεαματικά αλλά ακόμα κι έτσι κάτι θα κερδίσεις...
Τώρα αν θα είναι λίγο ή πολύ εξαρτάται.Φαντάζομαι όμως πως εφ' όσον τα ηχεία σου απαιτούν γκάζι,η διαφορά θα είναι σημαντική.

Reaction score
98

Για εμένα χωρίς ενεργό cross είναι no go,απ' την άλλη πάντα υπάρχει το περιθώριο του πειραματισμού.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.162

...

1. Τα καλώδια πρέπει να είναι όλα ίδιας "ράτσας"?
Επιθυμητόν, έως και τεχνικώς απαραίτητον. Όσο χειρότερο είναι το χειρότερο από τα δύο (το VDH εν προκειμένω), τόσο πιο απαραίτητο τεχνικά.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.162

...

2. Έχω ας πούμε εύκαιρα από ένα ζεύγος Belden & VDH.
Θα παίζατε με αυτά? Τα Belden ας πούμε στα Tweeter και τα VDH στα Woofer ή θα γίνει πτάνα το πράμα?...
Θα κρατούσα το Belden και θα έβρισκα κανα κορόιδο να του πασάρω το VDH, προφανώς σε αλμυρούτσικη τιμή.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.162

...

Και bonus ερώτηΞης, απλά για την κουβέντα: :geek:

Τί πιστεύετε πως θα πρέπει να περιμένω από την "απλή" αυτή διενίσχυση σε αντίθεση με την κλασσική συνδεσμολογία (προ -> τελικός -> ηχεία) που είχα μέχρι τώρα;
Βελτίωση του ήχου, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση πως θα ληφθούν υπ' όψιν οι τεχνικοί περιορισμοί που θέτει η σχεδίαση του ηχείου, και τους οποίους ο σχεδιαστής του ενεργού κρος προφανώς αγνοεί.

Gojakla

Reaction score
7.494

Βελτίωση του ήχου, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση πως θα ληφθούν υπ' όψιν οι τεχνικοί περιορισμοί που θέτει η σχεδίαση του ηχείου, και τους οποίους ο σχεδιαστής του ενεργού κρος προφανώς αγνοεί.
Plz explain...

Reaction score
169

Όλο καινούριες δουλειές μας ανοίγεις... τη μια μας κάνεις άνω κάτω με ψηφιακά, την άλλη με διενισχύσεις και καλώδια :D

Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα πέτα το VDH σε κανένα υπόνομο.

Για τους τελικούς/καλώδια έχω μια ερώτηση και μια παρατήρηση.
Κατ αρχήν η ερώτηση. Πώς θα τους οδηγήσεις? Έχει ο pro σου 2 εξόδους ή θα το κάνεις ντιούικα με κανα σετ αντιστάσεις?

Και η παρατήρηση. Διαφορετικά καλώδια έχουν κάποια επίδραση, αλλά όχι τόσο όσο διαφορετικοί τελικοί. Τελικοί με διαφορετική ονομαστική ισχύ, θα δώσουν λογικά και διαφορετικές εντάσεις σε κάθε δρόμο, οπότε θα επηρεαστεί και η ισορροπία/απόκριση του ηχείου σε κάθε εύρος συχνοτήτων.
Εκτός αν έχεις προ που μπορείς να ρυθμίσεις διαφορετικές εντάσεις σε κάθε έξοδο και να τα φέρεις στα ίσα του με το αυτί, αλλά και πάλι θα είσαι στο περίπου...

Αν το σκέφτεσαι, προσπάθησε να βρείς ίδια μηχανάκια για πάνω και κάτω.

Gojakla

Reaction score
7.494

Όλο καινούριες δουλειές μας ανοίγεις... τη μια μας κάνεις άνω κάτω με ψηφιακά, την άλλη με διενισχύσεις και καλώδια :D

Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα πέτα το VDH σε κανένα υπόνομο.

Για τους τελικούς/καλώδια έχω μια ερώτηση και μια παρατήρηση.
Κατ αρχήν η ερώτηση. Πώς θα τους οδηγήσεις? Έχει ο pro σου 2 εξόδους ή θα το κάνεις ντιούικα με κανα σετ αντιστάσεις?

Και η παρατήρηση. Διαφορετικά καλώδια έχουν κάποια επίδραση, αλλά όχι τόσο όσο διαφορετικοί τελικοί. Τελικοί με διαφορετική ονομαστική ισχύ, θα δώσουν λογικά και διαφορετικές εντάσεις σε κάθε δρόμο, οπότε θα επηρεαστεί και η ισορροπία/απόκριση του ηχείου σε κάθε εύρος συχνοτήτων.
Εκτός αν έχεις προ που μπορείς να ρυθμίσεις διαφορετικές εντάσεις σε κάθε έξοδο και να τα φέρεις στα ίσα του με το αυτί, αλλά και πάλι θα είσαι στο περίπου...

