Αξιόπιστη αποθήκευση Flac συλλογής και network streaming

Reaction score
5
Η ολοένα αυξανόμενη συλλογή από flac αρχεία ολοένα μεγαλώνει και πλέον έχει εμπλουτιστεί με πολλά αρχεία υψηλής ανάλυσης 24bit 96Κhz. Την συλλογή την αναπαράγω μέσω Laptop – USB DAC - Foobar2000 wasapi. Στο foobar χρησιμοποιώ το skin darkone το οποίο βρίσκω εξαιρετικά λειτουργικό και όμορφο (http://tedgo.deviantart.com/art/DarkOne-v4-360862076)
Τα προβλήματα μου είναι τα εξής:

Θέλω να διαφυλάξω την συλλογή για να αποφύγω crash και data loss, αποφεύγοντας το ολοένα manual backup σε εξωτερικούς σκληρούς, και να την «κατεβάζω» και να την διαχειρίζομαι (tags, stream κτλ.) ως ένα κοινό αποθηκευτικό χώρο.

Θέλω να κάνω streaming την συλλογή μου μέσω windows – foobar σε όλα τα pc του σπιτιού μου (άρα και στο κύριο: laptop – foobar – usb dac – ενισχυτής κτλ, και στο δεύτερο: pc – εξωτερική κάρτα ήχου – ενεργά ηχεία). Αυτή τη στιγμή το κάνω αυτό αλλά τα αρχεία flac 24/96 κολλάνε. Το δίκτυο μου είναι ενσύρματο με ονομαστικά 100Μb/sec.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό το τελευταίο της ταχύτητας δικτύου.Επειδή τα flac 24/96 έχουν ρυθμούς περίπου 3000 KHz/sec μου κάνει εντύπωση που δεν αναπαράγονται ομαλά. Σκεφτείτε επίσης ότι ιδανικά θα θέλω να κάνω stream και hd movies. Είναι λογικό να έχω ζήτημα σε τέτοιες ταχύτητες ή θα πρέπει να αλλάξω κάτι στο δίκτυο (π.χ. router).
Γνωρίζω ότι υπάρχουν οι λύσεις NAS, αλλά δεν ξέρω άμα απαιτούν gigabit Ethernet (τότε ξέρω ότι πρέπει να αλλάξω και όλη την καλωδίωση του δικτύου).
Επίσης τα NAS συνήθως συνοδεύονται από αντίστοιχο software. Θα μπορώ εγώ να χρησιμοποιήσω το foobar για αναπαραγωγή ή θα με δεσμεύει ο κατασκευαστής με συγκεκριμένο πρόγραμμα?

Εσείς ρε παίδες τι set up έχετε για την ψηφιακή σας συλλογή και πως την διασφαλίζεται?
Μηχανάκια media players τα απορρίπτω, επειδή θέλω την ευελιξία του pc.

Reaction score
1.622
Απάντηση: Αξιόπιστη αποθήκευση Flac συλλογής και network streaming

Αναφορικά με την ασφάλεια των αντιγράφων σου θα πρότεινα RAID σε synology ή QNAP NAS. Απο εκει και πέρα στο θέμα της ταχύτητας του δικτύου, αν ο ρουτερ σου υποστήριζει gigabit βάζεις επάνω gigabit switch και είσαι οκ.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.369

... (τότε ξέρω ότι πρέπει να αλλάξω και όλη την καλωδίωση του δικτύου)....
Γιατί;

Reaction score
5

Γιατί;
Γιατί έχω διαβάσει ότι για gigabit ethernet θέλει crossover σύνδεση των καλωδίων cat5. Από ότι ξέρω στα περισσότερα ελληνικά διαμερίσματα αυτό δεν ισχύει.
Οπότε φαντάζομαι ότι μόνο με την αγορά ενός gigabit router δεν σώζω την κατάσταση. Κάνω λάθος ?

Reaction score
403

Αν είναι cat5e όχι γιατι ειναι gigabit, αν ειναι απλό cat5 τότε ναι..

Reaction score
5

Τεχνικός με πληροφόρησε ότι για gigabit ethernet θέλει crossover και ότι ουσιαστικά το cat5 καλώδιο που έχει βάλει ο εργολάβος στο διαμέρισμα δεν αποτελεί ουσιαστικά λύση για το gigabit. Έτσι, θεώρησα ότι πρέπει να αλλάξω όλο το δίκτυο.
Γνωρίζω ότι παίζουν ρόλο οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από τα καλώδια ισχύος, αλλά επίσης διάβασα ότι αυτές είναι μικρές.
Διάβασα επίσης ότι bottleneck για τις ταχύτητες gigabit δικτύου είναι στην πραγματικότητα οι σκληροί δίσκοι http://www.tomshardware.com/reviews/gigabit-ethernet-bandwidth,2321-9.html

Άρα για το ζήτημα του streaming ένα gigabit router αρκεί στην περίπτωση μου?
Πρέπει να προσέξω κάτι στην αγορά του?

