USB γιατί διαφορές;

Reaction score
817
Το ξέρω ότι δεν υπάρχει καμμία λογική να ακούγεται διαφορετικά ένα καλώδιο usb απο ένα άλλο. Ξέρω επίσης ότι τα καλώδια usb των υπολογιστών που είναι φθηνά αν δεν δούλευαν σωστά θα έπεφταν αεροπλάνα, θα τράκαραν τραίνα κλπ κλπ. Ομως αλλάζοντας τρία καλώδια usb, δύο φθηνά υπολογιστών και ένα audioquest οι διαφορές ήταν εύκολα ακουστές. Δεν ξέρω για καλίτερο ή χειρότερο, δεν ασχολήθηκα αλλά με παραξένεψε αρνητικά η διαφορετική ακουστική συμπεριφορά του κάθε καλωδίου. Η σύνδεση γίνονταν απο laptop σε cd-dac και πλαυερ ο foobar2000.:confused:

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494
Ένας λόγος να ακούγονται διαφορές είναι η θωράκιση.
Υπάρχουν φθηνότατα καλώδια με θωράκιση αλλά και χωρίς θωράκιση.

Gojakla

Reaction score
7.494
Για να ακριβολογώ νομίζω πως ο μόνος λόγος που μπορεί να υπάρχει διαφορά είναι η θωράκιση...

Reaction score
30.036
Και όμως δεν θάπρεπε. Τα δεδομένα που μεταφέρει ενα usb καλώδιο, είτε είναι bitstream μουσικής είτε datastream θα έπρεπε να είναι το ίδιο ότι μα ό,τι καλώδιο κουμπώσει επάνω.Για το μήκος που λέει ο Βλάσσης , δεν τίθεται θέμα, είτε περνάνε τα data είτε όχι.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.323
ακομα δεν εξηγησατε στον ανθρωπο ομως γιατι ακουει διαφορες...

Δηλαδη μονο η θωρακιση ε? χμμμ.....

Reaction score
8.905

Δηλαδη μονο η θωρακιση ε? χμμμ.....
Κάτι ξέρεις εσύ και δεν μιλάς.... τα κρατάς για πάρτη σου τα "μυστικά" :geek: :laugh:

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
109.365

Πιστεύω ότι δεν ακούει διαφορές, χωρίς να τον λέω ψεύτη!;)

Reaction score
133
Tα ψηφιασκά καλώδια μη ελαττωματικά και κατασκευασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές μεταφέρουν ακριβώς ίδια δεδομένα σαν αποτέλεσμα.

Αλλά, όταν έχει να κάνει με ήχους ή εικόνες streaming, δηλ. ηχοροή ή εικονοροή, εμφανίζεται το θέμα 'χρονισμού' συχνοτήτων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των καλωδίων (δυναμικό εύρος, διαφοροποίηση ταχύτητας μετάδοσης συγκεκριμένων συχνοτήτων, δηλ. πρίμα, μεσαία, μπάσο κτλ.)

Αν ένα λογισμικό αναπαραγωγής ήχου παίζει ένα αρχείο κατόπιν ολοκλήρωσης ανάρτησης του περιεχομένου του στην μνήμη (ram), δεν θα έχει αυτό το πρόβλημα.

Αλλά, αν υποθέσουμε την περίπτωση όπου το αρχείο έχει την μορφή ape μεγέθους 600mb ή m2ts με DVD audio περιεχόμενο 4GB, πρακτικά θα επιβαρύνει το σύστημα, αν δεν προκαλεί κόλλημα (crashing). Γι' αυτό η τεχνική άμεσης τμηματικής μετάδοσης (streaming, tcp/ip), μας βολεύει άλλωστε.

Ισχύει επίσης η των προλαλησάντων γνώμη περί θωράκισης από ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή.

Last edited:

Reaction score
373
H υψηλή συχνότητα μεταφοράς δεδομένων είναι τα κάνει εύσθητα σε emi. Άλλωστε για αυτό τα περισσότερα data cables βγαίνουν με βαρελάκια φερίτη. Οπότε μην σας παραξενεύει καθόλου. Γι αυτό και η θωράκιση επιρεάζει ή επιφέρει αποτέλεσμα.

don

Reaction score
35
Καλή χρονιά σε όλους.
Είναι αλήθεια ότι κι εγώ ήμουν αρκετά δύσπιστος για τα καλώδια USB, μέχρι που έβαλα ένα της supra σε αντικατάσταση του απλού μαύρου. Η διαφορά ήταν ακουστή με καλύτερη ροή, σαν πιο ξεκούραστο το άκουσμα, έφυγε μια ''τραχύτητα''.
Προφανώς το πρωτεύον είναι το θέμα της θωράκισης, κι εγώ κυρίως αυτό ήταν που με ενδιέφερε.

Reaction score
117
Καλη χρονια σε ολους. Και εγω ακουσα διαφορες απο ενα wireworld σε σχεση με το απλο. Ο ηχος εγινε πιο απαλος, εφυγε μια σκληραδα που πιο πριν την απεδιδα στη θυρα usb ως κατωτερη της οπτικης και βεβαια της ομοαξονικης. Τωρα ειναι πιο υποφερτα τα πραγματα μεσω usb.