Αν το σκέφτεσαι, προσπάθησε να βρείς ίδια μηχανάκια για πάνω και κάτω.

O 8000Α ειναι ολοκληρωμένος, οπότε με τα 60βατ του θα πάρει τα πρίμα.
Ο 8000P, ο στέρεο τελικός της παρέας, θα αναλάβει με τα 100 του βατάκια να πάρει τα γούφερ.

Ίδια μηχανάκια, περφεκτ ματς, ίδια χρονολογία/εταιρία.

Πάρ' το μπαλάκιον τώρα...

Σημείωση: Η διενίσχυση ΔΕΝ είναι καινούργιο παιχνίδι.
Απ' όταν αγοράσθηκε ο τελικός και πήγαν πακέτο για ανανέωση τα ενισχυτικά, είχα στο μυαλό μου να δοκιμάσω και αυτή τη συνδεσμολογία.
Εν' κακό... αφού είναι πλήρως αναστρέψιμο... :)

Gojakla

Reaction score
7.494

Καλά ρε... τα VDH τόσο μάπα ? ! ? !

Reaction score
169

To κακό είναι ότι διαφορετική ισχύς θα οδηγήσει διαφορετικά τους δρόμους.
Το επίσης κακό είναι ότι οι κατασκευαστές ποτέ δεν δίνουν εμπεδήσεις για χωρισμένους τους δρόμους... Οπότε το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον απρόβλεπτο...
Μπορεί να ακούς καλά, μπορείς να ακούς μπασάτα, μπορεί να ακούς πριμάτα...
Το θέμα είναι ότι 99% θα ακούς διαφορετικά και όχι όπως πρέπει ή όπως είναι σχεδιασμένο το ηχείο να παίζει.

Από VDH έχω εμπειρία σε καλώδιο βραχίωνα και ιντερκοννέκτ και ήταν τουλάχιστον απαράδεκτα... Τώρα για των ηχείων δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά θα κρατούσα μικρό καλάθι...

Gojakla

Reaction score
7.494

Σε φαντάζομαι γράφοντάς τα αυτά, να είσαι ξενυχτισμένος, ιδρωμένος και πάνω από το παπί!!! :roflmao:

Reaction score
169

Μπα ρέκλα είμαι στο ερκοντίσιο της εταιρείας
Το παπί είναι στην άκρη και περιμένει υπομονετικά τη σειρά του :)

Reaction score
677

Μα στην απορία του Gojakla δεν τίθεται θέμα ενεργού κρος,το παθητικό κρος παραμένει στο ηχείο,οπότε τουλάχιστον σε αυτόν το κλάδο τα χαρακτηριστικά παραμένουν ίδια.

Reaction score
677

To κακό είναι ότι διαφορετική ισχύς θα οδηγήσει διαφορετικά τους δρόμους.
Το επίσης κακό είναι ότι οι κατασκευαστές ποτέ δεν δίνουν εμπεδήσεις για χωρισμένους τους δρόμους... Οπότε το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον απρόβλεπτο...
Μπορεί να ακούς καλά, μπορείς να ακούς μπασάτα, μπορεί να ακούς πριμάτα...
Το θέμα είναι ότι 99% θα ακούς διαφορετικά και όχι όπως πρέπει ή όπως είναι σχεδιασμένο το ηχείο να παίζει.

Από VDH έχω εμπειρία σε καλώδιο βραχίωνα και ιντερκοννέκτ και ήταν τουλάχιστον απαράδεκτα... Τώρα για των ηχείων δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά θα κρατούσα μικρό καλάθι...
Την εμπέδηση κουτσά-στραβά την βρίσκει αν βρει τα χαρακτηριστικά των μονάδων και το διάγραμμα τους.

Reaction score
169

Την εμπέδηση κουτσά-στραβά την βρίσκει αν βρει τα χαρακτηριστικά των μονάδων και το διάγραμμα τους.
Μα δεν είναι μόνες τους οι μονάδες... έχουν και μια καραβιά υλικά στο cross τους... Αλλά και πάλι... θα πρέπει να ρυθμίζει με το αυτί κάθε φορά...
Τελευταία φορά που είχαμε πιεί καφέ πάντως δεν είχε βιονικό αυτί... δεν ξέρω τι έκανε ο τρελλός καβασάκιας στο μεταξύ βέβαια... :D

Gojakla

Reaction score
7.494

@Dim: Πόσο θέλω να σου κάνω κάφρικες πρανκς... πόσο θέλω... :whistling:

Gojakla

Reaction score
7.494

ΡΕ.... Ο ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΒΙΟΝ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΑΠΟ ΧΑΜΟΥ ΤΟΥ ? ! ? !

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.165
Members
38.539
Νεότερο μέλος
johngala