Απορία για USB DAC

Reaction score
183
Καλησπέρα σε όλους !

Μετά από ανάγνωση αρκετών σχετικών θεμάτων στο forum θα ήθελα τη βοήθειά σας προκειμένου να ξεδιαλύνω την εξής απορία μου:
Τελικά η χρήση ενός usb DAC βελτιώνει το ηχητικό αποτέλεσμα κατά την αναπαραγωγή ενός αρχείου mp3 (ή οποιουδήποτε άλλου ψηφιακού αρχείου χαμηλής ποιότητας) ή μήπως λόγω της ούτως ή άλλως χαμηλής ποιότητας του αρχείου οι διαφορές θα είναι αμελητέες;
Αναρωτιέμαι δηλαδή αν αξίζει η αγορά ενός DAC προκειμένου να συνδέω πάνω του laptop (με κάρτα ήχου on board)/ipod/tablet κλπ και να ακούω τα αρχεία mp3 μέσω του ενισχυτή ή το ηχητικό αποτέλεσμα δεν θα έχει διαφορά από το να συνδέσω απευθείας την έξοδο της πηγής με τον ενισχυτή με ένα καλώδιο καρφί jack->RCA.

Ευχαριστώ.

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.723
Καλησπέρα φίλε μου,

Αν τα mp3 αρχεία που θα παίξεις ειναι κάτω απο 256Κbits, κατα τη γνώμη μου δεν αξίζει να μπεις στον κόπο να αγοραζεις dac.
Αν είναι απο 256Κbit και πάνω, τότε ένα ασύγχρονο dac μέχρι 100 ευρω δεν είναι ασχημη ιδέα (οχι υπερβολές όμως), μαζι με ενα media player της προκοπης.
Αν ακους Flac ή Alac (ή ακομα καλύτερα HD audio) τότε πας αλλού.

Ειλικρινά αν θες έλα να σου δανείσω ενα USB Dac για να διαπιστώσεις μόνος σου στο σπίτι σου αν αξίζει να αγοράσεις Dac για χαμηλης ποιότητας αρχεία (προσοχή δεν το πουλάω, απλά να σε βοηθήσω να δεις/ακουσεις μόνος σου τις διαφορές).
Εγώ είμαι Αθήνα.

I

iason

Guest
Αγαπητέ φίλε AriPetro επειδή και εγώ σαν τον γράφοντα δεν έχω και πολλές γνώσεις περί ψηφιακά και ακούω μουσική από το Lap top ,U-tube ,spotify τι αρχεία είναι αυτά; και άν αξιζει να επενδύσεις σε κάποιο καλό Dac.
Eυχαριστώ.

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.723
Αφου διευκρινησω οτι δεν διεκδικω τον ρολο της αυθεντιας, παμε να τα εξηγησουμε οσο πιο απλα και κατανοητα γινεται.

Τα μουσικα αρχεια εγω τα διαχωριζω σε τρεις κατηγοριες.

1) Αυτα που ειναι απωλεστικης συμπιεσης (mp3, aac κ.α.)
Αυτα κατα την συμπιεση τους πετανε μουσικη πληροφορια, αυτη η μουσικη πληροφορια δεν μπορει να επανελθει ποτε ξανα.
Οσο μεγαλυτερη ειναι η συμπιεση τοσο περισσοτερη μουσικη πληροφορια χανεται και ως εκ τουτου τοσο χειροτερο ειναι το ηχητικο αποτελεσμα.
Μουσικα κομματια τα οποια ειναι συμπιεσμενα με bit rate μικροτερο των 256Κbit/s ειναι καταλληλα μονο για εφαρμογες background music ή σε πάρτυ ή σε clubs κλπ., δηλαδη σε περιστασεις οπου δεν απαιτειται σχετικα υψηλη ποιοτητα αναπαραγωγης.
Αρχεια τα οποια ειναι συμπιεσμενα με bit rate 256K ή 320K ειναι ανωτερης ποιοτητας και σαφως προτιμωμενα.

2) Αυτα που ειναι ΜΗ απωλεστικης συμπιεσης (Flac, Alac)
Αυτα τα μουσικα αρχεια κατα την συμπιεση τους δεν χανουν μουσικη πληροφορια αλλα καταλαμβανουν περισσοτερο χωρο στον σκληρο δισκο (ή χρησιμοποιουν μεγαλυτερο bandwith σε wi-fi streaming).
Η ποιοτητα που μπορουμε να παρουμε απο αυτου του ειδους τα αρχεια ειναι επιπεδου compact disc (16bit-44,1kHz)

3) Αυτα που ειναι Hi-Rez ή Hi-Def κλπ.
Αυτα τα μουσικα αρχεια ειναι πολυ υψηλης αναλυσης (μεχρι 24bit-192kHz) και ειναι διαθεσιμα για να τα "κατεβασει" καποιος μονο απο συγκεκριμενα sites αλλα ειναι ακομα ακριβα.