Για το ζήτημα του NAS, μπορώ με λύσεις όπως τα synology, να χρησιμοποιήσω δικό μου software για την αναπαραγωγή μουσικής (foobar) ή δεσμεύομαι από το δικό τους?

Reaction score
403

Είπαμε αν έχεις cat5e το δίκτυο σου υποστηρίζει 1000 gigabit, αν ειναι απλά cat5 ειναι 100 fast Ethernet. gigabit switch πρέπει να βάλεις ούτως η άλλως για να έχεις gigabit δίκτυο.

Reaction score
1.622

Αναφορικά με το NAS φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το foobar χωρίς καμμία δέσμευση.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Ένα σωστά στημένο δίκτυο 100Mbps υπερκαλύπτει το απαιτούμενο bandwidth για streaming HD audio και HD video.
Το πρόβλημα που αναφέρεις στο streaming 24/96 flac αρχείων δεν οφείλεται στην ταχύτητα του δικτύου αλλά κάπου αλλού.
Ένα NAS με δυνατότητα RAID (1/5/6/10) είναι μια καλή λύση που προσφέρει αρκετά μεγάλη ασφάλεια δεν καταργεί όμως εντελώς το backup σε κάποιο άλλο μέσο.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.369

Τεχνικός με πληροφόρησε ότι για gigabit ethernet θέλει crossover και ότι ουσιαστικά το cat5 καλώδιο που έχει βάλει ο εργολάβος στο διαμέρισμα δεν αποτελεί ουσιαστικά λύση για το gigabit. Έτσι, θεώρησα ότι πρέπει να αλλάξω όλο το δίκτυο.
...
Αν έτσι σου είπε ο τεχνικός, τότε τα έχει μπερδεμένα τα πράγματα, ή δεν είναι σωστά πληροφορημένος (για να το πω κομψά). Κατ' αρχάς, η σύνδεση crossover δεν έχει καμιά σχέση με την ταχύτητα, χρειαζόταν σε άλλες δουλειές, αλλά μιας και σχεδόν όλα τα σύγχρονα switch και κάρτες είναι auto-sensing, ακόμα και crossover να βάλεις, θα δουλέψει. Επίσης, ακόμη κι αν το καλώδιο είναι ένα απλό cat5, (και όχι cat5e, ή κάτι άλλο, μεταγενέστερο), μπορεί να υποστηρίξει gigabit ethernet, στο πρωτόκολλο 1000Base-T, μιας και αυτό είναι σχεδόν ολοκληρωτικά διαδεδομένο στις κάρτες και σε όλα τα laptop που φέρουν υποδοχή ethernet, υπό την προϋπόθεση πως είναι τερματισμένα όλα τα ζεύγη (και τα τέσσερα). Εξαρτάται, ποιος έχει τερματίσει τα καλώδια και πόσο σωστός ήταν στη δουλειά του.

Τύπωσε την παραπάνω εικόνα, (θα τη βρεις εδώ) και σύγκρινέ τη με κάθε βύσμα του δικτύου, κοιτώντας το βύσμα από την πλευρά των ακροδεκτών, με το αυτί που μανδαλώνει στην υποδοχή να είναι "από πίσω". Κάθε βύσμα πρέπει να είναι τερματισμένο είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον, ενώ δεν υπάρχει καμιά υπεροχή της μιας σύνδεσης έναντι της άλλης, όσον αφορά την ταχύτητα. Οποιοσδήπτε άλλος τρόπος σύνδεσης είναι εσφαλμένος, και θα πρέπει τα λάθος βύσματα να κοπούν και να μπουν καινούργια. Αν κάποια βύσματα είναι τερματισμένα με τον έναν τρόπο, και άλλα με τον άλλον, και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς αυτό επιλύεται από την κάρτα δικτύου ή το switch του router (αλλιώς το δίκτυο δεν θα δούλευε).

Ακόμα και με σύνδεση 100Mbit, το σύστημα ώφειλε να μεταδίδει με ταχύτητα αρκετή, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο streaming αρχείου ήχου οποιασδήποτε ανάλυσης, ή ακόμα και μιας ματρόσκας 1080p. Ίσως να υπάρχει πρόβλημα σε κάποια κάρτα, ή driver, ή να είναι κάπου τσακισμένο (γωνιασμένο) το καλώδιο, ή κάποιος από τους υπολογιστές να είναι αργός γι' αυτήν τη δουλειά.