Εκεινο ομως που με εντυπωσιασε ηταν η νεα ρυθμιση του itunes για εξοδο σε 24/96. Δινει επιλογη εως 24/192 αλλα το δικο μου dac δεν το υποστηριζει. Εισηγαγα λοιπον ενα cd με το υψηλοτερο bitrate των 320 kbps και επαιξε μεσω usb σε 24/96. Τι να σας πω, εκπληξη. Δε χρησιμοποιουσα το itunes λογω ποιοτητας ηχου, το cd μεσω ομοαξονικης η ακομη και οπτικης εξοδου στο dac επαιξε καλυτερα. Τωρα με την 24/96 ρυθμιση οι διαφορες εφθασαν σε εκεινες τις μικρες της χρησης διαφορετικου
καλωδιου ιδιας κατηγοριας. Ειναι δυνατη τετοια βελτιωση η με γελανε τα αυτια μου? Ειναι δυνατον να παιζει δηλαδη απο τη μια το συμπιεσμενο αρχειο απο τον η/υ και απο την αλλη ταυτοχρονα το cd απο το οποιο δημιουργηθηκε το πρωτο αρχειο και γυριζοντας τον επιλογεα απο το ενα στο αλλο να υπαρχει ομοιο αποτελεσμα. Θα το δοκιμασω περισσοτερο και θα σας γραψω αλλα μεχρι στιγμης ειδα φως που λεμε. Θα ηθελα τη γνωμη σας. Χρονια πολλα.

Reaction score
1.846
... Ειναι δυνατον να παιζει δηλαδη απο τη μια το συμπιεσμενο αρχειο απο τον η/υ και απο την αλλη ταυτοχρονα το cd απο το οποιο δημιουργηθηκε το πρωτο αρχειο και γυριζοντας τον επιλογεα απο το ενα στο αλλο να υπαρχει ομοιο αποτελεσμα ....
Είναι δυνατόν. Μέχρι που σε κάποιο παλιό τεστ κάποιοι (πικαπάκηδες) άκουγαν καλύτερο το - 320 - mp3 από το cd. :whistling:

Reaction score
117
Αγαπητοί φίλοι,
άκουσα ξανά τα ψηφιακά αρχεία μέσω laptop - usb και προσπάθησα να εντοπίσω διαφορές σε σχέση με το cd player. Τόσο το laptop όσο και το cd player συνδέονται με το dac με τα αντίστοιχα ψηφιακά καλώδια usb και coax.
Η κωδικοποίηση της Apple είναι πράγματι πετυχημένη διότι παρότι συμπιέζει τα αρχεία που εισάγει από το cd, οι διαφορές τους είναι μικρές, ίσως και ανεπαίσθητες.
Η Apple ανακοινώνει ότι διαθέτει έναν νέο τρόπο κωδικοποίησης σε AAC που μπορεί να διαχειριστεί και τα master αρχεία των στούντιο 24/96, από τα οποία δημιουργούνται lossy αρχεία, που όμως δεν έχουν ευδιάκριτες διαφορές κατά την αναπαραγωγή από τα αρχεία των cd. Αυτό ισχύει για τον κατάλογο mastered for itunes, ενώ μέχρι τώρα η κωδικοποπίηση σε AAC γινόταν από αρχεία cd. Υποθέτω λοπόν ότι η πλειοψηφία των αρχείων itunes είναι αρχεία ποιότητας cd που έχουν υποστεί συμπίεση με τα χαρακτηριστικά της Apple και υπάρχουν διαθέσιμα για αγορά με την μορφή AAC, εκτός εκείνων της κατηγορίας mastered for itunes που έχουν δημιουργηθεί από στουντιακά masters 24/96 πάλι με τη μορφή AAC.
Πράγματι η νέα κατηγορία "mastered for itunes" έχει το κάτι παραπάνω, τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται. Ακούγεται σα να παίζει ένα καλό cd στο player. Επίσης και η υπόλοιπη βιβλιοθήκη ακούγεται καλά, μπορεί κάποιος άνετα να απολαύσει τη μουσική.
Όλα τα αρχεία όμως που κατεβαίνουν κατά την αγορά είναι 44.100 ακόμη και εάν πρόκειται για την κατηγορία mastered for itunes. Όποια ρύθμιση και εάν δοκίμασα αυτό δεν άλλαξε.
Μπορείτε να με διαφωτίσετε λίγο σχετικά με την επιλογή αναπαραγωγής που δίνει επιλογές 24/96 η ακόμη και 24/192? Εφόσον όλα τα αρχεία είναι 44.100 αφορά σε άλλα αρχεία εκτός itunes, σε HD δηλαδή που θα εισαχθούν στη βιβλιοθήκη? Ή μήπως κάνω κάποιο λάθος στις ρυθμίσεις. Βοηθείστε γιατί μπλέχτηκα λιγάκι...

Gojakla

Reaction score
7.494
Ξεχνάς για αρχή το iTunes.
Αν είσαι σε ΠιΣι -> Foobar
Σε Mac -> Audirvana+ ή Amarra

Απο εκεί παίζεις τα αρχεία σου.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.633