iTunes, youtube, spotify κλπ χρησιμοποιουν μουσικα κομματια απωλεστικης συμπιεσης (αυτα που αναφερω στη πρωτη κατηγορια).
Στο youtube θα εισαι τυχερος αν βρεις κομματι με 160Kbit/s, στην πλειονοτητα τους ειναι κωδικοποιημενα σε 64 ή 96Kbit/s (δεν εχω ακουσει προσφατα απο youtube, μπορει και να εχουν αυξησει το bit rate κωδικοποιησης)
Στο itunes τα μουσικα κομματια ειναι 256Κbit/s AAC.
Στο Spotify η Premium υπηρεσια εινα στα 360Kbit/s MP3, η στανταρ εκδοχη νομιζω ειναι στα 128Kbit/s.

Τωρα οσο αφορα στο αν αξιζει να αγορασει καποιος USB dac αν ακουει απο αυτες τις πηγες μουσικη, η συμβουλη μου ειναι οτι αξιζει αν ακουει κομματια που ειναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 256Kbit/s.
Αλλα ακομα και σε αυτη την ποιοτητα προτεινω πριν αγoρασει καποιος ενα dac να το δοκιμασει στο σπιτι του, γιατι αν δεν αντιλαμβανεται διαφορες (πραγμα πολυ πιθανο) δεν υπαρχει λογος να πληρωσει κατι επειδη απλα ειναι της "μοδας".

Η συζητηση αλλαζει αν μιλαμε για Flac ή Alac και ανω.

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.723
Απλα να συμπληρωσω οτι,
οσο πιο καλο το dac τοσο πιο πολυ... "αληθεια" θα αφησει να περασει απο μεσα του.
Ομως οσο πιο πολυ συμπιεσμενο ειναι ενα κομματι τοσο πιο ασχημη ειναι η "αληθεια".

Reaction score
183
Αφου διευκρινησω οτι δεν διεκδικω τον ρολο της αυθεντιας, παμε να τα εξηγησουμε οσο πιο απλα και κατανοητα γινεται.

Τα μουσικα αρχεια εγω τα διαχωριζω σε τρεις κατηγοριες.

1) Αυτα που ειναι απωλεστικης συμπιεσης (mp3, aac κ.α.)
Αυτα κατα την συμπιεση τους πετανε μουσικη πληροφορια, αυτη η μουσικη πληροφορια δεν μπορει να επανελθει ποτε ξανα.
Οσο μεγαλυτερη ειναι η συμπιεση τοσο περισσοτερη μουσικη πληροφορια χανεται και ως εκ τουτου τοσο χειροτερο ειναι το ηχητικο αποτελεσμα.
Μουσικα κομματια τα οποια ειναι συμπιεσμενα με bit rate μικροτερο των 256Κbit/s ειναι καταλληλα μονο για εφαρμογες background music ή σε πάρτυ ή σε clubs κλπ., δηλαδη σε περιστασεις οπου δεν απαιτειται σχετικα υψηλη ποιοτητα αναπαραγωγης.
Αρχεια τα οποια ειναι συμπιεσμενα με bit rate 256K ή 320K ειναι ανωτερης ποιοτητας και σαφως προτιμωμενα.

2) Αυτα που ειναι ΜΗ απωλεστικης συμπιεσης (Flac, Alac)
Αυτα τα μουσικα αρχεια κατα την συμπιεση τους δεν χανουν μουσικη πληροφορια αλλα καταλαμβανουν περισσοτερο χωρο στον σκληρο δισκο (ή χρησιμοποιουν μεγαλυτερο bandwith σε wi-fi streaming).
Η ποιοτητα που μπορουμε να παρουμε απο αυτου του ειδους τα αρχεια ειναι επιπεδου compact disc (16bit-44,1kHz)

3) Αυτα που ειναι Hi-Rez ή Hi-Def κλπ.
Αυτα τα μουσικα αρχεια ειναι πολυ υψηλης αναλυσης (μεχρι 24bit-192kHz) και ειναι διαθεσιμα για να τα "κατεβασει" καποιος μονο απο συγκεκριμενα sites αλλα ειναι ακομα ακριβα.

iTunes, youtube, spotify κλπ χρησιμοποιουν μουσικα κομματια απωλεστικης συμπιεσης (αυτα που αναφερω στη πρωτη κατηγορια).
Στο youtube θα εισαι τυχερος αν βρεις κομματι με 160Kbit/s, στην πλειονοτητα τους ειναι κωδικοποιημενα σε 64 ή 96Kbit/s (δεν εχω ακουσει προσφατα απο youtube, μπορει και να εχουν αυξησει το bit rate κωδικοποιησης)
Στο itunes τα μουσικα κομματια ειναι 256Κbit/s AAC.
Στο Spotify η Premium υπηρεσια εινα στα 360Kbit/s MP3, η στανταρ εκδοχη νομιζω ειναι στα 128Kbit/s.