Για να έχεις δίκτυο gigabit, πρέπει όλες οι συσκευές που υλοποιούν τη σύνδεση μεταξύ δύο υπολογιστών να το υποστηρίζουν, δηλαδή η κάρτα δικτύου και των δύο υπολογιστών, καθώς και το switch μέσω του οποίου επικοινωνούν, ενώ φυσικά πρέπει να ισχύουν τα παραπάνω, όσον αφορά την καλωδίωση. Αν κάποια κάρτα -ή το switch- υποστηρίζει μέχρι 100, τότε τα υπόλοιπα δύο μέρη θα συγχρονίσουν σ' αυτήν την ταχύτητα.

Υπό την προϋπόθεση, λοιπόν, πως οι κάρτες των υπολογιστών είναι 1000άρες, πάρε ένα switch 1000άρι, σας αυτό ας πούμε, ή κάποιο άλλο με περισσότερες θύρες, και σύνδεσε τους δύο υπολογιστές πάνω του, ενώ σύνδεσέ το και με τον router, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θύρα (εκτός της STB που ενδέχεται να έχει ο router), ώστε οι υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους στα 1000Mbit, και να γίνονται και οι υπόλοιπες δουλειές που χρειάζονται στο δίκτυο.

Για την αποθήκευση των αρχείων έχεις δύο λύσεις, είτε κάποιο NAS, είτε έναν πλήρη υπολογιστή με τουλάχιστον δύο δίσκους σε RAID-1, ή περισσοτέρους σε RAID-4 ή 5. Σε RAID-1 ο διαθέσιμος χώρος θα ισούται με τον χώρο του μικρότερου από τους δύο (αν υποθέσουμε πως δεν είναι ίδιοι). Σε RAID4 ή 5, και υπό την προϋπόθεση πως όλοι οι δίσκοι είναι ίδιοι μεταξύ τους, ο διαθέσιμος χώρος θα ισούται με το συνολικό χώρο των δίσκων μείον έναν. Στο RAID-1 μπορείς να χάσεις όλους τους δίσκους εκτός από έναν, χωρίς απώλεια δεδομένων. Σε RAID-4 - 5 μπορείς να χάσεις το πολύ ένα δίσκο.

Reaction score
403

Για bluray rip (με dts-hd ήχο) και με μεγάλο μήκος καλωδιου το απλό cat5 δεν ειναι αρκετό, και απαιτείται cat5e ή μεταγενέστερο (cat6, cat7). Για όλα τα αλλά (απλά Mkv 1080p, flac κτλ) κ το απλό cat5 ειναι υπέρ αρκετό.

Reaction score
5

Τύπωσε την παραπάνω εικόνα, (θα τη βρεις εδώ) και σύγκρινέ τη με κάθε βύσμα του δικτύου, κοιτώντας το βύσμα από την πλευρά των ακροδεκτών, με το αυτί που μανδαλώνει στην υποδοχή να είναι "από πίσω". Κάθε βύσμα πρέπει να είναι τερματισμένο είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον, ενώ δεν υπάρχει καμιά υπεροχή της μιας σύνδεσης έναντι της άλλης, όσον αφορά την ταχύτητα.

Κώστα ευχαριστώ για την πληροφόρηση. Σε έλεγχο που έκανα, φαίνεται ότι δεν τηρείται καμία από τις δύο περιπτώσεις σε μέρος του δικτύου. Συγκεκριμένα τα χρώματα μπήκαν με τυχαία σειρά, απλά διατηρήθηκε η ίδια σειρά και στο επόμενο άκρο του καλωδίου (εννοώ στο "κλιπ" που διαθέτει η μπρίζα δικτύου).

Μπορεί λόγω αυτού να συνδέομαι στο δίκτυο, αλλά να χάνω σε bandwidth?

Εφόσον αλλάξω τα βύσματα σύμφωνα με την εικόνα που έβαλες, πρέπει αντίστοιχα να αλλάξω και το άλλο άκρο (η μπρίζα δικτύου που ανέφερα)?

Θέλω να το διευκρινίσω για να αποκλείσω τους υπόλοιπους παράγοντες και επειδή τα μήκη των καλωδίων οριακά φτάνουν στον προορισμό τους άρα δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι το "κόψιμο-ράψιμο" (με βλέπω να τραβάω καλώδιο για όλο το δίκτυο).