Τωρα οσο αφορα στο αν αξιζει να αγορασει καποιος USB dac αν ακουει απο αυτες τις πηγες μουσικη, η συμβουλη μου ειναι οτι αξιζει αν ακουει κομματια που ειναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 256Kbit/s.
Αλλα ακομα και σε αυτη την ποιοτητα προτεινω πριν αγoρασει καποιος ενα dac να το δοκιμασει στο σπιτι του, γιατι αν δεν αντιλαμβανεται διαφορες (πραγμα πολυ πιθανο) δεν υπαρχει λογος να πληρωσει κατι επειδη απλα ειναι της "μοδας".

Η συζητηση αλλαζει αν μιλαμε για Flac ή Alac και ανω.
Φίλε AriPetro σε ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστικότατη απάντησή σου. Ως επί το πλείστον τα αρχεία mp3 που έχω αποθηκευμένα είναι σε 320Κ ενώ χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο αρχεία flac λόγω όγκου.
Κι εγώ λοιπόν προσανατολιζόμουν στην αγορά ενός low budget DAC (γύρω στα 100€ όπως ανέφερες κι εσύ) και μάλιστα από διάφορες συζητήσεις στο forum είχα σημειώσει τα εξής:
Θα ξεχώριζες κάποιο από αυτά ή έχεις κάποιο άλλο να μου προτείνεις; Επίσης αναφέρεις χρήση του DAC με ένα "media player της προκοπής". Τι ακριβώς εννοείς;

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.723
Φίλε AriPetro σε ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστικότατη απάντησή σου. Ως επί το πλείστον τα αρχεία mp3 που έχω αποθηκευμένα είναι σε 320Κ ενώ χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο αρχεία flac λόγω όγκου.
Κι εγώ λοιπόν προσανατολιζόμουν στην αγορά ενός low budget DAC (γύρω στα 100€ όπως ανέφερες κι εσύ) και μάλιστα από διάφορες συζητήσεις στο forum είχα σημειώσει τα εξής:
Θα ξεχώριζες κάποιο από αυτά ή έχεις κάποιο άλλο να μου προτείνεις; Επίσης αναφέρεις χρήση του DAC με ένα "media player της προκοπής". Τι ακριβώς εννοείς;
Από τα Dac που αναφέρεις έχω ιδία πείρα από το arcam και το teac, για το jds από αλλά forums έχω διαβάσει τα καλύτερα αλλά δεν το έχω ακούσει. Τα αλλά δυο δεν τα ξέρω.

Το arcam το είχα για 5 μήνες.
Είναι ΙΔΑΝΙΚΟ για αναπαραγωγή lossy audio. Συγχωρεί κακές εγγραφές, ο ήχος του ρέπει προς το ευφωνικο, και το μπάσο του είναι γεμάτο και ρυθμικό (ίσως το καλύτερο μπάσο από Dac που παίρνει ρεύμα από USB θύρα).

Το Teac το δοκίμασα για δυο εβδομάδες.
Αν και τεχνικά άρτιο, δεν με τρέλανε. Ιδίως με lossy format ήταν σκληρό.

Απλά να συμπληρώσω (για να καταλάβεις και εσύ τις προτιμήσεις μου οι οποίες μπορεί να διαφέρουν πολύ από τις δικές σου) ότι προτιμώ το ευφωνικο, σε λογικά πλαίσια, από το ακριβές.

Για τα media players που ρωτάς, είναι απαραίτητο να κατεβασεις κάποιο.
Εγώ έχω Mac και χρησιμοποιώ το audirvana plus, για windows μπορείς να χρησιμοποιήσεις foobar, jriver, jplay κ.α.
Αυτά σου δίνουν την δυνατότητα να επεμβεις στις παραμέτρους αναπαραγωγής και μεταξύ άλλων να δώσεις προτεραιότητα στον audio χαρακτήρα του computer σου.

Να συμπληρώσω επίσης, ότι για αναπαραγωγή μουσικής από Spotify δεν χρειάζεται να κατεβασεις κάποιο από τα εξειδικευμένα media players.

Last edited:

Reaction score
183
AriPetro σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Επειδή κι εγώ είμαι κοντά στις δικές σου προτιμήσεις θα κινηθώ μάλλον σε κάποιο από τα DAC που έχεις δοκιμάσει.

Θα δοκιμάσω τα media player που αναφέρεις, ελπίζω να μην είναι δύσχρηστα. Αλήθεια, παίζει κάποιο από αυτά και με android;

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.723
AriPetro σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Επειδή κι εγώ είμαι κοντά στις δικές σου προτιμήσεις θα κινηθώ μάλλον σε κάποιο από τα DAC που έχεις δοκιμάσει.

Θα δοκιμάσω τα media player που αναφέρεις, ελπίζω να μην είναι δύσχρηστα. Αλήθεια, παίζει κάποιο από αυτά και με android;
Από android ειλικρινά είμαι σκράπας, οπότε εδώ αν διαβάζει κάποιο άλλο μέλος που γνωρίζει please step in.
Καλό ψάξιμο warriorsoul, και να θυμάσαι για αρχή μη δώσεις πολλά λεφτά. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να διαμορφώσει τις ηχητικές του προτιμήσεις και όταν κατασταλάξεις αν και εφόσον το επιθυμείς ξοδεύεις για κάτι καλύτερο.
Οι περισσότεροι από εδώ μέσα (εμού συμπεριλαμβανομένου) έχουμε πάθει και έχουμε μάθει, με πόνο...τσέπης.
Αρις

Reaction score
183
Από android ειλικρινά είμαι σκράπας, οπότε εδώ αν διαβάζει κάποιο άλλο μέλος που γνωρίζει please step in.
Καλό ψάξιμο warriorsoul, και να θυμάσαι για αρχή μη δώσεις πολλά λεφτά. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να διαμορφώσει τις ηχητικές του προτιμήσεις και όταν κατασταλάξεις αν και εφόσον το επιθυμείς ξοδεύεις για κάτι καλύτερο.
Οι περισσότεροι από εδώ μέσα (εμού συμπεριλαμβανομένου) έχουμε πάθει και έχουμε μάθει, με πόνο...τσέπης.
Αρις
Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου !

Reaction score
7.197
αν εννοεις να το εγκαταστησεις σε android και να διαβαζει μουσικα αρχεια δεν ξερω ,αλλα με το foobar μπορεις να χειριστεις τον υπολογιστη σου απο το smartphone-tablet.Ειναι πολυ πρακτικο γιατι εχεις στην παλαμη σου ολα τα μουσικα αρχεια που υπαρχουν στον δισκο,σερβερ κλπ και μπορεις απο εκει να τα διαχειριστεις πανευκολα και φυσικα να δεις και πολλες αλλες πληροφοριες για αυτο που ακους. Υπαρχει ελευθερη εφαρμογη στο googleplay και με ενα ποσο, λιγοτερο απο 1 ευρω, η κανονικη .
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cav.foobar2000controllerpro&hl=el

Last edited:

Reaction score
183
αν εννοεις να το εγκαταστησεις σε android και να διαβαζει μουσικα αρχεια δεν ξερω ,αλλα με το foobar μπορεις να χειριστεις τον υπολογιστη σου απο το smartphone-tablet.Ειναι πολυ πρακτικο γιατι εχεις στην παλαμη σου ολα τα μουσικα αρχεια που υπαρχουν στον δισκο,σερβερ κλπ και μπορεις απο εκει να τα διαχειριστεις πανευκολα και φυσικα να δεις και πολλες αλλες πληροφοριες για αυτο που ακους. Υπαρχει ελευθερη εφαρμογη στο googleplay και με ενα ποσο, λιγοτερο απο 1 ευρω, η κανονικη .
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cav.foobar2000controllerpro&hl=el
Αυτό που θα ήθελα είναι να συνδέσω το android tablet με τον ενισχυτή (μέσω του DAC) και να διαχειρίζομαι τα αρχεία μουσικής από ένα πρόγραμμα τύπου foobar (όχι δηλαδή το default του tablet) ώστε να εκμεταλλευτώ καλύτερα το DAC, όπως μου συνέστησε ο φίλος Άρις.
Και αυτό όμως που μου προτείνεις φαίνεται πολύ χρηστικό. Θα το κοιτάξω ! Ευχαριστώ !

Reaction score
7.197
Αυτό που θα ήθελα είναι να συνδέσω το android tablet με τον ενισχυτή (μέσω του DAC)
αυτο που λες δεν εχει γινει ακομα,τουλαχιστον μαζικα.Πριν λιγο καιρο η fiio παρουσιασε ενα φορητο dac που μπορει να παρει σημα απο την usb θυρα καποιοων ακριβων smartphones.Καποια στιγμη θα γινει (ελπιζω συντομα) οποτε θα ειναι κατι πολυ πρακτικο. Αν θελεις ομως απλα ενα προγραμμα music player για την android συσκευη σου,υπαρχουν πολλα ελευθερα ή με ενα μικρο ποσο αγορας. Εγω εχω αυτο
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jrtstudio.AnotherMusicPlayer

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.662
Members
38.587
Νεότερο μέλος
stratos.april