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.369

...

Μπορεί λόγω αυτού να συνδέομαι στο δίκτυο, αλλά να χάνω σε bandwidth?

Βέβαια.

...

Εφόσον αλλάξω τα βύσματα σύμφωνα με την εικόνα που έβαλες, πρέπει αντίστοιχα να αλλάξω και το άλλο άκρο (η μπρίζα δικτύου που ανέφερα)?

Σαφώς, και στις πρίζες, και στα βύσματα. Στις πρίζες δεν χρειάζεται κόψιμο, απλώς αναδιατάσσεις τα καλώδια στη σωστή θέση. Συνήθως, οι πρίζες είναι σημασμένες με τον χρωματικό κώδικα αμφοτέρων των προτύπων (568Α - 568Β). Στα καλώδια αναγκαστικά χάνονται περίπου 2,5 εκατοστά, αν κόψεις το βύσμα σύρριζα.

Reaction score
5
Τελικά έκανα τις αλλαγές στις καλωδιώσεις και τις συνέδεσα όλες σύμφωνα με το πρότυπο Τ-568Α, αλλά δεν είδα λύση στο πρόβλημα. Τσέκαρα το firmware του router (ήταν updated). Τσέκαρα τα drivers των δύο καρτών (έβαλα έναν παλαιότερο χωρίς αλλαγή). Το πρόβλημα παραμένει. Ενδεικτικά να πω ότι ζήτημα με το hardware δεν υπάρχει καθώς το pc είναι πρόσφατα αναβαθμισμένο και το laptop είναι δύο χρόνων samsung i5. Αν υπάρχει καθυστέρηση κάπου αυτή είναι στους σκληρούς μόνο του pc που δεν τους αναβάθμισε και προφανώς "φρενάρουν" λίγο την κατάσταση. Δεν νομίζω όμως ότι εκεί οφείλεται το πρόβλημα. Περιμένω προτάσεις, μπας και βγάλω καμία άκρη.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
καταρχήν μιλάμε για H/Y που έχουν όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις του λειτουργικό τους και είναι καθαροί από ιούς και άλλα περίεργα προγράμματα;

Δοκίμασε αντιγραφές αρχείων από τον σταθερό Η/Υ προς τον φορητό και κατέγραψε τις ταχύτητες.
1. Ένα μεγάλο αρχείο πάνω από 10GB( κάποια ταινία mkv ή BD iso)
2. Πολλά αρχεία μέσου μεγέθους, γύρω στο 1GB το καθένα(τα επεισόδια κάποιας σειράς 720p)
3. Πολλά αρχεία μικρού μεγέθους από 1MB έως 100MB(μια συλλογή από αρχεία flac)

Σε δίκτυο 100Mbps το μέγιστο που θα δεις είναι τα 12ΜΒ/s, στα μικρά αρχεία ίσως να δεις και ταχύτητες κάτω από 5MB/s.

Δες τα αρχεία καταγραφής των Η/Υ για τυχών λάθη και παρατήρησε το γράφημα του δικτύου στον task manager κατά την διάρκεια των αντιγραφών, αν κάνει πολλά σκαμπανεβάσματα τότε υπάρχει θέμα.

Reaction score
5
Έκανα δοκιμές για μεταφορά αρχείων για να διαπιστώσω ότι ουσιαστικά ποτέ δεν ξεπέρασα ταχύτητα πάνω από 1,5ΜΒ/s.
Μάλιστα στο windows task manager/networking έγραφε στο laptop link speed 10Mbps ενώ στο desctop PC έγραφε 100Mbps. Θεώρησα τότε ότι κάποιο σφάλμα έχει το laptop. Έκανα roll back σε προηγούμενους drivers της κάρτας δικτύου χωρίς αποτέλεσμα. Έκανα δοκιμές με το setting speed & duplex, πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Τελικά συμπτωματικά ήρθε ένα φίλος με φρεσκοαγορασμένο laptop και διαπίστωσα ότι οι ταχύτητες ήταν οι ίδιες.

Βασικά σκέφτομαι ότι για κάποιο λόγο κλειδώνει στα 10 Mbps.
Αν στο desctop βλέπω speed limit 100Mbps (στο Task Manager εννοώ)
στο thompson router βλέπω να δείχνει 100 Mbps (στο μενού του απλά το δείχνει χωρίς να δέχεται setting)
και με νέο laptop πάλι έχεις ταχύτητες 1,5ΜΒ/s που είναι το σφάλμα???

Οποιαδήποτε ιδέα καλοδεχούμενη...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.655
Members
38.585
Νεότερο μέλος
SimosPan